:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 216
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Едва половината студенти по педагогика стават учители

Всеки втори студент по педагогика не се реализира като учител. Това става ясно от данни, изнесени от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева на международна конференция, посветена на младите преподаватели. Според синдиката в следващите осем години 39 хил. учители ще напуснат системата поради пенсиониране, а университетите ще подготвят около 20 000 педагози, от които обаче само 50% ще влязат в образованието.

Подобни са и прогнозите на МОН - от там очакват в следващите 10 г. в пенсия да излизат по над 4 хил. учители годишно, което означава, че през 2028 г. системата ще загуби почти половината от преподавателите си, които в момента са общо 89 хил. души. От тях едва 8% са младите педагози до 35 г., а в София процентът им е около 9 на сто.

"Напоследък студентите по педагогика се увеличават, но намаляват тези в направление "педагогика на обучението по...", в което се подготвят учителите по предмети от горните класове", коментира просветният министър Красимир Вълчев, посочвайки, че най-голям е недостигът на преподаватели по физика и математика. Според него планираното от кабинета двойно увеличение на учителските заплати е сред основните мерки за привличане на млади кадри в системата. В момента минималното възнаграждение на учител е 760 лв. "След като бъдат направени следващите стъпки с бюджетите за следващите три години, минималната заплата ще достигне 1250 лв., а средната ще бъде над 1500 лв.", каза Вълчев. По думите му в МОН ще бъде разработена информационна система, в която лицата с педагогическа правоспособност ще могат да се регистрират, за да се вижда във всеки момент в кой регион от какви учители има нужда. Има нужда от повече програми за профилактика на учителите, чиято работа е специфична, както и от информационна кампания още на ниво училище от самите учители, призна министърът.

ГЛЕДНИ ТОЧКИ

"В 1/2 от държавите в ЕС има дефицит на учители, затова професията трябва да стане привлекателна", коментира Сара Кик от европейската федерация на работодателите в образованието. Тя цитира данни за Белгия, според които 30% от новопостъпилите педагози там напускат системата в рамките на 5 г. Според проф. Марко Сноек от Центъра за приложни изследвания в Амстердам в образованието има структурен проблем, защото "от всеки учител се очаква да прави всичко от самото начало", а това логично води до стрес и напускане. Затова според него са необходими програми за менторство, които да помагат на младите преподаватели да навлизат плавно в системата. "Младите учители са неуверени и несигурни. Някои от тях са новатори, но други копират поведението на по-възрастните си колеги", заяви той, цитирайки проучване, според което учителите рязко увеличават своите компетентности през първите 5 г. от работата си, след което идва момента на "изравняване". Според проф. Сноек трябва да се работи за увеличаване на изискванията за влизане в професията - минимум магистърска степен, както и периодични учителски квалификации.
1
2152
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
28 Март 2018 06:33
Има много голяма разлика в заплащането на младите и старите учители - един път от квалификационните степени ( младши, старши и т.н., което е естествено ) и втори път от големината на трудовия стаж ( което не е гаранция за по- добрите качества на учителите). Та затова старите не бързат да се пенсионират, а младите не искат да остават. Заплатите трябва да се определят не от възрастта, а от качествата на преподавателите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД