:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 417
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За 50% от българите втората пенсия няма да надхвърли 30 лв.

Плачевни прогнози за първите пенсионери, които ще получават втора пенсия от универсалните фондове, публикува вчера социалното министерство в концепция за регламентиране фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Разчетите се оповестяват за първи път, но потвърждават опасенията, че малцина ще видят съществени суми от т.нар. втори стълб на пенсионната система.

За 70% от хората, които ще се пенсионират в периода 2021-2027 г., натрупванията в личната им партида не биха осигурили пенсия в размер от 50 лв. Още по-лошо - 55% от тях ще получават най-много до 30 лв. Всички тези хора са осигурявани на доходи между минималната заплата и средния осигурителен доход в периода 2002-2017 г. Голяма част от тях имат и неритмични постъпления на вноските, а за някои дори липсват такива.

Едва 20% от пенсионерите в тези първи години от фазата на изплащане от втория стълб ще могат да разчитат на пенсия в размер между 50 и 100 лв., което представлява между 25 и 50% от настоящия размер на минималната пенсия, показват анализите. Това са хора, които към края на 2017 г. имат натрупвания в индивидуалните си партиди между 4600 и 10 000 лв. Останалите 10% от пенсиониращите се в първите години ще имат пожизнена пенсия над 100 лв.

По данни на Комисията за финансов надзор средните натрупвания към края на 2017 г. в партидите на лицата, родени между 1960 и 1965 г., са в размер 3637.38 лв.

Първите пенсии от втория стълб трябва да започнат да се изплащат от края на 2021 г., когато част от родените през 1960 г. жени ще навършат пенсионна възраст. Първите значителни групи пенсионери се очакват след 2024 г., когато и родените през 1960 г. мъже ще навършат години за пенсия.

В сравнение с първия вариант на тази концепция, социалното министерство се е съобразило с част от възраженията на социалните партньори и предлага повече гъвкавост при изплащането на пенсията от втория стълб. Пожизнена пенсия ще може да се изплаща, ако в партидата има достатъчно средства тя да е не по-малка от 20% от минималната пенсия, като са предвидени възможности да се избере наследяемост. При по-малките партиди - които биха дали под 20% от минималната пенсия месечно, пак ще има избор за пожизнена пенсия или схема с програмирано плащане, но във варианта за пожизнена пенсия честотата на плащане трябва да гарантира, че единичното плащане ще е не по-малко от 20% от минималната пенсия. При програмирано плащане средствата се наследяват при смърт на пенсионера. В новия вариант е отпаднала възможността при малки партиди сумите да се изтеглят еднократно.
43
5681
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
10 Април 2018 20:18
А 80% от българите вярваха, че втората пенсия от фондовете ще е по-висока от държавната и честните частници сън няма да спят за да осигурят светли старини на клиентите си.
Да, същите онези 80%.
10 Април 2018 20:42
Преди доста време се доказа, че две пенсии са по-малко от една в държавния фонд....
10 Април 2018 20:44
'Всички тези хора са осигурявани на доходи между минималната заплата и средния осигурителен доход в периода 2002-2017 г. Голяма част от тях имат и неритмични постъпления на вноските, а за някои дори липсват такива.'
Като се има впредвид, че в момента пенсията се дотира на 100%, излиза че минималната с участието на пенсионните фондове ще е към 200лв(30% от фондовете + дотацията = 60лв ++ още двойно от НОИ). Не че съм им първи привърженик, но кой колкото внесъл - толкова ще получи.
При тях ми харесва унаследяването, т.е. ти си се трепал на млади години и напускаш по-рано този свят, знаеш че внесеното от теб ще отиде при децата ти, не при индо-роми и други такива...
10 Април 2018 21:56
но кой колкото внесъл - толкова ще получи.

Повече от 50% няма да получат нищо, щото ще се споминат преди да стигнат пенсия. Преходът, стресът, недоимъкът изяде здравето на хората, отделно безработицата, отделно едни десетина години без осигуровки, когато държавата се правеше на три и половина. Отделно в западните държави над 55-57 години хората, ако са без работа, им се плащат някакви помощи, за да оцеляват. Тук над 50 останеш ли без работа, си свършен, ако нямаш сили да излезеш навън. А на 60? А как ще докреташ до 67 без работа и без доходи и с куп заболявания?
Та парите на преждевременно отиващите си къде са?
Някой знае ли статистика по татово време колко хора са измирали преди да се пенсионират и колко сега?
10 Април 2018 23:59
В западните държави обаче нямат комунизъм и не са разграбвали частната собственост ( а и съдебната система)

А и имат и Колт тук там , демек ваксина срещу ЧК...
11 Април 2018 07:51
А колко ли вземат тези които управляват фондовете. / крадливо племе сме , доказано/
11 Април 2018 08:32
За 50% от българите няма да доживеят до втора пенсия
11 Април 2018 08:47
Това с доживяването се мрънка от много години. Само дето сухата статистика показва средна продължителност на живота по "татово време" (накрая около 1988 - най-високата) около 71.5 години а сега след толкова глад и бедност - около 76 години (5% повече, а като се отчете увеличената сега детска смъртност - около 10% повече). Черешката на тортата е продължителността на получаване на пенсия. За осигурителен стаж и възраст, трета категория, в онези златни времена средно цели 16 години се е получавало пенсия, а сега само около 26 (само около 63% увеличение). Повечето от мрънкалата криещи осигуровки се оправдават с "няма да доживея" и като доживеят започват да реват колко били работили (но никога - колко и на какво са се осигурявали), колко били заслужили и как гадовете от които са крили данъци и осигуровки не им дават заслуженото.
Апропо, институтчета по пазарни икономики, други фондацийки и стипендианти университетски преподаватели смятаха как частните пенсионни фондове ще дават няколко пъти по-високи пенсии от държавното осигуряване при по-малки вноски. Тарикатите смятаха с 8-12% годишна лихва за десетилетия и сравняваха с текущи нива. Ще е доста забавно ако медийните труженици издирят и публикуват онези прогнози.
11 Април 2018 09:01
но кой колкото внесъл - толкова ще получи


А въобще възможно ли е да внасяш върху повече от максималния осигурителен доход? С този таван на максималния осигурителен доход всъщност няма възможност човек да се осигурява върху реалните си доходи /става дума за тези, които получавт доходи над него/
11 Април 2018 09:33
Бедността и ниските работни заплати у нас могат да означават две неща.
Първото е онова, което биха ни обяснили например ултралибералните пазарници. Според тяхната логика заплатите са ниски, защото производителността на труда е ниска. Само че, ако направим едно сравнение с производителността на труда и размера на работните заплати у нас и в останалите европейски страни, ще видим че това далеч не е така и при настоящата производителност на труда работните заплати трябва да са поне два пъти по-високи. Че това не е така ще видим и от факта, че у нас съществуват паралелно огромни богатства, които са съсредоточени в малък брой хора и ужасяваща бедност за огромната маса от населението, в това число и за един огромен процент работещи бедни. Само днес от 7,30 до 8 ч. сутринта няколко клошари ровиха по кофите пред блока, докато някои други псевдо-капиталисти сигурно си пазаруват бентлита и поршета. Следователно няма как да свържем производителността на труда с размера на работните заплати, а ако го свържем то ще видим, че такава връзка чисто и просто липсва.
Това повдига въпроса и за второто възможно и много по-логично обяснение за ниското заплащане. А то е, че работещите произвеждат много повече, отколкото получават като възнаграждение за труда си, като останалата част се присвоява от капиталистите и олигарсите под формата на печалба, които пък в голямата си част нищо не работят, а само прибират изработеното от другите, възползвайки се от това че са притежатели на капитал. С други думи, печалбата на капиталистите не е нищо повече от присвояване на плодовете на чуждия труд, което пък с трети думи и ако трябва да се позова на жирондистите или Прудон означава, че „собствеността е кражба“, или поне едрата капиталистическа собственост. Но като имаме предвид процеса на първоначалното натрупване на капитала у нас, то това така или иначе си беше един пладнешки грабеж. Кражба, унищожаване и богатеене на гърба на построеното с труда на няколко поколения и на милиони хора по времето на социализма, обогатяващо един пренебрежителен процент хора, превърнали се неслучайно в най-големите критици на социализма. Което в крайна сметка е донякъде разбираемо, тъй като ако не успеят да обяснят какво голямо зло е социализмът, то може би и някой ще се сети да им потърси сметка за ограбването на построеното от него.
11 Април 2018 10:34
Само дето сухата статистика

Увеличаването на продължителността на живота се дължи на пенсионерите, които са пенсионери още от татово време и скоро ще си заминат, щото вече са на по 80-90 години. И тогава продължителността рязко ще падне, щото следващото поколение няма да стигне тая възраст, а няма да стигне и до пенсия. Сега умират колкото възрастни на по 80-90 години, толкова и млади на по 50 до 60. Масово некролози на такива относително млади хора.
Та само след няколко години продължителността ще спадне рязко, но разбира се дежурните статистици ще измислят друг похват за мерене, за да го прикрият.
Ама то от андрешковщина няма време за мислене.
11 Април 2018 12:32
Ай стига бе!
Нали има банани вече?
Кво пак сте недоволни?
11 Април 2018 14:44
А въобще възможно ли е да внасяш върху повече от максималния осигурителен доход? С този таван на максималния осигурителен доход всъщност няма възможност човек да се осигурява върху реалните си доходи /става дума за тези, които получавт доходи над него/

И защо? За тези с по-високи доходи има и по-добри начини да си осигурят по-добри доходи след като се пенсионират.
Могат да внасят в частен пенсионен фонд и по-големи суми.
Могат да си купят акции, които да им носят дивиденти.
Могат да си купят земя и да я дават под аренда.
Могат да си купят имоти, които да ги дават под наем.
11 Април 2018 15:34
*
11 Април 2018 16:26
Следващата криза се задава зад хълма и тогава частните фондове пак ще започнат да генерират отрицателна доходност.. Все пак не сме САЩ, Германия или "развитите" държави дето печатат пари на корем и крадат от останалия свят. Взимат кредити от себе си които никога не връщат.. грешка.. рефинансират...
11 Април 2018 16:29
А що се отнася до пенсионната система.. тя е една от причините за демографската криза. В развитите страни, че и в България. Едно време са отглеждали деца.. за да има кой да им помага. Сега държавата помага.. по-лесно е да се гледат кучета и котки.
11 Април 2018 16:35
Е хубаво де. Аз сега имам в УПФ насъбрани 14 хиляди, ДПФ още 4, доброволен 1. Вярно, бая години ми остават до пенсия, но съгласно калкулаторите по сайтовете, при запазване на доходност и брутно възнаграждение, месечна пожизнена пенсия - над 600 лева.
Вярно, осигурен съм на макс, не като повечето възрастни хора, които завариха ниски заплати. Пък и дали аз ще се доредя до пенсия - друга история...
11 Април 2018 16:40
Solace
11 Април 2018 16:35

Стискай палци следващите кризи да не съкратят значително събраните ти средства. Освен това - досега частен фонд не е изплащал пенсии.. т.е. трябваше да изплащат професионални пенсии, обаче държавата ги пое. Щото частниците до никъде не бяха стигнали.

Интересно колко частни фонда ще фалират докато дойде време за плащане на пенсии?
11 Април 2018 16:51
Аз имам позната която от доста години живее в чужбина, но има вноски(на реална заплата) за 12.5 години. По сегашните закони тя не може да взима пенсия(вдигнаха прага от 10 на 15 год.). Не че разчита на нея, но не е справедливо да си давал пари толкова време и да не вземеш нищо, нали?
И това не са единици, а десетки хиляди (доколкото познавам демографията на българския емигрант).
И при това че - ето - емигрантите внасят на 1 млрд. евро.

Освен това по соц-а се поддържаше редовна армия и - ооо-да, прословутата ДС.
Е, като сме такива демократи сега (преливащи от прозрачност) къде са тези спестени от държавата пари?

Плюс фактора преждевременна смъртност.

Така че не ми говорете че храните пенсионерите и тем подобни заклинания.
11 Април 2018 16:59
Едно време са отглеждали деца.. за да има кой да им помага.

Предлагаш да висим на вратовете на децата си като се пенсионираме?
11 Април 2018 17:06
Аз сега имам в УПФ насъбрани 14 хиляди, ДПФ още 4, доброволен 1. Вярно, бая години ми остават до пенсия, но съгласно калкулаторите по сайтовете, при запазване на доходност и брутно възнаграждение, месечна пожизнена пенсия - над 600 лева.

Към момента си на 19 к. При условие, че ще получаваш пенсия от тях да кажем 26 години (дано и много повече), към момента си си осигурил по 30 сегашни лева месечно, без да смятаме разходите на фондовете по изплащане. Споменавал си в кой бранш си, та и риск може да се сметне.
Може и по друг начин, само за УПФ. За около 200 месеца си внесъл около 10 максимални осигурителни месечни дохода (или около 25 максимални пенсии от новите, по 1040лв), тоест трябва да имаш към 26 к ако фондовете запазваха стойност. Имаше един хубав виц какво имаме на теория и какво на практика.
11 Април 2018 17:18
Предлагаш да висим на вратовете на децата си като се пенсионираме?


По-добре е отколкото да висиш на вратовете на чуждите деца. Щото това е сегашната ситуация. Ако си осигурил и възпитал достатъчно децата си.. ами нормално е те да върнат жеста. А не както е в момента - чужди хора да се грижат за пенсионерите - нито имат желание, нито имат интерес.. нито възможност. А тая втора пенсия.. имам чувството, ще е като Йети - всеки ще е чувал за нея, но почти никой няма да я получи.

Та нищо чудно, тия пари вместо в пенсия.. по-добре да се инвестират в собствените деца. А държавата просто да гарантира някаква минимална пенсия за хората живяли в държавата.


11 Април 2018 17:23
При тая демокрация .. едни 1-10% получават пари от други 80%.. без да са заслужили.. ей така щото са по-близо до властта в дадения момент. Едно време при соц-а казвахме, че има уравнивиловка. Сега пък има яко взимане от едни по-бедни, но работещи и обогатяване на други по-богати.
11 Април 2018 17:44
проф. Боян Дуранкев

10 Април 2018 20:42

Преди доста време се доказа, че две пенсии са по-малко от една в държавния фонд....


Ползвахте ли при доказателството "перпетум мобиле"-то на държавната субсидия от 4.5 млрд. лв. (50% от годишния бюджет за пенсии)? Или за по-просто приехте, че приходите от ДДС ще отиват за пенсии (акцизът по Дянков отивал за здравето на всички, включително и пенсионерите)?
11 Април 2018 17:51
И при това че - ето - емигрантите внасят на 1 млрд. евро.

Почти два милиарда евро са банковите преводи към местни физически лица .... както Николай Банев превежда от панамска офшорка към тукашната сметка на Евгения Банева. Ако (италианците)не бяха заловили Евелин Брендо, приходите от "емигрантски пари" щяха да са в стария размер, 2.5 млрд. евро, преди европейската регулация, 2007-2008 г.
11 Април 2018 18:16
По-добре е отколкото да висиш на вратовете на чуждите деца. Щото това е сегашната ситуация. Ако си осигурил и възпитал достатъчно децата си.. ами нормално е те да върнат жеста

Я пак! А парите, които съм внасял за пенсия?
Та нищо чудно, тия пари вместо в пенсия.. по-добре да се инвестират в собствените деца. А държавата просто да гарантира някаква минимална пенсия за хората живяли в държавата.

Хайде изясни се за какво става дума: хем да няма пенсии, а всеки да разчита на децата си (отделно, че сме внасяли през целия си трудов стаж), хем държавата да гарантира някаква минимална пенсия?!
11 Април 2018 18:26
Аз сега имам в УПФ насъбрани 14 хиляди


14 хиляди стинки? Защото, теоретично, не може да се левове дори и да сте се осигурявали през целия 15 годишен период (2002-2017) на максималния доход ..... който до 2012 г. беше 2000 лв.,
http://noi.bg/images/bg/users/infomaterials/osiguriavane/Samoosigureni.pdf
а осигурителния процент беше 2% до 2011 г. Сиреч, за 10 години имате по-малко от 4800 лв. плюс 6720 лева за периода 2012-2017 г. или общо под 11520 лв.
Само да не бъркате ППФ (Просесионален пенсионен фонд) с УПФ? Защото ППФ требе да Ви плаща пенсия до навършване на пенсионна възраст (64 г. за мъжете родени през 1960 г., а родените след това - 65 години и повече след 2024 г.)
Дори и да удвоите "капитала" на всеки десет години, сиреч следващите 25 години да дотрупате още почти 80000 лв. (4800 + 2х4800 +2(4800+2х4800) +2х2(4800+2х4800)), тия 91200 лв. нема да стигнат и за сегашната средна пенсия (386 лв.), а 292 лв. вероятно ще бъде детската надбавка за второ дете.
11 Април 2018 18:38
Я пак! А парите, които съм внасял за пенсия?


Тия пари са с отрицателна стойност! Ако ползвам евро-атлантическите ценности (отрицателна лихва, отрицателна доходност, отрицателен прираст, отрицателен растеж), парите, които сме внасяли за пенсия не са стигнали (55% субсидия от държавния бюджет - други пари). Така че, следващото поколение ще е в правото да резне пенсията на некадърниците, дето са внасяли отрицателни неща и са създавали "отрицателна" икономика, ако щеш я наречи "мигрантска", "ДемоКрадска", клептократска или другояче. Разходно-покривният пенсионен модел е имагинерна величина при отрицателен демографски прираст и при отрицателен ръст на икономиката (три години бяхме в дефлация, пет години преди това - в мощна "фиансова" инфлация, а през 1996-1997 имаше хипер-хипер, направо зимбвавийски инфлация, 10000%). Лошото е, че докато се разбере имагинерността, ще фалират и капиталовите фондове с твърдия курс на отрицателна доходност.
11 Април 2018 19:19
Ако ползвам евро-атлантическите ценности (отрицателна лихва, отрицателна доходност, отрицателен прираст, отрицателен растеж), парите, които сме внасяли за пенсия не са стигнали (55% субсидия от държавния бюджет - други пари).

Хубаво, де, обаче ако трябва да сме докрай прецизни първо трябва да се резнат пенсиите, изчислени под минималната, т.е. незаработените. След това социалните пенсии. А после да му мислят тези с малките пенсии, ако съкращението ще е пропорционално (както би следвало да бъде).
11 Април 2018 19:43
>Черешката на тортата е продължителността на получаване на пенсия. За осигурителен стаж и възраст, трета категория, в онези златни времена средно цели 16 години се е получавало пенсия, а сега само около 26 (само около 63% увеличение>
Ако правилно съм разбрал сега се получава пенсия около 26 г. Значи средна продължителност на живот мин 87 г. Ама не е така.
11 Април 2018 22:03
има и по-добри начини да си осигурят по-добри доходи след като се пенсионират.


За имане - има, дали са по-добри е друг въпрос, дали са рискови - също, но това няма нищо общо с пенсионирането. Къде отива солидарността - тези с високите доходи всъщност участват относително с по-малки вноски спрямо реалните си доходи от останалите, а НОИ е в постоянен недостиг. А от друга страна тези с ниските пенсии всяка година получават увеличение макар и с мижави проценти и постепенно вървят нагоре и това е за сметка на осигуряващите се на макс.допустимия доход и тавана на техните пенсии. Не разбирам защо всъщност осигуровките не са върху действителните доходи и съответно пенсиите - също, след като тези пари са постъпвали в бюджета на НОИ? Дори и да предположим, че са правени осигуровки върху фиктивни високи заплати, все пак тези вноски в голям размер са плащани?
12 Април 2018 01:12
Ако правилно съм разбрал сега се получава пенсия около 26 г. Значи средна продължителност на живот мин 87 г.

Правилно си разбрал, но не си отчел “теглото”. В ония “златни времена” броя на пенсионерите поради инвалидност е.бил под 120 хил. души (на 2.8 млн. пенсионери и 4.2 млн. работещи). Сега имаме над 480 хил. пенсионери по инвалидност при 2.2 млн. пенсионери (статистически 20%от пенсионерите се пенсионират 20 години по-рано) и 3.2 млн. осигуряващи се (2.8 млн. работещи). При растящо отношение “пенсионер/работещи” и отрицателен прираст (поради ниска раждаемост) очакваната продължителност на живота, на практика, не се променя - за 30 години се е увеличила с една година и половина, от 73 на 74.6 и то благодарение на спада на детската смъртност (по-малко родени в последствие много по-малко починали).
Осем това сметката: 26 години “детска възраст” + 35.7 години “трудов стаж” + 26 години “пенсионен живот” = (88) продължителност на живота, е силно изкривена. Трите множества не са съпоставими спрямо ония години, което се опитах да обясня по-горе. Но има и голяма “тъмна материя” (между 300 хил. и 800 хил., а може и милион души), която просветлява в годишната статистика като 30 хил. напуснали страната и към 10 хил. души повече (от преди) напуснали тоя свят. Някъде към 2025- 2030 г. нейният ефект ще залязва по естествените причини на Живота (демографията ще е ударила дъното).
12 Април 2018 01:24
Къде отива солидарността

Априори пенсионната система не е солидарна - работил си повече/вземал си повече (превилегии), получаваш по-висока несолидарна с другите пенсия.
Манипулацията “солидарност” има само целта да замъчи мисълта на хората. Защото правилната икономическа логика при днешното либертастко егоистично време е да не са плаща никому нищо, Еле пък на държавата.
12 Април 2018 12:42
Априори пенсионната система не е солидарна - работил си повече/вземал си повече (превилегии), получаваш по-висока несолидарна с другите пенсия.Манипулацията “солидарност” има само целта да замъчи мисълта на хората. Защото правилната икономическа логика при днешното либертастко егоистично време е да не са плаща никому нищо, Еле пък на държавата.

Ама си плащал и по-високи осигуровки.
Като искат да е по равно на всеки, да се въведат еднакви за всички правила, а именно едни и същи вноски на месец независимо от дохода за 40 години за пълна пенсия, а който има по-малък стаж - пропорционално на стажа.
12 Април 2018 12:53
Пати го удариха на най-болното му място. Как всичко си му е точно и мечтае за богати старини. А току виж нещата се объркат много.
12 Април 2018 15:43
Пати го удариха на най-болното му място. Как всичко си му е точно и мечтае за богати старини. А току виж нещата се объркат много.

Колко да се обърка? Да отменят пенсиите ли? И това съм предвидил... Диверсификация на риска му викат, демек не си слагай всичките яйца в една кошница.

12 Април 2018 15:51
Ако станат такива феерични неща, Пати ще кара сравнително бедни старини, но пък триоките и повечето от останалите андрешковци изобщо ще изчезнат.
13 Април 2018 12:03
Ма те андрешковците затова са андрешковци - щото умеят да оцеляват при всякакви обстоятелства. При това на гърба на дежурковците.
13 Април 2018 16:25
Ма те андрешковците затова са андрешковци - щото умеят да оцеляват при всякакви обстоятелства. При това на гърба на дежурковците.

Като спрат социалните помощи вкл. и социалните пенсии могат и да понамалеят.

Ако зависеше от тебе щеше да приложиш индивидуално орязване на пенсиите според симпатиите си. За съжаление пенсионната система работи на друг принцип.
13 Април 2018 17:44
Като спрат социалните помощи вкл. и социалните пенсии могат и да понамалеят.

ми нема ги спрат, а ще увеличат твоите данъци
13 Април 2018 18:10
ми нема ги спрат, а ще увеличат твоите данъци

Ма лично на мене ли или и на тебе?

Предполагам, че с удоволствие ще ги плащаш.
13 Април 2018 19:32
ма не, аз съм от андрешкофците
аз нема плащам, само ще смуча
Нали това ви е тезата с дежурко
17 Април 2018 17:46
Абе, mick, че и сега ние, децата на възрастните ни родители /над 80/ с мизерни пенсии, им помагаме да оцеляват. И аз съм съгласна, че статистиката на Дежурния е нещо нефелна. Докарват до 80 и нагоре хората, които са се пенсионирали при соца /майка ми, да ми е жива и здрава още години, ще чукне 85 тази година/. А като се загледа по некролозите най-много мрат от 55 до 65-годишните. Че и по млади...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД