:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,540,431
Активни 123
Страници 15,222
За един ден 1,302,066

Балканите като Гинкиното кафене

Реактори в кашони и други лакърдии за будали ръси в Европа и на Балканите великият импровизатор Борисов
Светослав Терзиев
Премиерът Бойко Борисов чертае схеми за железопътни, автомобилни и цифрови магистрали на Балканите, но единствената му сигурна магистрала в момента е словесната. Здравата връзка на България с държавите от Западните Балкани е думата "будала", завещана ни от петвековната османска просветителска мисия по тия земи. На всички езици в района означава едно и също, включително и на албански. Където и да отиде, нашият премиер разчита на нея като шперц за отваряне на всякакви врати.

Отнесе го чак в Лондон, за да му е подръка за непредвидени случаи. Хрумне му нещо гениално - и хоп,шперцът влиза в действиеСедят си балканските лидери на кафе и сладки, разглеждат чертежи на Борисов и той внезапно пуска в действие универсалния си ключ: "Дали не бихме могли да помислим за общо финансиране, един балкански проект за електропреносната ни система. Днес ми дойде идея, че това би било чудесно решение за АЕЦ "Белене". АЕЦ "Белене" с европейско финансиране, с акционери всички нас, можем да го преговорим... Имаме два платени нови ядрени реактора за 2200 мегавата, платили сме ги и стоят в кашони, дали сме за тях 4 милиарда, защо да не бъде изградена новата АЕЦ като балкански проект с общо европейско финансиране".

Защо не? - Борисов, който докара централата до готови реактори насред "гьол", вече не се срамува да показва пред света колко е изпразнена от здрав разум неговата енергийна политика, щом "строи" АЕЦ чрез хрумки и раздумки. Какво чудно тогава, че една Гинка може да си напазарува половината електроразпределение в Борисовата държава? Така й хрумнало - така направила. И тя като Борисов не се притеснява за парите (320 млн. евро), защото нали за това са банките, някой да им ги поиска. Но докато Гинка от Пазарджик не смее да назове банката си благодетелка, Борисов направо сочи кого си е избрал за касиер - Европейската банка за възстановяване и развитие, поканила го на инвестиционния форум в Лондон.

Няма как ЕБВР да не чака с нетърпение подхвърлени идеи, за да отвори трезора си. А когато става дума за чужди пари,Борисов няма спирачкиАтомната централа е между другото. Неговият размах е много по-голям: "Крайно време е да говорим с цифри и срокове за транспортните коридори. Цялата сума на инвестициите в инфраструктура на Балканите ще струва 30 милиарда евро", заяви той, сочейки на карта къде ще минат транспортните коридори с номера 4, 8 и 10. И след това вметна, че ще трябват и едни 5 млрд. евро за цифрова магистрала на Балканите. "Трябва да направим възможно привличането на големи инвестиции (на Балканите)", разпали се той, забравяйки, че точно по негово време секнаха чуждите инвестиции в България и държавата остана да разчита само на еврофондове и на помощи от емигранти за роднините им у дома. "Така че хибридното финансиране ще има успех", изтърси в заключение той, без да съобрази, че в Европа терминът "хибридно" е синоним на "руско" (например, "хибридната война" на Путин). За да се разбереколко далеч са фантазиитена Борисов от действителността, достатъчно е да се види какво пише в Европейската стратегия за Западните Балкани, огласена на 6 февруари. В обяснителна бележка под формата на въпроси и отговори се казва: "Комисията предлага до 2020 г. да бъде увеличено настоящото финансиране за Западните Балкани по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ в допълнение към 1,07 млрд. евро, които вече бяха предвидени за региона за 2018 г. Увеличеното финансиране е необходимо за важни инвестиции, по-специално в инфраструктура в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията." Както личи, Еврокомисията има по-скромно въображение от Борисов, защото се придържа към реални проекти и финансови възможности, а не към художествени съчинения. В условията на Брекзит, когато никоя от държавите нетни донори не желае да се натовари с допълнителни вноски в евробюджета, е доста нелепо да се говори на едро за десетки милиарди и дори да се поставя срок до 1 март "всеки да си напише домашното", т.е. да си направи заявката колко иска от Европа.

Но така е в Гинкиното кафене на Балканите - Борисов поднася шербета. А зад гърба му е председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който предния ден направи в Тирана не по-малко смайващата прогноза, че 2025 г. е възможният срок за присъединяване към ЕС на шестте държави от Западните Балкани. Той обаче бързо усети гафа и се поправи, че е имал предвид само Сърбия и Черна гора, и то при условие че изпълнят всички критерии. Разочарован от вметката му, албанският премиер Еди Рама заяви в Лондон на другия ден, че "Борисов е Меркел на Балканите" (а не Юнкер).Лесно е да се говори на едро,трудностите идват, когато се навлезе в детайлите. Проблемите възникват не само при разговор кой колко пари да даде, но и щом се стигне до конкретни оценки кой каква европейска перспектива заслужава. Вярно е, че Сърбия и Черна гора преговарят за членство в ЕС за разлика от другите чакащи на старта, но пред двете стоят пречки, които едва ли ще паднат до 2025 г. Сърбия трябва да признае Косово за отделна държава, за да не внася в ЕС неуредени междудържавни проблеми, но на 17 февруари президентът й Александър Вучич заяви, че тя "никога няма да признае независимостта на Косово". От Черна гора се искат "конкретни резултати в областта на правовата държава и борбата с корупцията и организираната престъпност". Точно това се иска и от България 11 години след приемането й в ЕС, като за целта е поставена под специално наблюдение. Като се има предвид злополучният опит с нея, Брюксел едва ли ще направи компромис за Черна гора и няма да бърза да я препоръча за годен член на ЕС. Разбира се, междувременно Жан-Клод Юнкер ще си е отишъл, защото мандатът му изтича в края на 2019 г. и няма да се бори за преизбиране.

Вместо да чертае виртуални европейски магистрали из Балканите, Борисов би могъл да се концентрира върху проектите в собствената си държава, защотораздумките в балканското кафене ще свършатсамо след четири месеца, когато изтече ротационното председателство на България в Съвета на ЕС. Тогава ще му стане ясно, че нищо не е помръднало. Магистрала "Струма" е все така блокирана в дефилето на Кресна и липсата дори на проектиран трети лот създава риск да бъде отнето всичкото й европейско финансиране. Така вместо да получава пари, България ще трябва да връща - повече от 1 млрд. евро. Магистрала "Хемус" напредва не по-бързо, отколкото по Живково време. Що се отнася до магистралата София-Видин, заради чието пренебрегване зачестиха протестите в Северозападна България, Борисов засега я вижда само като част от коридор №4, т.е. като хипотетична европейска, но не и като реална българска работа. За АЕЦ "Белене" дори не си струва да се очаква каквото и да било, щом предлага на всеки срещнат да я дострои. Пък и електроразпределението, както се вижда, отива в незнайни ръце. Тепърва щял да проверява в чии.

Както винаги Борисов е силен в лакърдиите, стига да има будали да го слушат. В България броят им постепенно намалява, но не свършват, щом му дават възможност да се хвали, че все той печели избори (без последните президентски). Въпросът е колко търпение ще имат зрителите в неговото балканско шоу, а и докога европейските лидери ще го смятат за безобиден, но забавен дърдорко.Снимка: Страница на Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов обсъжда в Лондон на кафе и сладкиши с колеги от Западните Балкани планове за европейски магистрали в Югоизточна Европа. Вляво от него е премиерът на Албания Еди Рама, който го определи като "Меркел на Балканите".
Карикатура: Христо Комарницки
----
17
7774
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
28 Февруари 2018 20:12

Тези дни покрай ЧЕЗ загледах телевизия.
Направи ми впечатление, че хората на ДСП са може би най-разумни.
Не че съм им привърженик.
28 Февруари 2018 20:18
Гинкиното кафене
28 Февруари 2018 20:28
Будала иде от арабското абдал - абд аллах - божи раб. По тия земи осмиваме хрисимите и трудолюбивите
28 Февруари 2018 20:32
Гинкиното кафене
От Гинка.
28 Февруари 2018 20:42
"Крайно време е да говорим с цифри и срокове за транспортните коридори". - бих предпочел да говорят с ЧИСЛА,ама ТОЙ, едва ли прави разлика!!
28 Февруари 2018 20:48
28 Февруари 2018 21:03
Силно! И точно...
--------
Блогът на Генек

28 Февруари 2018 21:20
Будала иде от арабското абдал - абд аллах - божи раб.


Божи раб - алаън кулу..
Българите го знаем като аланколу.. нещо като будала..

Абдал, аптал, будала, няма да обяснявам.. Кейфли деилим
28 Февруари 2018 23:50
Остап Джендер - великият дърдорко
01 Март 2018 02:18
Навремето се будалках с един колега в университета, че му е доста просташки начина по който сваляше колежките. "Може и така да е, но работи" - отговори той. И за мен е невероятно, че това човекоподобно е премиер за Н-ти път, но явно евтините му номера минават и у нас, а и в ЕС, след като продължават да го финансират. Той и на тях им намери цаката прилагайки опита си от времето на СИК - "плащайте си данък спокойствие". За Белене се съмнявам, но за инфраструктура ще ги изръси още мангизи.
01 Март 2018 02:42
Гинкиното кафене


"Ако четеш, ставаш нечетен."
01 Март 2018 06:59
да бъде увеличено настоящото финансиране за Западните Балкани по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ в допълнение към 1,07 млрд. евро, които вече бяха предвидени за региона за 2018 г.

Както се вижда, става въпрос за 2018 г., за инструмента за присъединяване и за западните Балкани, докато Борисов говори за нужните средства в близките години за да се изгради свързаността на Балканите, независимо от източника им. "Малка" но съществена разлика. Но пък що да не се оспорва дължината на крокотила с това, че не е достатъчно зелен ?
01 Март 2018 08:04
Романтични лакърдии. Той си е романтик. Не знаете ли?
01 Март 2018 10:55
Светослав Терзиев
01 Март 2018 15:40
Борисов плещи като партиен секретар на гости при пионерчета.
01 Март 2018 18:10
Въпросът е колко търпение ще имат зрителите в неговото балканско шоу, а и докога европейските лидери ще го смятат за безобиден, но забавен дърдорко
01 Март 2018 19:09
Долу ръцете от бойчето - той създаде най-новия фазо-инверторен инжекиплятор с уникалното име герб.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД