:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Отиде си Хокинг - човекът, който разгада вселената

Неговият живот бе триумф и непрестанно пресичане на граници
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Стивън Хокинг в безтегловност по време на тренировъчния полет със специално оборудван "Боинг" през 2007 г.
Стивън Хокинг, физикът от Кеймбридж, авторът на бестселъри, който изучаваше космоса и произхода на вселената от инвалидната си количка,, който се превърна в емблема на човешката решимост и любопитство, почина рано сутринта в сряда в дома си в Кеймбридж, Англия, на 76 г.

"Няма друг учен след Алберт Айнщайн, който да е пленявал така силно въображението на хората и да е бил чувстван близък от десетки милиони хора на света", каза в интервю Мичио Каку, преподавател по теоретична физика в Сити Юнивърсити, Ню Йорк.

Д-р Хокинг постигна това основно чрез книгата си "Кратка история на времето - от Големия взрив до черните дупки", публикувана през 1988 г. От нея са продадени над 10 млн. екземпляра, тя вдъхновява документалния филм на Ерол Морис. Филмът "Теорията на всичко" от 2014 г. за живота на учения бе номиниран за "Оскар" в няколко категории и Еди Редмейн, който изигра ролята на д-р Хокинг, спечели статуетката за най-добра мъжка главна роля.

В науката д-р Хокинг ще бъде запомнен заради едно странно откритие, което може да бъде изразено под формата на дзен коан:



кога черната дупка не е черна?



Когато експлодира.

Не по-малко необичайна е научната му кариера. Като студент през 1963 г. той научава, че страда от амиотрофична латерална склероза - невромускулно заболяване, известно още като болест на Лу Гериг. Лекарите тогава му дават само няколко години живот.

Болестта ограничава контрола върху тялото му до помръдване на пръст и движение на очите, но оставя непокътнат ума му. И Хокинг се превръща в лидер на поколението си в изследването на гравитацията и характеристиките на черните дупки - бездънните гравитационни ями, които са толкова дълбоки и плътни, че дори светлината не може да избяга от тях. Работата му води до поврат в съвременната физика. През 1973 г. д-р Хокинг прилага квантовата теория и странните закони, по които функционира субатомната реалност, към черните дупки. Чрез дълги и стряскащи изчисления д-р Хокинг открива дори и за своя изненада, че черните дупки - митологичните аватари на космическата гибел, всъщност изобщо не са черни. Той установява, че те излъчват радиация и частици, издават звуци и накрая експлодират и изчезват във вечността.

Първоначално никой, дори самият Хокинг, не вярва на откритието, че частиците може да идват от черните дупки. "Въобще не им обръщах внимание, просто ги прескачах. Бях доста раздразнен", разказва той в интервю през 1978 г.

Изчислението, публикувано през 1974 г. в сп."Нейчър" в статия под заглавие "Експлозии на черни дупки?", се възприема от учените като



първата голяма стъпка



в усилието да се намери единна теория на природата - да се свърже гравитацията с квантовата механика и да се обясни вселената.

Откритието на Лъчението на Хокинг, както е известно в науката, преобръща представата за черните дупки. То ги превръща от унищожители в създатели или най-малкото преработватели и обръща мечтата за единна теория в нова посока.

"Ако се питате какво ще се случи с някой, който скочи в черна дупка, бих ви отговорил, че със сигурност не смятам, че ще оживее. Но, от друга страна, ако изпратите някого да се хвърли в черна дупка, нито той, нито атомите, които го съставляват, няма да се върнат, но енергията ще се върне. Може би това се отнася до цялата вселена", обясни Хокинг в интервю през 1978 г.

Теорията е Хокинг е може би



"най-красивото изследване в историята на физиката",



казва космологът и съветник на Хокинг в Кеймбридж Денис Скиама.

През 2002 г. д-р Хокинг казва, че иска формулата на Лъчението на Хокинг да бъде гравирана върху надгробния му камък.

Той бе човек, който не признаваше граници - не само в интелектуалния си живот, но и в професионалния и личния. Обиколи света за участие в научни конференции, отиде дори на Антарктида, написа бестселъри, в които обясни научните си търсения, ожени се два пъти, стана баща на три деца и се появи като герой в "Семейство Симпсън", "Стар Трек: Следващото поколение" или "Теория за големия взрив".

Отпразнува 60-ия си рожден ден с полет с балон с горещ въздух. Същата седмица катастрофира с електрическата си инвалидна количка заради превишена скорост при вземане на завой в Кеймбридж и счупи крака си. През април 2007 г., няколко месеца след 65-ия си рожден ден, летя при полет с нулева гравитация на специално оборудван Боинг 727, който бе подготовка за пътуване в космоса с компанията на Ричард Брансън "Върджин Галактик" и космическия кораб SpaceShipTwo. На въпрос защо е поел този риск, Хокинг отговаря: "Искам да покажа, че хората не бива да се ограничават от физическите си недъзи, щом не са с осакатен дух".

Неговият дух е вдъхновение за мнозина.

"Какъв триумф бе неговият живот", възкликва Мартин Рийс, кралският астроном на Великобритания и дългогодишен колега на д-р Хокинг. "Името му ще живее вечно в аналите на науката, милиони разшириха космическия си хоризонт благодарение на неговите бестселъри, светът е вдъхновен от неговия уникален пример за постижения въпреки всичко - същинска манифестация на изумителната сила на волята и решимостта".

Стивън Уилям Хокинг е роден в Оксфорд, Англия, на 8 януари 1942 г. Както сам обичаше да казва, точно 300 г. след смъртта на Галилео Галилей, който пръв започва да изследва гравитацията. Майка му Изобел Уокър се мести в Оксфорд, за да избегне бомбардировките в Лондон през войната, баща му Франк Хокинг е известен биолог изследовател.

Първото от 4-те деца в семейството, Стивън е посредствен ученик в лондонското училище Сейнт Олбанс, макар че някои учители и съученици успяват да усетят вродения му талант. По-късно, в Юнивърсити Колидж в Оксфорд, заниманията по математика и физика са му толкова лесни, че



рядко отваря учебник



Единственият предмет, който го вълнува, е космологията, защото се занимава "с големия въпрос откъде идва вселената". След като завършва, се мести в Кеймбридж. Младият мъж понякога чувства слабост и пада. Скоро след 21-вия му рожден ден, през 1963 г., лекарите му поставят диагнозата амиотрофична латерална склероза и му дават не повече от 3 г. живот. Първата му реакция е тежка депресия. По-късно разказва как сънувал, че ще бъде екзекутиран. Скоро обаче въпреки всичко болестта му се стабилизира. И макар че бавно губел контрол върху мускулите си, той все още можел да ходи на кратки разстояния и да изпълнява с усилие обичайни дейности като това да се облича и съблича. Хокинг обаче открил нов смисъл. "Когато си изправен пред вероятността от ранна смърт, започваш да осъзнаваш, че животът си струва да се живее и че има много неща, които би искал да направиш", споделя той.

През 1965 г. се жени за Джейн Уайлд, студентка по лингвистика. Вече "не само имал за какво да живее", както сам казва, а трябвало да си намери и работа, което го мотивирало да работи усърдно върху докторската си теза.

Заболяването му обаче го лишава от способността да пише дългите уравнения. Ала той успява да превърне недъга си в сила, като мобилизира енергията си за интелектуални предизвикателства, което в по-късните години оставя на другите да "преведат" на езика на математиката и формулите. "Хората неправилно смятат, че математиката е само уравнения. Всъщност уравненията са само скучната част от математиката", обяснява д-р Хокинг.

Не по-малък фурор от научните му открития предизвикват забележките на Хокинг за религията. Той казва, че няма нужда да търсим обяснение за възникването на вселената от сили извън нея, като Бог например. В "Кратка история на времето" той споменава "умът на Бог", но във "Великият дизайн", книгата, която издава през 2011 г. с Ленард Млодинов, пише "Не е нужно да призоваваме Бог да задвижи вселената". По-късно същата година пред "Гардиън" каза: "Възприемам ума като компютър, който ще спре да работи, когато частите му се повредят. Няма рай или алтернативен живот за счупените компютри - това са само приказки за хора, които се страхуват от тъмното".

КАРЕ - ПРОГНОЗИ

Известният британски физик Стивън Хокинг не спираше да повтаря, че светът не го очаква нищо добро, ако не започне спешно да решава глобалните си проблеми, и завеща 7 основни свои прогнози за бъдещето на човечеството:



- Глобалното затопляне много скоро ще превърне Земята във Венера, с температура на атмосферата плюс 250 градуса по Целзий и киселинни дъждове.

- Населението на Земята се удвоява на всеки 40 години. Към 2600 г. всичките жители на планетата ще живеят буквално рамо до рамо.

- Заради заплахата от безконтролно разпространение на т.нар. автономни оръжия правителствата още сега трябва да забранят създаването на бойни роботи.

- Създаването на изкуствен интелект ще бъде най-важното откритие в историята на човечеството. То обаче може да се окаже и последното такова.

- Ако ни посетят извънземни, то ние ще изпитаме същото, което са почувствали индианците при откриването на Америка от Христофор Колумб.

- В бъдеще човечеството рискува да изчезне в резултат на ядрена война или заради разпространението на генномодифицирани вируси.

- Аз не мисля, че хората ще оцелеят, ако не напуснат своята планета през следващото хилядолетие.
 Стивън Хокинг и бившата му съпруга Джейн Уайлд с актьорите Фелисити Джоунс и Еди Редмейн, които изиграха техните образи във филма "Теорията за всичко", преди премиерната прожекция в Лондон през декември 2014 г.
 Д-р Стивън Хокинг разговаря с журналисти на фона на снимка на Алберт Айнщайн в Ню Йорк през април 2016 г., когато представи съвместния си проект с руския милиардер Юрий Милнер "Нова инициатива за изучаване на Космоса" за засичане на радиосигнали от разумен живот в някоя от другите части на вселената.
 Стивън Хокинг разговаря с папа Франциск във Ватикана през ноември 2016 г.
12
2911
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
14 Март 2018 19:58
Най - големия враг на знанието, не е незнанието а илюзията за знание. Почивай в мир.
14 Март 2018 20:01
Ей го, днес се почувствах кофти заради смъртта му, но веднага ще се намери кой да поправи вътрешното недоразумение. Разгадал вселената...

Не си създавайте кумири. Не учете чуждите думи наизуст, а мислете с главите си. Фантазирайте. Или недейте.
14 Март 2018 20:13
Нека да минат 10 -20 години поне, тогава с оценките.
14 Март 2018 21:07
Една оценка вече е направена. Не получи Нобелова награда, защото лъчението му не е открито и досега. Няма да я получи и в бъдеще, защото на починали тя не се дава.
Поздрав от Пинк Флойд. Когато са записвали тази песен не са знаели, че гласът е на велик физик, харесало им, че е компютърен
https://www.youtube.com/watch?v=0UgHFmBFqBA

А виж тук вече са знаели. В последния си албум
https://www.youtube.com/watch?v=8A3k2cuNjy0
14 Март 2018 22:35
Великото обединение е още блян, но не и в изкуството.
А междузвездните пътешествия ще си останат фантастика.

https://www.youtube.com/watch?v=r-gUom7IphE
14 Март 2018 23:10
докторската си теза.
Тоя бисер първопроходец ли е в новобългарския или изоставам в езиковата си грамотност?
15 Март 2018 00:53
Бе не че нещо , ама...
Стефчо напоследък да не е имал неква работа в Солсбъри ?
15 Март 2018 08:13
Голям ум и голям дух, надмогнал ограниченията на физическото и дал толкова много на чистата наука. Светла му памет!
15 Март 2018 10:52
Невероятен ум и воля! Още си спомням с умиление първата прочетена книга от него - Черни дупки и бебета вселени.
Това е човекът живял най-дълго с АЛС.
15 Март 2018 19:16
Поклон пред паметта на великия популяризатор! Но популярни бълнувания и наука са различни интелектуални дейности. Математика и бог не управляват вселената. Още елините са знаели за синдрома на Пигмалион, но някои и сега не го знаят.
15 Март 2018 22:27
15 Март 2018 22:29
Забележителен човек, който наистина ще липсва. Поклон!

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД