:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 551
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И държавата може да убива умишлено

МВР се хвали, че разкрива всички убийства, но колко престъпления е можело, но не е предотвратило?
СНИМКА: БГНЕС
МВР разкрива само убийства, които не са поръчкови, и не успява да предотврати битови престъпления.
От сутрин до вечер вътрешният министър Валентин Радев не спира да се хвали, че МВР разкрива всички извършени в България убийства. Той започна да налага този лайтмотив още преди няколко месеца, след едно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Докато обществото поставяше ребром въпроса кога точно МВР ще разкрие отвличането на Адриан Златков, убийството на висшия данъчен шеф в София и на бизнесмена Петър Христов, вътрешният министър контрираше, че ведомството е разкрило 85% от убийствата през 2016 г., а през 2017 г. е установило извършителите на 100% от убийствата. В отчета за миналата година той все пак се поправи и обяви, че през 2017 г. от 95 убийства са разкрити 94, като неразкрито оставало именно убийството на данъчния шеф.

Тезата на министъра е кристално ясна: Вие можете да си говорите каквото искате, но ето, ние намираме всички убийци. Дотук добре. Първо обаче, става дума основно за битови убийства, за които няма никакъв проблем да се разкриват. Обичайно убийците или си признават, или има достатъчно улики веднага да бъдат арестувани.

Освен това сигурно и на министъра му е известно, че



основната функция на МВР са превенцията и опазването на живота,



здравето и имуществото на гражданите. Разбира се, никой не очаква МВР да има ясновидски способности и да предположи, че еди-кой си мъж ще убие съпругата си, че някой младеж ще превърти и ще убие приятелката си или баща си, че психопат ще отиде да избие цяло семейство. Проблемът обаче е, че има много случаи, които биха могли да бъдат предотвратени - ако например МВР беше взело присърце оплакванията на хората - преследвани, заплашвани, тормозени.

Преди дни беше намерен мъртъв столичанинът Стефан Янев, който от години се оплаквал от тормоза на наследниците си, писал е жалби в полицията, жалвал се на съседи, които звънели на тел. 112, а накрая се обърнал и към телевизия, която заснела репортаж. Възрастният човек беше намерен мъртъв малко след като хората научиха за проблемите му в ефир и видяха тормоза, на който е бил подложен.

Скандалът беше голям, а вътрешният министър нареди проверка в МВР. Тя още не е приключила, но вече е ясно, че на неотговорените сигнали на човека е намерено оправдание - не се бил оплаквал достатъчно, жалвал се предимно, че роднините му не си плащат сметките в общия им апартамент... Фактът обаче си е факт - този човек можеше да е жив, ако някой се беше намесил.

По друг скандален случай Българският хелзинкски комитет (БХК) заведе дело срещу България в съда в Страсбург - става дума за убийството на 42-годишната Елена Василева в София. Делото е заведено с аргумента, че държавата е била длъжна да опази живота на младата жена, но институциите не са реагирали. Според БХК полицията дори не е проверила дали съпругът убиец има оръжие. "Това убийство е можело да бъде предотвратено и държавата е отговорна за това. Ден преди убийството Елена Василева е подала нова жалба в полицията срещу съпруга си. Те не реагират и й казват да се обади на следващия ден.



Ако те бяха реагирали веднага, вероятно животът й щеше да бъде спасен",



обясни адвокатката на организацията. 42-годишната Елена Василева бе разстреляна посред бял ден в заведение в столичния кв. "Лагера" на 18 август 2017 г. от съпруга си Венцислав Василев. Той изстреля пет куршума в тялото й. В началото на януари т.г. 65-годишният мъж бе осъден на 13 години затвор от Софийския градски съд. Той се призна за виновен и затова процесът протече по съкратената процедура и присъдата му е по-малка от минималното наказание по НК.

Това обаче е само сухата статистика. Защото зад нея се крие обстоятелството, че въпросният мъж е разполагал с оръжия, разрешителните за които са били издадени от държавата. Нещо повече - те са изтекли, но полицията не е прибрала оръжията му. Направена бе проверка в МВР и всичко бе стоварено на някакъв анонимен служител, който се оказа, че междувременно е починал, защото страдал от тежко заболяване. Ето това във вътрешното министерство наричат носене на отговорност.

Именно заради този случай прокуратурата нареди на МВР да направи проверка. И се оказа, че за 7 месеца МВР е иззело 6191 оръжия, за които преди това са били отнети разрешенията за съхранение, носене и употреба. От съобщението на прокуратурата излизаше, че те е трябвало, но не са били иззети в съответните срокове. И че след намесата на държавното обвинение това се е случило.



Ами ако въпросните оръжия са на 6000 ревниви и ядосани



бивши или настоящи съпрузи? Проверката бе пусната "по повод на поредица от възникнали инциденти и извършени престъпления с използване на оръжия", а сред аргументите за нея бе, че прокуратурата установила последните две години "неефективен контрол на МВР по отношение на разрешителните за носене на оръжия", като е имало "стотици разрешителни с изтекъл срок".

Но проблемът не е само до оръжията. Подобна е например ситуацията и с Виола, която бе зверски умъртвена от своя приятел. Оказа се, че бившата съпруга на въпросния човек е подавала множество сигнали за неговото поведение и за заплахи с убийство. И никой не е обърнал внимание - нито прокуратурата, нито полиция. Стигна се до признанието лично на главния прокурор, че "ако ние от прокуратурата и от полицията си бяхме свършили работата, може би нямаше да се стигне до тази трагедия". Имаше оставка на прокурор, наказания за други четирима прокурори, не стана ясно колко полицаи понесоха някаква отговорност, но и този случай ясно показа, че държавното безхаберие може да доведе до убийство.

Освен това се оказа, че нещата не са розови и по още един показател. България е на незавидната четвърта позиция в Европейския съюз по брой умишлени убийства според последните данни на Евростат. Една немалка част от тях са могли да бъдат предотвратени. Това означава, че държавата се явява нещо като съизвършител заедно с анонимните чиновници, които не си мърдат пръста за жалбите на хората.

Отговорните фактори следва да се захванат и с превенцията на престъпленията, особено когато има информация предварително.

 Отговорните фактори следва да се захванат и с превенцията на престъпленията, особено когато има информация предварително.


1
2858
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
28 Февруари 2018 22:00
Оффф... поредният белетрист на тема МВР.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД