:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 356
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Спешно е нужна “Пенсионна реформа за младите”

За 10 години дефицитът във фонд "Пенсии" в бюджета нарасна с 262 процента
Георги Вулджев
Държавният стълб на пенсионната система в България се намира в състояние на практически фалит. Ситуацията е толкова критична, че за работещите българи, които в момента са в 30-те или 20-те години на своя живот, най-вероятно просто няма да има пари за изплащането на техните пенсии, когато се пенсионират. Всяка година дефицитът във фонд "Пенсии" се налага да бъде запълван с трансфери от централния държавен бюджет. Това означава, че всеки работещ български гражданин плаща за държавния стълб на пенсионната система два пъти - през осигуровки и през другите данъци.

Всяка една година разходите за пенсии формират най-голямото разходно перо в държавния бюджет и дефицитът в първия (държавен) стълб расте почти непрекъснато. Ако тази тенденция продължи, в отсъствието на структурна реформа, в дългосрочен план критичното финансово състояние на държавния пенсионен стълб ще доведе до фискална криза. Повече информация за състоянието на пенсионната система и предложението ни за реформа можете да прочетете тук.



Накратко, фактите за състоянието на държавния стълб на системата са следните:



"Осигуровките" на практика не са осигуровки. Парите на работещите българи, които попадат в държавния пенсионен фонд, не се натрупват или спестяват, а се използват за изплащането на пенсиите на настоящите пенсионери.

Размерът на дефицита е колосален. От 1.5 млрд. лв. през 2007 г. през 2018 г. в бюджета на фонд "Пенсии" е заложен дефицит от близо 4 млрд. лв. Това е скок от 262% само за едно десетилетие.

Разходите за пенсии са най-голямото разходно перо в държавния бюджет. През 2016 г. разходите за пенсии формират 26.8% от всички разходи в бюджета, което се равнява на 9.4% от БВП.

Състоянието на фонд "Пенсии" е критично с тенденция към постоянно влошаване поради структурните недостатъци на разходопокривния модел, който се следва от държавното пенсионно осигуряване и отрицателните демографски тенденции.

Ако системата не се реформира, състоянието на фонд "Пенсии" ще продължи да се влошава, което в дългосрочен план сериозно застрашава фискалното здраве на държавата и може да доведе до фискална криза.



Пенсионната "осигуровка" всъщност не е никаква осигуровка



Да плащаш осигуровка предполага, че тя по някакъв начин те подсигурява в бъдеще време, че подсигурява твоите старини. Но в действителност парите, които всеки един от нас е принуден да плаща към фонд "Пенсии", изчезват почти моментално, след като попаднат там. Държавната пенсионна система оперира на базата на механизъм, при който от вноските на работещите в момента се изплащат пенсиите на настоящите пенсионери. Това означава, че в момента, в който попаднат във фонд "Пенсии", вашите пари не се спестяват в някаква индивидуална лично ваша сметка, а се налива в един общ кюп, от който се изплащат пенсиите на настоящите пенсионери. Няма спестяване, няма натрупване. И затова вие на практика нямате каквато и да е "осигуровка".

Механизмът на държавното осигуряване е абсолютно нестабилен в дългосрочен план, особено в контекста на настоящите демографски условия и тенденции. Както най-вероятно знаете, българите сме застаряваща нация. Делът от населението в пенсионна възраст расте все повече с всяка изминала година, докато делът на населението в трудоспособна възраст става все по-малък. Прогнозата на НСИ е тази тенденция да продължи и дори да се влоши в близките десетилетия до 2055 г. Това означава, че в дългосрочен план дефицитът във фонд пенсии ще продължи да става все по-голям просто защото все по-малко работници ще трябва да плащат пенсиите на все повече пенсионери.

За да се реши този проблем и да се подсигури пенсионното бъдеще на настоящите млади работещи, е необходима фундаментална структурна реформа на настоящата система. От ЕКИП и БЛО предлагаме пълна приватизация и либерализация на пенсионната система в дългосрочен план. Частното пенсионно осигуряване не страда от същите структурни недостатъци, защото следва различен модел, при който пенсионните вноски се натрупват и инвестират на индивидуална основа, а не се изхарчват за пенсиите на настоящите пенсионери.

В краткосрочен план начало на подобна реформа може да се даде със следните стъпки:

Съкращаване на вноската към първия държавен стълб на пенсионната система с 4-процентни пункта и увеличаване на вноската към втория, частен, стълб на системата със същия размер.

В допълнение към горната стъпка: отмяна на реформата от 2015 г., която позволи еднопосочното прехвърляне на пари от втори към първи стълб и въвеждане на опция осигуряващите се лица да могат да прехвърлят своите вноски от втори стълб в алтернативни осигурителни програми по своя преценка, но не и в първи стълб.

Повече информация за състоянието на пенсионната система и предложението ни за реформа можете да прочетете на https://ekipbg.com/prm/why-pension-reform/
25
3080
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
19 Март 2018 21:53
Такива недорасло псевдоикономистче да не ръси акъл, а да порасне малко и ако поумнее, тогава да се изявява по разни медии.
19 Март 2018 22:22
просто не тряба да има пенсии.. децата тряба да се грижат за родителите си.


така хората ще имат повече пари.. ще имат и деца.. щото на рях ще разчитат. а не на кучета и котки..

може и ергенски данък да се въведе..

19 Март 2018 22:34
И какво ново, което не знам, сте ми написали господин Георги.
"Осигуровките" на практика не са осигуровки.
А здравните осигуровки да не би да са осигуровки. Направете така, още 1 млн да изтекат навън и сегашното състояние ще Ви се стори песничка.
19 Март 2018 22:42
Автора не е лошо първо да научи различните пенсионни системи, и след това да пише. Защото така се излага.
20 Март 2018 05:39
Първо, можеш да спестяваш само реални неща със собствена потребителна стойост и то можеш да ги държиш само толкова време, колкото им е срока на годност. Това се отнася и до инвестициите в реални производствени активи, които и се амортизират и морално остаряват, поради промяна на технологиите. Да спестяваш пари пък, означава, че реално нищо не спестяваш, защото реалните стоки и потенциални услуги, които стоят зад тях просто си остават на пазара и се развалят или просто остават непроизведени. Да спестяваш пари, означава единствено да изтегляш парична маса от обращението и да свиваш търсенето.

Затова и фондонабиращите пенсионни фондове нищо не набират, а с оглед периода в който това трябва да се случва, то поне няколко пъти през него ще бъдат занулени от икономическите цикли.

Но, че фондонабиращата пенсионна система не става е видно и без всякаква теория. Достатъчно е да се види как навсякъде по света се провали или състоянието на българските частни пенсионни фондове, които са на минус, при това още само набират пари, а нищо не изплащат.

Затова и няма друг работещ пенсионен модел, освен разходопокривния - набират се средства сега, които се разходват също сега, в реално време и в реалната конюнктура.

Второ, проблема на сегашната пенсионна система е в това, че при положение, че делът на труда в продуктите все повече пада, то се разчита на облагането само на труда, но не и на останалите фактори за производство имащи дял в продуктите. При това е въведено регресивно облагане на труда, като са поставени осигурителни минимуми и осигурителен максимум.

Пенсионната система трябва да се върне към добре познатият и работещ модел до реформата от 2000 г. - перо в държавния бюджет финансирано от общите данъци. Може и да се въведе специален косвен пенсионен данък от 10% върху продажбите.
20 Март 2018 08:18
Изпадам в ужас какъв погром е преживяло българското образование и до какво дъно е стигнало.
20 Март 2018 08:21
Най-ми харесва датската система. Увеличен е ДДС и с парите от увеличението се плащат държавни пенсии, от които не съм чувал датчаните да се оплакват. За тези, които искат повече - има застрахователни дружества. От работещи удръжки за пенсионноосигуряване не се правят.
Иначе статията ми изглежда като реклама на частните пенсионни дружества.
20 Март 2018 08:46
vse_oshte_jiv

А това долнопробно джендърче/соросоидче - авторът, много искам да го срещна тет-а-тет. Може би ще се сети защо!
20 Март 2018 08:57
От ЕКИП и БЛО предлагаме пълна приватизация и либерализация на пенсионната система в дългосрочен план.

Ако това стане, ще има як мор на пенсионери. Частник да плаща пенсии - това тук не може да се случи...
20 Март 2018 11:04
А пък частните пенсионни фондове, дето толкоз ги хвалят, натрупаха едни суми и реализираха една доходност- направо ум да ти зайде! Докога ще повтарят тая приказка, която изобщо не отговаря на истината?
20 Март 2018 11:18
"Да спестяваш пари, означава единствено да изтегляш парична маса от обращението и да свиваш търсенето. "

И аз така мисля. Парите трябва да се въртят и да обслужват стоките иначе губят функционалността си.

20 Март 2018 11:22
"Затова и няма друг работещ пенсионен модел, освен разходопокривния - набират се средства сега, които се разходват също сега, в реално време и в реалната конюнктура."

Точно, кратко и ясно.

За какво му трябваше на автора Георги Вулджев да изпише толкоз думи, вместо да каже с две приказки, че разходопокривния модел просто не му изнася.
20 Март 2018 11:36
Да спестяваш пари пък, означава, че реално нищо не спестяваш, защото реалните стоки и потенциални услуги, които стоят зад тях просто си остават на пазара и се развалят или просто остават непроизведени. Да спестяваш пари, означава единствено да изтегляш парична маса от обращението и да свиваш търсенето.

Твърде необмислено изказване. Може би е било валидно в началото на 19-и век, когато под 'спестяване' се е разбирало трупане на жълтици в гърне. Но само донякъде, защото и тогава хората са инвестирали спестените пари в земя и стока.

В съвременния свят спестяването означава преди всичко инвестиция в различни акции, ценни книжа и други подобни инструменти, които финансират и стимулират бизнесите. В агресивния случай - директно на борсата или чрез инвестиционни фондове; в пасивния - като си даваме парите на банка, която ги инвестира вместо нас и ни дава малък лихвен процент.

При всяко положение спестените пари 'работят', стига да не са скътани под дюшека.
20 Март 2018 11:46
атова и няма друг работещ пенсионен модел, освен разходопокривния - набират се средства сега, които се разходват също сега, в реално време и в реалната конюнктура

Също необмислено.
Пенсионните фондове вършат точно това, което писах по-горе - инвестират отделените за старост пари в различни бизнеси и така увеличават парите ни и ги защитават от инфлация. Това, естествено, е в идеалния случай, от който нашенските пенсионни фондове са далеч. Трябва, все пак, да им се признае, че от началото на дейността им световната икономика преживя спукването на два балона - дот.ком и имотния.

При сравняването на пенсиите, отпускани от НОИ и от ЧПФ трябва да се има предвид и още една подробност - начинът, формулата, по която се определя 'държавната' пенсия дава завишена сума, т.е. сума, която по никакъв начин не поже да бъде постигната от ЧПФ при сегашните 5% отчисления.
20 Март 2018 12:02
Пенсионните фондове вършат точно това, което писах по-горе - инвестират отделените за старост пари в различни бизнеси и така увеличават парите ни и ги защитават от инфлация.


Напротив, водят точно до инфлация защото акцията е просто парче хартия без стойност; стойността им е измислена и раздута. Произведеният продукт, необходимата за човек стоки (храни, дрехи, кибрит, нож и др.), без които не може да се справи в живота имат реална стойност и парите в обръщение обслужват именно тези стоки. Влагането им в акции просто ги отделя от оборота на стоките и ги изолира, а не това е функцията на парите.
20 Март 2018 12:21
защото акцията е просто парче хартия без стойност;

Е, то и банкнотите също са парчета хартия без стойност, които не могат да те нахранят. Златната монета също не може да утоли нито глада, нито жаждата.
Нали така ?
20 Март 2018 12:21
Ако едно общество не е в състояние да подпомага най-незащитимата си част - децата и възрастните си хора, не заслужава съществуване. Пък Вие каквито щете лични партиди си въвеждайте. Това е !
20 Март 2018 12:38
Бе нещо ни будалкат тия синковци.
Единственото качество на парите е тяхното количество.
Ще направя (приблизителна) количествена оценка:
В продължение на 40 години някой е влагал 1/3 от заплатата си в осигуровка. (Частта на работодателя е също част от заплатата.)
След пенсиониране човек живее средно, приблизително още 10 години.
От тук - парите от осигуровки с излишък стигат за пенсия равна на средната заплата за 40 години труд.
Ама НОИ вика "Нема пАри".
Пък аз викам ЗАЩО? Кой ги взе, открадна?
20 Март 2018 14:59
Поредният манипулатор, говорител на алчни кръгове, зейнали да налапат парите за осигуряване от първия стълб.
20 Март 2018 15:02
Е, то и банкнотите също са парчета хартия без стойност, които не могат да те нахранят.


Именно и затова функцията им да обслужват стоките, които могат да те нахранят. Отдлят ли се парите от стоките, започне ли се с тях да се "търгува" за да се печелят още парчета хартии се получава криза - първо финансова, после икономическа.
20 Март 2018 15:56
В съвременния свят спестяването означава преди всичко инвестиция в различни акции, ценни книжа и други подобни инструменти, които финансират и стимулират бизнесите.

С други думи надуване на виртуални балони без връзка са реалната икономика, без връзка с производството на реални стоки и услути, които също така се пукат и "спестяванията" изчезват.

И понеже никой не е отменил и няма как да отмени икономическите цикли, то означава, че за един 40 годишен период, колкото трябва да "се спестява" за пенсия, "спестяванията" ще бъдат занулени няколко пъти. Затова и фондонатрупващата система никъде не заработи, освен че позволи на едни мошеници да откраднат едни пари "за обслужване".
20 Март 2018 16:28
Всички в един глас отчитат не стигащите милиарди за пенсии. Никой не казва каква е събираемостта на пенсионните вноски.
От 2009 г работодателят зарежда ПР 1 за своите работници и без да е внесъл парите, той може и никога да не ги внесе. Един ден тези работници получават пенсии на база декларирания осигурителен доход. какъв процент са събраните вноски спрямо декларираните никой не смее да каже. Колко милиарда не са внесени, лесно се вижда , има електронна система. Не смеят да разсърдят големите бизнесмени.
20 Март 2018 16:42
tina_TI, проблема е съвсем друг и вече го казах - не можеш при намаляващ дял на труда в стойността на продуктите, да финансираш пенсионната система, само, чрез облагане на труда. Няма как да стане.

Отделно, ако сравним как отделните фактори за производство си разпределят приходите от продажбите на продуктите, то ще установим, че в България на труда се пада относително най-малкият дял. Казано по простичко - заплатите са много ниски, а приходите от продажбите се получават основно чрез явните или скрити печалби.

Затова - разходопокривна пенсионна система, перо от годишният държавен бюджет, финансирана от общите данъци или от нов 10% косвен данък върху продажбите. Друго работещо решение просто няма.
20 Март 2018 16:42
С други думи надуване на виртуални балони без връзка са реалната икономика, без връзка с производството на реални стоки и услути, които също така се пукат и "спестяванията" изчезват


20 Март 2018 19:27
Чехия плаща пенсии от печалбите на държавните си предприятия.
Оттук трябва да се тръгне, останалото е от лукавого и неолибералните му голобради безмозъчничета.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД