:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 188
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Все по-малко и все повече

Бойко Ламбовски
Един американец преди пет години, когато гражданската война в Сирия едва почваше, написа в "Туитър" следното: "По дяволите, нямаме работа в Сирия! Въстаниците не са по-добри от режима. Какво ще получим за нашия живот и милиардите долари? Нищо! Нула! Нека Арабската лига се погрижи за Сирия. Защо тези богати арабски държави не заплатят разходите за една такава огромна операция? Какво ще получим от бомбардирането на Сирия освен смърт и продължителен конфликт?"

Написалият тези редове беше не скромен редови гражданин, а богат и властен мъж, целещ се във висок политически пост. Най-интересното от всичко е, че вместо Сирия можем да сложим друго име - Ирак, Либия и т.н. Очевидно вмешателството с оръжие в един тип страни не води до демокрация и разцвет на либерализма, а до лоши, много лоши политически и социални резултати. И очевидно много американци го понаучиха, защото - вероятно прочели туита на перчемлията гражданин,



го избраха сетне за президент



Да - цитатът е от Доналд Тръмп. За това припомни един журналист - Тъкър Карлсън от Fox TV, преди няколко дни, а приятел от САЩ ми обърна внимание на цитата. И както казах, вмешателството с оръжие тук очевидно не води до такива резултати, до каквито доведе победата на САЩ над Япония през Втората световна война. А до размирици, религиозен фанатизъм и тероризъм. Министър Екатерина Захариева заяви, че е добре народът на Сирия да си избере демократично кой да го управлява, това преследвал ЕС там. Но народът на Алжир преди години си избра кой да го управлява по най-демократичен начин, с гласуване, а се оказа, че изборът не се харесва на света - радикални ислямисти бяха избрани. И изборният резултат беше анулиран. В резултат по-късно там някакви хора режеха главите на други хора и периодично захранваха света с терор.

Изобщо не ми се вярва, че САЩ искат да откраднат нефта на Сирия, както намекна един служител от бомбардирания изследователски център край Хомс. Но че великите сили почти с удоволствие си мерят ракетите в пространства, далечни от границите им, е повече от очевидно. За нас, жителите на мирни места, това ни изглежда като шоу и футболен мач, няма как да е иначе. Но разрухата и сакатлъкът не са шоу и ми се струва, че част от огромната политическа отговорност на страните ни виси като малка частица връз всекиго от нас - ходещите по офиси в делник и по екскурзии и молове в празник. Възмутителната химическа атака срещу граждани е, разбира се, нещо жестоко, но КОЙ? КОЙ обгази Дума? Щеше ми се



да имам пълно доверие на страните с развита демокрация,



и да не се колебая в отговорите, които ми дават, и в мотивационните пружини на военните им интервенции. Щеше ми се тези пружини да са само хуманизъм, защита на човешкия живот, имот и права. Че какви други биха подобавали на едни просветени нации и общества? Настина ми се щеше, известно време дори бях сигурен, че ще е така в новия свят, към който най-после, след обятията на райхове и империи, се присъединихме.

Разклати ми убеждението Косово - въоръжени хора взеха да се борят с правителствените сили на страната си, за да си направят нова държава, тоест с цел независимост. Така са правили български въстаници преди век и нещо, така правят кюрди днес в Турция, така - но невъоръжено, направиха каталунците съвсем наскоро. А световната сила и мисъл реагираха странно - биха Сърбия, за да помогнат на Косово, не биха Турция, за да помогнат на кюрдите, арестуваха Пучдемон, макар демократ и невъоръжен отвсякъде... Пък нас - макар отдавна, тръгна да защитава не прогресивният Албион, а авторитарна империя. Но то бяха други времена, други интереси. А сега ми доразклати убежденията това, което стана с Ирак - тоз Ирак е пълен с оръжия за масово поразяване, рече световният прогресивен елит, и тръгна да бомбардира страната, улови Саддам и го обеси. За да се окаже, че оръжия - йок, няма. Пък Ирак сетне не стана цветуща Япония, а размирно и разпасано място, опасно за гости и местни. Още е така.

Затова и сегашните интервенции в Сирия ми се сториха съмнителни. Допуснах, че нещо не е както трябва. Или че е възможно да не е както трябва. Щото - нали, ако Башар Асад обгазява душманите си, а покрай тях и децата им, си е безобразие. Но вече бях гледал кадри, на които завиват смеещи се хора с чаршафи, за да ги покажат като жертви на Башаровия газ, та си имах едно наум. И си казах - абе този Башар трябва да е не само огромна гад,



но и огромен тъпак,



за да трови с газ хорицата, когато е почти победил. Оказа се, че предполагаемите действия на Асад са направили впечатление и на цитирания по-горе Тъкър Карлсън, който заяви в предаването си: "В действителност и двете страни в конфликта имат химическо оръжие. Каква е печалбата за Асад да използва хлор? Никаква. Той сега печели войната в Сирия. Тръмп обяви преди известно време, че ще изтегля американските военни от Сирия. Защо Асад ще предприема нещо, което ще попречи на изтеглянето, и да си навреди?" Защото е наистина злодей, предполага Карлсън, или защото е тъпак, мисля аз. Но ако е такъв тъпак, как толкова време държи властта и се справя с войната? А ако е такъв злодей, защо хората му не го обесят, а му правят манифестации в подкрепа?

Взрян в събитията, съм категоричен само в едно - все по-малко знам, все повече не ми харесва.

21
6652
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
16 Април 2018 19:36
Интересно, защо авторът /нелошо написал материала/ не се запита: а по какво право и от какви позиции тоя американец решава кой е добър и кой лош в Сирия? Че и настоява кои държави да се намесват в чужди дела?
-----------
Блогът на Генек
16 Април 2018 19:43
Хареса ми
16 Април 2018 20:15
Много добре !
16 Април 2018 20:16
Хубава статия! Жалко че Бойко Ламбовски няма да го публикуват във Финаншиъл Таймс или Ню Йорк Таймс като Иван Кръстев например! Бойко не е кадър на Сорос и НДО спонсорирани от правителството на САЩ! Освен това Бойко не изпълнява политически поръчки да пише каквото му кажат, а пише това което мисли!
Та ще си го четем Бойко в СЕГА .. а Кръстев ще пише поръчкови статии и ще се радва на световна известност и дебели хонорари!
16 Април 2018 20:58
Пройчо
16 Април 2018 20:16
Хубава статия! Жалко...

Странен литературен похват си избрал, не знам как се казва.
Съжаляваш ли, че жената ти е вярна и гледа децата, а не бичи кинти и паблисити на магистралата?
16 Април 2018 21:15
До скоро мислех, че правдата и доброто побеждават.
СЕГА вече знам, че побеждават парите.
16 Април 2018 21:18
Лошото е, че когато хората загубят вяра в справедливостта, грабват тоягите.
И става това, което става.
16 Април 2018 21:29
Позицията е ясна, но прекалено боязливо казана. Е какво авторе, ако те налазят ЕТАЦ-лавърите ?
16 Април 2018 21:35
Вече трябва да ви е ясно.. кои са империите на злото и техните васали.




16 Април 2018 21:46
Boev
16 Април 2018 21:15
До скоро мислех, че правдата и доброто побеждават.
СЕГА вече знам, че побеждават парите.

Побеждава стратегията, винаги по-добрата стратегия.
За жалост, лъжата е част от нея. За щастие, няма добра стратегия, в чиято основа няма добро.
Практически съвет: приеми, че от десетима управници петима са патологични лъжци; това са онези, които се издигат, защото лъжата е главното в характера им; приеми, че четирима са лъжци, защото говорят това, което смятат, че се очаква да кажат, и се оглеждай за десетия. Не е страшно да се разочароваш в деветимата, моли се за единствения
16 Април 2018 22:17
Позицията е ясна, но прекалено боязливо казана
точно казано
16 Април 2018 22:27
Разклати ми убеждението Косово - въоръжени хора взеха да се борят с правителствените сили на страната си, за да си направят нова държава, тоест с цел независимост. Така са правили български въстаници преди век и нещо, така правят кюрди днес в Турция, така - но невъоръжено, направиха каталунците съвсем наскоро. А световната сила и мисъл реагираха странно - биха Сърбия, за да помогнат на Косово, не биха Турция, за да помогнат на кюрдите, арестуваха Пучдемон, макар демократ и невъоръжен отвсякъде...


Убеждението ти, авторе трябва да се разклати от следвоенния ред, наложен от победителите - беззъбо ООН, и всемогъщ
Съвет за сигурност, в който 5 държави се блокират една друга , всяка преследваща своите интереси.
17 Април 2018 06:12
Редно е да не се забравя също за 52- та доказани случая на използваня на БОВ в Сирия от сърцеедите. Редно е, но как да не бъде забравено, като за това не се говори и пише?
А Йемен? В момента войната в Сирия е детска игра, в сравнение с геноцида, извършван от саудитите с британско и щатско оръжие... Где го "хуманизЪма" на "международната общност"? Или пък салафитските жълтици са достатъчни, за да бъде преглътнат?
Важното е да се друсат кючеци със саби, а саудитките да карат коли и да ходят на кино в свободното си от харемни задължения време...
Продажна гнус!
17 Април 2018 08:49
Има една истина за Арабистан /така турците са наричали всички сегашни арабски държави/, да , грозна истина , но истина !
Разбра се , че с тия огромни петролни и газови ресурси, при арабския начин на държавност /силно централизиран/ много бързо може да се стигне до придобиване на ядрено оръжие от богоподобни властелини.
След това сценарият е ясен и не е за приказване !
Затова, с повод и без повод, бой по канчетата, разпарчетосай им държавите да не могат да се освестят десетилетия. Пък после, е кой ти мисли за после ! После ще го мислим после и по-точно тия , които тогава са на власт.
Та и Тръмп, не е бил на власт, така е говорил, но днес е на власт.
17 Април 2018 09:06
Техническа забележка:
Употребата на хлор като БОВ е много неефективна (доказано е многократно през Първата световна война). Но се оказва удобен за информационна война, поради масовото и лесно промиване на мозъци. Та както вече съм писал хлорът е удобен за промиване на мозъци (това е метафора - пояснение за онези, които вече са с напълно промити такива).
17 Април 2018 09:24
Бою!
17 Април 2018 12:56
Но че великите сили почти с удоволствие си мерят ракетите в пространства, далечни от границите им, е повече от очевидно. За нас, жителите на мирни места, това ни изглежда като шоу и футболен мач, няма как да е иначе.


Да де почти толкова далече колкото Куба и Виетнам.
17 Април 2018 15:50
Kазано е достатъчно, sapienti sat.
17 Април 2018 18:46
Oтново плахичко и по плюшени пантофки ,с трепетно озъртане наоколо и внимателно: Марка - Б. Ламбовски.
Но има едни куражлийски тенденции като цяло в последно време.
В очакване на ветропоказателя?
19 Април 2018 16:49
Но разрухата и сакатлъкът не са шоу и ми се струва, че част от огромната политическа отговорност на страните ни виси като малка частица връз всекиго от нас - ходещите по офиси в делник и по екскурзии и молове в празник.
Убедена съм в това - отговорност на всички нас е, мълчанието и бездействието са си наши. Докато тихо гледаме кой ще извади по-дългата ракета светът ще е все такъв и все по-малко ще разбираме.
19 Април 2018 16:55
Гуру, мужайся, тебе и форум, кажись, советует!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД