:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Когато данъчните се правят на умрели лисици

И ДДС измамите, и сделката с ЧЕЗ се случват под носа на контролните органи, а те се правят, че не ги забелязват
СНИМКА: БГНЕС
Данъчни и полицаи проверяват търговски обект във Варна. Ако държаха така изкъсо и измамниците...
Който има дори най-малък бизнес, знае какво е да имаш отношения с данъчните. Там компромиси няма, а всеки дребен пропуск води до санкции. Търговецът трябва да е винаги нащрек, защото грешките водят до много неприятни последствия. И не само грешките - ако се окаже, че има ДДС за възстановяване от НАП, е сигурно, че го очаква данъчна проверка. Ако данъчната проверка открие, че стока на въпросния търговец е минала през недобросъвестен контрагент, ще изгори проверяваният, но не и измамникът - така е по нашия закон.

Няма даже нужда човек да има бизнес, за да се сблъска с данъчните - дори една елементарна декларация за лични доходи може да докара неприятности. Доскоро данъчните бяха майстори да намерят на данъкоплатците някоя стотинка, неплатена преди 10 г. и да си я искат с лихвите, мнозина са получавали заплахи да платят стари задължения, започващи с 0,.. Изводът е, че данъчните бдят за всяка стотинка на държавния бюджет.

Затова е много странно



как тези ревностни пазачи на хазната пропуснаха 16 млрд. лв. ДДС



да бъде източен през последните 17 години. Агенцията по приходите е установила липсата с ревизионни актове и е отписала окончателно 5.8 млрд. от тях. Защото установила, че това са задължения на фирми без собственост, тоест става дума за измами.

Номерът с клошарите и краварите, които се събуждат собственици на фирми - големи длъжници на НАП, е стар, колкото законът ни за ДДС. Схемите бяха изобретени скоро след въвеждането на данъка и още работят безотказно. В началото никой не се криеше - фалшиви фактури, фиктивен износ, кухи фирми, кръстосани сделки, препродаване през офшорки, безработни роми - шефове на фирми.

След това, когато с голямо закъснение започна преследването на измамниците, беше измислен номерът с изнасянето на измамата в чужбина - ромът собственик се оказваше с местожителство в Румъния, например. Това напълно върза ръцете на данъчните и прокурорите. Както сега им ги връзва по отношение на телефонните измамници, които също разгръщат дейност от Румъния и никой нищо не им прави.

Че има трансгранична престъпност - е ясно. Че и в другите държави от ЕС измамниците не спят - също. Само че правят впечатление някои национални особености. Например това, че



измамите с ДДС дълго време имаха картбланш директно от парламента -



там умишлено не затягаха режима по прехвърляне на кухите фирми години наред. Злите езици казват, че това е било умишлено - според тях източеният ДДС се крие в активите на мафиотите, които стоят зад управляващите, и част от него пълни партийните им каси. Това е много вероятно, защото някои ДДС измамници все пак бяха заловени, и понякога се виждаше, че сред тях има хора с политически, митнически или данъчни протекции. За тези хора обаче не се чу да получават тежки присъди и да връщат ДДС-то. Конфискуваните имоти и пари на ДДС измамниците не са много. Прави впечатление, че осъдените са предимно по-дребни тарикати, не беше докарано до присъда нито едно дело, в което да се разкрие голяма схема, комплекс от измами. А е сигурно, че има едри играчи, които гърмят бушон след бушон и винаги се измъкват сухи. Осъдените данъчни и митничари, съдействали за източването, се броят на пръстите на едната ръка. Осъдени политици няма и няма да има.

Това е положението с преследването на дедесарите. Затова е голям скандал, когато данъчните се оправдават, че не можели да направят нищо повече. Те самите признават, че разкритите измами са благодарение на ревизии, които други институции са им възложили. Да не говорим, че и тези милиарди нямаше да ги знаем, ако не беше неправителствената организация БОЕЦ да зададе въпроси. И заради шума, който се вдигна нежелателно, сега НАП щяла да взема мерки.

За дължимите стотинки данъчните сами вземат инициативата, а когато става дума за стотици хиляди - нещо ги възпира.



Вариантите са два - некадърност и табу заради политически чадър



През годините данъчните и прокуратурата разкатаха фамилиите на не един критик на управляващите. И съответно издадоха индулгенции на множество близки до властта. Така че всички знаем - държавните органи са всесилни - тях не ги спира нито закон, нито съдебно решение, нито етични правила. Те са способни да изтормозят всеки в държавата, затова е много нахално, когато се правят на умрели лисици.

И като стана дума за това, човек веднага се сеща за продажбата на стратегическото предприятие ЧЕЗ, елемент на националната сигурност, нищо, че формално не се водело такова. И там данъчни, прокурори и служби, барабар с цялото правителство, кършат пръсти, че нищо не могат да направят. Цялата шизофрения по случая вече дойде много на данъкоплатците, затова е важно да си изясним:

Ако всичко още от самото начало беше наред, защо премиерът накара енергийната министърка Теменужка Петкова да си подаде оставката и тя го направи светкавично? Ако никой в държавата не може да направи нищо по отношение на сделката между чешката компания (предимно държавна) и фирмата "Инерком" на доскоро неизвестната Гинка Върбакова,



защо Бойко Борисов възложи на ДАНС, НАП, КЕВР и КФН



да направят пълна проверка, а те го увериха, че ще го направят незабавно? И какво се случи, та Петкова спаси кожата?

Няма как тези пари да бъдат проверени, защото реално плащане все още няма, баламосва ни поредният министър с пазарджишки уклон. Законът за прането на пари обаче е развързал достатъчно ръцете на всички всевластни органи в държавата, стига да имат желание. И е задължил десетки лица да докладват на ДАНС, щом имат съмнения за мръсни пари, още преди сделките да са станали факт. Значи те могат, а спецслужбите - не.

Отделно знаем, че ДАНС вече една година следи тази сделка, значи има пълна информация и за участниците в нея, и за банковите гаранции, и за куклите и кукловодите им. Обаче явно тази информация не трябва да излиза наяве, няма друго обяснение.
10
11314
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
22 Март 2018 20:53
Какво ли е искал да каже авторът?
23 Март 2018 03:36
Бургаската община дава наред длъжниците на ЧСИ така, че дълговете им растат в пъти. Но държавата не може да си прибере ДДС-то??? Сериозно ли? Вратички в законите за свои5 хора са оставени навсякъде. Дори, ако някой голям тарикат бъде проверен, това означава, че е репресиран от властта. Така де данъците, законите, репресиите са само за балъците.
23 Март 2018 09:27
Пладнешкият грабеж на ДДС трудно може да бъде заметен под килима, с някакви "законови права" на крадците. Затова се провежда политика на информационно затъмнение и липса на публично говорене. За останалите мегаграбежи /енергетика, КТБ .../ обаче се водят продължителни дискусии, в които ни разясняват, че крадците се ползват със закрилата на законодателството и конституцията.
23 Март 2018 10:24
Извинете Светлана, моите уважения като автор, но чували ли сте, че така наречените данъчни си имат началници, а че тези началници си имат началници още по-горе и че накрая решенията се вземат не от редовите данъчни, а от депутати и министри ?
Дупките и пробойните в законите редовите данъчни ли ги правят ? Те само прилагат това, което умните юристи в парламента са приели като закон.
Хайде сега да помислим, този депутат който пише закон, няма ли да го нагласи така, че неговите фирми да не бъдат под ударите на закона ? Нали те в комисиите това правят, ако има някакъв текст в закона, който да им пречи, да го махнат. Законите се пишат от богати хора с богати фирми, а не от работниците.
Ако се прегледа списъка с тези така наречени несъбираеми данъци, ще се окаже същата история като онези несъбираеми кредити, които бяха отпускани на хора от голямото добрутро.
Не търсите на правилното място, топло, но не горещо, продължавайте.
23 Март 2018 10:25
От средата на 2009 г. НАП изпълнява политически поръчки на ГЕРБ.Ако си гербер и си придобил 6 апартамента, като Цветанов,без да си доказал доход си герой, ако не си гербер и не спонсорираш ГЕРБ със суджици например, бизнесът ти загива. За тези 16 милиарда лева несъбрани данъци данъчните са взели допълнителни материални стимули в размер на 5%.Поне половината от тези пари са от писане на ревизионни актове с цел да се вземат пари за материални стимули, като предварително се знае, че сумите са несъбираеми."Боец" могат да искат и информация за допълнителните материални стимули на служителите от ЦУ на НАП и ще им се завие свят за какви суми става въпрос.
23 Март 2018 10:34

Когато от БНБ се правят на умрели лисици

И измамите с кредитите, и сделката с Пеевски и компания се случват под носа на контролните органи от БНБ, а те се правят, че не ги забелязват

Ето, това е по-актуална тема, нали, но запради нея доста журналисти си ритнаха трудовите книжки, а Ани Цолова си отиде от национална телевизия заради един въпрос.
Въобще, май най-добре е за всички нас, и за телевизиите и за журналистите, да се занимаваме с готвене, заради готвене не са уволнили никого.
Включете вечер телевизора и се разходете по каналите, такива рентгенови лъчи не е имало никога. Но един ден това ще се върне като бумеранг.
23 Март 2018 10:51
Чудно ми е кой плаща за последните нелепи кампании свързани с ДДС измами. Пълни глупости, но многобройни за сметка на това.
За 18 години от ДДС са събрани бруто към 200 (двеста) милиарда и според писанията - несъбрани 5 и нещо милиарда. Тоест събираемостта е около 98%, което ако е така си е резултат за поздравления, а не за оплюване. Някой обаче май лее парички за поредната кампания, която да надува разни работи...
23 Март 2018 11:57

Дежурния
2018-03-23 10:51:07
Чудно ми е кой плаща за последните нелепи кампании свързани с ДДС измами. Пълни глупости, но многобройни за сметка на това.
За 18 години от ДДС са събрани бруто към 200 (двеста) милиарда и според писанията - несъбрани 5 и нещо милиарда. Тоест събираемостта е около 98%, което ако е така си е резултат за поздравления, а не за оплюване. Някой обаче май лее парички за поредната кампания, която да надува разни работи...


От поста Ви следват два извода: Вие или сте трол или сте данъчен. В интерес на Вашите собствени доходи би било по-добре да сте данъчен - възнаграждението във вид на премии(особено от не събрани данъци) и подкупи(пак от същите) е по-високо.

Що се се касае до не събраните 5 милиарда от ДДС, моля съпоставете сумата с недостига на пари за пенсии и ако не Ви е неудобно, пак оправдайте данъчните. Те са държавни служители с явно неоправдано високи привилегии(освен изброените по-горе осигуровките на същите ги плащаме всички ние от данъците си).
23 Март 2018 12:44
В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори (chat rooms), блогове, коментари към вестникарски статии и др.п., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор.

Троловете могат да бъдат и такива, които са наети от политически партии или конкуренти за извършване на рекламна дейност, която би могла да се съчетае и с тролско поведение.

При мащабите на кампанията за тези несъбрани 5 милиарда за 18 години, така както са описани в настоящия анализ, участието на наемници из интернет пространството изобщо не е нещо неочаквано.
23 Март 2018 14:54
Да не говорим, че и тези милиарди нямаше да ги знаем, ако не беше неправителствената организация БОЕЦ да зададе въпроси. И заради шума, който се вдигна нежелателно, сега НАП щяла да взема мерки.


Авторката на материала лъже. Още на пресконференцията на въпросната БОЕЦ, ваша колежка посочи, че въпросните цифри ежегодно се публикуват в годишните отчети на НАП. Та понеже и аз съм ги чел, та един съвет, пробвайте да ги прочетете с разбиране има интересни неща.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД