:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,435,842
Активни 85
Страници 26,709
За един ден 1,302,066

Държавата и Църквата, религията и политиката

Човешките закони са толкова по-съвършени, колкото по-малко противоречат на естествения и на Богооткровения закон
 
Дали може да се покаже среден пръст в телевизионен ефир без ръце, а само с думи, вече е доказано - може. Доказа го един политик в едно телевизионно предаване при един водещ по адрес на друг водещ и по повод един православен патриарх. Дали телевизията е БНТ, дали политикът е Волен Сидеров, дали посоченият е Горан Благоев и дали патриархът е московският владика Кирил - това няма абсолютно никакво значение. Важно е обобщението.
Да припомним с две думи фактите. По случай националния празник на една държава (например България) биде поканен президентът на друга държава (нека я наречем Русия) да украси с официалното си присъствие честванията. Вместо него обаче пристигна патриархът. С това втората държава, колкото и да се опитва да се прави на една трета държава (условно наречена Византия), в очите на публиката заприлича на Франция от XVII век - Луи XIII не ни удостои лично, но пък изпрати Ришельо.
Преди отпътуването си обратно патриархът подразни местната общественост с една своя забележка, изразяваща огорчението му, че благодарността на първата държава се разпилява и към други държави, а не се фокусира върху втората, както е редно, защото именно тя, втората, а не някоя друга е обявила война на една вече четвърта държава, която за удобство можем да наречем Турция. На това му се отговори, че дължимата признателност е равномерно и справедливо разпределена не по държави, а по народи. Невзирая на обстоятелството, че и двете страни са прави посвоему (забележете колко руски думи вкарах в едно изречение!), огорчението остана и след отлитането на патриарха.
Скоро след отлитането огорчението прие остра телевизионна форма в специализирано предаване. Споменатият вече политик се подразни и отвърна още по-остро в друго предаване.

Това е горе-долу случката, очистена от наносите на цветистите слова и пламенните погледи

В случката главните действащи лица са три: патриарх на една от 15-те автокефални църкви; водещ на предаване за религия в една от 3-те национални телевизии; лидер на една от 3-те патриотични партии, помагащи в управлението на ГЕРБ. Всички те се държат като политици, при положение че това прилича само на последния, защото по професия си е такъв.
Първият, патриархът, се държи като външен министър, дава политическа оценка на исторически събития и мъмри главата на светската власт, който не му е енориаш, нито му е сънародник, нито даже е гражданин на една и съща държава с него. Да ме прости Господ, но подобно поведение на владика е толкова внезапно и озадачаващо, колкото би било, ако беше оглавил жури в конкурс за красавици по монокини.
Вторият, журналистът, веднага излиза на фронтовата линия Изток-Запад, залагайки на карта обективността и безпристрастността, благодарение на които публицистиката гради авторитета си, а медиите се борят за доверието на публиката. Това е процес, който следим отдавна. Когато Западът взе решение да се откаже от християнството в името на някакви по-високи "интелектуални" пориви, една огромна идеологическа ниша се освободи и опонентът на Запада естествено побърза да я заеме. Нещо повече, доколкото Православието е пряка византийска традиция, то стана изключително удобно от политическа гледна точка за всеки, който иска да го смятат за "Третия Рим".
Така руският държавен апарат започна да инструментализира Православието в услуга на своите политически цели, които в случая са по-скоро вътрешни: "Братя руснаци и всички други под двуглавия орел на Палеолозите! Ние може да имаме известни социално-битово-правосъдно-икономически проблеми, но това е дреболия! Ние сме империя! Ние сме византийци! Ние сме проекция на Царството Божие на земята и ние ще го натрием в мутрата на другите варварски народи! Това е велика мисия! За нея си заслужава да се живее и да се страда!". Или нещо от този род.
Етнофилетическият подход към Православието съвпадна и с едно друго явление, добило популярност като "хибридна война". Тя започна да се води безогледно и най-вече безвкусно и просташки (вероятно за да докосне сърцето на широките маси). И тъй както всяко действие има аналогично на себе си противодействие, така и "хибридната война" мобилизира реципрочни противникови армии от интелектуалци, пиари, журналисти, инфлуенсъри и тролове. От което общата картинка, разбира се, стана още по-грозна. Но вероятно няма друг начин.
Ето това кара журналиста от нашия разказ да излезе на фронтовата линия Изток-Запад. И да го направи на страната на Запада, вярвайки, че защитава цивилизацията, модерността и прогреса. Но като цяло действията му се оказват повече политически, отколкото журналистически, и това май е проблем.
Третото действащо лице - политикът - си е политик и точно това се очаква от него да бъде: пресметлив, лицемерен, манипулативен, артистичен и харизматичен. Веднага скочиха граждани и завикаха: "Махнете го! Този политик е отвратителен! Той е невъзпитан! Той е луд!..."
Не. Не е нито луд, нито невъзпитан. Горчиво се заблуждават всички, които си мислят така. Той просто поема курс към следващи избори в необходимото време и подходящия момент. Прави си следната сметка: "Ех, колко хубав беше национализмът в началото! Това цигански гета, това малцинствена престъпност, това миграция... За жалост мнозина вече се усетиха. Ето нa: само в управлението сме три националистически (патриотични) партии. Налага се да измислим нещо "по-така". Но то си е измислено! Я виж колко русофили има! Я да заговорим на техния език, я да докоснем техните сърца!". За съжаление днешните политици са технократи. Те калкулират електоралните нагласи и яхат една или друга вълна, все едно каква - стига да ги изхвърли на тучните брегове на властта, пък оттам нататък те вече знаят какво да правят...

И така нататък, и така нататък...

Всичко, казано дотук, щеше да е ужасна досада и нямаше да си заслужава разискването, ако не беше замесена Църквата. Много ми се ще още веднъж да се опитам да обясня какво е Църквата (едната, свята, вселенска и апостолска), какво е нейното място в политиката и кои са начините да се отнасяме към нея, когато пламенно дискутираме светските си дела.
Едно от най-устойчивите клишета е "Църквата няма работа с политиката, Църквата да не се меси на държавата". Няма такова нещо. Ако говорим за някакъв вудуистки островитянски култ, може и да е така, но когато става дума за християнската църква, то тя е част от политиката, част от държавата и решаваща част от цивилизация. Поради огромното си влияние Църквата не може да стои встрани от обществените дела, защото голяма част от тези дела се мотивират от религиозното съзнание на вършещите ги. Стара истина е, че човешките закони са толкова по-съвършени, колкото по-малко противоречат на естествения и на Богооткровения закон. От тази гледна точка Църквата не само може, но и трябва да има своето място в политиката.
Особено след 313 г. (Медиоланския едикт) Империята, Автокрацията става немислима без християнството. То легитимира държавната власт, прави я устойчива срещу вътрешни междуособици и външен културен и идеологически натиск. Държавната власт пък се отблагодарява на християнството, като му помага да извърви бързия и славен път от катакомбите до позлатените катедрали. Държавата осигурява на християнството идеалната възможност да се разпространи и да развие богословието си до върховете на ненадмината доктрина. Очевидно Божият промисъл, доколкото можем да го знаем, е този: духовната и светската власт, църквата и държавата, религията и политиката да взаимодействат в изпълнение на неизповедимите задачи на Домостроителството.
Тъкмо напротив. Твърдейки, че Църквата няма работа в политиката, вътрешно хората са толкова убедени, че има, че й дирят сметка като на партия и ругаят духовниците като политици. И с право, защото Църквата продължава да е най-рейтинговата институция, далеч пред всички видове светски институции. Дотолкова гледат на нея като на политическо формирование, че забравят да видят истинската й същност. А ето каква е тя (няма да се уморя да го повтарям):

Църквата е Богочовешки организъм. Тя е едно тяло.

Всички, минали през тайнството Кръщение, са негови членове, а главата му е Исус Христос. Този организъм е колкото от този свят, толкова и не е. Той е пресечна точка, преддверие на Царството Божие на земята. Църквата заживява на Петдесетница, когато Дух Свети слиза над апостолите във вид на огнени езици. От тогава до днес се държи жива апостолската приемственост в тайнството Свещенство. То, както и останалите тайнства, са действителни и непоклатими в Църквата. Църквата е непогрешима и неопетнима, защото е организъм, оглавяван от Христос. В нея може да попаднат много грешни хора, отвратителни даже, тези отвратителни хора може дори да са владици и свещеници, но това не хвърля сянка върху лицето на Църквата. Греховете на тези хора не са грехове на Църквата, а грехове против Църквата. Затова всеки, който хвърли камък върху Църквата, мислейки се за ужасно честен, смел и принципен гражданин, хвърля камък върху себе си, независимо дали е християнин, дали изповядва нещо друго или просто се определя като атеист.
Духовниците, доколкото са минали през тайнството, са двояки фигури - те са хора като нас, но същевременно и нещо друго. Нека винаги държим сметка кое от тези две техни качества хулим и ругаем. И да не забравяме, когато правим политика или дори само я бистрим, че страшно много неща не знаем, поради което ни е трудно да си обясним едно или друго решение. Не че сме тъпи, просто сме недостатъчно информирани. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.
58
4516
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
23 Март 2018 17:17
Охо !
Сула в петък. Значи, пак няма да има съботен брой.
23 Март 2018 17:39
Ужас, пак този!
23 Март 2018 20:38
Първият, патриархът, се държи като външен министър, дава политическа оценка на исторически събития и мъмри главата на светската власт, който не му е енориаш, нито му е сънародник, нито даже е гражданин на една и съща държава с него.

От текста между "няма да се уморя да го повтарям" и "Картаген трябва да бъде разрушен" е видно похвалното усилие на автора да конспектира статията за Църквата в Pravoslavieto.com. Браво за което.
Но защо не е прочел и статията на Иеромонах д-р Антим Шивачев, пак там?
Щеше да научи, че "Православната Църква, придържайки се в учението към древните отци, признава, че всички епископи са равни помежду си по своята важност, по своето еднакво достойнство и свещеническа степен. Всички са еднакво приемници на Светите апостоли."
Иначе казано, Патриарх Кирил има пълното право да напътства всеки православен. Без значение от светската му длъжност, народност, гражданство и тем подобни. Нещо повече, длъжен е.
23 Март 2018 20:42
Иначе казано, Патриарх Кирил има пълното право да напътства всеки православен. Без значение от светската му длъжност, народност, гражданство и тем подобни.


Те тая мъдра мисъл накара българските възрожденци да презрят православните скотове! Не биво, впрочем, смъртен да се има за избран и правото не е негово, а мое да го слушам. Както има свобода на религията, имам право и на свобода от религията.

23 Март 2018 20:44
Егати логореята! Прочетох десетина реда и я зарязах. Президентът каза по този повод, кратко и ясно : Дойде, като духовник, отиде си, като политик! Толкоз! А, това, че Русия я наритаха от всякъде, в т.ч. и от Западните Балкани е факт. От който Кремъл е бесен и се чуди на кого да се сърди и да се прави на ментор.
23 Март 2018 20:51
секи ден от седем вечерата нататък, на котката ѝ става скучно и почва да ме мародерства да я забавлявам като не спира да ми се вре ф лицето и да ми крещи, докато не стане нейното.
Интересното е, че ф петък ме почва от шест часа, горе-долу по времето когато поредното писание на Сула излиза изпод който там анатомичен орган му е ангажиран с публицистика.

Съфпадение?
23 Март 2018 21:01
Кире
23 Март 2018 20:42
Иначе казано, Патриарх Кирил има пълното право да напътства всеки православен. Без значение от светската му длъжност, народност, гражданство и тем подобни.

Те тая мъдра мисъл накара българските възрожденци да презрят православните скотове! Не биво, впрочем, смъртен да се има за избран и правото не е негово, а мое да го слушам. Както има свобода на религията, имам право и на свобода от религията.

Пиши прошение до Светия Синод
23 Март 2018 21:02
Напънах се да прочета статията до края единствено от уважение за статията от миналия петък.Надявах се, че докато стигна до Картаген все нещо ще ме накара да си сменя впечатлението от първото изречение.Е, не стана.
23 Март 2018 21:08
Както писах на един друг Иван по същия повод, най-вероятно сега щеше да се казва Ибрям, или нещо подобно. Ибрахим например.

А днешният електронен брой е някаква смесица от вчерашния и днешния!?
23 Март 2018 21:25
един брой седмично е достатъчен
23 Март 2018 21:26
Да речем, че Радев е согрешил пред Бога и хората. И клирикът е длъжен да го поучи. Не трябва ли първо да го направи на 4 очи? Да му дефинира кой именно от греховете е консумирал и как това ще повреди на душата му. Да го посъветва да се покае, да поправи стореното и да не прави повече така. И да го остави да извърви този път, преди да го порицае пред хората.
Обаче Гундяев каква я свърши? Постъпи като квартален сътрудник на милицията или партсекретар на другарски съд. Или Хрущев на Манежа.
А СЕГА вече знаем и каква беше целта на занятието. Дано да не е само върхът на айсберга.

Размечтах се: едни яки постаменти в редица и върху тях: Ленин, Сталин, Хрущев, Брежнев, Путин, патриарх Кирил. Наредени на пропилеите към паметника на съветската армия. Много празно там бе.
23 Март 2018 21:34
секи ден от седем вечерата нататък, на котката ѝ става скучно и почва да ме мародерства да я забавлявам като не спира да ми се вре ф лицето и да ми крещи, докато не стане нейното.


Мойта пък ме тегли към леглото. Черпя те един Т. С. Елиът. Смятам, че заради това стихотворение и още няколко в тази космата сфера са му дали Нобелова награда.

Bustopher Jones: The Cat about Town

Bustopher Jones is not skin and bones -
In fact, he's remarkably fat.
He doesn't haunt pubs - he has eight or nine clubs,
For he's the St. James's Street Cat!
He's the Cat we all greet as he walks down the street
In his coat of fastidious black:
No commonplace mousers have such well-cut trousers
Or such an impeccable back.
In the whole of St. James's the smartest of names is
The name of this Brummell of Cats;
And we're all of us proud to be nodded or bowed to
By Bustopher Jones in white spats!

His visits are occasional to the Senior Educational
and it is against the rules
For any one cat to belong both to that
And the Joint Superior Schools.
For a similar reason, when game is in season
He is found, not at Fox's, but Blimp's;
But he's frequently seen at the gay Stage and Screen
Which is famous for winkles and shrimps.
In the season of venison he gives his ben'son
To the Pothunter's succulent bones;
And just before noon's not a moment too soon
To drop in for a drink at the Drones.
When he's seen in a hurry there's probably curry
At the Siamese - or at the Glutton;
If he looks full of gloom then he's lunched at the Tomb
On cabbage, rice pudding and mutton.

So, much in this way, passes Bustopher's day -
At one club or another he's found.
It can cause no surprise that under our eyes
He has grown unmistakably round.
He's a twenty-five pounder, or I am a bounder,
And he's putting on weight every day:
But he's so well preserved because he's observed
All his life a routine, so he'll say.
And (to put it in rhyme) `I shall last out my time'
Is the word of this stoutest of Cats.
It must and it shall be Spring in Pall Mall
While Bustopher Jones wears white spats!


23 Март 2018 21:37

In the whole of St. James's the smartest of names is
The name of this Brummell of Cats;
And we're all of us proud to be nodded or bowed to
By Bustopher Jones in white spats!

Бо Брамъл е ноо прочут с качеството на облеклото си индивид.
23 Март 2018 23:06
(снимка: натиснете тук)

Beau Brummell, най-напереният денди, диктувал мъжката мода в Англия. Байрон, которого также относят к денди, выделял среди современников всего трёх великих людей: Наполеона, Браммела и себя.
23 Март 2018 23:23
Елиът ноо е чаткал фсички особености на езика, напрао е невероятно колко не е американец.

He's the Cat we all greet as he walks down the street
In his coat of fastidious black:
No commonplace mousers have such well-cut trousers
Or such an impeccable back.

ф сравнение с greet------>street
mousers----->trousers изглежда по-чисто, отколкото звучи
24 Март 2018 00:02
Всичко, казано дотук, щеше да е ужасна досада и нямаше да си заслужава разискването
Нямаш си представа колко си прав, Сульо! Но няма нужда от тгия условни наклонения...
24 Март 2018 01:44
Сула
24 Март 2018 02:50
mousers-


Интересно това дали е елиотовска дума за котарак. Тц. Mouser may refer to: A domestic cat used for hunting rodents, e.g. a farm cat or ship's cat · Chief Mouser to the Cabinet Office, the official resident cat of the Prime Minister of the United Kingdom; Mouser Electronics, an online distributor of electronic components; A fictional type of rat catching robots from the Teenage Mutant ...

24 Март 2018 08:27
'Ако говорим за някакъв вудуистки островитянски култ, може и да е така, но когато става дума за християнската църква, то тя е част от политиката, част от държавата и решаваща част от цивилизация.'
Е тука ме загуби.
Всякаква църква - и вудуистката, и православната и исляма и която и да религиозна глупост - всичко това са мамбо-джамбо за малоумници и хора, които се нуждаят от морална патерица, най- често да оправдават с нея нищожната си същност и низките си дела.
24 Март 2018 08:47
Mouser may refer to: A domestic cat used for hunting rodents, e.g. a farm cat or ship's cat
което пък придава интересно значение на ника на товарища маузер
24 Март 2018 08:50
всичко това са мамбо-джамбо за малоумници
типична овча мисъл.

ръднежд, ти си откърмен с християнството, даже летоброенето ти се подчинява на тази религия - какво е станало преди 2018 години?

24 Март 2018 09:38
Аз пък прочетох по-голямата част от статията с интерес и одобрение. За мястото на църквата не четох, защото не практикувам.
Едно нещо ми се струва, че трябва да се доизясни.
След като приемаме, че Църквата и свещениците са част от обществения живот и политиката и имат пълното право да вземат отношение към тях, приемаме ли също, че и журналистите могат да вземат отношение към мненията на свещениците
макар и с риск да изразят пристрастия,
особено когато говорят за религията&обществото?
24 Март 2018 09:53
макар и с риск да изразят пристрастия,
защо забравяш добрата стара некомпетентност и общо безхаберие, които струят на талази от журналистиката ни?
24 Март 2018 11:09
пиша за статията, onzy
Не смятам точно Горан Благоев за безхаберен и некомпетентен
24 Март 2018 11:26
То, както и останалите тайнства, са действителни и непоклатими в Църквата. Църквата е непогрешима и неопетнима, защото е организъм, оглавяван от Христос. В нея може да попаднат много грешни хора, отвратителни даже, тези отвратителни хора може дори да са владици и свещеници, но това не хвърля сянка върху лицето на Църквата. Греховете на тези хора не са грехове на Църквата, а грехове против Църквата.

Комунистите смениха Църквата с Партията и нещата заспаха! Хората грешат Партията - никога!
А нас, българите, ни конят някакви комплекси. Някой нещо писал/казал за нас: ау, колко обидно. Другите нации ако се обиждаха от всичкото, написано за тях... Ама те имат самочувствие и просто не обръщат внимание на такива коментари или ако обърнат, то ще бъде с иронични коментари, а не с такова прекомерно внимание.
Хайде стига сме се оглеждали в очите на другите! Дано следващите поколения бъдат с по-високо самочувствие, щото за нашето вече е късно.
24 Март 2018 11:39
След като приемаме, че Църквата и свещениците са част от обществения живот и политиката и имат пълното право да вземат отношение към тях, приемаме ли също, че и журналистите могат да вземат отношение към мненията на свещеницитемакар и с риск да изразят пристрастия, особено когато говорят за религията&обществото?
Да добавя и Калин Янакиев, Тони Николов, Ивайло Дичев... Абе има добри списвачи у нас.
24 Март 2018 12:03
Кире
24 Март 2018
.........
Да добавя и Калин Янакиев, Тони Николов, Ивайло Дичев... Абе има добри списвачи у нас.


Божееее , Божке !
24 Март 2018 12:17
На тях поне няма нужда някой да им диктува какви въпроси да задават.
И поне знаят за какво пишат. И то на правилен български.
Друг е въпросът, че едни споделят мненията им, други не - нали ще сме толерантни вече?
24 Март 2018 15:56
Да припомним с две думи фактите. По случай националния празник на една държава (например България) биде поканен президентът на друга държава (нека я наречем Русия) да украси с официалното си присъствие честванията. Вместо него обаче пристигна патриархът. С това втората държава, колкото и да се опитва да се прави на една трета държава (условно наречена Византия), в очите на публиката заприлича на Франция от XVII век - Луи XIII не ни удостои лично, но пък изпрати Ришельо.

Толкова за фактите като такива в статията на Стамблов. Както се вика - толкоз по-зле за фактите.
Четейки нататък опуса се убедих напълно, че въпросната персона е доста боса точно в темата, която е извел като заглавие и която повече или по-малко присъства в всеко петъчно излияние.
24 Март 2018 16:22
Но защо не е прочел и статията на Иеромонах д-р Антим Шивачев, пак там?
Щеше да научи, че "Православната Църква, придържайки се в учението към древните отци, признава, че всички епископи са равни помежду си по своята важност, по своето еднакво достойнство и свещеническа степен. Всички са еднакво приемници на Светите апостоли."
Иначе казано, Патриарх Кирил има пълното право да напътства всеки православен. Без значение от светската му длъжност, народност, гражданство и тем подобни. Нещо повече, длъжен е.

Другарят SineMetu безстрашно гази в окена на Християнството, сякаш му е до колене.
Подобно на Българската, Сръбската и т.м. Православни църкви, Руската Православна църква е поместна православна църва. Патриархът на Московия и Вся Русия си има строго определен диоцез.

Нито един от православните патриарси няма каноническа власт извън границите на поместните си църкви. Затова Сръбската протестира за това, че БПЦ се съгласила да стане Църква-майка на Македонската, понеже разглежда Вардарска Македония като част от своя диоцез. За себе си е права, зер грешни златни франкове е броила на фанариотите за това.
Подобно на всеки епископ с епархия, и патриарсите на поместните църкви не могат да изъплняват каквито и да понтификални фукции, вкл. да поучават миряните в други диоцези освен с изричното разрешение на местния предстоятел, в случая Софийски митрополит и Български патриарх, Неофит. Това конкретно църковно правило е препотвърдено на четири вселенски събора.
24 Март 2018 16:56
А, това, че Русия я наритаха от всякъде, в т.ч. и от Западните Балкани е факт. От който Кремъл е бесен и се чуди на кого да се сърди и да се прави на ментор.


Лелей, и Западните Балкани срещу Русия! Къф ужас, ква воинска мощ. Тревожа се само да не би Монголия, Индия и Китай случайно да застанат зад РФ, че тогава не се знае знае ли се.

Ти не се бой, де. Не са опасни, мънечки са, ей ти ги, пеят си химна: https://yandex.ru/video/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81/%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB/qare-dard?text=%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD%20%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B8&source=relquery&autoplay=1&forcePlay=1&reqid=1521903078062918-518954039811389435517896-sas1-8830-V
24 Март 2018 17:33
запис от репортерска касета имало в БНТ. среща на радев в храма с вълци на путин предрешени като божи овце
24 Март 2018 18:58
Божееее , Божке !


Чоокиии, Чооокии! Не се ко́си. Тия изброените не са фактори. Нямат никакво влияние. Освен върху Колето. Може би и Кольовица. На нас нали не ни влияят?
24 Март 2018 19:29
Памфуций
24 Март 2018 16:22

Ти сериозно ли считаш, че разбираш кондиките по-добре от двамата Патриарси?
Немой, молим ти се
24 Март 2018 19:37
Simplicissima
23 Март 2018 21:26

Спор няма, че Патриарх Кирил постъпи неканонично и недипломатично.
Защо, е друг въпрос.
ИМХО, режисирано е кому и как да се внушат определени неща.
Едни ги запознаха с некои средства за мироналагане, за нас - "отповедь". Грубичка, но все пак внушение от духовно лице.
Така предполагам
24 Март 2018 19:58
Simplicissima
23 Март 2018 21:26
Дано да не е само върхът на айсберга.

Естествено, че е върхът на айсберга.
Ти се надявай, а още по-добре - помоли, заедно с всички ни, предупреждението да е чуто и разбрано от когото трябва. Добре чуто и правилно разбрано.
Нямам предвид "политиците" и журналистите
25 Март 2018 00:05
Ти сериозно ли считаш, че разбираш кондиките по-добре от двамата Патриарси?
Немой, молим ти се

Не се крий зад гърба на двамата патриарси, затова че си написал глупост. И спри да се излагаш! Изобщо знаеш ли какво означава думата "кондика", която нелепо си употребил?
Вместо да продължаваш да се излагаш , поинтересувай се за освещаването на "Рождество Христово" при Шипка през 1902 година.
25 Март 2018 10:18
Памфуций
25 Март 2018 00:05

За днес съм предвил друго и да отговарям на каквото ти скимне не влиза в творческите ми планове.
Пиши на Светия Синод; посочил съм името на автора, питай тях
25 Март 2018 10:37
П.С. Понеже съм мил и добър, ще ти подскажа какво да питаш.
Сам казваш: "може, при изрично разрешение". Тъй че питай нашия Патриарх какво са говорили с руския.
После докладвай, интересно е
25 Март 2018 11:02
Така, без страх, най-лесно се плещят групости. А ако нямаш страх от Бога ставаш за резил

Само да напомня, че РПЦ получава автокефаност през 1590 г. с подписа на Охридската архиепископия. А Охридската архиепископия е част от БПЦ. По тази причина РПЦ е канонично по-ниско от БПЦ И тук въобще не отварям дума за покръстването и налагането на християнството сред русо-варяжките езичници от българите.

Значи не второразредния, а всеки един българин има право да поучава кой и да е руснак. Тва го запомни и не предавай рода си!
25 Март 2018 12:18
Тъй че питай нашия Патриарх какво са говорили с руския.
После докладвай, интересно е

Св. Синод излезе с официално изялвление, в което за никакво "поучение" на Кирил не иде реч.

Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомни за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието. През целия разговор президентът се държа като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на руската православна църква. В края на разговора патриарх Кирил отправи благословията си към българския президент, но последният каза, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит

Толкова. Сула го е уцелил, както всеки със средно ниво интелигентност би го разбрал.

25 Март 2018 12:59
В края на разговора патриарх Кирил отправи благословията си към българския президент, но последният каза, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит


Както казва интерфейсът на World of Warcraft, A more powerful spell is already active.
25 Март 2018 13:24
Кире
25 Март 2018 11:02
Значи не второразредния, а всеки един българин има право да поучава кой и да е руснак. Тва го запомни и не предавай рода си!

А ти забрави предубеждението си във второто изречение... какво ви става, ве? щом нещо не е шовинистично и патриотарско, и то по вашето разбиране, значи е предателство...
и прочети отново какво съм избрал да цитирам.

Всеки православен българин има безусловното право и задължение да поучава който и да е православен руснак.
Ето пак, по-кратко:
Всеки българин има безусловното право да поучава който и да е руснак.

Но не поради "аргументите", които скубете с Памфуций откъде ли не,
а поради онова, което е написал цитирания от мен йеромонах.
И не само, разбира се.
Това е християнският дух.
Смирение, братство во Христа, вслушване, признаване правото на другия...

Имате много странна представа за християнството, меко казано

25 Март 2018 13:31
като дискордианец, джиткащ ф бегло православна среда, съм на мнение, че християнството е горе-долу безвредно, стига да не се прекалява.
25 Март 2018 13:47
което пък придава интересно значение на ника на товарища маузер
https://www.pinterest.com/pin/853221091873854590/visual-search/?x=16&y=16&w=530&h=671
25 Март 2018 13:57
като дискордианец, джиткащ ф бегло православна среда, съм на мнение, че християнството е горе-долу безвредно, стига да не се прекалява.


Чел ли си Principia Discordia и The Illuminatus! Trilogy? Знаеш ли мистичната дума fnord?

Жадувам да ги зърна поне.
25 Март 2018 13:58
wreckage
25 Март 2018 12:59
В края на разговора патриарх Кирил отправи благословията си към българския президент, но последният каза, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит

Както казва интерфейсът на World of Warcraft, A more powerful spell is already active.

Дано Радев не си представя всичко това като игричка
25 Март 2018 14:04
wreckage
25 Март 2018 13:31
като дискордианец

И аз мисля, че дискордианството е безвредно, стига да не надхвърля илюзиите на нервната система
25 Март 2018 14:09
Чел ли си Principia Discordia и The Illuminatus! Trilogy? Знаеш ли мистичната дума fnord?

разбира се. Аз ноо ценя Робърт Антон Уилсън, mayherestinpiece.
25 Март 2018 22:39
Всеки православен българин има безусловното право и задължение да поучава който и да е православен руснак.
Ето пак, по-кратко:
Всеки българин има безусловното право да поучава който и да е руснак.

Но не поради "аргументите", които скубете с Памфуций откъде ли не,
а поради онова, което е написал цитирания от мен йеромонах.

Аман от невежество и глупости. Архимандритът разглежда равенството на епископите в контекста на претенциите за примата на Римския папа в католическата църква.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД