:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,541,119
Активни 150
Страници 15,910
За един ден 1,302,066

Новият център на София - какво беше това

Години минаха от конкурса за преобразяване на най-емблематичните зони на столицата. Реализацията на идеите най-сетне е на хоризонта
А.Д.А.
Пред площада на храм-паметника "Св. Ал. Невски" трябва да се оформи пешеходна зона.
Надуваеми бентове, градски плажове, златни павета, тунели, висящи градини - помните ли тези идеи? От конкурса за нова визия на центъра на София минаха години и вероятно и граждани, и архитекти останаха с впечатлението, че всичко е било просто за упражнение и полет на фантазията. Следващата фаза - обществените поръчки за реализацията им, също потъна в обичайните общински перипетии с обжалване, връщане, отлагане. После за беля дойде европредседателството, а не е прилично да разкопаем София пред европейските гости. И все пак реализацията на мащабния проект най-сетне се вижда на хоризонта.

В най-напреднал етап е зоната, чиято основна артерия е ул. "Граф Игнатиев". Миналата седмица бяха отворени офертите за реконструкцията на района, който включва емблематичната улица с прилежащите й пазари, площади и някои пресечки - "Славейков", "Гарибалди", "Св. Седмочисленици", "Солунска", "Шишман" и "Шести септември". Кандидатите са добре известни в бранша - "Джи Пи Груп" и консорциумът "Трейс РВП", като по-ниската цена е от "Трейс" - 22.26 млн. лв. По информация на Медиапул "Джи Пи Груп" предлага 24.14 млн. лв., но има по-висока оценка на техническото си предложение. "Джи Пи Груп" заедно с "ПСТ Груп" беше избрана да изгражда част от магистрала "Хемус", но след съмнения, че зад дружествата стоят Валентин Златев и Делян Пеевски, премиерът Борисов прекрати поръчката. Финансирането също би трябвало да е осигурено - преди седмица кметът на София Йорданка Фандъкова подписа договори с регионалното министерство, по които преобразяването на "Граф Игнатиев" и на зоната около "Ал. Невски" ще получат 46 млн. лв.

Проектът за цялостна реконструкция на "Граф Игнатиев" е на архитектурно бюро A. Д. А. Надеждите са улицата да се превърне в изцяло пешеходна зона, тъй като от архитектурното бюро са на мнение, че има потенциал на втора главна пешеходна улица в столицата. Проектът включва цялостна подмяна на подземната и наземната инфраструктура. Всички колчета, ограничители, бордюри и реклами ще бъдат махнати. Трамваят пък ще се движи в една линия в някои участъци и при плътно приближаване на двете линии в други. Сменено с енергоспестяващо ще бъде уличното осветление, а стълбовете на площадите ще напомнят тези в стара София. Пл. "Гарибалди" ще се снабди с фонтан с чешма, а дърветата там ще бъдат заменени с явор.

Дотук беше безпроблемната част от плана. Доста страсти се разгоряха около бъдещето на книжния пазар на "Славейков". Според проекта на архитектите книжарите трябва да бъдат на площада само в петък, събота и неделя, а през останалото време на тяхно място да има заведения. След надигналата се съпротива кметицата Фандъкова успокои, чекнижният пазар ще запази мястото сина "Славейков" и след ремонта, като за това тя пое личен ангажимент. С това неопределено обещание драмата утихна, макар че не се разбра остава ли идеята сергиите да се сменят с кафенета или не. Ново развитие по конфликта се очаква след избора на изпълнител на проекта.

Подобна схема архитектите предлагат и за другия пазар на "Графа" - при "Седмочисленици", който би трябвало да работи само в петък, а през останалото време да има заведения, но продавачите на зарзават и евтини дрехи засега не се бунтуват срещу това. Нов облик трябва да придобие градинката при едноименната църква - асфалтът да бъде заменен от бетонови плочи в три нюанса, ще има нови пейки и градинско осветление. И тук както в другите зони големите печеливши ще са собствениците на заведения, тъй като са предвидени две кафе тераси с павилиони. В нова ера трябва да влезе и легендарната Стена на Джон Ленън, но и там предстои да видим дали почитателите му ще харесат визията - изнесена напред метална конструкция с мрежа и панели, "позволяваща освободена изява на почитателите му по подобие на стената в Прага". До днес няма информация и какво ще се прави със злополучния фонтан на пл. "Славейков", който като израстък на "Витошка" години наред е емблема на нескопосаните идеи на Столичната община.

Другата зона с осигурено финансиране е т.нар. Златна София. Общината я нарича така заради жълтите павета и кубетата на "Александър Невски", но тук са и други от най-значимите символи на София - парламентът, църквата "Света София", Синодът, паметникът на Левски, некрополът на Антична Сердика, градинката "Кристал" и множество паметници. И тази реконструкция чака да мине българското председателство на Съвета на ЕС. Тепърва от "Московска" 33 трябва да обявят обществената поръчка за изпълнител на ремонта й, но и тук идейният проект е на А.Д.А. Какво беше "Златна София"?

Въпреки че тази зона се счита за една от най-благоустроените, там проблемите също не са малко, смятат от А. Д. А. Като най-голям пропуск в устройството й епаркирането по площадите,което е превърнало едни от най-красивите места на града в паркинги. Тази година общината предприе крачка в изчистването на този проблем, като забрани дългосрочното паркиране на туристическите автобуси на пл. "Александър Невски". Според А.Д.А. обаче зоната се нуждае от ограничаване на наземното паркиране чрез изграждане на подземни гаражи, повишаване на качеството на пространствата при ползването им през нощта, подобряване на достъпността, осигуряване на лесно придвижване и ориентация.

Проектът предвижда ограничаване на наземното паркиране на пл. "Александър Невски" и пл. "Народно събрание" и изграждане на подземни паркинги пред парламента и по ул. "Оборище". Но не бързайте да се радвате, че площадът най-сетне ще получи глътка въздух от колите - те ще си останат, но ще са по-малко и ще са подредени по нов начин. Ето как - по овала зад катедралата ще има двуреден паркинг. Автобусите ще се изместят към тротоара пред паметника на Отец Паисий. Тротоарът до БАН ще се разшири, а в съседство ще се обособи двуреден паркинг. Едностранен паркинг се устройва по ул. "Оборище" до кв. 500. От срещулежащата страна на ул. "Оборище" се предлага изграждането на три автоматизирани подземни гаража за общо 250 коли. В проектното решение автомобилите освобождават тротоарите за ползване от пешеходците. В зоната обаче не са планирани велосипедни алеи.

Напълно обновени ще бъдат настилките и уличното осветление на пл. "Ал. Невски" и пл. "Народно събрание". Подмяна на настилките на уличното платно и тротоарите ще има и в участъка от ул. "Оборище" от площада до ул. "Г. С. Раковски". Те ще бъдат изравнени на едно ниво, което оптически и функционално трябва да разшири пространството. Пространство под формата на триъгълник пък трябва да се появи между сградите на БАН и Народно събрание. То ще е отредено за място за срещи. В триъгълника ще бъде разположен бронзов модел на центъра, който да позволява и на незрящите да възприемат тактилно забележителностите на София. В проекта авторите му предлагатсимволни "златни" плочки,инкрустирани в паважа на пл. "Александър Невски". Плочките ще бъдат направени от масивен бронз, ще са с размер на едно паве и ще изразяват почит към граждани с принос към София и към България. Площадът около храм-паметника "Св. Александър Невски" ще бъде осветен с ново и акцентиращо осветление - светещи пилони с височина около 18 м.

Трансформация ще претърпи и пространството зад Военния клуб. Проектантите залагат да бъде изградена полуподземна сграда, изцяло покрита от градина, с едноетажна фасада към Военния клуб. Това ще стане възможно чрез денивелация на терена. Зад Военния клуб трябва да се появи и временен пазар от леки лесносглобяеми модули от носещи и свързващи стоманени елементи в съчетание с "пълнеж" от дъски за масите и за челните плоскости. "Хаотично разхвърляните" скулптури на художника Любомир Далчев пък ще бъдат преместени в задната част на градината "Св. Климент Охридски" в непосредствена близост до сградата на Художествената академия. Паметникът на опълченците обаче е предвидено да бъде преместен извън територията на зона 4. Зад клуба са предвидени насаждения от декоративни ниски дървета с чадъровидна форма на короната - японски вишни и платани.

Емблематичната за София градинка "Кристал" ще бъде подобрена с цялостна подмяна на настилката. Поставени ще бъдат бетонови плочи с повърхност от мит филц и бордюри от гранит на зелените площи. В централното й пространство ще бъдат поставени елементи за сядане от лят камък. Кафе-павилионът към ул. "6 септември" се очаква да получи модерна архитектура. С изцяло нови настилки трябва да светне и градината "Св. Климент Охридски". Възстановяване на растителната композиция, подмяна на загиващите дървета, създаване на цветни фигури от сезонни и многогодишни цветя на слънчевите открити места е друг акцент в новия облик на градината.

За разлика от тези две зони, първа и трета си остават на проектен етап неизвестно докога - за тях нито са обявени конкурси, нито е осигурено финансиране. А към тях бяха някои от най-авангардните идеи за реконструкция. Първа зона включва Орлов мост, Перловската река и бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" и тук архитектите се бяха развихрили - да се запълни с вода коритото на реката чрез надуваеми бентове, да се оформят водни ефекти и градски плаж върху дървени скари, бул. "Христо и Евлоги Георгиеви" пък да има пешеходна и велопасарелка, която да свързва Борисовата с Княжеската градина, и т.н. Имаше идея и тази част на центъра да върне автентичния си вид от началото на XX в. с ретро улични лампи и пейки. За трета зона, която включва Градската градина, пл. "Княз Александър I", бул. "Цар Освободител" и др., проектите бяха по-реалистични за изпълнение, най-вече за повече зеленина и цветя, макар че не се мина и без по-смели елементи, от които в обществената памет вероятно е останал П-образният амфитеатър от павета на пл. "Княз Александър I". И амфитеатърът, и плажовете обаче остават за близкото или далечното бъдеще.
 ---
 ---
 ---
 ----
 ---

ЦИТАТ

Йорданка Фандъкова, кмет:"Можем да пристъпим към възстановяването на злополучния шадраван на пл. "Славейков". На определени зони на площада ще се разположат само търговци на книги, без учебници, без кашони. Това е специално мое изискване, за да има по-добър вид. От друга страна това наистина е едно културно пространство и затова съм привърженик на оставането на постоянен книжен пазар и също така възстановяването на злополучния фонтан. Приключиха всички съдебни дела и можем да пристъпим към неговото възстановяване". 21 февруари 2018 г.
6
3238
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
01 Март 2018 00:40
Престанете да съсипвате столицата, селяндури такива!
01 Март 2018 00:50
Престанете да съсипвате столицата, селяндури такива!


Тия, като в оня виц, да хранят кучетата и да не пипат копчетата, демек София, че все повече на безобразен, мръсен, чалгаджийски и занемарен кич заприличва. Непоправимо!
01 Март 2018 00:55
архитектурно бюро A. Д. А


Точно подбрано име - на ада/пъкъла/преизподнята заприлича София под (не)вещото ръководство на самоназначилата се неизбрана кметка.
01 Март 2018 01:47
От друга страна това наистина е едно културно пространство и затова съм привърженик на оставането на постоянен книжен пазар
'айде стига сергии на централен софийски площад. Има бол книжарници. Въобще тези са със същия акъл като избирателите си. #80%+
01 Март 2018 11:42
Някой има ли идея защо още съществува книжният пазар на Славейков? Каква е ползата от него за самите читатели, при положение, че новите книги, които се предлагат могат да ги намерят в многото, добре уредени книжарници. A aко е за стари и антикварни книги, то тогава поне половината сергии няма нужда да ги има. Попадал съм на мнение във форум, че сваляли от коричната цена, ако се пазариш и затова още се посещавал. Не знам, обаче дали това е истина, а и не мога да си представя да се пазаря за книги.
01 Март 2018 14:25
Трябва да си съберем снимки от София сега, да ги показваме на поколенията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД