:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 520
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скандален коментар на доцентка по педагогика предизвика буря в мрежата

Скандален пост във "Фейсбук" на преподавателка по педагогика от Бургаския университет "Проф. А. Златаров" предизвика лавина от възмущение в социалните мрежи. В него въпросната доц. д-р Елена Петкова заявява, че "образователната институция трябва да образова децата, които стават за образоване". Грубото й изказване й е събрало хиляди негативни реакции, а от сайта "Мама нинджа" сезираха просветното министерство и Комисията за защита от дискриминация. Още не е ясно дали институциите ще се занимаят с казуса.

Коментарът е направен в дискусия, която тече от няколко дни по повод сигнали, че в някои детски градини учителките помолили родителите да не водят децата си на тържествата за осми март, защото не могат да говорят или не знаят добре стихчетата. Покрай спора трябва ли така да се отнасят към децата с по-различно развитие доц. Елена Петкова, която преподава педагогика в Бургаския университет, обявява: "Образователната институция трябва да образова децата, които стават за образоване. Различните деца отиват в различна образователна институция. И там развиват специалните си нужди със специални педагози. Идеята не е сегрегация, а образование. Освен ако не искате да си правите децата на всеобщо необразоваеми, че по-лесно".

От МОН коментираха, че приобщаващото образование (чиято философия е децата със специални потребности да бъдат приобщени в масовите училища редом с останалите деца - бел. ред.) е твърда политика на министерството и че не приемат подобно отношение към специалните деца. От там призоваха за конкретни сигнали за детски градини с подобни проблеми, които да проверят.



НАКАЗАНИЕ

Учителка от елитно училище в Пазарджик е наказана с "предупреждение за уволнение", след като шестокласниците, на които преподавала, са подали жалба срещу нея, съобщи Дарик радио. Децата обвиняват преподавателката си във физическо и психическо насилие. Тя е обжалвала дисциплинарната санкция, наложена й от директора, но Окръжният съд я потвърждава с окончателно решение. Наказанието й е наложено, защото през учебната 2016/17 г. в часа по английски език е дърпала ушите на различни ученици и им крещяла поради невъзможност да въдвори ред. Преди това пък казала на ученичка "Ти нямаш грам акъл в главата!" и я нарекла "безотговорна и безочлива". Въпросната учителка отказала да премести ученик с намалено зрение на първия чин, защото бил "огромен". Обиждала децата с думи като "говеда" и ги заплашвала, че ще "изхвърчат от часа". Учителката е осъдена да плати на училището разноските за две инстанции - общо 625 лв.
14
2822
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
13 Март 2018 19:47
Е, факт е, че някои деца са по-глупави от други и когато разликата е много голяма, на тях им е непосилно да се справят в обикновено училище и те усещат това. Как се чувстват? Щастливи? Само с лозунги "ти си различен, но си много същия" не става.
Родителите не мислят ли най-напред за самото си дете, а не за самочувствието си?

Значи разрешиха здрави деца да си седят в къщи на "домашно обучение", а увредени са длъжни да ходят в общообразователните училища?
13 Март 2018 19:53
След още десет години бойковизъм ще вденете. Ако е останало нещо от държавата.

13 Март 2018 21:44
Евалла на доцентката! Много е права - така беше и при бай ви Тошо - имаше СОУ, имаше техникуми, имаше курсове за разряд, и най-вече - имаше Трудови войски, където малцинствата ги учеха най-напред да се къпят, после на български да говорят, на дисциплина - и най-накрая им даваха и професия
13 Март 2018 22:02
"Образователната институция трябва да образова децата, които стават за образоване. Различните деца отиват в различна образователна институция. И там развиват специалните си нужди със специални педагози. Идеята не е сегрегация, а образование. Освен ако не искате да си правите децата на всеобщо необразоваеми, че по-лесно".

От дотук реченото кое не е вярно? Че децата със специални потребности имат нужда от специализирани педагози? Как обучаваш глухо дете да пее или сляпо дете да рисува? Даже в училището на сина ми си има специализиран клас за деца със специални потребности, където се занимават специално обучени преподаватели. Не е въпрос на сегрегация, а на адаптация на тези деца, подготовката им за реален живот извън учебното заведение. Та са си пак в същото училище, но са на практика в друга образователна институция.
Май ще трябва да ида да си говоря с Мама Нинджа, не е такъв човек.
14 Март 2018 07:07
Ми правилно е рекла Елена, ако и неполиткоректно да го е рекла. Щото има дългогодишен поглед - практически - по ставащото в училище.
Затуй си и получи вече едни шамари. Явно още й предстоят.
Не е само тя, де, в тоз “университет“.
14 Март 2018 07:11
4o4ko_413 Март 2018 19:47
Е, факт е, че някои деца са по-глупави от други и когато разликата е много голяма, на тях им е непосилно да се справят в обикновено училище и те усещат това. Как се чувстват? Щастливи? Само с лозунги "ти си различен, но си много същия" не става.

Питай авторите на простотията “Приобщаващо образование“ в МОН. Както и учителите в детската градина, първи, втори и прочее класове, и възпитателите, как се работи, преподава, образова, постигат се държавни образователни изисквания в нормален клас с аутистче или дете с олигофрения? Разтуриха специалните училища, в които тези деца бяха обучавани от специалисти, и ги разхвърлиха в нормалните класове. За да ги “интегрират“...
14 Март 2018 08:38
Интересно дали т. нар. доцентка е на същото мнение и за (част от) студентите които "обучава" в нейния "университет"? Или там паричките в собствения джоб са по-важни от моралните съображения?
Това разбира се не променя факта, че вкарването на деца със специални образователни потребности в масовите училища, които не са пригодени за такава цел и при учители които не са обучени за такива дейности си е откровена простотия. Това за училищата, а вкарването в претъпкани много над нормите групи на детски градини мирише даже и на престъпление, не само на обикновено чиновническо безхаберие.
14 Март 2018 09:03
"Образователната институция трябва да образова децата, които стават за образоване. Различните деца отиват в различна образователна институция. И там развиват специалните си нужди със специални педагози. Идеята не е сегрегация, а образование. Освен ако не искате да си правите децата на всеобщо необразоваеми, че по-лесно".


Не виждам какво скандално е казала. Освен всичко в момента съществуват няколко специални училища, в които се обучават ученици с увредено зрение и слух, както и десетки центрове за личностно развитие (преименуваните помощни училища), в които пък са обучават много ученици с умствена изостаналост. Преподавателката просто е казала, че за тия с тежки увреждания е необходимо специално образование, а не интегрирано. А пробвайте да работите в клас, в който има 25 здрави деца и 2-3 с увреждания, пък да питам как ще си проведете часа. Точно никога.
14 Март 2018 09:19
И аз не виждам, защо когато една истина се каже, то тя трябва да е истина само ако е политкоректна. НЯМА еднакъв начин на преподаване за всички деца и ако някой твърди обратното, то той не познава материята. А ако искаме еднакъв начин - остава общото ниво на необразованост, което излиза сега от училищата.
Интересно дали т. нар. доцентка е на същото мнение и за (част от) студентите които "обучава" в нейния "университет"? Или там паричките в собствения джоб са по-важни от моралните съображения?


Има една съществена разлика - училището е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по закон, докато ВУЗ е по желание. А как изпитват накрая - това е вече проблемът за адекватността на дипломата.
14 Март 2018 09:33
Или там паричките в собствения джоб са по-важни от моралните съображения?

Човек, като дава мнение по даден въпрос, е добре, освен “паричките“, да е в състояние да вижда цялата картинка. Както и да има поне елементарна представа за за кви “парички“ иде реч в случая, както и за това, за което всъщност иде реч, под тази тема. Както и за резултатите от усилията на едни други паричници, прокарали правилото “Парите следват студента/ученика“, което разсипа българското образование от детските ясли до докторската степен. И което го няма в много държави от ЕС, а в някои даже и такси не се искат от студентите, пък в Сорбоната е комична - 150 ойро на учебна година.
Докато седите, вгледани в “паричките“, образование, здравеопазване и култура бяха унищожени.
14 Март 2018 09:39
Парите следват студента/ученика“, което разсипа българското образование от детските ясли до докторската степен.


Един от редките случаи, в който ще се съглася с другарката София. Макар, това да не е единствената причина.
14 Март 2018 13:07
Има една съществена разлика - училището е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО по закон, докато ВУЗ е по желание.

Това е така, но скромният ми коментар е точно за фразата "образователната институция трябва да образова децата, които стават за образоване"
Трудно е да се приеме, че във филологически и педагогически специалности, (поне в заведения с държавно финансиране) студенти ще започват обучението си с предмети като "Правопис", а като завършат средната заплата която могат да изкарват е около минималната в България.
Това просто е друга част от същото безумие. В някакви "университети" някакви "преподаватели" "обучават" някакви "студенти". Както децата със специални образователни потребности не е уместно да се пускат в училища и детски градини неподготвени за тях, така и хора невладеещи български правопис и правоговор не трябва да се пускат в държавно финансирани университети по педагогически и филологически специалности поне. Общото в тези две неща са именно парите. За децата със СОП трябва да се отделят допълнително средства, а чиновниците предпочитат да ги усвояват по други начини. С псевдоуниверситетското образование е същото, но огледално. Една паразитна прослойка извършва някакви образователни ритуали които са доказано безсмислени като резултат, но падат пари.
Апропо, в Сорбоната един преподавател се пада на около 30 студента, а в доста от родните измислени заведения и специалности - на 5-6.
14 Март 2018 13:17
Вместо мамите да стоят във форумите да вземат да си възпитават децата!
14 Март 2018 14:22
Евалла на доцентката! Време беше някой да го каже на висок глас! Съжалявам родители, на които децата им са със СОП, но да сваляш нивото на целия клас заради едно-две деца не е най-доброто решение.
Как мога да подкрепя доцентката?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД