:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НЗОК ще плаща нови лекарства само срещу резултат

Разходите за медикаменти пак ще доведат бюджета до ръба
Снимка: БГНЕС
Идеята на Бойко Пенков за плащане на лекарства само срещу постигнат резултат със сигурност ще се хареса и на министър Кирил Ананиев.
И тази година здравната каса очаква сериозен преразход в бюджета си за лекарства, който трудно ще бъде покрит. Затова в надзорния съвет се обмисля коренна промяна на плащането на медикаментите, с което поне през 2019 г. тази тенденция да бъде ограничена.

"Очаква се до 5% ръст в лекарствата, което означава 50 милиона на досегашния разход отгоре, които ги нямаме. И от новите молекули още 35-85 отидоха", прогнозира по време на заседание на надзора зам. здравният министър Бойко Пенков. Това значи, че очакваният дефицит в бюджета за лекарства е 85 млн. лв., въпреки че за целта касата разполага с точно 1 млрд. лв. "Аз, честно казано, за тази година съм най-притеснена в момента за лекарствата какво предстои да се случи, защото няма никаква тенденция на този етап да има по-ниски разходи или да се задържат разходите на ниво миналата година за лекарствата в болниците", казва и председателят на надзорния съвет Жени Начева.

"Имаме само един изход - да въведем въвеждащи договори и договори за резултат. Това означава, че уважаемата компания, която предлага новата молекула, вътре пише какво иска да постигне. Ако не го постигне това, което е заложила, връща парите до ниво, до което се споразумеем - например до най-евтината конвенционална терапия в страната. И всичко това, което ти идва отгоре, екстрата, се връща обратно в касата, за да може да покрие други неща", смята Пенков. Идеята е плащането за постигнат резултат да се въведе през 2019 г.

Според Пенков трябва обаче да се реши и как да се следи резултатът, т.е. касата да има обективни критерии, по които да преценява това. "Трябва да имаш определен тип система, която отчита определен тип показатели и да сме съгласни с тях и индустрията, и ние. Признаваме ги и след това те връщат средствата", обяснява той. Пенков дава пример, че преживяемостта на пациентите - 3 или 5 години, е подобен показател, при който няма и как да се надписва или лъже. Освен това според зам.-министъра подобна система няма да мотивира лекарите да предписват скъпи лекарства на пациенти, при които може да помогнат и по-стари препарати. "Ефектът е чисто психологически и е много възпиращ. Когато аз включа в дадена терапия неподходящ пациент и знам, че ще ощетя фирмата по този начин, аз няма да го включа този неподходящ пациент", обяснява Пенков.

Жени Начева пък добавя, че и догодина се очаква касата да е задължена да плаща още много нови скъпи иновативни препарати. За да овладее разхода на новите 32 медикамента, които се плащат тази година, след като мораториумът за тях беше отменен от парламента в последния момент, надзорният съвет отлага сключването на договорите за новите молекули. "Да не влязат още сега веднага, докато уточним правилата и процедурите, а поне от 1 април", коментира Начева.

Начева обяснява на членовете на надзорния съвет, че се очаква ревизия на позитивния лекарствен списък, от което и да се намалят допълнително цени на медикаменти, плащани от касата.



НА КРИВО

Влизането в сила на рамковия договор трябва отново да се обвърже с бюджетната година, а не действието му да започва от 1 април, както е в момента, смятат членовете на Надзорния съвет. "Идеята е от времето на д-р Москов. Те не бяха готови с подписването на НРД. Тогава възникна казусът с основен пакет, допълнителен пакет, нямаше яснота по пакетите и за да се спести време, така да се каже, и уточни нормативната уредба, решиха да е от 1 април, защото нямаше готовност да стане от 1 януари", припомня Жени Начева. "Няма някаква логически обвързана съществена причина. Пак беше поради някакъв пожар", коментира тя. Припомня се и идеята рамковите договори да се подписват за повече от 1 година. Решение за иницииране на промени в закона обаче не се взема.
3
1629
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
13 Март 2018 23:56
Господи, каква каша е в главите на тези хора!
14 Март 2018 12:02
НЗОК ще плаща нови лекарства само срещу резултат
....поредното готино заглавие - хем подвеждащо, хем тъпо - излиза, че вземам лекарството безплатно, лекувам се и ако има резултат, НЗОК го плаща на фирмата?

Или пък друго - аз плащам в аптеката и вземам лекарството, лекувам се, и ако има резултат, НЗОК, след като получи парите !?! плаща на фирмата?

Да не говорим, че казаното от зам.мин. Пенков оборва написаното в заглавието - точно обратното ще да е - фирмата ще връща пари при определени обстоятелства.
14 Март 2018 19:25
Остава да каже и кои от големите фармацевтични компании ще са съгласни с подобна дивотия идея .... И Бойко Пенков все пак е уж лекар, за разлика от министъра и Жени Начева.... Боже, Божееее....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД