:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дълговете на болниците достигнаха 500 млн. лв.

Работи се върху три варианта за промяна на модела в здравеопазването
 
Задълженията на болниците в страната достигат 500 милиона лева, съобщи във Варна здравният министър Кирил Ананиев. В най-тежко положение са лечебните заведения в Ловеч и Варна – в тях вече се прилагат оздравителни планове. В следващите седмици ще бъде направена подобна стъпка и в Националната кардиологична болница, допълни министърът.

До края на май за обществено обсъждане ще бъдат предложени нови варианти за управление на здравеопазването. По думите му вече са готови два варианта, като се работи и по трети. Министърът обаче не уточни насоките, в които се работи.

Ананиев уточни, че нито една от разработките няма да предвиди резки промени, тъй като системата е консервативна и не бива да се подлага на трусове. „Ще се вземе решение кой модел е най-работещ без да се правят резки движения в системата. Във всеки модел пациентът ще има важна роля", увери Ананиев.

Министърът подчерта, че болниците се нуждаят от модернизация и нова техника, а това ще накара българите да се лекуват тук, а не в чужбина. Това пък ще „налее пари“ в нашето здравеопазване.

Ананиев допълни, че за обслужването на здравнонеосигурените пациенти вероятно ще бъде създаден специален фонд, който да поеме този тип разходи.

До края на следващата седмица министерството ще бъде готово с общи правила за финансово управление и контрол на държавните болници, допълни министърът.

По думите му разработката ще бъде предложена и на общините, които могат я прилагат в здравните заведения, които управляват. Ананиев каза още, че до края на годината трябва да бъде готов проектът за национална здравна електронна система.

По думите му това ще даде възможност през 2019 г. да започне възлагането на обществените поръчки по изпълнението на проекта.

За изчистването на задълженията на Здравната каса към чуждестранни партньори от 133 милиона лева, Ананиев посочи, че 73 милиона ще бъдат разплатени от бюджета на НЗОК тази година. За останалите дългове се водят разговори за разсрочено плащане.
23
4986
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
23 Март 2018 18:42
Кирчо лъже на поразия, само за да спечели някой друг месец на власт. Положението е крайно зле и системата е пред разпад. Частните болници грабят все по-голям ресурс и продуцират никакво здраве. Всички властимащи се лекуват в чужбина. Държавните болници са коптори, където умираш като куче в пълна мизерия, без доктори и без техника.
23 Март 2018 19:39
Частните болници грабят все по-голям ресурс и продуцират никакво здраве.

Откъде го измислихте това?
За една и съща дейност се плаща еднакво и на частните и на държавните!
23 Март 2018 19:53
Докато водещ принцип е пациента, а не здравите хора, не виждам как ще се подобри положението. Няма как да даваме пари за брой болни, а да очакваме те да бъдат адекватно лекувани.
23 Март 2018 19:54
Глупости на търкалета. За една и съща недофинансирана дейност частните болници вземат 3 пъти повече от държавните. Справка - раждане в Майчин дом и Токуда. Търговията с пациенти е много разпространена. Аджъбадем плащат за всеки инфаркт на бърза помощ София, защото там печалбата достига до 300%. В Александровска месечния брой на тези пациенти е равен на дневния в болницата на околовръсното. Вижте какви пациенти са приведени от Токуда към Александровска и Пирогов и колко струват те на тези болници.
Всяка печеливша дейност, която се прави в 3 големи частни Спфийски болници, предварително е унищожена във всички държавни. Химера е да подпишеш договор с НЗОК за нова добре финансирана дейност.
23 Март 2018 20:07
chincil 23 Март 2018 19:54

Браво колега!
Бой по кратуните лицемерни.
В очите ни гледат и лъжат!

Реформа в БГ-здравеопазване може само с

РЕФОРМА в НЗОК!

Разкриване на още здравни фондове!

И определяне на точни и КАТЕГОРИЧНИ КРИТЕРИИ за

стойността на КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ.

Колко точно струва дадена операция!

Толкова е просто.

Ама не. Мъгляво трябва да е.

И здравеопазването е здравесъсипване!



23 Март 2018 20:44
Непростимо и срамно е цели области да нямат нормални областни болници- справка -Ловеч ,а и Враца е натам. Срамно е да се закриват отделения в областни болници. справка Смолян и неговата педиатрия( децата трябваше да ходят в Мадан,но как става това като няма път Смолян-Мадан не ми е много ясно). Престъпно е болници наречени МБАЛ да не приемат спешни пациенти,какви МБАЛове са тогава?
23 Март 2018 20:49
. За една и съща недофинансирана дейност частните болници вземат 3 пъти повече от държавните. Справка - раждане в Майчин дом и Токуда.


Не е вярно. От държавата вземат еднакво за еднаква дейност. Пациента в Токуда си плаща, но това държавата не я касае.
23 Март 2018 21:02
Непростимо и срамно е цели области да нямат нормални областни болници- справка -Ловеч ,а и Враца е натам.


Няма, защото населението ги доведе до фалит.
Навсякъде другаде пациентите си плащат под масата или полуофициално.
Но в някой по-бедни общини хората искат строго по закона- да им бъде безплатно. И ей ти фалита!
Защо Александровска не фалира? Или във Варна университетската?
23 Март 2018 21:08
Няма, защото населението ги доведе до фалит.Навсякъде другаде пациентите си плащат под масата или полуофициално.Но в някой по-бедни общини хората искат строго по закона- да им бъде безплатно. И ей ти фалита!Защо Александровска не фалира? Или във Варна университетската?


Ако не беше жалко, наистина щеше да е смешно. Какво общо имат плащанията под масата или полуофициално с финансовото състояние на болниците?
23 Март 2018 21:49
Какво общо имат плащанията под масата или полуофициално с финансовото състояние на болниците?


Като си "избираш екип" или си плащаш изследванията, вместо да чакаш два месеца за ЯМР пълниш бюджета на болницата.
23 Март 2018 21:59
Това са официални плащания-на касата на болницата.
23 Март 2018 22:14
Иначе бодро рапортуват голям БВП и отделят пари за саниране на частни имоти. Нищо, че нито улиците улици,нито пътищата - толкова дупки не съм виждал отдавна.. нито здравеопазването е добре.. навсякъде в болниците има липса на кадри. Спешното пък в провинцията съвсем се разпада.

Голям БВП - голяма разруха по инфраструктурата. Така виждам аз нещата.
23 Март 2018 22:21
Правилото е следното - колкото по-голям БВП рапортуват.. толкова по-зле е инфраструктурата.. както и здравеопазването, образованието.. МВР.. и язовири.. всичко.

За сметка на това 1% вече сигурно държи половината от държавата. А 10% 80% от собствеността.. в нормалния капитализъм е 20 към 80.. обаче при нас има "социален" капитализъм.. т.е. раздават се яко помощи.. които по една "случайност" отиват в най-богатите 10%.

Демокрацията всъщност с времето убива държавата.. особено ако няма купища лесни пари отвън. Както е в "развитите" страни.. дето ако някой им спре лесните кредити дето с десетилетия не връщат ами "рефинансират" и увеличават.. ще станат по-зле и от Венецуела.
23 Март 2018 22:30

Няма, защото населението ги доведе до фалит.
Навсякъде другаде пациентите си плащат под масата или полуофициално.
Но в някой по-бедни общини хората искат строго по закона- да им бъде безплатно. И ей ти фалита!
Защо Александровска не фалира? Или във Варна университетската?
Архангел
23 Март 2018 21:02
------------------------------

Колега, това горното за „фалитите“ с ирония ли го казвате?
Защото иначе - не е "усещане" за корупция - ами си е такава.

„под масата“ или „полуофициално“ – какво значи?
Кой и защо позволява на болниците да търсят пари от пациентите.
Да ги изнудват по-скоро.

Значи понеже МБАЛ-ите действат „по закон“ и не търсят пари
от пациентите – ФАЛИРАТ!?

А частните неМБАЛ-и ще – ПРОЦЪФТЯВАТ!

Къде има подобна практика в света –
хем пари от НЗОК-а, хем пари и от пациентите?

И тогава - какви варианти на ТАЗИ ПРАКТИКА може да има
за рефомиране!?

Можете ли да предположите – колега Архангел?

(прочее много отговорно наименование )


23 Март 2018 23:16
Сауди носи пари в другата тема, сигурно ще се споразумеят.
24 Март 2018 01:46
Циркът в болниците е пълен.
24 Март 2018 07:45
Задачата на Кирчо е да поддържа статуквото, такова каквото е. Печалбите на частните болници са огромни (Токуда обяви 100 милиона за 2016 г.), а държавните тънат в мизерия. Един малък кръг от хора печелят милиони, кадърни лекари напускат масово България, а пациентите умират като кучета. Хаосът е пълен. А Илко и менторите им от Козяк доволно потриват блажни ръчички, защото постигнаха целите си.
24 Март 2018 10:27
Общо взето вариантите се свеждат до следното.

1. Все по-голям процент доплащане от страна на пациентите. Дали ще е директно или чрез допълнително осигуряване, доплащането ще е значително - над 50% от стойността на лечението. Качествено медицинско обслужване (но не като в Германия, Франция или дори като в Чехия например) ще има само в частните болници.
2. За тези които не могат да плащат ще останат 15 - 20 областни болници с базово обслужване, мизерни условия, недостатъчно персонал и дълго чакане за планово лечение, ако изобщо има такова.
3. Все по-лошо качество на медицинското образование, вкл. и на специализациите.
4. Много празни приказки от министри, депутати, шефове на НЗОК и т.н.
24 Март 2018 14:27
Понеже не може да се отрежат циганите се налага всички останали да се преместят по частни училища и болници, а циганите да останат в държавното.
Няма друг законен начин да бъдат изгонени от системата.
Цинично, но факт.
25 Март 2018 09:17
Всяка промяна започва от главата. От възпитателния светоглед на прилагащите дадено дело.
"Никаква система не може да промени нещата, ако човекът не се промени" Гогол

В здравната система е заложено печалбарство, далавера и корупция движена главно от фармацевтичната мафия. как ще проработи такова нещо ??
Трябва да се започне с всеобхватно възпитание в Човешки светоглед на младите поколения. Особено нужен е възпитателен светоглед в здравеопазването и специални закони - като за най-гнусните престъпления -- с човешкото здраве.
Днешната медицина може да се представи така -- 50 % работи за полза, 50 % е бизнес. В книгите на Атанас гълъбов Световната конспирация срещу здравето и на Марко Пицути -- Забравените лекарства които лекуват са посочени много примери за мафиотската същност на фармацевтичните картели, в т.ч. с тормоз, вкарване в затвор и убийства на лечители тъй като изнамереното от тях лечение руши бизнес за лекарства с милиарди.
Дава се пример с химиолечението (химеотерапията) -- това нещо не може да се нарече лечение, тъй прилагано срещу 100 болни едва няколко оживяват, и то въпреки химията, а и заради грешно поставена диагноза (дават се десетки примери в САЩ, за поставяне диагноза рак при най-малкото съмнение. Но в САЩ адравната пътека за лечение от рак струва над половин милион. Такава бизнес далавера не се изпуска, същото е и за радиационното облъчване (наричано на галено "лъчева терапия" )
Дават се и др. десетки примери за съществуващи лечения и лекарства, които са укрити.
Химио и лъчетерапията освен това пречат -- болните нямат почти никаква възможност за излекуване тъй като се разрушава изцяло Защитната (имуната) система на човека, и в повечете случаи ракът се повтаря след време. Описани са и доста случаи на лечение на рак, което е в пъти по голяма успеваемост, но вместо да се развиват, тия лечения се скриват, а лекарите са подложени на гонения и дори убийства
Концепцията на днешната бизнес медицина е хората да се държат болни и да живеят колкото може по-дълго с тая болест поддържани на лекарства, а не излекувани и да се прилагат най-скъпоструващите лечения, дори такива които здравия човешки разум знае че при почти никаква успеваемост, като химиолечението (химиотерапията) и лъчелечението (лъчетерапията) не могат да се имат за лечение, но с тях се смучат яко пари от здравната каса.
Та, никой никъде не е оправил здравните каси -- навсякъде по света те са на минус, заради най-гнусната мафия -- световната фармацевтична мафия и медицина, нагласяна и съчинявана от платени от фармацевтиката "професори"
25 Март 2018 11:06
Докато здравеопазването е търговия, все ще е на минус.
Целта на здравеопазването е не да печели пари, а да държи хората здрави, за да може обществото да печели.
Това в онова и душата в рая не става.
25 Март 2018 11:29
В държава на андрешковци и здравеопазването е андрешковско. Има си и основен мотив - за андрешкото всичко да е осигурено по най-добрите световни стандарти, но да го плащат другите. Значителен процент от плащащите гледат как да не им "секвестират житцето" като си спестяват плащане на осигуровки върху целия доход, но пък искат здравеопазване като в страните където масово не правят така. Колкото и да е странно, на глава от населението в България има лекари колкото в най-щедрите към здравеопазването страни. По този показател сме някъде около Франция, без да имаме френските пари за издръжка. Тези пари които все пак имаме, а те не са малко за нашата черга, не се разпределят както трябва. Вместо когато си сериозно закъсал всичко да е поето от фондовете, а когато е за една настинка да се оправяш с лични средства, реално е точно обратното. Големите пари отиват за дребните проблеми, малките - за големите. Няма нищо лошо да има мотивация за печелене от лекарите, лошото е когато печеленето става с лъгане и надхитряне, а не с предоставяне на ефективно здравеопазване. Каквото иска андрешко с действията ис, това и получава. Когато това което виждаш в огледалото не ти харесва, обикновено причината не е в огледалото.
25 Март 2018 15:17
Когато това което виждаш в огледалото не ти харесва, обикновено причината не е в огледалото.

ти виждаш само андрешковци
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД