:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Брюксел поставя ново изискване за членството ни в еврозоната

Влизането в чакалнята може да стане не по-рано от година, смята премиерът
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Мнението на политиците и от ляво, и от дясно е, че България не трябва да изпуска момента да кандидатства за еврозоната. Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова успокоиха, че приемането на еврото няма да доведе до ценови шок.
Ново изискване за присъединяването на България към еврозоната може да ни отдалечи от единната валута. От близо година Европейската комисия поставя като бариера пред приемането ни във валутно-обменния механизъм ERM2, известен като "чакалнята" на еврозоната, ниските доходи и недостатъчно развитата икономика. Сега от страната ни се иска първо да се присъедини към Единния банков съюз. Това стана причина финансовият министър Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов вчера да изразят недоволство, че Европа ни поставя критерии, които не фигурират в европейското законодателство.

"България има стъпки, които първо трябва да предприеме. Присъединяването към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз и трябва да дискутираме, включително с ЕЦБ, какво значи това в реално изражение". Това заяви вчера зам.-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис, който взе участие в дискусия на тема "България в еврозоната - въпроси и отговори".

Българското правителство обаче е резервирано към подобен сценарий и ще настоява членството в банковия съюз да не е условие за ERM2, а двата процеса да вървят паралелно. Членството в банковия съюз на практика означава големите български банки да попаднат под директния надзор на ЕЦБ. По време на друг форум за еврозоната, организиран от Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, премиерът Бойко Борисов съобщи, че заради този спор не храни очаквания в следващите два-три месеца да има развитие по темата за eврозоната.

"Заедно с Европейската комисия работим в момента да се подготвят документите. До един месец ще получим пътна карта за кандидатстването. След това предстоят интензивни преговори, но тихи, с ЕЦБ и другите банки, от които зависи вземането на решение", поясни Борисов. Според него "можем да се поздравим с успех в рамките на една година". "Иска ми се по-бързо да стане, но много е бавна системата, много са големи страховете в Европа. Всеки ден има нови идеи в тази посока, и те са повече за разделение, отколкото за обединение", каза още Борисов.

Премиерът обаче не пожела да се ангажира с конкретен срок кога България официално ще подаде молба за членство в чакалнята на еврозоната. Преди време финансовият министър Владислав Горанов каза, че това ще стане до края на българското председателство на ЕС, т.е. до края на юни. "Европейците не обичат да ги пресират с такива неща. Там животът тече по-бавно, трябва да сме внимателни със сроковете", посочи вчера Борисов.

За пореден път премиерът и финансовият министър се оплакаха, че България е изпълнила всички формални критерии за членство в еврозоната и няма причина да получи отказ за присъединяване към еврозоната. "През последните години основните икономически показатели на България са по-добри от тези на някои страни, които отдавна са в еврозоната", каза Горанов. Според него ще е лицемерно и извън правилата Европа да ни третира по различен начин.

18
10750
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
26 Април 2018 19:59
Присъединяването към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз и трябва да дискутираме, включително с ЕЦБ, какво значи това в реално изражение".

Българското правителство обаче е резервирано към подобен сценарий и ще настоява членството в банковия съюз да не е условие за ERM2, а двата процеса да вървят паралелно.

И що така? Страх ни е да не би да паднат лихвите по кредитите до европейските нива, или да можем да фалираме още някоя банка, както КТБ?
26 Април 2018 20:02
Я хамилата, я хамиларя, да свърши първом преЦедателството, пък подир наесен ще стане ясно..........
26 Април 2018 20:08
Имам чувството, че ще влезем в ERM и ще приемем еврото, точно когато влезем в Шенген.
Иначе казано - друг път.

И още - това може да се окаже за добро.
Не случайно Дания и Швеция не напират особено, отделно и Вишеградците.
26 Април 2018 20:10
Вчера трима от ПП "Възраждане" събираха подписи за референдум ПРОТИВ влизането ни в еврозоната!
26 Април 2018 20:26
Присъединяване към банковия съюз означав БНБ от субект на финансовата политика да се превърне в неин обект. Толкоз.
26 Април 2018 20:33
Хаха,
Боко да вдигне минималната заплата на 2000 евро. Колко му е. Боко, ти можеш
26 Април 2018 20:54
Ново изискване за присъединяването на България към еврозоната може да ни отдалечи от единната валута.

Ами идеално!
После, като поискат нещо друго, ние вече ще сме паднали още надолу в класациите.
И пак няма да удовлетворим исканията им.
Което си е добре за нас.
Иначе ... цените отиват по релацията 1 лв. = 1 €.
Пенсии и заплати - ясно.
Та... аз съм доволен!
26 Април 2018 20:56
Пак се повтаря "изпълнихме всичко за Шенген", ама си измислят нови условия.
Макар че тук случаят е малко по-различен - защо пък да не подпомогнем закъсалата Гърция например? Кой бяга от лесни пари, които могат да ни вземат?
А и казват, че с влизането в чакалнята, трябва да махнем борда. Почти чувам как нечии мазни ръчички се потриват нетърпеливо.
26 Април 2018 21:50
Ами дано да не ни приемат в еврозоната, както и в Шенген. Това може да е само за добро!

Освен това, щом Дмитриевич и Менда агитират за приемането на еврото, това означава, че категорично не трябва да го приемаме!
27 Април 2018 07:03
Влизане в Еврозоната и Шенген няма да има докато живеем
на вересия с еврофондове.
Когато престанат субсидиите ще ни гледат сеира няколко години
дали можем да стоим на краката си ще решат какво да ни правят.
Без субсидии ще бъде оставена да управлява БСП и ако има
катастрофа тя ще бъде обвинена за нереформираната икономика.
27 Април 2018 07:31
Вчера трима от ПП "Възраждане" събираха подписи за референдум ПРОТИВ влизането ни в еврозоната!

Това къде, за да се подпиша и аз?
27 Април 2018 07:32
След този ясен сигнал става все по-очевидно, че сме поканени на европейската трапеза като ястие. Крайно време е да си потърсим друго място. Пък и нашият манталитет все пак е имперски и много не ни допадат двойните стандарти.
27 Април 2018 08:30
След този ясен сигнал става все по-очевидно, че сме поканени на европейската трапеза като ястие.

Току-що Съргей каза при Кикомян тъкмо обратното - че сме поканени откъмто дръжката на вилицата и лъжицата
27 Април 2018 09:00
Доходите в България са скандално ниски. С тях сме може би за Афро- зоната.
27 Април 2018 09:07
Когато тоа (Сергей Станишев & ko от туземни, «€ / $“». - евро_атлантически мекерета), опазарен и опозорен, пишман социалист - бащицата на най-мракобесния закон (за 10%-та плоска ствка на ... Данък спекула - КД, гарниран с безсрочна ваканция за плащанията по ДОО и НЗОК за месечни доходи - над 2 600 лева на плутократи и партократи) срещу интересите на милионите, обикновени, простосмрътни граждани - Народеца на Тааа държаво-подобна, частно_елитарна - плутократско_партокртска, корпорация "България" (уж, по конституция Нейн северен), ти каже добър ден, ипрати много поздрави на ... жена Му (изродила фауната, обяздила Народеца в ... т.нар. правителство "Орешарски" и от мен (каквото и да означава това за ... джендърите)?!...

БОЖЕ, БОЖЕЕЕ, ПРИБЕРИ СИ ВЕРСИИТЕ (по-подробно виж в "Брюксел поставя ново изискване за членството ни в еврозоната";http://www.segabg.com/post.php?aid=903247&tid=313287&action=r).

27 Април 2018 09:26
Аха! То пък сега БНБ независима, та дрънка! Заради борда резервите в чужда банка, пък печатането на хартишки ограничено( за второто- и слава богу)
29 Април 2018 11:53
Колега (tatyana1; 27 Април 2018; 09:26; http://www.segabg.com/post.php?aid=903247&tid=313287&action=r), пардон за закачката, но няма как да не приветствам Вашата "скрита", закачка (става въпрос за... обявената от Вас нормативна, "правилност" на ... неоколонизаторските, финансово-икономически, кредитно-инвестиционни букаи,) с т.нар. "валутен борд", наложен от СБ (Световната банка) и МВФ (Международния, валутен фондна) - Иинституции, подвасални на игж-цинтршчншти пичолборски интереси на Държавата, с държавен (публично признат) дълг от над 21 трилиона USD (т.с., пуснати в обръщение цифи, пуликувани върху зелена, рязана хартияна) от Частната (???) корпорация - "МВФ"?!...
29 Април 2018 12:10
... PS:

Пардон, за повторението, поредпоставено от струпаната от дестопръстницата ми "знакова нечетливост" (на финала на поста ми):

"...Институции подвасални на планетарно-безпределните, егоцентрични, печалбарско-потребителски интереси на „анонимния капитал” на хипер_”пазарната” държава - УСА/usa, чийто дълг от над 21 трилиона USD (т.с., пуснати в свободно обръщение цифри, публикувани върху зелена, рязана хартия в замяна на вътрешни и чуждински благини – например, подвасални властници, територии, суровини, висококвалифициран труд и неговите продукти) от Частната (???) корпорация - "МВФ"?!...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД