:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,151,099
Активни 104
Страници 23,458
За един ден 1,302,066

В патриархалната ни татковина

Не са виновни жените, че нямат кураж да говорят. Виновно е първобитното ни общество, което очаква от тях да търпят
Ивайло Дичев
Дебатът за насилието над жени, поредна проява на който беше международната конференция, организирана от фондация "Анимус", бавно напредва - въпреки безумните медийни манипулации на националисти и социалисти около Истанбулската конвенция. Редят се ужасяващи случаи от криминалната хроника - Пловдив, София, Троян... Но кой знае защо гражданството не се изсипва на улицата, за да иска затягане на законите за домашното насилие, както беше в случая с г-н Димитров или с Йордан Опиц преди него.Защо мълчат българските жени?Може би когато един тип престъпление се банализира, се превръща в статистика и престава да ни вълнува. Подозирам обаче нещо по-лошо: в тази страна е прието да се идентифицираш с насилника, а не с жертвата. Това би обяснило дефицита на съчувствие не само към жени, подлагани на насилие, но и към малцинства, болни хора, бежанци, евреи от окупираните територии. Не си представяме, че и нас може да ни мъчат. Обратно - възможно ни се вижда да ни обвини някой несправедливо, ако сме се оказали на мястото на насилника.

Хубавото е, че този път законодателната дейност стъпва на статистика и анализ, а не на отделни случки. Да започнем с очевидната констатация, че в огромната част от случаите виновен е мъжът - причините за това са както психически, така и свързани с примитивизма на възпитанието. Ако някъде жена бие мъжа си, това е също толкова укоримо. Просто статистически е по-рядко. По-нататък ще констатираме, че най-честите случаи на насилие са вътре в домашния кръг - анонимният изнасилвач от паркинга е по-скоро изключение. Насилие над съпруга, която отказва секс; насилие от група съученици по време на купон; насилие между роднини. Тези случаи са много повече, отколкото предполагаме, просто защото жертвите не смеят да се оплачат. Те изпадат в отчайващото положение да търсят помощта на далечната държава срещу близкия насилник, а това често им носи презрение и ги маргинализира. Когато пък се решат да търсят справедливост, ги карат да преминат отново през целия ужас, да доказват, че са се борили - нещо, което много жени предпочитат да си спестят. А когато няма специализирани органи, които знаят как да боравят с тази деликатна материя, нещата стават още по-тежки.

Законът трябва да навлезе в интимни сфери, където досега са работили неизказани културни очевидности. Ще й фрасне един шамар, задето не е донесла навреме салатката - ами тяхна си работа, нали после щастливо гледат телевизия. Нали сте чували самодейни психолози да казват, че изнасилената девойка сама си е виновна, защото била сложила къса пола? А да пребиеш някого заради изневяра - това си е кажи-речи като да застреляш при неизбежна отбрана...

Ако оставим настрана недопустимото насилие над деца или хора с увреждания, намесата на държавата в личните отношения на пълнолетни хора поставя проблем. Хипотезата е, че двамата са се събрали доброволно. Значи, ако тя търпи, може би така й харесва, смятат мнозина. Тук се връщаме към общественото мнение в патриархалната ни татковина. Ако жена, която се опълчи срещу насилието, бъде посрещана с разбиране и подкрепа, това ще даде кураж на много други да го направят. Представете си обаче едно малко градче, където върху травмата от насилието израства и планина от подигравки. Кой ще я вземе тая, дето тръгна срещу мъжа си? Поискала ограничителна заповед - за лудницата е! Мани я, изнасилвана, не й е чиста работата... А какво може да направи от такъв случай жълтата преса, сами си представяте.А тук само презрение и кикот...Да, не са виновни жените ни, че нямат кураж да говорят - виновно е първобитното ни общество, което очаква от тях да търпят, за да се харесват. Вижте само реакцията на движението #МeToo, което заля западния свят. Да сте чули една жена в България да разкаже публично за претърпяно сексуално посегателство? Аз не съм чул. (Ако съм пропуснал някого, моля да ме извини.) Затова пък четох многобройни подигравателни коментари - и то най-често написани именно от жени - за онези фръцли, американките, дето и те не знаят какво искат.

Вярно, че там се стигна до различни крайности, но при нас дори средниности не се появиха и така направо минахме към критика на крайностите. А феноменът беше удивителен: изведнъж жени от всевъзможни страни по света проговориха. Звезди излязоха напред, но не за да кокетничат, а за да дадат кураж на анонимните жертви на бруталния работодател, който смята, че има право на сексуални услуги.

А тук само презрение и кикот. Не знам как да си го обясня. Една причина е може би фактът, че у нас няма левица, няма и истинска либерална партия. За десните градски жени пък женските движения са остатък от социализма и затова те леко се гнусят да се включват в тях. Но има нещо по-дълбинно, нещо антропологическо. В България феминизмът се мисли като нещо, което отблъсква мъжете - малко като лошо сложен грим. Тия, дето много си търсят правата, остават без партньор, а какво по-страшно в едно патриархално общество от това да си нямаш сайбия, който да те гледа? Затова - трай си и гледай да се похарчиш!

Но да не бързаме с фатализма. Вижте как мощно се разрасна движението #NiUnaMenos срещу мачисткото насилие в Латинска Америка - континент, който не е по-развит от нашата провинция. Ще дойде и тук най-неочаквано. Но може би не през сутрешните блокове. ("Дойче веле")
Pixabay
-----------
125
5196
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
125
 Видими 
19 Март 2018 19:44

И що така сте го насмели под килима това скромно ("Дойче веле" ) чак накрая на статията?

Не че и без него нямаше пак да е пределно ясно с чие спомоществователство пристига новата проповед на пастор Дичев.
19 Март 2018 19:54
Подозирам обаче нещо по-лошо: в тази страна е прието да се идентифицираш с насилника, а не с жертвата. Това би обяснило дефицита на съчувствие не само към жени, подлагани на насилие, но и към малцинства, болни хора, бежанци, евреи от окупираните територии. Не си представяме, че и нас може да ни мъчат. Обратно - възможно ни се вижда да ни обвини някой несправедливо, ако сме се оказали на мястото на насилника.

19 Март 2018 20:17
Пасквил.
19 Март 2018 20:50
СЕГА бият тъпана за националистическите евреи-екстремисти в Окупираните Територии?

тц, афторът има предвид евреите от окупираните от нас територии ф Македония и Гърция.
Доколкото си спомням, миналата седмица имаше ноо възражения срещу евентуалното извинение на Боко въф връзка с тая работа.
19 Март 2018 21:08
Уха.
19 Март 2018 21:16
Дойчовата вълна е интересно явление, в която лежат и мъркат доста котараци и се оплитат бая патета.
19 Март 2018 21:27
дойчевелщинка мерзка
19 Март 2018 21:52
рекидж, кво му се връзваш на тоз никаквец? виж кво си цитирал: "в тази страна". тоз никаквец вече се отрича от българското, за него страната е нещо като бангладеш - тази страна. няма нашата, моята, а бе няма бе. гнусотник.

а ти дигаш палче. и ти ли си като него?
19 Март 2018 21:54
де да знам, ако съм съгласен с някого, тва прави ли ме същия човек?
19 Март 2018 21:54
Доколкото си спомням, миналата седмица имаше ноо възражения срещу евентуалното извинение на Боко
и правилно помниш. боко може единствено да натвори магарии. така ще се извини, че свят ще ни се завие. айде нема нужда.

съжаление - да, извинение - не. освен ако боко не се чувства лично виновен, сиреч некой негов дедо собственолично да ги е товарил на вагоните, а друг негов дедо да е подписал заповедта.
19 Март 2018 22:01
де да знам, ако съм съгласен с някого, тва прави ли ме същия човек?
ти ми кажи, нали беше захапал симчо за нацизъм. ако си съгласен с хитлер и цитираш отбрани откъси от "майн кампф" - нацист ли си?

ако си съгласен с доказан безродник и цитираш с удоволствие и вдигнато палче негов текст, който започва с доказателство как се е отрекъл от родината си - какъв си?
19 Март 2018 22:03
акцентът ми беше върху възраженията, а не върху Боко.
Възразяващите ф мнозинството си одричаха каквато и да било необходимост дори за обсъждане на вероятността извиненията да са донякъде оправдан жест.
19 Март 2018 22:04
ти ми кажи, нали беше захапал симчо за нацизъм. ако си съгласен с хитлер и цитираш отбрани откъси от "майн кампф" - нацист ли си?

симчо цитираше, аз само уточних афторството на цитирания материал.
19 Март 2018 22:21
**
19 Март 2018 22:21
**
19 Март 2018 22:23
ако си съгласен с доказан безродник и цитираш с удоволствие и вдигнато палче негов текст, който започва с доказателство как се е отрекъл от родината си - какъв си?


невъзвращенец повече ли е от безродник в йерархията ели как?‌

рекидж
19 Март 2018 22:26
Дичев
19 Март 2018 22:29
аз съм съгласен с повечето неща ф текста, но цитирах това, което най-силно ме фпечатли, защото представлява ноо кратко, ясно и емпирично доказано антропологично наблюдение.

Всичките масивно популярни теми ф тоя форум - конвенцията, лукофмарш, доктора от Филибето...са фрашкани с примери за едностранната идентификация на коментиращите ги.
19 Март 2018 22:30
невъзвращенци вече няма. всеки може да се върне.

безродници - колко щеш, авторът е един от многото. между другото, не е необходимо да си извън мамковината, за да си безродник.
19 Март 2018 22:35
и точно щото силно те е впечатлило, не си забелязал как се отрича от страната си. ми той и симчо сигурно е бил силно впечатлен. а направи ли ти впечатление, че в пасквила няма нито един факт? числа да забеляза? мълчели били българките. а германките от кьолн викаха ли? и като викаха - кво? шведките викат ли? и като викат, що при тях изнасилванията са "в пъти, пъти" повече от мамковината?
19 Март 2018 22:38
и точно щото силно те е впечатлило, не си забелязал как се отрича от страната си.

той я храни, което не е същото като да се отрича от нея. Ние тук също я храним, щото ни е грижа.
19 Март 2018 22:50
Преди години си купувах вестник (не казвам кой) почти всеки ден. После само в събота. После качеството западна и реших, че не си заслужава стотинките, но продължих да чета материали по интернет. Вече си мисля, че на читателите трябва да се плаща, за да четат пропагандни материали, украсени тук-там с някоя новина и рецензия на филм.
19 Март 2018 23:09
Вече си мисля, че на читателите трябва да се плаща, за да четат пропагандни материали, украсени тук-там с някоя новина и рецензия на филм.

Е, и реклами требе да има. Щото те, материалчетата, всъщност рекламират.
Много удобен "професор", От тия - "демократичните", издебнали липсата на ВАК.
Требе ти мнение за изборите в Русия - готово. Хем професор!
Какво да мислим за Истанбул - Константинополис и неговата конвенция. Прохвесорът е готов с конвекция!
19 Март 2018 23:13
Ммм даа ,
Пак за конвенкцийката.
Дичев , чекай малко.
Бъркаш . Ама много бъркаш.
И аз се замислих защо е така у нас ?
Реших да си спомня бабите си, майка си, комшийките, литературата , мене си .
Сега като си у Дойше веле им обясни.
Това което го казваш го има днес , но е много малко . Повече е при ромите.
Ами българката се оправя с проблемите си.За това не и проблем дали ще се подпише тая конвенция или не.
Това се корени в културата която имаме от хилядолетие.Българката е на равно, рамо до рамо , с мъжа си от хиляди години.
Българката е свободна жена и е равноправна с мъжа си. Знае си цената. Българката си уважава мъжа, нема да "тръгне да го излага , да го унижава а ще го възпитава, , с достойнство е , и го поставя на мястото му.
Българката си гледа къщата и децата и " сбира дом и къща ", а не пилее.. . Българката и българинът са "търкулнало се гърнето и си намерило похлупака". Българката не търпи насилие.
Българката не мълчи. Българката разказва на майка си , на комшийките и си решава проблема , я с тяхна помощ, я с женските хитринки .Ако не може да се справи си взема чантичката и си заминава. Я виж колко са разводите в България през различните години.Кой подава молбата за развод??? Предимно българката?

Я си спомни образа на българката в литературата?Като започнеш от "Козия рог" , през Талев, през жените на фронта , ...... и стигнеш до днес.Я си припомни българските поговорки. Я вникни по дълбоко в нещата. Българинът и българката не възпитават " джендъри". Българите са толерантни.
Какво казват чужденците за българката , какво казват чужденките за българите?

Българката не е като росиянката, не е като туркинята , не е като немкинята, не е като африканката. .
Разбира се има изключения , но те си намират похлупака.
Кажи им на тия, че не познават тоя народ, и им кажи да не го подхвърлят като топка от едно влияние на друго и а да се учат от него на устойчивост. .
19 Март 2018 23:19
Аууу,
Тук само мъже , критикуват ..
Ами такива са си.К"во да ги праиш.
Наши са си.
19 Март 2018 23:31
Балкански субекти. Само като видиш изпълненията на сексуално невъзпитания Бай Уй по телевизията то стига.
19 Март 2018 23:33
Защо мълчат българските жени?
Може би когато един тип престъпление се банализира, се превръща в статистика и престава да ни вълнува. Подозирам обаче нещо по-лошо: в тази страна е прието да се идентифицираш с насилника, а не с жертвата.


Защо мълчаха германските власти, когато хиляди жени бяха групово и публично насилвани в Кьолн и на други места в Германия?
Може би германските власти се надяваха това престъпление с хиляди жертви само за една нощ, да престане да вълнува немското общество. Сигурен съм обаче в нещо по-лошо: в така наречения развит свят, експлоататорите имат постоянна нужда от евтина работна ръка, милионии на година само в Германия, и тези експлоататори не са се спирали и няма да се спрат пред никакви насилия и жертви, за да увеличават печалбите си.
19 Март 2018 23:49
Няма какво да се добави, такава е картинката
19 Март 2018 23:56

Forza NATO
19 Мар 2018 19:44
Мнения: 11,127


Рекидж, дъниш се жестоко...но все пак не ми придиряй ...заради въпросния автор аз бях една година в Хладилника. Той не се е променил, нито пък аз. Съвестта си е твоя и компромисите с нея - също
20 Март 2018 00:04
Но кой знае защо гражданството не се изсипва на улицата, за да иска затягане на законите за домашното насилие, както беше в случая с г-н Димитров или с Йордан Опиц преди него.

Йордан Опиц излежа присдъдата си и никакво гражданско движение не можа да го спаси.
Дали обществото ни не смята за по-голям проблем изнасилванията на бабички, пребиванията и изтезанията на възрастни хора, често и до смърт, ограбванията на възрастни хора и т.н. все в домашна обстановка?
Липсата на адекватни мерки за справяне с битовата престъпност си е чиста проба дефицит на съчувствие не само към жени (възрастните жени са жени все пак, освен ако Ивайло Дичев измисли някаква друга теория), подлагани на насилие, но и към малцинства, каквото все още са възрастните хора у нас, които много често са и болни.
На бежанците у нас се гледаше със съчувствие, докато едни лъжци не започнаха да наричат всеки, незаконно пресякъл границата ни мигрант-бежанец.
Факт е, че българската държава и общество не спасяват евреите от Беломорието и Вардарска Македония, но най-вече българското общество спасява евреите от старите предели на България, което не е заради "дефицит на съчувствие".
Ивайло Дичев,
Събирането на "евреите" и "окупираните територии" в едно изречение е като да говориш в къщата на обесения за въже. Най-малкото е неуместно, а може би-нагло, освен, ако авторът на такова съединение, не е пълен невежа или наглец по отношение на събитията в Близкия Изток след 1945 г.
20 Март 2018 00:05
Съвестта си е твоя и компромисите с нея - също

кви компромиси?
20 Март 2018 00:07
rorik, никога не съм разбирал какво точно мотивира изказванията ти, но съм ги приемал - интелигентните жени ме обезоръжават. Признавам, че се замислих за съдбата на българката чак когато започнах да провиждам съдбата на дъщерите ми. Но за това което си написала тук - свалям шапка и се покланям. Мога да се подпиша под всяка твоя дума! Силно е и звучи някак изстрадано. Жива и здрава бъди, Бог да те пази...
20 Март 2018 00:11
Кои жени бе, тези ли от всевъзможните риалити формати или онези с яките дуп@ри, я ИдИ у некоя чалготека у София, да ги видиж к'ви са хрисими, мълчат и се молят патриархата все някога да свърши. Мнооо си зле.
20 Март 2018 00:11
Да речем вдигането на палче на гусина Дичева - на това аз му викам голям компромис! И тъй като вече поясних, че всякаква комуникация на тема каквато и да било с господина е контрапродуктивна за мен - преставам да го обсъждам! От 2006 насам дори и не го чета..по куп съображения и всяко от тях от извинително по-извинително
20 Март 2018 00:18
Подозирам обаче нещо по-лошо: в тази страна е прието да се идентифицираш с насилника, а не с жертвата. Това би обяснило дефицита на съчувствие не само към жени, подлагани на насилие, но и към малцинства, болни хора, бежанци, евреи от окупираните територии. Не си представяме, че и нас може да ни мъчат. Обратно - възможно ни се вижда да ни обвини някой несправедливо, ако сме се оказали на мястото на насилника.

компромис би било да отрека горното, при положение че ежедневно се сблъсквам с многобройни доказателства за валидността му.

съфсем пресен пример от темата Неизвестни мъже с палки пребиха бежанци:
Абе можеше да ги подредят още малко, така че да не се налага помощ....
20 Март 2018 00:28
анонимният изнасилвач от паркинга е по-скоро изключение

Както вече беше подчертано не само от мен -най-малкото в Кьолн това не е било така, а точно обратното.

Насилие над съпруга, която отказва секс;

Ако съпругата е малолетна, с други думи дете, и правоохранителните органи въпреки законовите си задължения не задържат, повдигат обвинения, осъждат и вкарват в затвора насилника, това признак за патриархална татковина или толерантност е?

20 Март 2018 00:41
2.01.2018 г. - 70-годишна баба е била изнасилена в дома си в Сунгурларе. За жестокото престъпление е задържан 26-годишен мъж, който е с богато криминално досие, доскоро е лежал в затвора.

26.11.2017 в България. Зверско убийство потресе Провадия. 77-годишна жена е убита и изнасилена


Ще спра до тук с цитатите, правейки компромис.
20 Март 2018 00:41
в тази страна е прието да се идентифицираш с насилника, а не с жертвата.


Соросоидни неграмотности и клевети!
Да наричаш Родината си с идиотската калка "тази страна", когато всъщност "this country" означава именно "моето Отечество", (а ако на таквиз не им се обръща езикът да произнесат думата "Отечество", да пишат просто "у нас", е признак на елементарна неграмотност - на английски този израз означава "страната ни", за да се различи от the country - "провинцията" в смисъл "не столицата".

А като наречеш Родината си "тази страна", колко му е да я наклеветиш бездоказателствено, че в нея било "прието да се идентифицираш с насилника, а не с жертвата"?
Някакви аргументи, че у нас така било "прието"?
Немско-вълнисти отродители!
20 Март 2018 00:46
ablepsia,
These писачи толкова могат.
20 Март 2018 00:52
колко му е да я наклеветиш бездоказателствено

Боли ги, че обществото ни се обедини, без разлика от етнос, религия и пол срещу Истанбулската конвенция и затова клеветят и лъжат.
20 Март 2018 01:01
в тази страна е прието да се идентифицираш с насилника, а не с жертвата.


Соросоидни неграмотности и клевети!


За съжаление е прав. Не зная дали е проучвал или от някъде го е прочел ,
За това се призовава за ненасилие , защото първо е, ако си жертва после ставаш насилник.
Поне докторите казват така. Това е работа на разследващите , колко от насилниците са били жертви.
А лежал ли е в затвора , там се получават такива неща и съответно лежи за грабеж, става жертва а после става насилник.
А възрастните жени се изнасилват за да си мълчат за ограбването като насилниците се надяват че ще я е срам за децата и например. .
Но ето бабите не си мълчат а хващат пушките.
20 Март 2018 01:49
Защо мълчаха германските власти, когато хиляди жени бяха групово и публично насилвани в Кьолн и на други места в Германия?


Ами мълчаха си защото са немкини.
Защото културата им е да са подчинени на мъжа. Той "е длъжен" да издържа децата си, жена си, да ги пази.
И на изток и на запад е така.
Жената не е рано до рамо с мъжа си. Немкинята я защитава закона. Тя ще получи пенсия защото е отгледала две деца.Но тия деца като навършат 18 -21 години се изоставят сами да се оправят в живота. . Тя ще осъди мъжа си ако не си изпълнява задълженията.Като ония звезди дето се сетиха след 20 години че били насилени от работодателя си , за пари. На нея трябва да и е дадено. При туркините е също .Те искат да са подчинени. По удобно им е така.
Разликата е в стандарта, едните искат стандарт , другите търпят мизерия , ама ги мързи да гледат а не да влачат сутрин децата на градина , да идат на работа , да накарат мъжа си да прибере децата , щото трябва да готви. . Ми направо ми е интересно , протеста на жените в Америка и Полша против забраната на абортите. Това са жени подчинени.
Ставало ли е на въпрос в България , дали жената някой да и казва дали ще прави аборт или не.

А българката внуците си гледа.Тя не живее за сметка на децата си.
Те за това искат да подписват тая конвенция. Вижте кои не са подписали конвенцията и направете анализ , защо.
Поне при българите не се подписва защото българите са по самостоятелни като личности.


Българката получава зестра, колкото толкова и започва сама да си гради семейството.
20 Март 2018 02:34
а може би-нагло,


Покрай такива "случаи" неизменно се сещам за две неща от новата ни история - за Петко-Каравеловото пред чуждите газетчици "В моето Отечество такива работи не стават, господа!" и за онази знаменита Лайпцигска реч в съда, в самото леговище на хитлеризма, за "тъмните балкански субекти". Ма ония са българи, а тукашният "случай" е вълнисто дойчовски.
20 Март 2018 04:41
Българките мълчали? Май някой не чува как крещят против конвенцията??? Жените, които са против, са два пъти повече от мъжете. Не че са ЗА насилието. Напротив! Но са против всичките му форми и към всички хора. Българката е образована, интелигентна жена, която работи. От години. Още от соца е равноправна на мъжа. А напоследък и не сключва брак и се развежда, когато реши. Дори жените от турския етнос в Бг са много по-образовани и свободни, отколкото сънародничките си на Запад. Да, имаме проблеми. Че заплатите ни са по-малки, макар и не всякога. Че работодателите не са очаровани никак, когато сме бременни и имаме деца. Че държавата вече не ни помага, когато останем без работа, а ни взема децата и ги подарява на приемни семейства. Че не можем да си намерим мъжете да плащат издръжка. Част от причините жените да търпят пияници и простаци, са тези. Иначе морал много не ни остана, че да се тревожим за него. За разлика от западнячките, ние не обичаме да се хвалим, че сме насилвани. Пък и какъв смисъл има да го направиш след 20 години? Има смисъл, ако хванат виновника, изпратят го в затвора, плати вредата и не вреди на други жени. Обаче явно на полицията даже и в САЩ въобще не й е до подобни деяния, тя не може да се справи с другите престъпления. Кой ли пък ще обърне внимание какви ги вършат в столицата на разврата Холивуд? Наистина ли ни мислите за толкова глупави, че не схващаме целите и изпълнителите? Последствията? Въпреки всичко, което сме постигнали и искаме да постигнем ние си държим на ролята на жени и майки и искаме да бъдем ценени като такива. Както и имаме мъже до себе си, бащи, братя, синове, приятели, които пазим и ценим също. Това не е патриархат, а здрав разум. Защита на стойностното, отговорност пред човечеството, което отглеждаме от утробата си и над чието креватче бдим по цели нощи. Докато на някои им е важно какъв пол ще си изберат и какви удоволствия ще си измислят.
20 Март 2018 06:00
Тези случаи са много повече, отколкото предполагаме, просто защото жертвите не смеят да се оплачат.

Официалната статискита в България и на Балканите, за разлика особено от протестантска Европа населена с народи от германската етнокултурна група, почти не отчита случаи на домашно насилие. И причината за това не е щото жертвите не се оплаквали, а защото нашата балканска култура е друга, а не насилническа. Тя е култура на умереността и толерантността, на приземеността и здравия разум.

Не напразно ние спасихме всичките си евреи, а германските народи ги избиваха и то далеч преди войната.

И точно защото е култура на здравия разум, затова и Истанбулската конвенция бе отхвърлена с гласуване от гръцкия парламент, оттеглена от България, а там където я приеха, като Турция и Албания, я приеха щото първо не разбраха какво точно приемат, а и особено не им пукаше, тъй като там ще си остане мъртва буква. Просто не виждам турчин или албанец, като джендър. А някой сериозно може ли да си представи такъв, да каже ?
20 Март 2018 07:27
Коментарите под тази статия са пълна гротеска.
Тъжна и мрачна картина, в сравнение с която описаното от Дичев е просто едно райско кътче ...
20 Март 2018 07:33
Просто не виждам турчин или албанец, като джендър. А някой сериозно може ли да си представи такъв, да каже ?
аз не мога. Там се въди само м@наф, джендър йок.
https://bg.wikipedia.org/wiki/Робство_в_Османската_империя#Сексуално_робство
20 Март 2018 07:51
В нашия дом командва жена ми . Каквото каже тя,това е. Салатата си я правя сам, ракията тоже . Е давам и половината заплата ,но и аз съм човек. А г- на Дичева да земе , да си смени хапчетата с нещо друго. Например - алкохол .
20 Март 2018 08:35
в тази страна е прието да се идентифицираш с насилника, а не с жертвата. Това би обяснило дефицита на съчувствие не само към жени, подлагани на насилие, но и към малцинства, болни хора, бежанци, евреи от окупираните територии.

Генерализация, основана на дълбоко погрешен извод, е груба манипулация. Точно такава, в каквато авторът обвинява националистите и социалистите. с какво Дичев е по-различен от тях и защо претендира истината, истината да ни казва...
20 Март 2018 08:41
А, забравих:
rorik
19 Март 2018 23:13

Точно това си помислих и аз.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД