:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Порожанов се загрижи за 100 птици след унищожаването им

Земеделският министър Румен Порожанов се загрижи за съдбата на 100 птици, но дни след като те бяха унищожени. Той разпореди проверка на дейността на Българската агенция по безопасност на храните във връзка със сигнали от неправителствени организации и граждани. Според официалното съобщение сигналите били "свързани с предприетите мерки по унищожаване на птици, които по данни към момента са били внесени нерегламентирано".

Съгласно заповедта на министъра проверката ще бъде извършена от инспектората на земеделското министерство, съвместно с дирекция "Животновъдство". Тя трябва да установи спазени ли са всички правила и процедури по ветеринарно-медицинското законодателство от служителите на БАБХ.

Ден по-рано БНР обяви, че над 100 птици, внесени незаконно у нас, са умъртвени от агенцията по храните. Птиците, сред които гъски, патици и гълъби, били конфискувани на ГКПП "Дунав мост II". Превозвачът, който е българин, нямал нужния лиценз, нито документи, с които да удостовери произхода на птиците. По негови твърдения те са взети от Белгия, Словакия и Унгария. Конфискуваните птици били настанени в столичната зоологическа градина. Там обаче нямали спасителен център за конфискувани животни и всяко животно с неясен статус крие риск от зарази, които да се разпространят сред останалите обитатели. Затова агенцията взела решение те да бъдат умъртвени. Според "Медиапул" зоологическата градина обжалвала това и съдът в понеделник спрял изпълнението на заповедта за избиването на птиците. Въпреки че БАБХ е била уведомена за това, служителите й са иззели птиците и са ги умъртвили.

Покрай информацията за унищожените птици, здравните власти обявиха, че през миналите две години България понесла над 6 милиона лева загуби заради птичия грип, което наложило избиването на близо 100 хиляди птици.
1221
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД