:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Проектът за изгаряне на боклук в ТЕЦ "София" пак разбуни столичани

СНИМКА: БГНЕС
Протестите срещу намерението на София да гори боклук в ТЕЦ "София" не са от вчера.
След над две години затишие Столичната община отново предизвика напрежение около старата си идея софиянци да се отопляват с енергия, отделяна при изгарянето на битов боклук. Днес на "Московска" 33 е насрочено трето обществено обсъждане на проекта за "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF отпадък" на територията на ТЕЦ "София". За последно проектът е бил обсъждан през 2015 г.

Сега на дневен ред е намерението на общината да поеме дългосрочен дълг до 67 млн. евро чрез заем от Европейска инвестиционна банка, който трябва да бъде изплатен с бъдещи приходи на "Топлофикация-София" ЕАД. Решението да се тегли заем беше одобрено на 20 юли м.г., когато общинските съветници дадоха съгласие на Столична община и "Топлофикация" да кандидатстват за финансиране по ОП "Околна среда" за третата фаза на изграждането на интегрирана система за третиране на битовите отпадъци на общината.

Проектът за произвеждане на енергия от горене на боклука е доста спорен, особено на фона на проблемите, които София има с чистотата на въздуха. Възражения срещу него са постъпили от Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ, от ПП "Зелените" и др. Екологично сдружение "За Земята" се обявиха против реализацията на проекта в този му вид. "Финансовите и екологични проблеми, които той ще създаде, са много повече от тези, които ще реши. При горене на отпадъци има емисии на парникови газове, азотни оксиди, тежки метали, фини прахови частици, диоксини. Дори най-модерните филтри допускат замърсяване. Този токсичен коктейл ще се добави към вече замърсения въздух в столицата. Оценката на въздействието върху околната среда показва, че ако започне работа, инсталацията не само ще отделя близо 20% повече фини прахови частици от сегашното ниво на емисии, но и ще добавя нови вредни химикали във въздуха като диоксини, живак и кадмий". Сдружение "Независим обществен контрол" пък сигнализира, че част от предоставените за обсъждането материали са на английски, а предните три обсъждания са били абсолютно формални - с не повече от 10 души.

Сагата с изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в една от топлоелектроцентралите на столицата започна през 2011 г. Тогава Столичният общински съвет реши да даде съгласие общинското дружество "Топлофикация-София" ЕАД да кандидатства за безвъзмездно финансиране от международен фонд "Козлодуй".
2
1795
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
28 Февруари 2018 00:25
Тези добре ли са? Да изгарят боклука в Софийското поле? И ми говорят за екология...
28 Февруари 2018 08:26
И софийските началници са за екология, ама екологията комисионни не дава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД