:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,149,986
Активни 112
Страници 22,345
За един ден 1,302,066

"Новичок" не може да се направи от случаен човек

Сигурен съм, че и днес текат разработките по усъвършенстването на веществото, казва руският учен Вил Мирзаянов, участвал в създаването на бойната отрова
СНИМКИ: Би Би Си
Руският химик Вил Мирзаянов работи в дома си в Принстън, щата Ню Джърси, където живее в изгнание повече от 20 години.


В началото на 90-те години на миналия век химикът Вил Мирзаянов разказа на съвет за секретната съветска програма за създаване на клас отровни вещества, известни като "Новичок". Именно с такъв невропаралитичен токсин, както смятат британските власти, бяха отровени във Великобритания бившият служител на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

През последните години Вил Мирзаянов живее в САЩ. Той разказва пред руската служба на Би Би Си за създаването на химическото оръжие, за въздействието му върху човешкия организъм и защо се опитва да даде гласност на тези данни.

----------

- Как "Новичок" въздейства на човека? Какви са симптомите?

- "Новичок" е ново поколение невропаралитичен газ, така че той е поне 10 пъти по-силен от известните досега. На първо място той поразява нервната система, тоест изключва централната нервна система от функционалните органи.

Първо настъпва свиване на зениците и човек започва да вижда лошо. Това е първият признак. Когато работиш в лаборатория, гледаш очите на колегите си, за да се контролира за всеки случай дали всичко е нормално. Ако зениците се свият, това е първи признак, че човек е получил определена доза "Новичок".

Ако дозата е по-голяма, следват конвулсии, дишането прекъсва, защото поразеният сякаш забравя да диша. Непрекъснати конвулсии и повръщане, след което настъпва смърт.

- Има ли някакъв антидот?

- Има. Първата помощ включва атропин (средство, използвано като антидот на фосфорорганични отрови - бел.ред.). Разработени са и други, по-силни противоотрови. Те помагат, за да се прекрати действието на отровното вещество. Но те не лекуват!

- Има ли шанс да се помогне на Сергей Скрипал и на дъщеря му Юлия?

- Може да им се помогне да не умрат. Но само толкова. Англичаните, макар и късно, са включили атропин или друг антидот във вените и са помогнали на Скрипал и дъщеря му. Но те имат необратими поражения.

- Съществува мнение, че "Новичок" може по някакъв начин да се прояви в човешкия организъм дори и 5 г. след контакт с него. Това особено се отнася до хора, които са присъствали на място в непосредствена близост - в ресторанта или случайно преминаващи. Те какво трябва да направят? Достатъчно ли е това, което са ги посъветвали - просто да изперат дрехите си?

- Това според мен не е достатъчно. Те трябва да бъдат изследвани задължително в клинични условия и да престоят там, да бъдат под наблюдение. Уви, тези вещества имат подобно отложено действие. Топрилича на синдрома на ветераните от Персийския залив.Ако помните, в Ирак, когато американските войски влязоха там, те завзеха складове с химически бойни отровни вещества и започнаха варварски да ги унищожават. Просто да ги взривяват. А при взрива, за жалост, се унищожава не повече от половината от отровното вещество, всичко останало лети във въздуха - смесва се с фините твърди частици, които след това се пренасят от вятъра.

И когато дори на 200-250 км от складовете е имало американски бойци, те се оказали изложени на въздействието им. Те не са били защитени, защото се смятало, че на такова разстояние няма да има опасност. Но когато се върнали след войната, започнали да се появяват проблеми със здравето им. Американското правителство не искаше да признае този факт. Когато дойдох тук, ми взеха интервю и аз потвърдих като човек, работил в този отрасъл, че има отложено действие. Такива частици могат да полепнат по кожата и след това да проникнат и чрез латентното си действие да нанесат необратими поражения, които се проявяват, когато войниците са се върнали у дома. С течение на времето моите сведения, както и на други хора, в крайна сметка оказаха влияние върху правителството на САЩ, което се съгласи да отдели според мен сума от порядъка на 10 млрд. долара за лечение на бившите военнослужещи. Така че не е изключено в Англия да се случи нещо подобно с хората, които са били наблизо или са контактували по някакъв начин с предмети или с тези хора.

- Ако при тях възникнат внезапни главоболия, замъгляване на зрението, както казвате, какво трябва да се направи?

- Предполагам, че вече има някакви разработени методи за лечение, макар да се отнасям доста песимистично. Моят приятел Андрей Железняков, който работеше над бинарния вариант на "Новичок", бе поразен по време на работа и при него започна миоза (свиването на зениците). Приложиха му антидот и всичко останало, но в крайна сметка той просто рухна. Настаниха го в московския Институт за бърза помощ "Склифософский", години наред се опитваха да го лекуват. (Железняков, който е отровен с "Новичок" през 1987 г., става инвалид и умира през 1992 г. - Би Би Си). Няма методи за лечение, повече пари се харчат за разработването на оръжие, отколкото за лечението от въздействието на това оръжие.

- Партийна задача ли беше създаването на "Новичок"? Разбирахте ли какви ще бъдат последствията за хората, че това е нещо страшно?

- Искам веднага да уточня, че аз не съм химик синтетик - специалист, който се занимава с химически синтез. Аз не съм създател, а участвах в разработването на това оръжие. То бе създадено от Петър Кирпичев, мой добър приятел, и неговия екип във филиала на Държавния научноизследователски институт по органична химия и технологии (ГНИИОХТ) "Шихан" в Саратовска област. След като веществото бе синтезирано, започнаха изпитания. И в тези изпитания участваха мои аспиранти, а после и аз. Крайният етап на изпитанията бе в ГНИИОХТ в Москва, аз отговарях за всички анализи и моят подпис бе окончателен. Ето така съм участвал.

А защо сме го правили - това е обичайната работа на научните сътрудници, които разработват бойни отровни вещества. Целта е да се разработи най-силното отровно вещество, както и всички останали оръжия. За синтеза тогава имаше специално правителствено постановление. Когато веществото се окаже перспективно, тогава се издава специално постановление на правителството, на ЦК на КПСС, за привеждането му в качеството на оръжие. Създаването на оръжието е друг етап. С "Новичок" изпитанията във вид на оръжие бяха приключени през 1989 г. на полигона Нукус в Узбекистан. И той бе приет на въоръжение официално в Съветската армия.

- Тоест Михаил Горбачов, който през 1989 г. бе на власт, е бил в течение и е разрешавал всичко това?

- Абсолютно. В книгата ми са публикувани всички подписани от него постановления за придвижването на "Новичок".

- Говори се, че разработките са били прекратени през 70-те години.

- Не, никой нищо не е прекъсвал, моля ви! Вижте, СССР официално никога не е разработвал химическо оръжие. Не е и изпробвал. Само нашите врагове го правеха, а ние се занимавахме само със защита и разработване на мерки за защита. Ето ви нещо парадоксално - тъй като правителството не признаваше, че ние разработваме бойни отровни вещества, ние нямахме и привилегии. Бяхме някак извън закона. Миньорите получаваха своите привилегии, пенсии и прочее. А ние, понеже няма постановление, по закон бяхме никои.

- Унищожени ли бяха запасите от "Новичок" съгласно конвенцията за забрана на химическите оръжия?

- От "Новичок" нямаше големи запаси. Е, може да е имало няколко тона, може би 10 тона. Произвеждаха го в "Шихан" и във Волгоград. Когато бе разработен методът за производство в бинарен вариант, нямаше нужда да се произвежда повече. Бинарният вариант не изисква толкова сериозни мерки за сигурност за съхранение на крайния продукт.

- Колко хора могат да бъдат отровени с тези 10 тона?

- Теоретично - няколко милиона. Това е сериозен запас. Той бе произведен,за да може да се използва с ракети със среден и дълъг обсег.

- Тоест може да се изстреля ракета със среден или дълъг обсег, заредена с "Новичок"?

- Вече е правено, има сведения.

- Къде?

- Имаше сведения, че такива ракети са били разположени в северозападната част на Беларус. Когато бе подписана конвенцията за забрана и унищожаване на химическите оръжия, те бяха върнати оттам и в течение на две години зарядите се взривяваха в Шихан на военен полигон.

- Доколко пострадаха военните след тези взривове?

- Това е тайна, никой не знае. Военните никога няма да кажат.

- Как са провеждани изпитанията на "Новичок"?

- На животни. Никога на хора. Върху плъхове, зайци, кучета.

- Добре, унищожили сте тези 10 тона, но сте започнали да работите с бинарния метод. Как протече разработката на следващата версия? Имате две съставки, които сами по себе си са безвредни, но ако се смесят по определен начин, се получава "Новичок".

- Точно така.

- Доколко е възможно тези съставки да се сложат в куфар например и да се пренесат от един град в друг или от една страна в друга?

- Разбира се, че е възможно. Защото те са опасни, но не толкова, колкото крайното вещество. Както всяко химическо вещество, не се препоръчва то да се прави и пренася в незащитен вид, но е възможно това да се направи без особена опасност за здравето. В това отношение бинарното оръжие те освобождава от необходимостта да съхраняваш крайния продукт. С течение на времето всяко химическо вещество, особено химическата отрова, губи своята ефективност.

- Възможно ли е "Новичок" да се синтезира извън Русия?

- Възможно е, но само от висококвалифициран научно-технически персонал, който вече има опит с бойни отровни вещества, не задължително с "Новичок". Такъв опит се придобива не за година или две, а за няколко десетилетия. Тук не може да има самодейност. Който иска да се самоубие, да опита.

- Вие сте наясно с възможностите на колегите си в целия свят. Къде според вас биха могли да синтезират "Новичок"?

- Тук, в САЩ.

- Къде именно, според вас?

- Тук има няколко такива центъра. Например в Ъджвил (Делауер) биха могли да го направят, защо не. Там има много квалифицирани химици. А и преди мен тук дойдоха поне петима колеги от ГНИИОХТ, които са наясно с тайните на веществото. Но никога не съм казвал и сега няма да кажа, че те са издали тайната. Но винаги съществува и такава вероятност. И американците се грижат за своята сигурност. И за престижа си. Къде още? В Китай, разбира се. Там има много силни химици.

- В Русия разработваха ли подобрена формула на "Новичок"?

- Сигурен съм, че това се е случвало постоянно, и че сега се случва. Защо иначе съществува лабораторията ГНИИОХТ? Там се правят изследвания, те са законни, правят се съгласно конвенцията. Изследователските разработки не са забранени. Още повече, че е позволено да се добива до 120 кг отровно вещество на експериментални платформи. А 120 кг са достатъчни да се убият половин милион души.

- Руското външно министерство казва, че разработката на "Новичок" е започнала преди 50 г. и днес формулата му е известна едва ли не на всеки.

- Не, това не е вярно. Формулата му не бе известна, докато не я публикувах в книгата си през 2007 г. Никога до този момент нито един вестник или друг печатен орган не я е публикувал, няма да я намерите другаде. Гарантирам ви.

- От 2007 г. до сега са минали повече от 10 г. За това време е могло да се появят учени, които биха могли да разчетат правилно формулата. Възможно ли е да се създаде това вещество другаде и как мислите, защо британското правителство е убедено, че то е направено именно в Русия?

- Понеже Русия е страната, която го е изобретила, има опит, превърнала го е в оръжие - това е страната, която напълно е усвоила целия цикъл.

Дори по моите формули английските експерти да са създали веществото и да са снели спектри и всички други физико-химически константи, дори не говорим за това да са преминали всички етапи на изпитанията и главният - създаването на оръжие. За това трябват твърде много средства, не е така просто. Това е работа на стотици хора, трябва да се отделят средства. На Запад умеят да ценят парите и не ги хабят напразно. Химическите отровни вещества, химическите оръжия са забранени, така че, който и да е парламент, ще откаже разработването, защото тоще е в нарушение на конвенцията.- Нека ви попитам така - възможно ли е да има още тайно пострадали от химическото оръжие "Новичок"?

- Смятам, че не бива да се изключва такава вероятност. Когато поставим "Новичок" под международен контрол, ще има 100-процентова вероятност да се разбере веднага, че има атака с това вещество. Първо трябва "Новичок" да се постави под международен контрол, да се включи в списъка на забранените вещества. Тогава могат да се разработват методи за контрол над бинарните компоненти. Те ще могат да се контролират - на граници, на митници. Ако не знаем формулата официално, не знаем и бинарните й компоненти. Без познаването на химическата формула, без познание за съществуващите спектри или инфрачервени спектри е безполезно да говорим как ще защитим населението.

Освен това извършителят трябва да носи ръкавици и да умее да стреля. Трябва да е обучен. Трябва да отчете посоката на вятъра или да извърши нападението в помещение. Обученият офицер ще остане невредим.

- А необученият ще загине?

- Разбира се. Ако поръчаш на някого да отиде и да атакува даден човек, той ще умре с него.

- Мнозина се смущават от факта, че британците толкова бързо казаха, че това е "ръката на Москва". Доколко е реално да са установили, че става дума за "Новичок", а не за друга отрова?

- Когато имаш дадено вещество, всяко вещество - органично или неорганично, е въведено в масспектъра на компютърните библиотеки, които са свързани с масспектрометър. В библиотеките са регистрирани масспектрите на всички известни съединения. Има стотици, хиляди, че и милиони съединения с такива характеристики. Когато се анализира дадено вещество, компютърът веднага сравнява данните с библиотечните. И за няколко секунди излиза резултат. Ако има 95 процента съвпадение, значи работата е ясна, това е веществото. Тук грешка не може да има.

"Новичок" е руски монопол. Веществото може да дойде само от Русия. (Със значителни съкращения)
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Британски войници в облекла за химическа защита преместват потенциално замърсен микробус в град Солсбъри.
 Вил Мирзаянов
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сергей Скрипал през 2006 г. в московски съд.
18
3614
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
19 Март 2018 20:18
***
19 Март 2018 20:28
https://bulochnikov.livejournal.com/?skip=10
Всё британские подпиноосники там перепутали...
Андрей Лазарчук Хвост вильнул собакой:

Источник информации не просите, всё равно не сдам. Всё написанное ниже весьма сильно отличается от того, что можно найти в сети.

"1. Уже в начале 1980-х годов СА перестала рассматривать ХО как оружие, пригодное к применению в условиях реальной войны. Примерно в 83-84-м гг. было принято решение о прекращении поставок ХО в армию, снижении оперативных запасов и вывозу ХО из войск на склады длительного хранения и полигоны для уничтожения. С того же времени и до 1996-го года никаких новых образцов ХО в армию не поступало, равно как и инструкций по применению и защите.

2. Мирзоянов по специальности - химик-аналитик, никогда не занимался ни теоретическими разработками, ни практическим синтезом. Все 80-е годы работал в Первом отделе.

3. Во второй половине 80-х КГБ провело масштабную операцию по дезинформации противника, имевшую также побочную задачу - выявить каналы утечки информации. Были разработаны два десятка "липовых", но очень подробных проектов "нового химического сверхоружия, которое не определяется существующими в НАТО детекторами и от которого нет защиты" (NOVA с индексами, "Новичок" с индексами, АСД и другие). Через руки Мирзоянова проходил именно "Новичок".

4. Завод-лаборатория в Кантюбеке ещё в конце 70-х годов был перепрофилирован с создания и испытания ХО и БО на производство и испытание гербицидов и дефолиантов - в основном для нужд хлопковой промышленности.

5. Мирзоянов как источник утечки был определён сразу, в 90-м году отстранён от всех материалов, имеющих реальную подоплеку, через него шёл поток дезинформации. В 92-м году он добровольно "расшифровался", опубликовав известную статью. С этого момента "Новичок" попал в сферу интересов СМИ. В 95-м о "новом русском сверхоружии" написала NYT.

6. На создание защиты от "липового" ОВ НАТО потратило более 10 млрд. долл.

7. Что фактически произошло в Солсбери, абсолютно непонятно; ни поведение отравленных, ни действия полиции, медиков, спецслужб не складываются в цельную картину. Более или менее правдоподобным выглядит отравление синтетическим нейротоксином, аналогичным токсину рыбы фугу.

Краткое резюме:
"Новичок" - это не название ОВ, а шифр операции КГБ по выявлению канала утечки информации, а также поставке дезинформации"
Tags:Эпизоды из истории разведок
19 Март 2018 20:37
Преброих ги: думата "руски" е на шест места в инсинуацийката.

Вил Мирзаринов НЕ Е руски учен.
Освен това той просто тъпо лъже (всъщност ЛЪЖЕ съставителят на текста, татаринът не би излъгал толкова тъпо защото е по-хитър): "в Ирак, когато американските войски влязоха там, те завзеха складове с химически бойни отровни вещества".
В Ирак, когато американските войски влязоха там, те НЕ НАМЕРИХА складове с химически бойни отровни вещества https://bg.wikipedia.org/wiki/Война_в_Ирак_(2003)

Благодарим ти, обективна независима медийо, за true-нюза!
19 Март 2018 20:39
Тоя и американците не може да излъже, макар и да са доста тъпи и ограничени същества.
За какво му е на някой газ, 10 пъти по мощен от зарина? То и така в зоната на поражение на всички нервнопаралитични концентрацията е милиарди пъти над необходимото за да стерилизира всичко, а по широка зона на поражение не се получава.Явно за да е по трудно да се борави с него...
Къде намери в Ирак газ, че едно мургаво момче имащо се за генерал с години търси и не намери, та се опозори с фалшивата епруветка в ООН
То и изтезанията са забранени, но в Гуантанамо само това правят, та на едната конвенция ли ще мислят?
И защо РФ, способни да направят отрова поразяваща точно определен човек по ДНК-то както екзекутираха саудита Хатаб, ще ползва свръхмощно БОВ ? Могли са да го отровят с каквото си искат , от баналния рицин до свръхотрова действаща само и единственно на неговото ДНК, ако въобще е било нужно да се убива.
19 Март 2018 21:01
И аз да кажа: в Ирак не бяха намерени химически оръжия.
Бе нещо на бая химик започнахме да вЕрваме. Еле като ни е изгодно. Тоя не изкара ли нещо дневник, дискета, флашка. И не виждам ролята на Путин в разработката.
Лошо, Седларов!
19 Март 2018 21:02
Kinks
19 Мар 2018 20:28

https://bulochnikov.livejournal.com/?skip=10


Да припомним хипотезите за отравянето на Скрипал и дъщеря му:
първа- отровени са с букет на гробище/не обяснява съпътстващите жертви/ ,
втора -отровени са в ресторант ,заедно с още десетина други /фугу/,
трета- отровени са в колата си/пак не обяснява съпътстващите жертви/
четвърта-отровени са с пренесено в куфара на дъщерата БОВ/но няма жертви около куфара/.
Снимката с пожарникарите, стоящи без защитни средства край специалистите с противогази и с изолиращи костюми показва, че вече са били наясно с отровите.
19 Март 2018 21:43
Отравянето с каквото и да било вещество на базата на органофосфатите има съвсем различна от изпадането в кома клинична картина - предизвиква стягане на мускулатурата, ускорена работа на всички жлези- пот, секрет в дихателните пътища.... много по различно от описаното.
И като всяко нервнопаралитично вещество няма и не може да има ефект във времето, не е тежък метал да се натрупва, не се разгражда до опасни вещества в черния дроб....действа само на момента
19 Март 2018 21:45
добре де, защо толко плоско? тоя първо издал книга, в която сложил формулата, минали оттогава десет години, ей я британията как за секунди определили веществото, ама само в русия можело да се произведе. баси кретенизма, значи
19 Март 2018 22:57
Това е американски, а не руски учен. По народност татарин.
20 Март 2018 01:46
Руският химик Вил Мирзаянов


Аре стига папагалстване от западните "медии"!

Най-много - съветски, напуска СССР веднага след разпадането му, а е щял да го напусне още по-рано, обаче го съдили, та се позабавил.
Да не говорим, че се самоопределя като «президент независимого Татарстана в изгнании».

Та кое му е "руското"?
Обаче нали е спусната задачката да се набива в подсъзнанието на природонаселението "руски, та руски" и да се свързва с долни дела. Обаче тук примитивната гьобелсова бибисийска (в комплект с украинската - че коя друга - Наталка Писня)/наглосакска пропаганда не минава. Време беше да го усетите по резултатите от току-що приключилите президентски избори в Русия. Да няма пак изненадани, шокирани и шашардисани
Няма да се учудя, ако препечатат и "карикатурата" от "Сънди таймс", на която ошашавена бабичка отива да гласува под дулото на танк на фона на Василий Блажени, или оня "дейли" със 70 000 гладни мечки, които очаквали британските футболни фенове в Русия, за да ги изпапат.
Долнопробно!
20 Март 2018 03:35
Как пък не се намери един читав журналист в западните и присъдружните тям медии да проучи връзката Скрипал-Сирия и изнесеното от американците химическо оръжие на Сирия къде ли не, включително в Албания и СА. Един се намери - Сатановски, ама той нито е западен, нито е присъдружен на Запад(ащите) дописник.
Сичкото туй сега ще се използва в Сирия за химическа провокация срещу Асад. Скрипал беше за подгрявка на готвещия се химически апокалипсис, за да бъде свален "режимът на Асад".
Къде е анализът на тази новина?
Не видях в нашите медии също тъй да се спомене британското сериалче отпреди две години "Ответен удар", където един "руски", колкото е "руски" и тоз горният, злой чечен, не, не ползет на берег, ами разработва отровния газ "Новичок". И името на тоз злой чечен в британското сериалче е Зарин, много ще ви замоля.
Впрочем С начала гуманитарной операции в Сирии из Восточной Гуты выведены 79,7 тысячи человек, большинство из них дети, сообщил начальник российского Центра по примирению враждующих сторон в Сирии генерал-майор Юрий Евтушенко.
Де ви я таз новина, ммм? А интервю с някой от спасителите, ммм? При съвременните комуникации не се налага да се търчи до Източна Гута за интервю, вече има и други безопасни начини да бъде взето. Или пък препечатано, вместо съмнителните по качество наглосакси фейкове.
20 Март 2018 06:20
Повелители на асоциациите и инсинуациите.

Сигурно се гордеят с професионализма си и се подхилват на охрачените от тях.

И продължават да отричат, че перат пари с медията си."Новичок" е руски монопол. Веществото може да дойде само от Русия.

Кърти
Като че ли той самият не го е публикувал общодостъпно как всеки да си го направи, и не го е занесъл собственоръчно в ЦРУ. От ЦРУ обаче газта не може да отиде никъде, както добре знаем, защото е руски монопол.
20 Март 2018 07:32
токсин, антидот
Ей пресушихте го този български език бе. Капка думи не оставихте бе. Иде ми да викна сипи ако няма донеси
20 Март 2018 09:24
За какво си мислите, че ЦРУ плаща за хубавия живот на този предател?
20 Март 2018 09:50
Защо продължават да ни занимават с тази аматьорска провокация на западните спецслужби? Путин вече е президент. Няма нужда вече!
20 Март 2018 11:19
tedavenger120 Март 2018 09:50
Защо продължават да ни занимават с тази аматьорска провокация на западните спецслужби? Путин вече е президент. Няма нужда вече!

Ето вариант за отговор на този въпрос - снимките на базата:
https://colonelcassad.livejournal.com/4060873.html:
Комплекс химической и биологической войны в Портон Дауне https://colonelcassad.livejournal.com/4047044.html, недалеко от которого был отравлен Скрипаль.
На фотографиях представлены сравнительные фотографии комплекса в 2012 и в 2017 годах. Как не трудно заметить, несмотря на то, что функции комплекса формально сокращены и Британия не ведет подготовку к химической или биологической войне, комплекс в Портон Дауне активно развивается, а после истории со Скрипалем, уже анонсировано получение дополнительного финансирования. После подготовки обвинительного заключения против России, центр сразу получил обещания от министерства обороны выделить 48 млн. фунтов, при этом дефицит военного бюджета в Британии достигает 20 млрд. фунтов.
PS. Как представляется, именно засвет этого комплекса СМИ стал причиной разброда и шатания в версиях отравления Скрипаля, когда перед СМИ Британия встала нелегкая задача объяснения причин отравления Скрипаля рядом с крупнейшим британским комплексом химической и биологической войны, который активно экспериментировал с тем же типом химического оружия, которым якобы отравили Скрипаля и который для типа вещества, которым якобы был отравлен Скрипаль, должен был иметь его контрольные образцы. Отсюда и чехарда версий, а также изменение позиции Британии по сотрудничеству с ОЗХО и Россией по расследованию дела Скрипаля.
Примечательно, но до сих пор не представлено ни одной вещественной улики указывающей на причастность России. А вот вопросов по Портон Дауну становится все больше.
20 Март 2018 11:39
mi6osp.19 Март 2018 21:02
Kinks
19 Мар 2018 20:28

https://bulochnikov.livejournal.com/?skip=10


Да припомним хипотезите за отравянето на Скрипал и дъщеря му:
първа- отровени са с букет на гробище/не обяснява съпътстващите жертви/ ,
втора -отровени са в ресторант ,заедно с още десетина други /фугу/,
трета- отровени са в колата си/пак не обяснява съпътстващите жертви/
четвърта-отровени са с пренесено в куфара на дъщерата БОВ/но няма жертви около куфара/.
Снимката с пожарникарите, стоящи без защитни средства край специалистите с противогази и с изолиращи костюми показва, че вече са били наясно с отровите.


Аз така и не разбрах как и къде е станало отравянето.
Разбрах, че Скрипал и дъщеря му били ходили в кръчма, а после се разхождали в парка, където колабирали на пейка. Някой има ли точната хронология (според британските власти)?

Ум не ми побира, защо руските служби биха ползвали такъв метод, който предполага много странични жертви. При това с вещество, по което да ги обвинят директно. Но да приемем, че в този карамбол виждаме движението само на част от топките и то не през цялото време.
20 Март 2018 18:37
Това е американски, а не руски учен. По народност татарин.

Незванны гост - хуже татарина !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД