:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пеевски краде от славата на Борисов в Европа

Медийната империя на властта представя България като държава на мрака и корупцията
Карикатура: Христо Комарницки
-----
Премиерът Бойко Борисов трябва да признае, че си приписва европейска слава, която не е само негова. Дели я с друг влиятелен фактор от своя калибър - медийния магнат Делян Пеевски. Признанието откриваме в последния доклад на базираната в Париж международна организация "Репортери без граници", която е озаглавила раздела си за България "Непрозрачност и корупция".

В международната лексика "непрозрачност" по отношение на медиите означава "мрак", а "корупция" си е "корупция". Отговорността за това състояние е приписано поименно не на премиера, както е в докладите за други държави, а на неговия подгласник Делян Пеевски. Това е единственото българско име в документа. Макар че Пеевски живее в мрак, защото почти не се явява публично, влиянието му е достатъчно, за да се усети и в чужбина. Иначе в България добре си знаем какво е положението, щом президентът Румен Радев изстена тия дни с думите на Гьоте "Светлина, повече светлина".



Какъвто издателят - такива и медиите му



Империята на Пеевски е последното място, откъдето може да пробие лъч за осветяване на българската действителност. Противно на очакването, че щом издателят е депутат от опозицията, медиите му биха изразявали критично отношение към властта, в България се случва точно обратното - те са най-преданите защитници на правителството. Заедно с тях в проправителствения хор пеят и други медии, които формално не се водят на Пеевски, но сякаш са си плюли в устата с него.

През последните десетина години, когато най-продължително на власт бе Бойко Борисов, в България се извърши скришно одържавяване на медиите. Поради тяхната финансова нерентабилност в ерата на интернет, когато потребителите не заплащат информационните продукти, а рекламата се изсмуква от международни гиганти като "Гугъл" и "Фейсбук", голяма част от "четвъртата власт" се превърна в храненик на друга власт. Под власт в България се разбира онази, задкулисната, която управлява страната, независимо какво решават изборите. Тя придоби медиите, разбира се, не за своя сметка, защото самата тя е на държавно обслужване, а чрез парите на държавните и европейските фондове, които се управляват през министерства, общини и други ведомства. Вироглавите медии, които се опълчиха на схемата, бяха подложени на финансово изтощение, административен тормоз и прокурорски произвол. Много от тях изчерпаха резервите си и преминаха изцяло във виртуалното пространство, където разходите им са по-малки.

Последният независим национален всекидневник, който продължава да излиза на хартия, е вестник "Сега". Той не принадлежи на политическа партия, не се издържа от властта, пресечен е достъпът му до европейски фондове и до монополно разпределяна реклама и затова съдържанието му зависи само от онези, които го правят, като се започне от издателя и се стигне до стажант-репортерите. По тази причина е трън в очите на властта (която и да е тя) и е обект на яростни хули от империята на Пеевски, изпълняваща мисията на теляк на властта (която и да е тя).



Що за лидер е Пеевски, че да съперничи на Борисов?



Председателството на Съвета на ЕС изписа на българското знаме едно име: Бойко Борисов. Той е международният фактор, когото слушат в Европа и отвъд нея. Той е лидерът на Западните Балкани, който ги сплотява за общата европейска кауза. Напоследък нито седмица не минава без форум, на който им дава европейска перспектива. В тази перспектива най-важни са позабравените три критерия от Копенхаген, сред които пък най-важен е критерият за функционираща демокрация. Той личи най-видимо по свободата на словото, защото диктатурите не търпят критика. В класацията на "Репортери без граници" е важно да се провери къде се намират балканските държави, които Борисов учи на ум и разум как да станат европейски като България. Ами, всички са по-напред от нея по свобода на словото.

Досега само Македония изоставаше, но България безцеремонно я избута от нейното 111-о място, като й отстъпи своето 109-о място. Очевидно тя вече може да претендира да й бъде не само духовна, но и медийна майка. Неслучайно България си хареса за почетен консул в Македония тамошния медиен магнат Йордан (Орце) Камчев, който е еквивалент на Пеевски. Разликата е, че мисията му бе да доведе до колапс най-популярните македонски медии, за да пресече критиките им към македонския башбакан Никола Груевски, управлявал цяло десетилетие. Докато в ръцете на Пеевски медиите разцъфтяха като храненици на властта. Груевски падна от власт и Македония веднага мръдна напред в класацията по свобода на словото. У нас башбаканът си е все същият и приближава страната до образеца си - Ердоганова Турция, която стои на 157-о място.

Ако разгледате световната карта на "Репортери без граници", ще видите, че



само четири държави от Европа са в опасната червена зона,



която започва от 111-о място и стига до 158-о. Това е диапазонът между България и Турция плюс Казахстан. Той прави преход от Европа към Азия и Африка. Освен от нашата страна Европа се черви заради медийна несвобода от Беларус, Русия и Турция. Беларус единственa на континента не е член на Съвета на Европа (при 47 държави членки) поради траен дефицит на демокрация. Русия е с отнето право да гласува, а Турция е под специално наблюдение заради властови произвол. Това е нашата компания по свобода на словото.

Като се има предвид, че точно преди да влезе в ЕС България бе през 2006 г. на 35-36-о място заедно с Франция, а след 11 години членство е отишла на 111-о място, добиваме представа какъв европейски път е изминала и каква европейска перспектива може да начертае на държавите от Западните Балкани. Няма значение какво им говори Борисов, защото добре се вижда какво прави Пеевски от негово име. Дърпа държавата на изток, към Ориента. А Европа е по-скоро на запад.

Но в България е така: думите, както и властта, имат



две измерения - видимо и невидимо



Като говорим за Запад, се оглеждаме на изток. Смятаме, че Борисов управлява, а Пеевски е опозиция като депутат от ДПС, но и едното, и другото не е вярно, защото и двамата са служители на задкулисието. Когато реши, то ще ги махне, а медиите със същия плам ще хвалят новите управници, защото ще зобят от същите хранилки. Невидимото измерение, което дава името на доклада за медийната свобода в България, означава преди всичко непрозрачност на собствеността на медиите и непрозрачност на финансирането. Когато Пеевски говори за законодателни промени с цел осветяване на медийното финансиране, има предвид осветяване на другите, които и без това са прозрачни, но не и на собствената му империя, отгледана тайно в люлката на вече фалиралата Корпоративна търговска банка.

В момента се готви друга подмяна на думите. Властта за пореден път пише скришом медиен закон, който окончателно да затвори устата на всички, измъкващи се от нейния контрол. За целта тя възнамерява да обяви, че се е вслушала в препоръките на Съюза на българските журналисти, който преди 9 месеца внесе в парламента предложение за промени в няколко закона, за да се защити журналистическият труд от унизителната му деградация. Няма сведения, че някой в Комисията за култура и медии на Народното събрание е прочел предложенията, но депутати вече сигнализираха в СБЖ, че правителството е решило да се възползва от инициативата за свои цели. Журналистите не са забравили как преди две години Борисов ги приканваше: "Предложете какъвто искате закон и ще ви го изгласуваме". Той имаше нужда сами да си сложат оглавника, а след това той да го стегне както намери за добре. Тогава номерът не мина, но както се разбира, ще прави нов опит. Да се разходи до "Тайпи" (както нарича Ердоган), че да вземе съвет как да ускори работата.

Снимка: архив
Издателите на сатиричния вестник "Прас прес" получиха през 2017 г. отказ от разпространителската мрежа да го доставят на читателите. Според "Репортери без граници" Делян Пеевски контролира 80% от разпространението на печатни издания в България, но той отрича да има нещо общо с тази мрежа изобщо.
 Светослав Терзиев
13
6122
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
25 Април 2018 21:05
автора -
25 Април 2018 21:07
Пеевски краде от славата на Борисов в Европа

Парадоксът Пеевски - 99.99% от наште СМИ викат срещу Пеевски, че държал 99.99% от СМИ!
25 Април 2018 22:37
25 Април 2018 23:06
Сега... не ми се разглеждат класации и прочие, ще се доверя на инстинкта си и внушенията на автора и ще допусна, че западноевропейските страни са "светли". А, щом са такива, би трябвало и да представят богата информация от всевъзможни гледни точки. Та... как стои въпроса с медийното отразяване на Запад на случая Скрипал и събитията в Сирия последния месец?
25 Април 2018 23:08
Медийната империя на властта представя България като държава на мрака и корупцията


Не мога да го чета това, съжалявам.
26 Април 2018 03:09
До момента не съм виждал статия в СЕГА (за Дневник няма смисъл да споменавам), която конкретно да коментира личността Д Пеевски. Говори се за 'империята му' но нищо конкретно около самия човек. Това е 'аболютно случайно, разбира се'.
Общодостъпните факти в биографиата на Пеевски говорят следното:
От младежки години Пеевски е пробутван на 'отговорни ръководни' постове. Голяма част от тях са свързани с една трибуквена групировка от един морски град.
Пеевски явно има политически връзки, но изглежда че е по-скоро покровителствуван, не самият той да е покровител.
Пеевски е фронтмен. Очевидно. Включително видно и от тази статия. В сенчестия бизнес такива позиции са почти винаги кухи.
Пеевски е прекалено млад и прекалено отблъскващ за да има връзките които предполагат поддържането на една медийна империя.
Така се случи, че познавам лично бившите собственици на 'Мач Меридиан". Честни хора от раннния преход .Вестникът им беше откраднат най-нагло от 'едни хора' и това не беше Пеевски.
И накрая да повторя Ганий - ако Пеевски контролира 90% от медиите, защо всичките тези медии ни го сочат с пръст всеки ден като основен виновник за проблемите с медиите?
А вие да сете чули нещо напоследък за трибуквената групировка от морския град? Дали просто така е изчезнала в небитието? Или Пеевски ги е затрил?
26 Април 2018 06:56
Ами то добре започва:
медийната империя на властта
Защото тези медии са именно на властта, а не на Пеевски, и обслужват най-вече Борисов.
Сигурно биха обслужвали и следващия на власт при същите “цени” и срещу същите услуги.
26 Април 2018 07:17
Почти цял брой на Вестника посветен на Пеевски, отделно че един от най-рисуваните от Комарницки пак е той...
В България няма "медиина свобода" заради Пеевски, България е на 111 място заради Пеевски...
Да вземе да си назначим Пеевски за президент, министър председател, председател на НС и после да стоварим всички неуредици върху него, а? Какво ще кажете? Не че сега не го правим, ама все остават съмнения, че може и да няма вина, например за пиянството на Европейската младеж в Българи. А тогава няма - Пеевски е виновен!

Да не би Пеевски да е станал собственик на "Сега", че вестника не иска да ни информира за нарушаването на дипломатическия статут на руското консулство в Сиатъл? Пеевски ли забрани новината или още се чакат инструкции?

Не вярвам, но... знае ли човек!
26 Април 2018 07:31
Сега ще видим кой ще скочи в защита на Пеевски.
26 Април 2018 09:38
Последният независим национален всекидневник, който продължава да излиза на хартия, е вестник "Сега". Той не принадлежи на политическа партия, не се издържа от властта, пресечен е достъпът му до европейски фондове и до монополно разпределяна реклама и затова съдържанието му зависи само от онези, които го правят, като се започне от издателя и се стигне до стажант-репортерите.



Сега чак разбрах защо нивото на любимата газета падна толкова, та половината материали са препечатки от "Дневник"(братя по оръжие, пардон по асоциация или каквото там беше на издателите) , а другото е "Фокус" и "БГнес"...


Предложение - обединете се вси издатели и го катурнете тоя Пеевски бе, толкова ли не можете!
26 Април 2018 10:19
Думичките "Пеевски" и "краде" в едно изречение.
Безценно.
26 Април 2018 11:07
Последният независим национален всекидневник, който продължава да излиза на хартия, е вестник "Сега". Той не принадлежи на политическа партия, не се издържа от властта, пресечен е достъпът му до европейски фондове и до монополно разпределяна реклама и затова съдържанието му зависи само от онези, които го правят, като се започне от издателя и се стигне до стажант-репортерите.


А това кой ли го е изрекъл:

Принципите, които защитава една медия, са принципите на нейния собственик. Няма логика някой да си мисли, че аз ще разреша нацистка или комунистическа пропаганда в моя вестник. Чрез медията собственикът показва своята ценностна система и в какво общество той би искал да живее.
26 Април 2018 22:08
Да не би Пеевски да е станал собственик на "Сега", че вестника не иска да ни информира за нарушаването на дипломатическия статут на руското консулство в Сиатъл? Пеевски ли забрани новината или още се чакат инструкции?

Газетата е поместила обширна "гореща новина" по случая.
http://www.segabg.com/article.php?sid=2018042600019985007
===
Далеч по-интересно е, че липсват анализи защо Пеевски продава част от медийната си империя на "Ню имидж", компания, която няма досега никакви данни да се е занимавала с медии. В един смисъл сделката е подобна на тази между ЧЕЗ и Гинка .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД