:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България бетонира европейската си титла в Страсбург

Държавата оглавява най-срамната класация в Европа - по брой нарушения на човешки права спрямо жителите си
Снимка: Светослав Терзиев
Европейският съд за правата на човека в Страсбург
Официално няма такова състезание, но България редовно го печели. Тя е най-безсрамният нарушител на човешки права на глава от населението във вечната класация на съда в Страсбург. Статистиката на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), която излиза винаги в края на януари, потвърди, че и през 2017 г. никоя държава не е имала сили да я избута от позорния връх.

Знаем, че Турция и Русия са абонирани за международни критики заради тоталитарни рефлекси на техните власти. Двете държави се отбраняват, че не са толкова лоши, а зложелатели (според тях) им лепят етикети. За да се абстрахираме от политически страсти и други емоции,трябва да разчитаме само на числатаСъдът в Страсбург много се пази от обвинения в пристрастие и затова настоява, че таблиците с данните за всичките 47 държави под негова юрисдикция се генерират автоматично от компютри. От тях всеки може да си направи допълнителни изчисления, за да си представи коя страна къде се намира спрямо останалите.

Какво научихме тази година? Както обикновено България се оказа в първата десетка на държавите с най-много осъдителни решения в Страсбург. За разлика от последните две години тя вече не е на 7-о място, а на 6-о. От 2010 г. не беше падала на такава позиция. През 2017 г. срещу нея са били издадени 31 осъдителни решения, оправдана е била по 6 дела, а по 2 се е споразумяла с тъжителите. В сравнениe с нея други държави имат много по-лоша статистика. На първо място се класира Русия с 293 осъдителни решения, след нея е Турция с 99, на трето място е Украйна с 82, на четвърто е Румъния с 55, а на пето място е Гърция с 36. След България на седмо място е Италия с 28 осъдителни решения. Така погледната, България е зле, но не най-зле.Във вечната статистика,която отчита делата от създаването на съда през 1959 г., нашата страна все така е в първата десетка, но на 9-о място. Вярно е, че тя участва в сметката от 1992 г. (когато ратифицира Европейската конвенция за правата на човека), но компютърът не обръща внимание на тази подробност. Достатъчно е да се знае, че държавата ни се е движила с догонващи темпове и е изпреварила страни, чиито дела се отброяват от 1959 г. или от друга последваща година (според ратификацията). На българска сметка се водят 588 осъдителни решения. На първо място е Турция с 2988 осъждания, след нея е Русия с 2127, трета е Италия с 1819, четвърта е Румъния с 1202, пета е Украйна с 1188, шеста е Полша с 958, седма е Гърция с 864, осма е Франция със 728, а след България на десето място е Унгария с 448 осъдителни решения.

И двете класации са в абсолютни числа, които дават ориентация, но не и обективна представа коя държава колко уважава правата на своите граждани. Едни държави са големи и многолюдни, други са по-малки и с оредяващо население. Съдът в Страсбург разбира, че и това има значение, но прави статистика спрямо населението не по осъдителни решения, а по допуснати за разглеждане жалби на 10 000 жители. Тук България се загубва в числата, защото миниатюрни държави получават неестествено голяма тежест. Така например Лихтенщайн с неговите 38 жалби през 2017 г., което е средно с 2.37 жалби на 10 000 жители, изглежда много по-зле от България с нейните 7102 жалби (средно 0.82 на 10 000 жители). Но още от пръв поглед се вижда, че няма как гражданите на Лихтенщайн да се чувстват по-тормозени от българите.Как да се направи обективна класация?Може би както става в спортните състезания. Държавите трябва да се разделят на категории. По абсолютни числа България се нарежда в двете първи десетки - както за годината, така и във вечната класация. Следователно трябва да се види каква е нейната относителна тежест в тази тежка категория. При 588 осъдителни решения и население от 7.1 млн. души (по данни на съда в Страсбург), се вижда, че на всеки милион български граждани се падат 82.8 осъждания на държавата. Това е най-голямото число спрямо резултата на останалите в десетката. На второ място е Гърция с 80.7 осъдителни решения на милион жители (10.7 млн. население). На трето е Румъния с 61.3 осъдителни решения на милион жители (при население 19.6 млн.) На четвърто е Унгария с 45.7 осъдителни решения на милион жители (население от 9.8 млн.). На пето е Турция с 37.4 осъдителни решения на милион жители (79.8 млн.). На шесто е Италия с 30 осъдителни решения на милион жители (60.6 млн.). На седмо е Украйна с 26.3 (45.2 млн.), на осмо - Полша с 25.2 (37.9 млн.), на девето - Русия с 14.8 (143.6 млн.) и на десето - Франция с 10.5 (67 млн.). Във вечната класациянай-много осъдителни решениясрещу България (270) са издадени за нарушения на чл. 5 (свобода и сигурност). На второ и трето място с еднакви резултати - по 179 - са нарушенията по чл. 6 (право на съд в разумно време) и чл. 13 (право на ефективни поправителни средства). На четвърто място със 103 нарушения е правото на собственост.

Тъй като съдът подрежда жалбите по спешност и важност, има седем категории, в които ги сортира. На първо място са спешните, когато е заплашена безопасността на тъжителите. На второ място са пилотните (делата, които служат като образец за едновременно решаване на сходни жалби). На трето място са жалбите срещу нарушения на "основни права" - от чл. 2 до чл. 5. Четвърти са потенциално добре обоснованите жалби по други членове от конвенцията. Пети са повтарящите се жалби. Шести са жалби, които предизвикват съмнения за допустимост, и на седмо място са очевидно недопустимите жалби.

В този смисъл е интересно да се види колко пъти е била осъждана България за погазване на основните права на българите. Тя е осъждана 15 пъти за нарушаване на чл. 2 (право на живот); 29 пъти за неефективно разследване по чл. 2; 4 пъти за нарушаване на забраната на изтезания по чл. 3; 78 пъти за нечовешко отношение (също по чл. 3); 39 пъти заради липса на ефективно разследване по чл. 3. За 25 години под юрисдикцията на ЕСПЧБългария не е нарушавала само три членаот конвенцията и нейните приложения. Това са чл. 4 (забрана на робството), чл. 7 (неналагане на наказание без закон) и чл. 12 (право на брак). Свободата на словото, която е защитена в чл.10, е погазена 16 пъти според осъдителните решения на ЕСПЧ.

Страсбург прави много прецизно пресяване на жалбите. Така например миналата година 622 жалби от България са обявени за недопустими, а само 62 са приети за произнасяне на съдебен състав. Председателят на съда Гуидо Раймонди (Италия) каза, че броят на жалбите нараства, но все повече от тях биват обявявани за недопустими, защото не са изчерпали възможностите на националните съдебни системи.

Той съобщи обнадеждаваща за България новина: с 275% са се увеличили жалбите срещу Турция след опита за преврат през 2016 г. Ако темпът се запази, може да й отстъпим челната позиция, като се има предвид, че жалбите отлежават в Страсбург средно по 30 месеца. Нали сме се заели да й помагаме по комшийски да се позиционира по-добре в Европа - защо да не й направим и тази услуга?

Снимка: Светослав Терзиев
Входното фоайе на съда в Страсбург с витата стълба, която води към двете съдебни зали. Модернистичната архитектура внушава прозрачност и отправя послание към държавите: "Тука няма скрито-покрито".
8
4061
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
14 Март 2018 23:02
Че имаме трески за дялане, така е. Ама и що престъпници, дето са за уранови рудници осъдиха страната ни за нехуманно отношение и подобни. С което се вижда как принципният и демократичен Страсбург милее повече за правата на престъпника, които са абсолютни, докато интересите на законопослушните граждани са в девета глуха.
14 Март 2018 23:50
Ама и що престъпници, дето са за уранови рудници осъдиха страната ни за нехуманно отношение и подобни.
Колега, и вие да станете съдия пак ще сме шампиони в тази класация. Както казваше другарят Тодор Живков "имаме работа с недоразвито общество".
15 Март 2018 00:50
Е от Турция та на Русия.
Кък да се развие ?
15 Март 2018 05:06
Защо беше всичко това? Печелим състезание, на седмо място, на шесто място, в първите две десетици...
Че то в Турция дали някой въобще знае, че има ЕСПЧ? Докато у нас се плашим с него за щяло и нещяло. Добавяме и калпава и пристрастна независима съдебна власт - картинката се получава.
15 Март 2018 10:06
Погледнато от друга гледна точка, все повече българи проявяват гражданска зрялост и си търсят правата по цивилизован начин
15 Март 2018 11:06
България бетонира европейската си титла в Страсбург
Никак не ми е ясен таози съд. Как може "България" или "държавата" да е на подсъдимата скамейка? Каква е тази колективна отговорност? Или има конкретни виновни, които следва да си понесат последствията и глобите, или това е някакво фасадно правосъдие вменявайки колективна вина и легитимиращо кражба от джоба на невинни хора. За всяко дело, в което "държавата" е виновна, следва да се намерят истинските виновни и да си понесат отговорността.
15 Март 2018 11:23
"За всяко дело, в което "държавата" е виновна, следва да се намерят истинските виновни и да си понесат отговорността."

Така е, Yantar, но това не е работа на Европейския съд за правата на човека - те съдят държавата, а държавата от своя страна да си търси виновните после и да си ги осъжда.
Поне на теория би трябвало да е така. Не знам на практика дали го прави.
15 Март 2018 12:20
Светослав Терзиев

Така е, Yantar, но това не е работа на Европейския съд за правата на човека - те съдят държавата, а държавата от своя страна да си търси виновните после и да си ги осъжда.

А как стоят нещата в подмандатните територии?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД