:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Дядо и таласъмът

Димитри Иванов
Не показвам снимката на дядо Илия, щото е черно-бяла и не личи, че очите му били сини като метличина. На Бергсон очите му не съм виждал; знам само, че бил интелектуалец от висока класа и написал следното философско есе:

Мистиката и научният напредък си уговорили рандеву да се видят очи в очи. Мистиката по мистериозен начин пристигнала на точното място и време, а напредъкът го няма. После обяснил: имал технологичен срив; неговите системи се подновявали, понеже технологичните открития са ежедневни.

Политическите открития не са ежедневни, най-новото е преди шестстотин години. Липман и Кисинджър го наричаха The balance of power. При Пелопонеската война (между Спарта и Атина) открили, че за да няма война, трябва да има равновесие на силите.

Един вътрешен глас ми говори, че Бойко Борисов, неговият underling (Цветан Цветанов) и Доналд Тръмп не са интелектуалци от най-висока класа и не знаят за Пелопонеската война. Не знаят, че магнитите имат два полюса, Земята има два полюса, а искат еднополюсен свят.

Тръмп не е най-неукият президент на САЩ. Той е като играчките Иванчо-изправанчо: ти го търкулваш, той се изправя. След няколко фалита той се изправил финансово и стана президент. Възхитителен инат.

Най-неукият US президент бил Хари Труман. Той продавал багатели. Не Les Bagatelles като "Фюр Елизе" на Бетовен, а кинкалерия. Златни копчета за сменяемите яки и маншети на едновремешните мъжки ризи. Тогава било върховен гангстерски шик да не си записваш в бележник, а с писалка на маншетите. Труман заповяда атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки през 1945 г., защото Германия капитулира, а Япония се инатеше. Така Труман отпуши бутилката, от която изскочи джинът на атомната надпревара, в която се юрнаха СССР, САЩ, Франция, Великобритания, Израел, Северна Корея, Китай, Пакистан, Индия и Иран. А Труман мислеше, че САЩ ще имат монопол върху атомното оръжие и светът ще стане еднополюсен.

За да направят Западните Балкани еднопюсен американски аванпост, САЩ бомбардираха Белград през 1999 г. (една ракета отнесе един покрив в Горна Баня, а в българския Северозапад овошките повяхнаха от довeяните частици обеднен уран в бронебойните US ракети въздух-земя).

Mission accomplished, рапортува Тръмп пред САЩ и техните underlings (англичаните и французите) след удара срещу Сирия. Историята се повтаря. Дори мо-та-мо. Дословно. Mission accomplished, рапортува Буш син от палубата на USS самолетоносач, предрешен като боен пилот под прожекторите и телевизионните камери след удара на САЩ срещу Ирак през 2003 г., понеже Ирак бил имал оръжия, каквито не се намериха.

Сега Доналд Тръмп е селф-райчъс (self-rigthteous). Той каза: America first. И тук историята се повтаря. През хитлеризма слушах:

Deutschland, Deutschland uber alles,

Uber alles in der Welt



Мелодията е много хубава. Тя е на Хайдн. Но думите "Германия над всичко, над всички в света" Uber alles in der Welt, са като думите на Тръмп - America first.

Дали простеят политиците? Вестник "Канар еншене" обясни защо интелектуалците не стават за политици. Френски интелектуалец без досие на доносник (нещо невиждано в България) донесъл в полицията, че две студентки от насрещния прозорец вечер се събличат и го отвличат от интелектуалните му занимания. Пристигнали двама "ажан де полис", погледнали от неговия прозорец и казали: "Но оттук не се вижда в тяхната стая". "Вижда се", настоял интелектуалецът. "Като сложиш стола върху масата и седнеш на стола и вземеш бинокъла, се вижда."

Тази история на "Канар еншене" казва на комисията по досиетата, че харчи народни пари за политическо воайорство.

Ами случаят "Скрипал" в Солсбъри? Врявата, че диктаторът Асад употребил химическо оръжие? И българската клоунада (сбиването между седесарите)? "Демокрация" стана дума предъвквана, лицемери. Гледали ли сте комедията на Молиер "Тартюф"?

Предпочитам да разкажа за потурите на дядо, бащата на баща ми. Той слязъл в Катуница от Югово, едно колкото бедно ,толкова и интересно селце, на южен скат по пътя между родния ми Асеновград и Чепеларе. Немотията научила юговчани да живеят без водоснабдяване, отопление и осветление. Спускаш се по стръмнината от дворче в дворче. Къщурките са с прилепени до тях пещи, които ги топлят отвън, понеже в едничката одая няма място за оджак. Южното слънце наднича в къщурките и осветява отвътре пещите, в които се пекат питки от лимец и картофи с вода от изворчето в дерето. Топли са много вкусни, после ще си счупиш зъбите. Такова беше Югово, преди да го развалят.

Всичко хубаво си отива заедно с нас, казваше моят редактор и приятел Петьо Тодоров. За да не завиждаме, че други ще му се радват, додавах аз.

Като видял Тракия, дядо продължил до Цариград, ама там не видял варненския ми дядо Димитри кюмюрджията, който с ятаган пазел дървените въглища за мангали, които докарвал със своята гемийка. Донесъл от Цариград в Катуница ягодови коренчета и се развил невиждан поминък, съседното село било наречено Ягодово. Тръгнали за Германия хладилни вагони, за Бургас товарни с бурета ягодов пулп, оттам по море за Англия, където англичаните правели пулпа на strawberry jam. Така пише в историята на градинарството, но там не пише, че дядо не мирясал, ами отишъл във Виена, откъдето се върнал с разсад за аспержи.

Европейският съд отхвърли съдебния иск на Симеон и кака му срещу България за двореца в Кричим, понеже техният баща Борис не бил стъпвал там. Но дядо им Фердинанд стъпвал и дал на дядо ми Илия един златен наполеон, когато дядо закарал аспержи в царската кухня в Кричим. С наполеона дядо си купил расова кобилка, която баба ми Тинка нарекла Напальонката. Тинка родила седем деца, можеше да чете всички печатни букви, даже някои ръкописни.

С Напальонката дядо можел да спечели всички селски кушии на Тодоровден, но не се състезавал. Яздел до пловдивската кръчма, където се събирали селяните от околните села. Те помагали на дядо ми, кьоркютук пиян да яхне кобилката, която си знаела 16-километровата пътечка до Катуница, където щом изцвили пред яхъра, баба Тинка ще й отвори и ще й даде овес, а на дядо Илия - канче зелев сок или сок от изстискани конски фъшкии, още по-силен народен цяр за изтрезняване.

Автомобилите вече имат такива сензори, че утре сами ще ви закарват вкъщи. Кобилката без всякаква електроника знаела пътечката, закарвала дядо вкъщи, прегазвала река Чая, преплувала я, когато придойде и влачи пънове. Веднъж корените от един пън се оплели в потурите на дядо. Той се уплашил, че водният таласъм го дърпа, за да го удави, ритал, ритал и таласъмът го пуснал. Че моят дядо преборил таласъм цяло село знаеше. Сега и вие.



DI copyright



 Анри Бергсон, философ, който е написал есе като детска приказка.
 В British Museum видях The Elgin Marbles, които лорд Елгин отмъкнал от Партенона.
 Буш син рапортува Mission accomplished след безсмисления удар срещу Ирак през 2003 г .
 "Канар аншене" значи патка вързана от ловците за примамка на дивите патици
91
16678
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
91
 Видими 
24 Април 2018 20:06
Потурите..., сега тесни дънки и всичко терсене.
24 Април 2018 20:16
Френски интелектуалец без досие на доносник (нещо невиждано в България)

24 Април 2018 20:18
между другото днешното е добро
24 Април 2018 20:24
Добро.
24 Април 2018 20:38
24 Април 2018 20:52
Днешното е отлично!Майсторе-
24 Април 2018 20:54
Страхотни мюрета в писаницата, Майсторе
24 Април 2018 21:03
"Канар аншене" значи патка вързана от ловците за примамка на дивите патици.

Казва се МЮРЕ ! Използва се при лов от ГЮМЕ.
Питайте,бе хора! Английски научихте, български забравихте. Или не сте го знаели.
24 Април 2018 21:09
...а на дядо Илия - канче зелев сок или сок от изстискани конски фъшкии, още по-силен народен цяр за изтрезняване...

- Ех, да имаше кой да налее в алчните устища на световните Паразити поне по две, три кофи от вторият Цяр... Та да мирясат белким...

Г-н Иванов - и този път:
24 Април 2018 21:13
Mission accomplished, рапортува Тръмп пред САЩ и техните underlings (англичаните и французите) след удара срещу Сирия. Историята се повтаря. Дори мо-та-мо. Дословно. Mission accomplished, рапортува Буш син от палубата на USS самолетоносач, предрешен като боен пилот под прожекторите и телевизионните камери след удара на САЩ срещу Ирак през 2003 г., понеже Ирак бил имал оръжия, каквито не се намериха.


повтаря се, ма като фарс. Онова в Ирак си беше класика - война с наземна операция, трайна окупация, сваляне на Садам, създаване на колониална администрация и пр. Това в Сирия си е жив фарс - стотина сватбарски изстреляни бомби /повечето прихванати/ по изоставени обекти. Така, че никакво мо-та-мо няма, има деградация на военната мощ на Запада.
24 Април 2018 21:13
Питайте,бе хора!

А ти чети наред, ОБЛАК !
Даже Джимо го знае :
http://www.segabg.com/article.php?id=745263
п.п. Не се излагайте бе, хора ! /и запетайката/
24 Април 2018 21:25
Браво,Майсторе! И нещо отгоре към това :
Най-неукият US президент бил Хари Труман.

Президентът Ф.Д.Рузвелт не допуснал вицето си Труман до тайните на проекта Атомна бомба.Научава за него,когато става президент и...бам по двата японски града.Неук и нахален.Такива са вече СИТЕ ни началници./Справка мей и жорко за скрипалите,последно/.
24 Април 2018 21:57
Джимо, !
24 Април 2018 22:08
Хубаво!

-------
Блогът на Генек
24 Април 2018 22:11
Сполай ти, Майсторе за писаницата!
Всичко хубаво си отива заедно с нас...
24 Април 2018 22:40
Френски интелектуалец без досие на доносник, ама къде без досие, във Франция или тука, щото на една френска интелектуалка, и развяха българското досие...
24 Април 2018 23:03
щото на една френска интелектуалка, и развяха българското досие...


Е, то и българските интелектуалци да не би да са без френски досиета?
Няма да отставаме я!
24 Април 2018 23:20
Майсторе
А Интелектуалеца сам си развя двата "университета". От скромност премълча специализацията при Пашата и слугинажа при Султана...
24 Април 2018 23:49
Ами добро е..като пише за преживяно от него..

п. Че тука, у форумо, има разни, дето обясняват какво става в Кремъл, Белия Дом и други..
Бе, алаънкулу, ти комшията си не знаеш какво прави, ам си разчепкал тайните на КГБ , ЦРУ и МИ. Айде, пишете за което знаете!
25 Април 2018 03:23
25 Април 2018 03:29
Веднъж корените от един пън се оплели в потурите на дядо. Той се уплашил, че водният таласъм го дърпа, за да го удави, ритал, ритал и таласъмът го пуснал. Че моят дядо преборил таласъм цяло село знаеше.




Таласъмът пуснал дядото... потурите пуснал ли е?
25 Април 2018 04:43
С потурите иди-дойди, но я с дългите мъжки коси, като на Авесалома, сина Давидов...

(снимка: натиснете тук)

Обесен на конската си опашка в гората. Авессалом, бывший со своим войском, разбитым близ Иордана, спасался бегством на муле через лес, и повис, зацепившись своими густыми волосами, на сучьях большого дуба, и Иоав пронзил его тремя стрелами, хотя Давид строго наказывал своему военачальнику щадить жизнь своего сына (2Цар. 18:9-17). «И взяли Авессалома и бросили его в лесу в глубокую яму, и наметали над ним огромную кучу камней». Крайне огорчённый смертью своего сына, Давид оплакал его в патетической песне: «Сын мой Авессалом, — восклицал он, — сын мой, сын мой, Авессалом! О, кто дал бы мне умереть вместо тебя, Авессалом, сын мой, сын мой!» (2Цар. 18:33), — и весь Израиль должен был утешать его.

25 Април 2018 04:46
Вампири, таласъми танцуват по налъми!
25 Април 2018 07:48
Благодаря!
25 Април 2018 08:17
(снимка: натиснете тук)


Незабравимият кумулонимбус на дестройъра

(снимка: натиснете тук)

Незабравимата му доктрина
25 Април 2018 08:39
ОБЛАК24 Април 2018 21:03
"Канар аншене" значи патка вързана от ловците за примамка на дивите патици.

Казва се МЮРЕ ! Използва се при лов от ГЮМЕ.
Питайте,бе хора! Английски научихте, български забравихте. Или не сте го знаели.


Напротив, човекът си го е написал на чист български език. Мюре и Гюме са турски думи. Така че недей да поучаваш майсторите.
25 Април 2018 08:48
Такива статии ни връщат от малко-малко към истината.

Инак, всяко българско семейство на тавана има по един такъв сандък със съкровища,
но вместо в него гледаме "Прам-парча", друга сапунка, реалити-та, гласове... или мачле Аа-сенал срещу Бааселона.

Проблемът не в Тръмп, Труман или Борисов, проблемът е че някой ги избира.
И както е казал шопът: "От 'сичко, най-мразим да мислим."
25 Април 2018 09:19
И забавно и интересно. С нетърпение очаквам следващото.
25 Април 2018 09:40
Браво майсторе
25 Април 2018 10:21
Браво, Майсторе!
Едно време дядовците ни са носили потури и са имали мадури, а сега носят дънки и имат трънки! Така и с политиците ни - трънко носачи!
25 Април 2018 14:10
Свежо
25 Април 2018 14:14
Едно време хората са имали големи потури защото са имали големи м*дури.
А сегашните, при тия дънки, имат трънки.

Бате Джимо, жив и здрав, хубаво разказваш, пиши повече за Тракия.
25 Април 2018 15:18
Сполай ти Джимо, хубава писаница. Връща у много хора вярата в доброто. Иначе според безграничните репортери се намираме на почетното 111-то място по свобода на словото от всичко 157 състезатели.
25 Април 2018 19:45
Бай Димитри,
а от стрелчанските сини сливи англичаните си правеха любимия си jam, улесняващ перисталтиката им! Толкова много сливови насаждения имаше тогава в Стрелча (да не го объркаш със Стралджа, тя е някъде Ямболско, а Стрелча е под Копривщица, до Панагюрище), че освен десетките литри домашна сливова стрелчани продаваха тонове на Селкопа, където ги "печеха", та да станат "сушени"! Сиреч, надлежно ги лиофилизираха в сушилнята (все едно ги печеха, на огън от дърва), построена от Селкоопа. И после в едно цехче, в мазето на самия Селкоп пълнеха, направо натъпкваха плътно в шперплатени сандъчета 20 х 20
х 50), застлани с някаква (поне за мен) специална хартия, навосъчена ли беше, пергаментова, не знам, и не ми дойде на акъла да питам! (Ама как да ми дойде като тогава акълът ми беше на момче от 4-то отделение на основно у-ще "Отец Паисии" /викахме му Долното, щото имаше и Горното, и то основно, а по средата им беше прогимназия и гимназията/). Завиваха с хартията калъпчето от слепени сушени сливи (толкова лепкави бяха от сладост, толкова сладки!), слагаха капачето и и с едни ситни, обущарски май бяха пирончета, прилежно го заковаваха. Накрая, с шаблон от картон (от ония, дето буквите са изрязани в картона) мажеха отгоре адреса в Лондон, и доколкото си спомням, името на търговеца, на когото ги изпращаха, бе Кирил Мишев! А от ябълковата реколта същия Селкооп изкупуваше и от ТКЗС-то, и от частните ябълки на стрелчани, и ги правеше на пулп, заливаше в едни дървени, ама не с дъги, а като шперплатови, бурета, заливаха ги с някаква тръпчива и остра на мирис течност, и ги товареха във вагони (от гара Стрелча, рампа специална имаше) и ги пращаха за ГДР! Така ми казваше тогава баща ми (светла Му памет!), който тогава бе председател на Селкоопа и често ме вземаше със себе си, обикаляйки разните "бизнеси" на коперацията! Изпускат едното "о" моите съселяни и тогава, и сега, вече граждани - Тато провъзгласи Стрелча за град, мисля че 1964 беше, на общоселски митинг, прегърнал през рамо покойният вече Георги /Гето/ НАЙДЕНОВ, легендарният шеф на някогашната икономическа групировка ТЕКСИМ...

Днес, няма сушени сливи за Англия, няма ябълков пулп за Германия, няма ТКЗС, Селкопът също го няма! Горното основно у-ще също вече го няма! Само Долното още събира орляк ученици...

Слава Богу, стрелчани възродиха гюловете си и по време на розобер, и от карловските, и от казанлъшките розоварни, идват за розов цвят от Стрелча, щото искат маслото им да ухае така, както ухае продукцията на две стрелчански розоварни! А няколко хотела вкараха от минералната вода за гостите си, има открит градски плаж с минерална вода, 2 басейна, има и закрит басейн с минерална вода (встрани от градската минерална баня!)... Въобще, струва си да бъде посетена Стрелча, вече не само лете, но и зиме може да се насладите на "прегръдката" на минералните й води!
25 Април 2018 20:23
Не всичко е загубено. Миналата година се произведе 4 пъти повече гюлово/розово масло отколкото се правеше през 80-те години.
Като дойдат китайските гастарбайтери ще има и плод и зеленчук
25 Април 2018 22:58
Голям си, майсторе!
26 Април 2018 11:15
"Авруна, мюрето и накрая... бомбето".
Татар Христо и Васил Консула.
26 Април 2018 15:12
ритал, ритал и таласъмът го пуснал

Няма кой да изрита таласъма, който открадна интуицията и свали дрешките на мнозинството преди 30 години?
26 Април 2018 16:21
.
27 Април 2018 11:34
За пореден път намирам поста си от предната списаница я като заглавие, я в текста Роялтииз?
28 Април 2018 12:26
Дали простеят политиците? Вестник "Канар еншене" обясни защо интелектуалците не стават за политици. Френски интелектуалец без досие на доносник (нещо невиждано в България) донесъл в полицията, че две студентки от насрещния прозорец вечер се събличат и го отвличат от интелектуалните му занимания. Пристигнали двама "ажан де полис", погледнали от неговия прозорец и казали: "Но оттук не се вижда в тяхната стая". "Вижда се", настоял интелектуалецът. "Като сложиш стола върху масата и седнеш на стола и вземеш бинокъла, се вижда."

Тази история на "Канар еншене" казва на комисията по досиетата, че харчи народни пари за политическо воайорство.

Ами случаят "Скрипал" в Солсбъри? Врявата, че диктаторът Асад употребил химическо оръжие? И българската клоунада (сбиването между седесарите)? "Демокрация" стана дума предъвквана, лицемери. Гледали ли сте комедията на Молиер "Тартюф"?


Поредната чутовна статия на моят любим писател, преводач, журналист и историк. Той обаче малко се е обълкал тоз път. В Франция интелектуалците, за разлика от тези градени от бай Тоше, не са набедени за такива. Там целите са малко по-различни от това Тошко да им даде апартамент в центъра или да ги прати на задгранична командировка, където да се правят на интелектуалци с народна пара. Как беше там, корабите с име Мару, кола от Япония, а ние в родината на опашка за домати. Та тъй то интелектуалците другаре. Ама друго си е то да си съученик Мишел Константен.
Що се отнася до комисията по досиетата, тя трябваше да заработи веднага, а не да чака да изгори архива. Колко удачно а? Така в бившото ГДР влязоха хора от разузнаването на ФРГ събраха целия архив, възстановиха нарязаните документи и сега, всичко се знае. Там нямаше назначени милионери, крадене на имущество и други такива.
Иначе, като чуя комисия по досиета се сещам за един мой другар. Бай Стефчо от второ и шесто. Неговото досиенце не можа да изгори и един ден му се обадиха от БНТ. Беше мила картинка. Не бил се интересувал чиляка. Той десетилетия писал доноси, донасял и разнасял, обиколил света, а на се интересувал. Тъй то, да си интелектуалец.
За да няма тотален рисайкъл на минали писания, сме включили и нещичко от злободневието. Солбъри, Асад и други такива. Тая тема е като едно време, когато съветските танкове газеха хора в Прага, Будапеща и Източен Берлин, а от Москва обясняваха как било за тяхно добро. Тя Москва прави всички с добри намерения. С доби намерения ни изнесоха розовото масло и златото, даже с добри намерения не върнаха влаковете на БДЖ с които си тръгнаха. С добри намерения направиха народен съд и ни умножиха държавата на нула. Абе добряци са тия хора.
Айде поздрави другаре. По случай една годишнина


Танки идут по Праге
в затканой крови рассвета.
Танки идут по правде,
которая не газета.

Танки идут по соблазнам
жить не во власти штампов.
Танки идут по солдатам,
сидящим внутри этих танков.

Боже мой, как это гнусно!
Боже - какое паденье!
Танки по Ян Гусу.
Пушкину и Петефи.
28 Април 2018 18:15
възстановиха нарязаните документи и сега, всичко се знае.

Впрочем, продължават да възстановяват и имат още доста чували с изрезки.
29 Април 2018 10:37
Маринов,
напразно се вживяваш и хабиш емоции.
Пиесата се смени, артистите се смениха, но не и собственика на Театъра.
Дори и предишният идва само на гастрол....
Трябвало е да четеш по-вечко „що е революция„, за да вденеш какво е антиреволюция.
А ти, взел, че повярвал...
29 Април 2018 13:57
Днес, няма сушени сливи за Англия, няма ябълков пулп за Германия, няма ТКЗС, Селкопът също го няма! Горното основно у-ще също вече го няма! Само Долното още събира орляк ученици...


Друго си беше при бай Тоше с ябълков пулп, с заплати по 60$ и с бодлива тел по границите , някой да не реши да си тръгне от соц. рая. Даже масло не можеха да произвеждат като хората и елита внасяше за собствени нужди от ГДР. На прела, обичаха да папкат хайвер на филия с масло от ГДР. Да не говорим, какво слагаха в така наречените кренвирши,в така наречения салам, в лютеницата. Тия работи бачо може да ги разказва на някой роден 1990.
29 Април 2018 14:09
Да не говорим, какво слагаха в така наречените кренвирши,в така наречения салам, в лютеницата.


Абе оседемдесетпроцентов, кого лъжеш, съвременниците на изброените незабравими деликатеси ли?

Помня добре: сутрин прекрасен телешки салам и мляко с какао, на обяд таратор фреш и гениални пържени кюфтета с шедьоврална лютеница. И това не само при мама и тате, а при баба ми и братовчедите, в едноетажна схлупена къщица с вход към ВеЦето откъм двора. Абсолютно равенство в храненето!

Най мразим лъжците-рецидивисти. Vade retro, Satan!
29 Април 2018 14:19
Маринов,
със симпатиото ми, но ти откровенно пропагадираш за социалистическа България!
29 Април 2018 14:25
И папагалдира евроатлантически догми.
29 Април 2018 14:33
Тая тема е като едно време, когато съветските танкове газеха хора в Прага, Будапеща и Източен Берлин, а от Москва обясняваха как било за тяхно добро.


През тва време в САЩ биеха негрите и им обясняваха същото. През '85 ги бомбиха с хеликоптери. Тестваха химически и биологични оръжия върху собствените си граждани:
https://www.youtube.com/watch?v=qTlcYuWsV08
https://www.youtube.com/watch?v=vPlNYC7dbyA

Но те са демократи, на тех им е позволено. Аре спрете се вече с глупостите.
29 Април 2018 14:51
сутрин прекрасен телешки салам

Още сънувам „Шпека„
29 Април 2018 14:52
През тва време в САЩ биеха негрите и им обясняваха същото. През '85 ги бомбиха с хеликоптери. Тестваха химически и биологични оръжия върху собствените си граждани:


Само, дето това никога не се е случвало. Това как там бият негрите е поредната ... на соц пропагандата. Не знаех, че има хора които в 21 век да вярват на подобни неща. Айде чао.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД