:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 489
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Системата, която може да убие футбола

Играчи, треньори и фенове се обявиха против видеоповторенията, но ФИФА си ги харесва
Серия А
Докато съдията преглежда сам повторенията на ситуациите, феновете на стадиона очакват в неизвестност какво вижда той и какво ще реши.

Представете си финал на световното първенство, последна минута, единият отбор вкарва победен гол, а вместо да празнуват, феновете чакат видеоповторение, за да са сигурни, че голът няма да бъде отменен. Звучи странно, но това е напълно реална възможност, тъй като системата за видеоповторения, или т.нар. "видео асистент рефер" (VAR) почти сигурно ще бъде използвана на световното първенство в Русия тази година.
VAR не спира да предизвиква скандали, а играчи, треньори и фенове се обявиха против нея. ФИФА обаче си я харесва и наскоро я включи в официалните правила на футбола. Това стана на заседание на Международния борд на футболните асоциации (IFAB) - организацията, която може да променя футболния правилник. В нея членуват асоциациите на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, като всяка има по 1 глас, а ФИФА има още 4. В момента VAR се използва пробно в италианската Серия А и германската Бундеслига, както и в турнирите за някои купи в Англия. След решението на IFAB обаче тя ще стане част от правилата на футбола, а на 16 март ФИФА трябва да каже със сигурност дали ще се използва и на световното.
"Бих казал на феновете, играчите и треньорите, че тази система ще има положителен ефект. Това показва проучването. От 1000 мача, в които се използва, нивото на точност на решенията се покачи от 93% на 99%. Почти перфектна е", твърди президентът на ФИФА Джани Инфантино.
На хартия наистина е перфектно. VAR бе въведена с идеята спорните положения да се гледат от друг съдия на екран, а главният рефер на терена може също да ги прегледа и след това да промени решението си, ако прецени. Това обаче трябваше да става при случаи с "ясна и очевидна грешка", като системата да се използва само при 4 ситуации: дали правилно е зачетен гол; за дузпа, или не; когато се показва директен червен картон (не втори жълт); както и в случаи, в които съдията санкционира грешен футболист.
Практиката обаче показва нещо съвсем различно, а критиките валят. При победата на "Тотнъм" с 6:1 срещу "Рочдейл" за ФА Къп VAR бе използвана 7 пъти само през I полувреме, като бяха отменени вкарана дузпа и друг гол, но се разгледаха и ситуации за фаулове и картони. Дадено бе 6-минутно продължение заради всички спирания на играта за VAR.
"Не съм сигурен как помага тази система. Футболът опира до емоцията. Ако убием емоцията, няма да видим нищо хубаво", каза мениджърът на "Тотнъм" Маурисио Почетино.
Бившият английски национал, а сега тв анализатор, Джърмейн Дженас определи системата като "комична". В социалните мрежи феновете бяха бесни. Тези на "Тотнъм" написаха, че "футболът е умрял" след този мач, а VAR превръща играта във фарс. Някои дори шеговито питаха дали могат да се радват на първия гол на Фернандо Йоренте 15 минути след отбелязването му.
Бившият топрефер Греъм Пол, който сега пише за в. "Дейли мейл", също е против. "В този й вид тази система трябва да спре. Бях съдия 27 години, ръководил съм 1554 мача и бях поддръжник на новите технологии. Но VAR в този вид убива ритъма на мача и цялото забавление. Ако се използва за преглеждане на всеки гол, това убива радостта във футбола", написа Пол.
В Англия VAR се използва само в турнири за купите (3 пъти за Купата на лигата и 10 за ФА Къп до момента), а Висшата лига няма намерение да въвежда системата и през следващия сезон. В Германия и Италия обаче видеоповторенията се използват в първенството. Резултатите не са особено впечатляващи, напук на приказките на Инфантино. Според анкета на сп. "Кикер" 47% от играчите в Бундеслигата искат системата да бъде премахната. Фенове също протестират, защото в доста случаи VAR не работи правилно, а забавянето на мачовете е значително.
"Мисля, че не трябва да режем съдиите прекалено много. Видеоповторенията трябва да се използват само в много сериозни ситуации. Не трябва да размиваме футбола", каза треньорът на "Байерн" Юп Хайнкес.
Мениджърът на целия проект Хелмут Круг, бивш рефер, пък бе уволнен, след като през октомври в. "Билд" го обвини в това, че чрез VAR е повлиял за две дузпи на мача между любимия му "Шалке" и "Волфсбург", завършил 1:1. Круг отрече, но загуби работата си малко по-късно.
В Италия също имаше скандали. В една ситуация Лукас Торейра от "Сампдория" спря топката с две ръце, но VAR не проработи, тъй като "нямаше повторение от удачен ъгъл". Очевиден гол с ръка на Патрик Кутроне от "Милан" срещу "Лацио" бе зачетен.
"Искам веднъж да загубя мач без VAR", каза треньорът на "Лацио" Симоне Индзаги, който преди това също бе казал, че системата е отнела от радостта от футбола. Треньорът на "Ювентус" Масимилиано Алегри пък каза, че мачовете може да се играят по "3-4 часа" заради всички прекъсвания.
Наравно с правилните решения бяха взети и грешни такива, а това е една от основните критики към системата - човешкият фактор остава, дори при повторение. Така например "Кротоне" бе лишен от победа срещу "Каляри", след като гол в продълженията бе отменен заради несъществуваща засада.
"Няма засада, не знам как го гледаха на повторение и пак не взеха правилното решение", каза треньорът на потърпевшия отбор Валтер Дзенга, чийто тим се бори за оцеляване, но загуби 2 точки от този мач.
Освен това имаше случаи, в които съдии отказват да използват VAR, макар и очевидно да има нужда. Критикува се и това, че феновете стоят в неизвестност и чакат какво ще реши съдията, който гледа сам повторенията. Роберто Розети, шеф на VAR в Италия, дори обеща скоро повторенията да се излъчват на големите екрани по стадионите, за да няма объркване.
VAR все пак има защитници, които посочват, че в повечето случаи решенията са точни. Според тях системата ще бъде полезна, за да не се стига до случаи като гола с ръка на Диего Марадона срещу Англия на световното през 1986 или пък този на Тиери Анри, който прати Франция на Мондиал`10 също след попадение с ръка срещу Ирландия. От ФИФА пък обещават "да се намери решение", за да може зрителите по стадионите да виждат защо един гол е отменен, или не.
---------- Президентът на УЕФА: Никой не знае как точно работи VAR --------------
За разлика от ФИФА, в УЕФА не са толкова ентусиазирани от системата за видеоповторения. Президентът на европейската централа Александър Чеферин категорично заяви, че VAR няма да се използва в Шампионската лига догодина.
"Мисля, че вероятно ще я ползват на световното, но ние няма да я използваме в Шампионската лига. Не съм срещу нея. Мисля, че няма връщане назад. Но трябва първо да обучим реферите както трябва. В момента никой не знае точно как работи тази система, а това може да е голям проблем. Да видим какво ще стане на световното, а след това ще решим. Не трябва да бързаме с решения, които не са ясни. Виждам голямо объркване от време на време", каза Чеферин наскоро.



3175
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД