:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 489
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кралев: Норвежците са астматици и нарушават феърплея

Щом нямаме медал от ПьонгЧанг`18, няма как да сме доволни, твърди спортният министър
СНИМКА: БГНЕС
Един от разочаровалите в ПьонгЧанг`18 - биатлонистът Красимир Анев, получи вчера наградата си за спортист №1 на януари в анкетата на пресклуб "България". Преди зимната олимпиада Анев спечели сребро и бронз на Евро`18 и даде надежди за добро представяне и в Южна Корея, където обаче най-доброто му представяне бе 25-о място на 20 км.
Норвежкият отбор, който в ПьонгЧанг`18 спечели рекордните 39 медала, нарушава феърплея, защото много от състезателите му са астматици и ползват препарати, увеличаващи кислородния обмен в организма. Това заяви спортният министър Красен Кралев пред bTV.

Коментирайки публикациите, че Норвегия има годишен бюджет за спорт, равняващ се на 30.5 млн. лева (в България той е 26 млн. лв.), и това, че повечето й олимпийци работят като водопроводчици, дърводелци и учители, Кралев, който е и член на борда на световната антидопингова агенция (WADA), заяви:

"Дайте да не коментираме такива несериозни неща. Какви водопроводчици, като целият отбор на Норвегия в ски бягането и биатлона са астматици. Всички знаят за какво става въпрос. Аз го приемам като нарушен феърплей. Очевидно норвежките лекари са издали такива документи - хората се водят астматици и всички носят препарат за астма, който повишава кислородния обмен в организма. От години всички коментират как в норвежките отбори в ски бягането и биатлона всички са астматици. Те носеха препарати против астма, колкото всички останали държави. По правилата е, нищо не можеш да кажеш, след като са получили такива сертификати. Това е публична тайна от много години, от много олимпиади е така".

Кралев коментира и българското представяне, което, докато бе в Пьонгчанг, определи като "много добро". Сега оценката му е различна: "При положение че няма медал, няма как да бъдем доволни. В действителност нямаме и големи традиции в зимните спортове. В биатлона имахме надежди за по-добро представяне. Желание и очаквания винаги има, защото държавата отделя немалко средства за тези спортове. Годишният бюджет е около 3.5 млн. лв. за всички федерации. Това не е достатъчно, тези средства обезпечават подготовката на елитните спортисти. Липсата на бази и инфраструктура за зимни спортове не позволява да се изгради конкурентна среда и условия за трениране на подрастващите. Повечето ни елитни спортисти се подготвят в чужбина."
1013
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД