:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 181
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Атаката срещу агент Скрипал събуди спомени от Студената война

Бившият руски шпионин и дъщеря му са отровени с невропаралитичен газ, което отново насочи погледите към Кремъл
Юлия Скрипал
Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са станали обект на умишлен опит за убийство с прилагане на невропаралитичен газ, съобщи командващият звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд Марк Роули. 66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание в неделя, без видими рани, на пейка в търговски център в град Солсбъри. Бившият служител на руското Главно разузнавателно управление(ГРУ) и дъщеря му са в болница в критично състояние, според някои медии са в кома. "Нападението е било насочено специално срещу тях", категоричен е Роули. Той уточни, че случаят е смятан за изключително важен, но подчерта, че властите са уверени, че няма опасност за населението. Представителят на Скотланд ярд съобщи също, че е пострадал и един от полицаите, който е бил сред първите, пристигнали на мястото на инцидента. Той също е в болница в тежко състояние.

Във връзка с нападението британските служби издирват мрежа от отлично тренирани убийци, пише британският в. "Индипендънт". Според медията характерът на атаката срещу Скрипал и дъщеря му сочи към "настоящи или бивши действащи лица, организирани от държава". Източници на вестника смятат, че химическият агент, който е бил използван в Солсбъри, не е трудно технически да се произведе, но смъртоносността му показва, че е



изработен в специализирана лаборатория



Невропаралитичните агенти действат върху нервната система и се използват като средство за масово поразяване. Сред най-известните са зарин, табун и газ Ви Екс, използван за убийството на полубрата на Ким Чен Ун, извършено през февруари м.г. на летището в Куала Лумпур посред бял ден. Преди дни британският външен министър Борис Джонсън предупреди, че ако се намерят доказателства за участието на Москва, Лондон е готов да реагира твърдо, включително и с налагането на санкции, а от Кремъл очаквано отрекоха да са замесени. Този атентат обаче веднага предизвика паралели с убийството на бившия руски шпионин Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Бившият разузнавач почина, след като бе изложен на контакт с радиоактивно вещество полоний и всички погледи веднага бяха обърнати към Кремъл, но нищо не беше доказано.

През 2006 г. бившият полковник от ГРУ Сергей Скрипал беше осъден на 13 години затвор за държавна измяна, защото от 1995 г. продавал информация на британското разузнаване. През 2010 г. той беше включен в размяна на шпиони между Москва, Лондон и Вашингтон и се установи във Великобритания. Дали отравянето на Скрипал е предупреждение на Кремъл към западните шпионски агенции, пита лондонският "Гардиън" по повод мистериозното нападение. Според вестника има теория, според която руската държава атакува предатели, за да демонстрира риска от обвързване със западни разузнавателни агенции. А големият въпрос от покушението в град Солсбъри е моментът на демонстративното му извършване. Предположенията, че това може да е тактика за спечелване на гласове две седмици



преди президентските избори в Русия, са неубедителни,



тъй като Владимир Путин със сигурност ще бъде преизбран. Мнозина руснаци са патриотично настроени и приемат новата агресивна външна политика на Кремъл, но едва ли убийството на бивш шпионин, за когото малцина са чували, ще предизвика народно въодушевление.

По-вероятно е това да е възпиращ ход, който цели да напомни на руските агенти на оперативна работа за потенциалния риск от сътрудничество със западни служби, продължава "Гардиън". Всяка година руски топразузнавачи говорят за активни опити на ЦРУ и други западни агенции да вербуват руснаци. Част от тази пропаганда е за вътрешна употреба, но няма съмнение, че западните шпионски централи са активни в Русия. Всичко това е пряк отзвук от времената на шпионските войни от времето на Студената война, коментира швейцарският в. "Ле Темпс". През 2010 г. руският президент Владимир Путин директно заплаши предателите, работещи за чужди служби. "Предателите ще умрат. Повярвайте ми, тези хора предадоха приятелите си, братята си в замяна на тридесет сребърника", каза Путин. Думите са по повод тогавашния шпионски скандал между Русия и САЩ, в чиято основа бе Скрипал. "Тук няма какво особено да се коментира. Предателите винаги имат лош край, който идва по правило или от пиянство, или от наркотици", каза тогава президентът.

През януари двама изтъкнати руски експерти по киберсигурност бяха арестувани и обвинени в сътрудничество с ЦРУ и според някои този случай е свързан с твърденията за кибератаки срещу изборите в САЩ. За разлика от съветско време, сега има по-малко основания за преминаване в другия лагер по идеологически причини, защото западните централи могат да предложат най-вече финансови стимули. А руски медии писаха, че на процеса срещу Скрипал руската прокуратура е твърдяла, че той е вербуван именно срещу пари. Все пак е необичайно да се атакуват шпиони, след като те са били пуснати на свобода вследствие на размяна между разузнавателни централи, коментира "Гардиън". Той цитира експерт, според когото е възможно Скрипал да е "наказан, защото



все още е работел



за британското или друго западно разузнаване, а не е просто пенсионер". Редица медии на Албиона признават, че много покушения срещу руснаци в чужбина са част от финансови войни и не са поръчани непременно от Кремъл (като примери са посочени убийствата на банкера Герман Горбунцов в Лондон през 2012 г. и на руския депутат Денис Вороненков в Киев м.г.). Нападението срещу Сергей Скрипал по-вероятно спада към категорията на покушения, одобрени и организирани от руската държава, заключават повечето експерти, медии и наблюдатели.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сергей Скрипал през 2006 г. в московски съд.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Британски полицай охранява района в градинката, където бяха открити Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.
23
4599
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
08 Март 2018 20:08
Рециклирането на отпадъци, т.е. повторното им използване макар и за последно е патент на западните технологии и иновации.
08 Март 2018 20:21
ако се намерят доказателства за участието на Москва, Лондон е готов да реагира твърдо

А ако се намерят доказателства за участието на Вашингтон или на Хараре, Лондон как е готов да реагира? "Мека китка" или само изсулване?
08 Март 2018 20:24
Бившият руски шпионин и дъщеря му са отровени с невропаралитичен газ, което отново насочи погледите към Кремъл


Значи тия кремълски агенти са много прости. Знаят, че ще ги погнат, но нарочно си оставят паспортите на местопрестъплението. А, това бяха други.
08 Март 2018 21:40
Бившият руски шпионин

си е английски шпионин.
08 Март 2018 22:15
Английските служби са глупави и жестоки. За един черен PR .. вкараха невинни хора в кома, а един техен шпионин бере душа. И всичкото само щото наближават изборите в Русия, както и световното по футбол. Ама явно тия дето слушат медиите им.. са още по-глупави.

Какво да се учудвам от държава дето е започнала да продава опиум на китайците за да ги направи зависими и да им вземе парите. Или какво да се учудвам от държава, дето е давала на пиратите права да грабят чужди кораби.

Имат опит в тия неща.

Ами "българският чадър"?
08 Март 2018 22:16
Ами какво стана с Локърби? Набедиха Кадафи.. и го изнудваха години наред.. накрая и напите мед. сестри го отнесоха.
08 Март 2018 22:20
Скрипал - шпионин, хванат, осъден,лежал, разменен. Остатъчна стойност - НУЛА ! Впрочем, става само за антируска провокация. Как се казваше на английски това, дето служи за бърсане?
08 Март 2018 22:43
Ами МИ6, ли 7 или 3 - кой ги знае, та някое от Ми-тата ликвидираха преди години ТЕХЕН гражданин, бе шеф на комисията обследваща Ирак за забранени оръжия за масово поразяване. И този човек обяви, че Ирак НЯМА и НЕ е ИМАЛ такива оръжие. После го ликвидираха в самата Англия. Бе направено някакво разследване там и го изнесоха като ФАКТ.

ТА тръгнали тези другари да обвиняват. Разбира се, че някоя от САЩ или Албионските служби е извършила престъплението за да злепоставят Русия. Това е повече от възможно и си е направо ЛЕМА. За какво им е на руснаците да трепят отдавна прочетена книга, без всякакво значение за тях? И обратното, за да предизвикват вой, сълзи и сополи? Това са пълни глупости продуцирани за тяхна си, "западна" употреба. Там има кои да им вярват, добре подготвени и с гладки мозъци - резултат на долнопробната масова пропаганда.
08 Март 2018 22:51
Източници на вестника смятат, че химическият агент, който е бил използван в Солсбъри, не е трудно технически да се произведе, но смъртоносността му показва, че е изработен в специализирана лаборатория



значи хем е супер смъртоносен щото е изработе в специализирана(да се чете руска) лаборатория, хем не е могъл да убие набелязаните жертви.
09 Март 2018 04:33
Никой не отрича, че няма абсолютно никакви улики до момента, които пряко ли косвено да уличават Русия в покушението. Нещо повече, беше казано че такива улики е малко верятно да бъдат открити някога.
Такааа...
Журналистите от Гардиън се упражнили да поразсъждават за възможни организатори, така, по принцип.
Вариант първи - Русия. Щото нали бил руски шпионин. Хубооо.
Вариант втори според Гардиън няма. По принцип
Нищо от следните:
2) Организатор е ЦРУ с цел да натопи Русия и държи ЮКей далеч от руския газ.
3) Организатор е Ми 6 с цел вътрешнополитическа консумация.
4) 'Жертвата' е търгувал с незаконно химическо оръжие.
Журналистическата етика изисква обективност, което значи като минимум да се споменат и някои отгорните варианти. ЕТАЦ, обаче, абсолютно го забраняват.
Явно ЕТАЦ е с приоритет


09 Март 2018 07:40
mick08 Март 2018 22:16
Ами какво стана с Локърби? Набедиха Кадафи.. и го изнудваха години наред.. накрая и напите мед. сестри го отнесоха.


Обраха петрола, златният резерв , сега и замразените от ООН милиарди на Либия изчезнали из западните банки. Не крадели на Запад? Крадат на едро.

08.03.2018 - 19:35
С замороженных счетов Каддафи исчезли более 10 млрд евро
С замороженных счетов Каддафи исчезли более 10 млрд евро | Русская весна
Более 10 млрд евро из замороженных по решению ООН в 2011 году ливийских активов исчезли со счетов в Euroclear Bank в Бельгии.
09 Март 2018 07:55
По материали на чужди медии


На тия чужди СМИ, хората взеха да им обръщат все по малко внимание.
А и на никой от ауденцията не му пука за агента Скрипал.
09 Март 2018 08:54
Изглежда нивото Джейн Псаки е норма за наглосаксите. Пък и техните журналисти започнаха масово да се преквалифицират в пропагандисти.
09 Март 2018 09:08
Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал
Този не е никакъв агент, а обикновен предател, за пари. За предателите мисля, че барон Харконен е казал достатъчно.
*
Колкото до тези глупости за лаборатории и държавна помощ - струва ми се бая по-лесно чужд агент просто да го застреля, бутне от мост или удуши - по-ефтино и ефикасно. Видимо се е случило нещо друго. Напомня ми на онзи друг предател дето умря от полоний - те ако на онзи човечец просто му бяха парите, които струват да се синтезира този елемент, той щеше да застане гол пред Бъкингамския дворец и да плюе кралицата. Предателската душа е много елементарна - винаги следва най-високото предлагане.
09 Март 2018 09:10
Нападението срещу Сергей Скрипал по-вероятно спада към категорията на покушения, одобрени и организирани от руската държава, заключават повечето експерти, медии и наблюдатели.
Дето викаше онзи Макларън - това, че няма доказателства не значи, че Русия не е виновна.
09 Март 2018 09:17
В съвременният свят няма оръжие, което е измислено от едната страна, да не е измислено или копирано или откраднато или просто купено от ... другата страна.
Това е все едно да видиш, че някой стреля с Калашников и веднага да обвиниш Русия, а в същото време това оръжие е свободно на пазара.
Та и въпросният газ е толкова на Москва, колкото и на всяка една добре развита страна в света.
09 Март 2018 09:43
юлия е хубавичка
09 Март 2018 10:16
Вглеждаме се в текста:
Путин директно заплаши предателите, работещи за чужди служби. "Предателите ще умрат... предадоха приятелите си, братята си в замяна на тридесет сребърника", каза Путин
.
Веднага след това невярно внушение вече се цитира: "Тук няма какво особено да се коментира. Предателите винаги имат лош край, който идва по правило или от пиянство, или от наркотици", каза тогава президентът.
Е, едно и също ли е директното "Ще умрат" и уточненото "винаги имат лош край "от пиянство, или от наркотици"? Лишена от антикомунситическите си компоненти, англо-американската антируска пропаганда трайно и май безнадеждно се смъкна на много ниско ниво, носещо някакви мижави ползи само благодарение на тежкия все още похлупак върху западните медии. Не виждам как това може да продължава дълго, поредица избори в страни от ЕС потвърждават обоснованото ми предположение.
09 Март 2018 10:34
Просто явно вече се води война. С финансови и медийни средства и набеждаване в престъпления извършени от самите набеждаващи.

Финансовата чума/шума/ няма спирачки.. за сега. Иска си финансовият фашизъм.. да превземе цялата планета. И почти е успял. Даже имаме и финансови концлагери. Имаме и финансов геноцид. Щото напечатаната шума се раздава само на правилните и послушни държави. Останалите се държат в концлагери да работят за да плащат шумата. А тия дето надигат глава - им се налага финансов геноцид + медийни оплюване по всички "свободни" медии собственост на финансовата чума.
09 Март 2018 10:39
Па ЗИПа каза, че баш руснаците били и даже машала бравус им отправи.
10 Март 2018 08:21
А защо само в Англия се случва????!!!!
Да не би само МИ6 да са специалистите!!!!??????
10 Март 2018 09:57
Източници на вестника смятат, че химическият агент, който е бил използван в Солсбъри, не е трудно технически да се произведе, но смъртоносността му показва, че е изработен в специализирана лаборатория.

Това изречение доказва, че не случайно дерьмократите махнаха "ЛОГИКА"-та от учебните програми.
10 Март 2018 21:17
Тез дали са просто тълпи или тлъсти просто?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД