:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 238
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "България" 1

Най-интересната ваканция

Димитри Иванов
Някои медии се сетиха за годишнината, макар че се търкулнаха много годинки, откакто България бе бомбардирана на 168 места и Чърчил каза, че София ще бъде изравнена със земята и засята с картофи. Тогава бяхме деца във ваканция по никое време. Най-интересното в нашия живот. Когато с приятелчето ми Славчо намерихме писалка и Славчо я отвинти, тя избухна. Тогава нямаше "bomlets and cluster bombs", само фугасни и запалителни бомби. Гърмящите писалки, запалки, бонбониери и детски играчки бяха световна новост. За нас децата бомбардировките бяха по-интересно приключение от игрите на гоненица и криеница. Беше подвиг да се измъкнеш от мазето, преустроено за бомбоубежище, и да зяпаш нощната феерия. Лъчите на прожекторите опипват облаците, от небето се спускат ослепителни английски флеъри на парашутчета. Денем, когато в небето бръмчаха американците, също беше хубаво. Нямаше училище, бомба го разруши, сега там е спортната палата. Родителите, приспособили металната рама на стария пружинен креват за плазове на шейна, натоварили я с покъщнина и денкове; теглят шейната ти с вълнен шал през носа и устата, седиш отгоре, возиш се и отиваш на ново място, а бабите вкъщи кълнат: "Душичките им в пъкъла да горят".

Сигурно и Джон Милтън вярвал, че има рай и ад, щом написал "Изгубеният рай" и още по-скучната книга Paradise Regained.

Провикнах се "Браво Сашо, ти си наш'та гордост!" , когато проф. Александър Шурбанов преведе Paradise Lost и в салончето в София гледахме документалния запис на Би Би Си от неговото награждаване в Англия. Той, възпитан мъж, отговори: "И ти, Джимо", макар че е бил в бебешка количка през бомбардировките.

Сега аз, невярващ и пушач, не съм сигурен дали душичката на Чърчил гори в ада, затова горя 40 цигари Marlboro в денонощието. Защото Чърчил е потомък на Marlboro (Marlborough), за когото във френската забавачка пеехме Малбрук с'ан ва-т-ан гер, Миронтон-тон-тон-тон-миронтен. Пада ми се наследствена титла виконт, но не претендирам за нея, понеже е опозорена. Когато Вермахтът прегази Франция, льо шер Антоан бил ликвидиран от Ла Резистанс като колаборационист.Ако не бяхме обявявали война на Англия и САЩ ....В историята няма "ако", апострофират с тази аксиома историците. Но аз знам повече аксиоми от тях и мога да ги бомбардирам с аксиоми. Няма аксиома "Това е така, защото Англия така казва, без да го доказва"; това върви за любимите ми английски филмови фантазии за агент 007 Джеймс Бонд, не и за отравянето в Солсбъри на двойния агент Сергей Скрипал. Да си двоен е нездравословно, по-добре троен. Който е играл покер, знае защо.

Вярващите без доказателства са верующи. Да вървят в катедралата на Солсбъри. Тя е бижу на ранната готика. Мотах се там цял следобед, без да мога да реша кое е най-интересното. Един от най-старите в света още работещи механични часовници? Стрелата (the spire), която се извисява на 123 метра? Или един ръкопис на Магна Харта от 1215 г.?

Затова ще продължа, пък вий, историци, продължавайте да префасонирате историята, според както задуха вятърът.

Президентът генерал Радев каза, че политическите грешки се заплащат скъпо. Вярно, настъпи зимата на нашето недоволство след грешката да обявим война на Англия и САЩ. Но цар Борис III извърши грешката умишлено, а не притиснат от генерал Луков и правителството на Богдан Филов, учен с международна известност, който обясняваше, че е символична война. Няма символични войни: На война като на война, А ла гер ком а ла гер. София беше разбомбена от англоамериканците с варварска премиера: освен фугасните и запалителните бомби, гърмящи детски играчки, бонбониери, запалки.

Въпрос: Защо цар Борис III обяви на англоамериканците "символичната" война, в която дадохме хиляди жертви?

Отговор: Защото щяхме да дадем повече жертви, ако той беше пратил българската армия на Източния фронт, както настояваше Хитлер.

Миронтон-тон-тон-тон-миронтен -Виконт Джимо (майтап бе, читателю)PS* В Несебър рой мухи кръжаха около електрическата крушка, висяща от тавана. Три момчета сложихме стотинките си на масата. Едното момче каза 30, аз казах 20, третото каза 50 и прибра стотинките, понеже мухите се оказаха 47, когато ги изловихме с ръце и ги преброихме. Сутринта радиоточката ни събуди с траурния марш на Шопен и каза, че цар Борис III умрял. Когато отидохме на дюните, видяхме климатична аномалия. Морето като огледало. Невиждано безветрие. Ни една медуза в прозрачната вода. Една гемия стоеше незакотвена с увиснали платна "като нарисувана" . Така пише в The Rime of the Ancient Mariner by Samuel Taylor и когато Малкълм Брадбъри измисли курсовете по creative writing го даваше за пример. Сега и в България има курсове по creative writing за бъдещите графомани.

* Вместо Чърчил Шекспировият актьор Алек Гинес казал пред микрофоните на Би Би Си "мога да предложа единствено пот, кръв и сълзи"

* Но че София ще бъде изравнена със земята и засадена с картофи го каза Чърчил, когато слухтях пред телефункена с разлети къси вълни

* Заглавието "Зимата на нашето недоволство" на Стайнбек е от Шекспировата драма "Ричард Трети"

* "Вярващи или верующи" не са мои думи, а на Петър Увалиев, когато той дойде в България по случай ...забравих случая. Питахме се дали е за вярване "българският чадър" или е като "българската следа" в покушението срещу папата. За "чадъра" още хора вярват, макар че англичаните станаха the laughing stock (за посмешище) с отравянето на Сергей Скрипал. По ги харесвам, когато правят филми за Джеймс Бонд. Катедралата в Солзбъри
 Петър Увалиев
 Богдан Филов
 Хенри Мур направи монумента на Чърчил. Когато комисията казала, че е малък, той казал: "Вие поръчахте монументален, не поръчахте голям"
 Сашо (проф. Шурбанов) направи превод на Милтън.
43
457
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
10 Април 2018 19:41
Малко думи, много истории и още повече материал за мислене. Който го умее, де. Не е задължително...
------
Блогът на Генек
10 Април 2018 20:06
гърмящи детски играчки, бонбониери, запалки. 
Мишел Константен.
Когато с приятелчето ми Славчо намерихме писалка и Славчо я отвинти, тя избухна
М.К.
10 Април 2018 20:30
Заемам се с неблагодарната задача да предпазя душманите на Джимо от обичайните им плювки по спомените му за бомбардировките, избухващите играчки и т.н. Тези спомени трябва да се повтарят непрекъснато на новите поколения като имунизация срещу псевдоисторическите напъни на днешния идиотизъм.
10 Април 2018 20:39
Поклон пред паметта на маестрото, но още по-дълбок поклон че ни принуждава да се замисляме....
10 Април 2018 20:41
Индийски политик постави Уинстън Чърчил в една категория заедно с някои от „най-лошите диктатори, извършвали геноцид“ през 20 век, заради съучастието му в Бенгалския глад. Доктор Шаши Тхарур, чиято нова книга „Позорната Империя“ документира зверствата на Британската империя, оспорва репутацията на бившия британски премиер като велик военновременен лидер и защитник на свободата, за какъвто погрешно е смятан, предвид ролята му в Бенгалския глад, при който 4 милиона бенгалци умират от глад.


„Хората започнаха да измират, а Чърчил казваше „Вината за това, че се размножават като зайци, така или иначе си е изцяло тяхна.“ Той казваше още: „Мразя индийците. Те са животински народ, с животинска религия.“


„Това е човекът, за който британците настояват да бъде почитан като някакъв апостол на свободата и демокрацията“, казва авторът пред UK Asian на премиерата на книгата си. „Докато в моето съзнание той е действително един от най-злите управници на 20 век, за когото приляга единствено компанията на Хитлер, Мао и Сталин.“


„И когато загрижени британски представители на властта пишат на Премиера в Лондон, посочвайки, че неговите решения водят до ненужни загуби на човешки живот, единственото, което той прави, е да напише заядлива бележка в полето на рапорта „Защо Ганди още не е умрял?
10 Април 2018 20:49
Великобритания трябва да плаща и да се кае, да се кае и да плаща на България за геноцида и военните престъпления, които извърши срещу българите.
А цвък да е солидарен колкото си ще с подлите страхливи англичани.
10 Април 2018 20:57
Махатма Джимо!Хвала!
10 Април 2018 21:06
!
10 Април 2018 21:09
Не отидохте ли до Стоунхендж
10 Април 2018 21:33
Хаха...защо ли си представих Джимо, интервюиращ Борко Жонсън
Бачо Димитри
10 Април 2018 21:44
Питахме се дали е за вярване "българският чадър" или е като "българската следа" в покушението срещу папата. За "чадъра" още хора вярват, макар че англичаните станаха the laughing stock (за посмешище) с отравянето на Сергей Скрипал.

И аз така се питах за "чадъра" с рициновата съчма. При толкова прозападни президенти и премиери в БГ, как така и не успяха да уличат ДС в убийството? Оказа се, че агентът "Пикадили", който ужким бил наемния убиец, свободно се разхожда в западна Европа и никой не го арестува. Но след като наскоро прочетох, че рицина в тялото на Г. Марков бил открит в същия Портън Даун, окончателмо престнах да се питам
10 Април 2018 22:12
И аз така се питах за "чадъра" с рициновата съчма

И аз да питам. По едно време Владо Костов каза: " И мене, и мене!" Стреляли го с такава съчма, ама тя се заплела в пуловера му. Разгеле, да я изследват, опишат, покажат...Пак питам: Г.Марков го "убиха" комунистите. Тогава кой ще стреля Вл.Костов щом е техен агент?
Дърти хора, пък лъжат като малки циганета.
11 Април 2018 00:34
Най-интересната ваканция

Димитри Иванов
11 Април 2018 00:57
Сега аз, невярващ и пушач


Не беше ли по едно време староверец?
11 Април 2018 09:57
Чадърът си бил най-обикновен чадър и агентът просто го изтървал умишлено. После се навел, уж за да си го вземе, и така си осигурил удобна позиция.
11 Април 2018 11:46
* В Несебър рой мухи кръжаха около електрическата крушка, висяща от тавана. Три момчета сложихме стотинките си на масата. Едното момче каза 30, аз казах 20, третото каза 50 и прибра стотинките, понеже мухите се оказаха 47, когато ги изловихме с ръце и ги преброихме.
А уж си бил окумуш момче, пък си се минал. Щом си направил най-нисък анонс, е трябвало твоите мухи да ги скриеш, че и някоя от чуждите...
11 Април 2018 15:23
Най-хубавото е, че не успяхме да излезем от 2-та световна преди съветските братя да ни освободят от капиталистическо робство. Сега още да сме по селата.
11 Април 2018 16:09
Браво Джимо Историята обаче е доста по дълга - първоначално Англия си прати затворниците 0престъпници в Америка,те там се организираха и ИЗБИХА повече от 3 милиона невинни индианци и оттам нататък за всеки грамотен историята е ясна чак до наши дни -иисторията Скрипал!!!
11 Април 2018 17:44
Да се знае. Да се помни. Да се припомня.ИлияНиколов
11 Април 2018 09:57

Чадърът си бил най-обикновен чадър и агентът просто го изтървал умишлено. После се навел, уж за да си го вземе, и така си осигурил удобна позиция.Разкажи още подробности, свидетелю.

12 Април 2018 12:19
Материал за меслене е частна грижа. А тук има много излишни думи.
12 Април 2018 13:37
Кой беше казал "България е хубава страна. Аз съм я бомбардирал."
12 Април 2018 15:07
В историята няма "ако", апострофират с тази аксиома историците. Но аз знам повече аксиоми от тях и мога да ги бомбардирам с аксиоми. Няма аксиома "Това е така, защото Англия така казва, без да го доказва"; това върви за любимите ми английски филмови фантазии за агент 007 Джеймс Бонд, не и за отравянето в Солсбъри на двойния агент Сергей Скрипал. Да си двоен е нездравословно, по-добре троен. Който е играл покер, знае защо.

Който и каквото ще може да си казва, но без представени доказателства всеки подобен случай най-вероятно е инсценировка.
12 Април 2018 16:05
гърмящи детски играчки, бонбониери, запалки.


Имаше ги, уви, и в Босна и Косово в края на миналия и началото на нашия век...

На всеки уличен стълб имаше лепенка "Пази мине", също и по стените на коридорите и дори на вратите на училищните стаи...
Децата рисуваха войната и се страхуваха да се върнат на училище; в Пея има такъв паметник, който се нарича "Деца, върнете се на училище": огромни цветни моливи, забити в зелената трева...

12 Април 2018 16:19
Tова е така, защото Англия така казва, без да го доказва"; това върви за любимите ми английски филмови фантазии за агент 007 Джеймс Бонд, не и за отравянето в Солсбъри на двойния агент Сергей Скрипал.

Явно пияните мужици, яздещи тактически мечки и дрънчащи на балалайки от Тулския оръжеен завод не са могли да платят на някое нашмъркано бяло говедо 'white trash' да им тегли ножа, та е требало да мажат дръжките на вратите с отрова. Криза, кво да правиш
12 Април 2018 20:47
*
13 Април 2018 11:29
"ПОЧТИ" ПО ТЕМАТА:


Я, ЧЕ ВПЕЧАТЛЯВОЩО (за четящите) ИНФО:

«... Библиотека Либрусек (официальная версия – „MyHomeLib” - 26,13 МБ; Архивы книг; в вариант кодек fb2 - 218 ГБ), одна из крупнейших интернет библиотек.

 Содержащая более 200 тысяч книг различных направлений.

 Более 50000 авторов.

 Базы обновляются регулярно.

………………………………………………
Поддерживаются следующие выходные форматы файлов:

- FB2, FB2.zip - файл в формате FB2 в нормальном и сжатом виде.

(Поддерживается: КПК - haali reader, LBook V3, PocketBook 301)

- TXT - файл в простом текстовом формате.

… С помощью скриптов можно прикрутить автоматическое преобразование в другие форматы, к примеру, в jar-файлы для чтения с мобильного телефона (Инструкции по подключению конвертеров и примеры смотрите во встроенной справке) ...».

*** В ноябре 2009 года, после крупнейшей в истории сайта DoS-атаки Ларин решительно изменил политику ресурса. Вначале было введено принудительное перенаправление анонимных пользователей на платные электронные магазины при попытке скачать книгу. Затем, 26 ноября 2009 года, доступ к сайту был ограничен и для зарегистрированных пользователей. С этого времени стоимость доступа на Либрусек составляет 10$ в месяц для всех, кроме библиотекарей. Ларин подчеркнул, что сделано это было для того, чтобы окончательно легализовать сайт, и заявил, что политика свободного доступа к информации не означает её бесплатности...».

14 Април 2018 12:30
Тогава бяхме деца във ваканция по никое време. Най-интересното в нашия живот. Когато с приятелчето ми Славчо намерихме писалка и Славчо я отвинти, тя избухна.


Аз покер не играя, ма в белота на това му викат ново 20. То е толкова истина колкото и

В новия брой на списание The New Yorker видях разказ на Джулиан Барнс. И се сетих, че преди 20 години Джулиан Барнс написа ... В него играеше моят съученик от колежа Мишо Константинов, който във Франция стана филмовият актьор Мишел Константен.


Изобщо в брюкселския колеж, ако не се лъжа Хогуортс, нещата вървят по друг начин. Туй е то да учиш в Магнаурската школа и да си завършил френска забавачка. Културата и знанията струят. Хвала и поклон.

Иначе за двойни и тройни агенти не знам. Ама в България и единичните си живееха царски. Пишеха малко доноси и ако не внимаваш какво говориш, можеше да ти направят живота черен и да те пратят да сортираш камъни, ама па как си живееха. Обикаляха света на държавна пара, кой се правеше на журналист, кой на писател. Идваха си с пълни чанти безмитни стоки а после дискретно ги демонстрираха. Даже за тези дето не бяха разбрали, другарките им специално не режеха етикетите, да се види де. Сега все-още живеят в апартаменти из центъра, и ни наставляват морално. За което благодарим. Е имаше и облачни времена. Един такъв беше решил, че е наследник на цезарите от Константинопол. Та този почна малко да се гърчее, та др. оперативен малко му дърпа ушите, ама както се казва - Богатите също плачат.
Иначе проф. Шурбанов никога не са го давали по ВВС, поне не през соца. Той има почетна титла от университета в Кент, това му е най-голямата награда от Англия.Май бачо е намерил видеото в тубата и е объркал.
Иначе като говорим за агенти, двойни тройни и други. Аз си спомням, че едно време, мен не ме пускаха до Югославия. А един друг Тодор от Шипка беше ходил да специализира в Съсекс и Лондон. Как ли става туй другаре? Питам и отговор не чакам. Чичо Мирчо беше велик.

Що се отнася до
Президентът генерал Радев каза, че политическите грешки се заплащат скъпо.

Така е, ама по-лошо е Гундяев да ти се кара. Да седиш като ученичка и да те мъмрят. Ма свят човек, ко да праиш.
Айде поздрави, аз отивам да сменям еврото в рубли. Че нали по раша тудей казаха, че рублата щяла скоро да стане световна валута. Да съм готов.
14 Април 2018 14:05
Павел_Маринов
14 Апр 2018 12:30


14 Април 2018 22:27
showstopper
12 Апр 2018 20:47

Най убедителен си за членовете и членчетата , чувства се че някак извътре ти иде. Другото за маскировка .
14 Април 2018 22:44
Кой беше казал "България е хубава страна. Аз съм я бомбардирал."

Абе имало едно време един английски бомбър с никнейм Butcher... Дори го съдили след ВСВ... Някой да се сеща?

14 Април 2018 22:47
Павел_Маринов
14 Апр 2018 12:30


14 Април 2018 22:50
Сетих се кой беше "Касапина" - Marshal of the Royal Air Force Sir Arthur Travers Harris, 1st Baronet, GCB, OBE, AFC (13 April 1892 – 5 April 1984), commonly known as "Bomber" Harris by the press and often within the RAF as "Butcher" Harris

15 Април 2018 11:28
Дорис
14 Април 2018 22:50
Сетих се кой беше "Касапина" - Marshal of the Royal Air Force Sir Arthur Travers Harris, 1st Baronet, GCB, OBE, AFC (13 April 1892 – 5 April 1984), commonly known as "Bomber" Harris by the press and often within the RAF as "Butcher" Harris


А след него дойде дядя Джо и изби 50 000 българи. После Гошко Димитров направи пиринския край македонски, и го готвеше подарък на тито. Ама за тия работи бачото не говори. Що ли?
15 Април 2018 15:22
Павел_Маринов
А след него дойде дядя Джо и изби 50 000 българи. После Гошко Димитров направи пиринския край македонски, и го готвеше подарък на тито. Ама за тия работи бачото не говори. Що ли?
Елементаризирането и едностранното тълкуване на историята никога не дава добри резултати....
15 Април 2018 22:03

Eх, Майсторе!
Пак ще "образуваш" киселини на някои свои "почитатели".17 Април 2018 04:32
Лъчите на прожекторите опипват облаците, от небето се спускат ослепителни английски флеъри на парашутчета. Денем, когато в небето бръмчаха американците, също беше хубаво. Нямаше училище, бомба го разруши

Сергей Доренко е убеден че Бийтълз и Роулинг Стоунз били разрушили Съвецката империя защото цялата И младеж искала там да бъде като в Англия.
В решителният момент никой не излязъл да я защитава и тя се гътнала без пушка да пукне.
Неслучайно Нейно Величество раздаде рицарски звания на шоумените .
17 Април 2018 11:19
Поклон пред паметта на маестрото, но още по-дълбок поклон че ни принуждава да се замисляме....


Професоре, болдваното иде доста двусмислено и некроложно. Моля, уточнете мисълта си. Например "поклон пред перфектната здрава памет..."
17 Април 2018 12:44
Аз си спомням, че едно време, мен не ме пускаха до Югославия. А един друг Тодор от Шипка беше ходил да специализира в Съсекс и Лондон. Как ли става туй другаре? Питам и отговор не чакам. .

Като си тръгнал да питаш, питай и за това как видният демократ и рокаджия, "професор" Дайнов специализираше в Оксфорд през 80-те години. И за някои други може да попиташ, все сини активисти.
17 Април 2018 19:31
Познавам шест души с фамилия Маринов... не са роднини... Ама защо ли не мога да се сетя за един от тях, който да е нормален? Случайност, може би... Иначе - поздравления за свежия материал, майстори! Който може да мисли, ще си има занимание.
17 Април 2018 19:42

А след него дойде дядя Джо и изби 50 000 българи. После Гошко Димитров направи пиринския край македонски, и го готвеше подарък на тито. Ама за тия работи бачото не говори. Що ли?


Ъ? Е как ънкъл Джо не улучи пък теб, бре! Връзкар ли си? И не ми македонясвай, че единият ми дядо е от Кукуш, а другият от Прилеп, и съм много люта! Питай Щурчо или Сгугньо. Сус!
18 Април 2018 16:17
При цялото ми уважение към автора, за Чърчил не е прав. Той е най-умният от тройката (Сталин, Рузвелт), и не смятам че е бил особено щастлив да види края на Британската империя, въпреки спечелената война. За картофите не знам - може да е било черен английски хумор. Но въпреки кошмарните бомбардировки над германските градове, се е противопоставял на плана Моргентау. В момента ще го цитирам не съвсем точно, а по смисъл - "Ние по този начин ще бъдем свързани завинаги с осакатен човек".
Неговият приемник, Антони Идън, на практика осуетява прилагането на плана Моргентау за Германия.
Едва ли е мразел България - толкова умен човек едва ли би бил елементарен фанатик.
А че британците са използвали и подлост и жестокост за да спечелят войната, е вярно. Но така е с всяка война. Що се отнася до Касапина - разбира се, че не е съден. И генерал Льоклерк не е съден за разстрел на военнопленници французи, доброволци в германската армия - от областите Елзас и Лотарингия, даже е награден. Победителите никога не ги съдят.
18 Април 2018 16:27
(Чърчил) Едва ли е мразел България - толкова умен човек едва ли би бил елементарен фанатик.
И все пак словом и делом е изразил отношение към България. За Германия не знам..
18 Април 2018 17:05
Касапина

После войны методы бомбардировочной авиации и сам Харрис подвергались критике. Харрис был единственным из военачальников, который не получил пэрство, и в 1948 году был вынужден уехать в Южную Африку. Харрис сам отказался от пэрства, обидевшись на то, что для лётчиков стратегической авиации (Bomber Command) не было предусмотрено специальной награды (между тем потери среди них были самыми большими и составили 70% - примерно 5% после каждого вылета). Харрис умер в 1984 году, он никогда не выражал сожаления по поводу бомбардировок немецких городов. В феврале 1945 года по этому поводу он написал:

Атаки на города, как и всякий другой акт войны, нетерпимы до тех пор, пока они не оправданы стратегически. Но они стратегически оправданы, поскольку имеют своей целью приблизить конец войны и сохранить жизни солдат союзников… Лично я не считаю, что все оставшиеся в Германии города стоят жизни одного британского гренадера…


May Satan fry him in hell! (снимка: натиснете тук)

Не ви ли напомня Фюрера? Само че по-рус, по-нордически.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД