:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР ще глобява кметове за шарени пешеходни пътеки

Цацаров: Ситуацията в Пазарджик е оранжево небето, оранжев и градът
Снимка: Юлиян Савчев
Бившата "зебра" на бул. "Витоша" в столицата все още се използва от граждани, въпреки че даже е преградена.
Цветът и разположението на пешеходните пътеки се превръщат в приоритетна задача за МВР. Полицията ще глобява кметове, които не искат да приведат "зебрите" в съответствие с нормативните изисквания. Санкциите ще са между 2000 и 7000 лв. Това е резултатът от двумесечната проверка, започнала по инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров. През последните няколко седмици МВР е проверило близо 14 хил. пешеходни пътеки в цялата страна. Цацаров определи резултатите като фрапиращи. Близо 2/3 от местата за пресичане не отговарят на изискванията, пресметна вътрешният министър Валентин Радев.

Сред най-честите нарушения са цвят, различен от белия, липса на знаци и нагъсто поставени пътеки. Масово не се спазва изискването между две "зебри" да има минимум 250 м разстояние. Друг проблем е, че често маркировката е заличена. Според Цацаров това е "откровено, отчайващо безхаберие".

Пешеходни пътеки на кръстовища със светофари също било нарушение. Нито Радев, нито регионалният министър Николай Нанков обаче успяха да обяснят защо зебра и светофар не могат да съжителстват. Радев заподозря, че подобна двойственост можела обърка шофьорите. Всъщност зебрата е важна, когато светофарът не работи.

Може да се стигне и до премахване на нередовни пътеки. Това обаче щяло да се случи едва след като останалите се приведат в съответствие с изискванията, обясни Цацаров

"За мен като че ли най-безпокоящото дори не е различният цвят на маркировката. Ако мога да се пошегувам, ситуацията в Пазарджик е, мисля, че всички помните тази песен, оранжево небето, оранжев и градът. Добре, такива са естетическите разбирания на кмета, очевидно те са в категорично несъответствие с нормативните уредби, но едно от най-безпокоящите нарушения е честота на пешеходните пътеки, т.е. разполагането на разстояния, които са по-малки от 250 м. Това е предпоставка за произшествие в огромна степен", обясни Цацаров.

Не е ясно колко време ще отнемат ремонтите. За тези, които са по републиканските пътища, има изготвен план, обясни регионалният министър. Срокът е до края на юни. За маркировка и знаци ще се похарчат 3.7 млн. лв. Ще се направи и регистър на всички пътеки, незнайно защо.



МЕРКИ

На въпрос какво ще стане, след като се премахне пешеходна пътека, а хората продължат да преминават оттам, МВР шефът отговори: "Аз съм забелязал, ако някъде махнат някакъв знак и аз не го видя, аз карам автомат, знам си, че тук завоят надясно е разрешен, и изведнъж той не е разрешен. И ми трябва време да свикна. Много опасно и сигурно има нещо, което правят катаджиите в тея случаи. Или временно нек'ви обозначения, тези поне, които живеят там, да свикнат. Така че съм много съгласен - ако махнеме пешеходна пътека, нещо требва да се направи".
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Цацаров, Радев и Нанков се обявиха за бели пешеходни пътеки. Те ще струват поне 3.7 млн. лв.
12
4914
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
22 Март 2018 20:18
Хм, явно много са се загрижили, че сме едва на трето място по смъртност в света.
Е, сега като махнат зебрите, ще грабнем първото.
22 Март 2018 20:35
Странна активност по такава тема. Чак главпрокурора се включва.
Дали не е за отвличане на вниманието? Например, ако се провали шербет-партито Му?
22 Март 2018 21:19
Сичко Мара втасала.
Явно на някой наш човек му е залежала боя.
Малко им е санирането. Наскоро в някакъв пазарджишки сайт прочетох, че община Лесичово е образцова по отношение на пешеходни пътеки. Ама в Лесичово няма нито една. Смех!
22 Март 2018 22:12
Да, ама в Пазарджик откак са направили маркировката оранжева ( зебри, линии и т.н.) , не е мръднала. А в София бялата боя се измива след един месец. Някои фирми доста са огладнели щом са помолили цацаратурата да се намеси....
23 Март 2018 07:30
Направо съм втрещен. Толкова ли в България няма престъпления и корупция, че главният прокурор ще се занимава с пешеходни пътеки. Ами що не излезе да регулира движението.
23 Март 2018 09:18
Защо обижда хората на Пазарджик?
Пътеките са си много добре, набиват се на очи и доста изтрая боята, дори простотията на цацамъъъъзню.

В Пловдив има и в ЧЕРВЕНО?, и ко?
23 Март 2018 10:13
При нас са в червено и бяло. Бялото бързо се изтрива, но червеното остава и отдалече си личи, че е пешеходна пътека.
Сега, когато пак започнат да ги правят черно-бели, ще траят до първия дъжд. И после... То и сега газят на зебри, не ми се мисли какво ще е, когато ги премахнат или са изличени...
Но пък да, много са вредни пешеходните пътеки за джигитите с мощни автомобили. То и светофарите са вредни, кога ли ще погнат и тях от прокуратурата. Колко му е да ги изкарат незаконни..
С две думи – много хора има по улиците и пречат на колите. Не може така!
23 Март 2018 10:31
Що да няма пешеходни пътеки при светофарите?За да не могат пешеходците да пресичат, когато има опашка от коли, завиващи надясно. Или колите в средата на кръстовището, когато се смени светлината, да минават правомерно през тях?
23 Март 2018 12:39
Какво им пречат шарените пешеходни пътеки!
23 Март 2018 13:50
Странна активност по такава тема. Чак главпрокурора се включва.

До колкото знам в последно време има доста (!?) спасени нарушители, защото пътеките не отговарят на закона, т.е. те са незаконни и затова не трябва да се зачитат.

Що да няма пешеходни пътеки при светофарите?За да не могат пешеходците да пресичат, когато има опашка от коли, завиващи надясно. Или колите в средата на кръстовището, когато се смени светлината, да минават правомерно през тях?

Сигурно ли е, че познавате закона ? Ами че то пешеходците са участници в движението, когато са на пътя - ако няма нещо специално за тях, то те са като всички други участници, с произтичащите от това права и задължения.

24 Март 2018 22:13
Толкова ли в България няма престъпления и корупция, че главният прокурор ще се занимава с пешеходни пътеки. Ами що не излезе да регулира движението.


Той габарити има, ама координация в движенията и мисълта му липсва и ще бъде поредния провал в кариерата му.
25 Март 2018 08:47
Пародийна прокуратура в пародийна държава се занимава с пародийни проблеми. Цаци е за бесилото.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД