:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Имало е четвърти арестуван по делото за подкупа на кмета на "Младост"

Няма запис как Десислава Иванчева взема парите на инвеститора Ваклин, но имало СРС-та, в които казва, че го е поставила на колене
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Иванчева и Петрова показват бележки със свои коментари за обвиненията срещу тях. Причината - прокурорът им забранил да говорят с журналисти.
Имало е четвърти арестуван по случая с подкупа, за който е обвинена Десислава Иванчева, кмет на столичния район "Младост". Прокуратурата не разполага със запис как тя получава парите, но пък има записана нейна реплика, че е поставила управителя на инвеститора "Ваклин груп" - Александър Ваклин, "на колене". В деня на ареста си Иванчева се обадила на секретарката си да пусне преписката му.

Това са новите детайли, които станаха известни по време на мярката за неотклонение на арестуваните за подкуп от 70 хил. евро - Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров. Съдът ги остави в ареста, защото Иванчева била обществено опасна, понеже бавила преписки. За другите двама арестанти не беше казано нищо, но и те остават зад решетките. Иванчева поиска незабавно да бъде освободена, като отново отрече да е искала подкуп. "Не сме опасни, известни сме. Ние двете сме бойци, това да се скрием не е характерно за нас", каза кметицата в отпуск, но не трогна съда.

Четвъртият арестуван по случая е Стефан Дичев. Той е бил задържан за 24 часа, но нямало доказателства, че е съпричастен, затова бил освободен, съобщи прокурорът Илиян Рангелов, командирован за случая от Софийската градска прокуратура. Името му се споменавало в записите от подслушване, но не се намерили улики.

Адвокат Мариана Тодорова възрази срещу това, че не е разпитан и Георги Шопов, който направил връзката между Ваклин и Дюлгеров. "Прокуратурата е поработила доста през тези дни, допълнително е разпитала Ваклин, за да изчисти нашите възражения. Защитата счита, че не се опровергават нашите твърдения. Дадена е сума за маркиране много преди да бъде поискан подкуп", заяви Тодорова.

Имало документирани срещи на Дюлгеров с Ваклин. "В деня на ареста има среща в кафе на подзащитния ми с г-н Ваклин. Това е приложено като свалено от записите на камерите. Няма предаване на парични средства, пликове - каквото и да е. Според твърдението на прокуратурата парите са предадени в колата. От записите се вижда, че г-н Ваклин предава нещо - като лист хартия, в която е увито нещо, но не се вижда какво е", каза още Тодорова.

Адвокатът на Иванчева Марин Марковски разказа, че самият Ваклин твърди, че при срещата си с Иванчева тя се е държала много грубо с него. "Една кметица, която иска подкуп, не ругае хората", посочи адвокатът. Тя има следи от светещото вещество само по ръба на едната длан, по носа и по пръст на другата ръка. "Ако приемете аргументите на прокуратурата, означава да приемете, че може да се броят пари с длан", изтъкна той пред съда. Според Марковски следите по ръката са дошли от протокола за претърсване, подписан от нея на мястото на ареста, а по лицето й са оставени от служителката на антикорупционната комисия, която й запуши устата. Адвокатът продължава да твърди, че Иванчева е била арестувана незаконно от 10.30 до 13 ч.

Защитниците се въздържаха да коментират томовете с доказателства, добити със специални разузнавателни средства (СРС), с мотива, че прокуратурата може да им образува дела. Съобщиха само, че на записите не се вижда предаването на пари от Дюлгеров на Иванчева в кафене на "Кристал".

Има документирани срещи на тримата за размера на подкупа, как да бъде даден, в каква валута и как да бъде накаран Ваклин да го плати, твърди прокуратурата. Имало запис с реплика на Иванчева: "Поставили сме го на колене, няма да пусна преписката, докато не плати" - цитира по памет прокурорът. Имало показания на служители, че след работно време тя влизала в кабинетите на подчинените си и тайно вземала преписки и ги бавела.

Съдиите отхвърлиха всички искания на защитата, като заявиха, че първоинстанционният съд даже е разсъждавал повече, отколкото е необходимо. Дали са им светнали ръцете, или не било важно за съда по мярката за неотклонение.

От изложените факти стана ясно още, че съдът вярва на твърденията на прокуратурата, че в деня на предаване на подкупа в 12.55 ч. Иванчева се обадила на секретарката си Маргарита Стоянова (преди това секретарка на Дюлгеров) и й казала да извади преписката на Ваклин, защото вече била много забавена, и да започне да работи по нея. Росица Семова - служителка в общината, дала обяснения, че преписката била разпределена на нея на 15 март, а на 16 март Иванчева й наредила устно да не работи по нея. Тя отказала и кметицата й я иззела. Според съда Иванчева е имала към преписката "интерес в обем, несъответстващ на необходимата съобщителна функция". Тя искала от заместника си Румен Русев да изчисли цялата РЗП на бъдещите сгради на Ваклин.

Според съда няма основание да се говори за провокация към подкуп.



КОНТАКТИ

В съда Иванчева и Петрова се явиха с написани бележки, защото прокурорът им забранил да говорят с журналистите. "С Ваклин съм се срещала два пъти. Един път в общината, когато дойде и каза, че ще направи детска площадка. Преди това е било в началото. Не съм му поставяла условия", допълни тя, а после се опроверга сама: "Не се сещам кой е този образ". След това обаче разясни, че забавянето на преписката не било умишлено: "Ние не сме пощенска кутия, трябваше да бъдат правени проверки по преписката му. За това и тя се забави". "Гледали сме ги бавно. Поради липсата на хора някои неща са се забавили. Тази преписка не е била нищо по-особено от останалите", каза Биляна Петрова, която почти не взе думата.



АМБИЦИИ

Антикорупционната комисия да може "поне да задържа", поиска шефът й Пламен Георгиев в парламента. Той се похвали, че си изпълнил обещанието да хваща "хора с пари". Парламентът гласува предложенията му за членове на комисията без съпротива.

Забавеното строителство в "Младост" ще се отпуши

200-300 преписки за строителство, които са бавени между 3 и 6 месеца в столичния район "Младост", сега ще бъдат прегледани и вероятно задвижени. Това стана ясно от думите на заместниците на кмета Десислава Иванчева вчера.

Часове преди да стане ясно дали тя ще излезе на свобода и ще се върне на работа, Столичният общински съвет (СОС) побърза да назначи на мястото й един от заместниците й - Владимир Клисуров. Председателят на СОС Елен Герджиков заяви, че общината ще се съобрази със заявлението на Иванчева, която в момента е в отпуск, да я замества именно Клисуров.

Назначеният не посрещна с ентусиазъм решението, но обяви, че ще се съобрази с общинските съветници. Ден по-рано той и другият заместник - арх. Румен Русев, излязоха с декларация Русев да е и.д.

"Не се считам за достатъчно компетентен по основните проблеми, които са разглеждане на строителни документации, които аз със сигурност не съм компетентен в тях. Колегата с дългогодишен стаж е много по-компетентен. Затова ще разчитам на колегата Русев - той ще движи тези неща", каза Клисуров.

Иванчева обаче беше посочила, че Русев е човек, който не трябва да припарва до нищо, свързано с общината. Според нея той е близък с инвеститора Александър Ваклин, който е подал сигнала за подкуп. Русев отрече. Той не се почувствал засегнат и не знаел какво е провокирало Иванчева да смята така. "С г-н Клисуров винаги сме били заедно и сме работили чудесно", заяви той.



РАЗДОР

Русев потвърди, че не се разбира с Иванчева. "Аз исках по-маловажни неща като разрешение за строеж за външни връзки, разрешения за строеж на къщи, за изгребни ями, за издаване на административен адрес, ако е възможно да бъдат насочвани директно към мен, още от деловодството, да могат тези преписки да се движат в законовите срокове. Но те отиваха отново при нея", съобщи Русев. В съда Иванчева се яви със саморъчен плакат срещу него, като беше написала знак на равенство между него и презастрояването на квартала. Русев посочи, че никога не се е виждал с Александър Ваклин. "Знам за кой имот става въпрос, защото вече проверих. Неговите преписки са стигали до мен и са разпределяни надолу по отделите. Неговата преписка беше забавена с 3 месеца при г-жа Иванчева и оттам вече беше почнал да се движи". Русев не познавал бившия кмет Петко Дюлгеров.

14
6128
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
26 Април 2018 20:14
Прокуратурата не разполага със запис как тя получава парите, но пък има записана нейна реплика, че е поставила управителя на инвеститора "Ваклин груп" - Александър Ваклин, "на колене".

Има документирани срещи на тримата за размера на подкупа, как да бъде даден, в каква валута и как да бъде накаран Ваклин да го плати, твърди прокуратурата. Имало запис с реплика на Иванчева: "Поставили сме го на колене, няма да пусна преписката, докато не плати" - цитира по памет прокурорът.


Значи имат срещите между тримата арестувани, а точно за предаване на подкупа няма.
26 Април 2018 20:19
"Отпушват" тия 200 - 300 преписки и после може да се споразумеят с оная. Проблемът е решен. Да си протестират гражданите...
-------
Блогът на Генек
26 Април 2018 20:46
Това гербарче вакло искало да може "поне да задържа"? Значи детската му мечта е да разстрелва? Боже, бъди българин още само веднъж!
26 Април 2018 21:40
Имало запис с реплика на Иванчева: "Поставили сме го на колене, няма да пусна преписката, докато не плати"


Сега ми стана ясно, защо тази беше голямата гордост на БСП. Нали с нея уж пробиха в София. ХХАХАХХАХАХХАХАХАХ
26 Април 2018 21:54
Съдът ги остави в ареста, защото Иванчева била обществено опасна, понеже бавила преписки.


Чудесно начало! Обаче в съседната дописка се казва, че
11 хиляди забавени преписки чакат в Агенцията по вписванията, 7000 - в Агенцията по кадастъра


Чудно ми е, ако въпросните Иванчева и Петрова са забавили една преписка и показно ги арестуваха, тия в двете агенции какво трябва да ги правят? Мисля, че от спецпрокуратурата направо трябва да ги горят на клади.
27 Април 2018 00:36
Защитниците се въздържаха да коментират томовете с доказателства, добити със специални разузнавателни средства (СРС), с мотива, че прокуратурата може да им образува дела.

Верно ли това им е бил "мотивът" Май хич не им е било до коментиране, след като са ги прочели
27 Април 2018 05:24
Не ви ли напомня историята със Скрипалови?
Няма неоспорими доказателства, но само кметицата може да е поискала да й бъде платено!
27 Април 2018 09:39
Целта на занятието е изпълнена, преписките ще бъдат придвижени. Сега дали ще излезе виновна или не, е без значение...
27 Април 2018 11:44
В деня на ареста си Иванчева се обадила на секретарката си да пусне преписката му.

Ваклин груп имат няколко преписки в общинския район Младост. За коя иде реч и дали не е жалба, а не "преписка"? Да не стане пак прокуратурата (Баце) да звънят на някое ЕГН за "задържане" в ареста (бистришки тигър на работа в митницата).

Тя искала от заместника си Румен Русев да изчисли цялата РЗП на бъдещите сгради на Ваклин.

В Разрешението за строеж, издадено от гл. арх. Здравко Здравков, следва да е описана РЗП. Ново изчисляване на РЗП би било наложително, ако Ваклин груп са искали промяна в архитектурния проект и то по нередовен начин.

200-300 преписки за строителство, които са бавени между 3 и 6 месеца в столичния район "Младост", сега ще бъдат прегледани и вероятно задвижени.


Какви преписки са забавени? Едно е удостоверение за административен адрес (не може да бъде издадено, ако няма акт 16 - решение за въвеждане в експлоатация), друго е за промяна на комуникационни връзки (разширяване на трафопост без да има накъде) и съвсем трето е за промяна на градоустройствен план.

Писна ми от фейк новини - уж подкупа бил 500 хил. евро (20 евро на кв.м РЗП или строеж на сграда(и) с 25000 кв.м. РЗП каквото разрешение за строеж няма) , уж първия транш бил 70 хил. евро, а пък намерили уж 56 хил. евро (Дюлгеров бил задържал 14 хил. евро -делът му обещан от ? май прокуратурата беше), преброили уж 51 хил. евро и накрая парите ги няма, а "светещите" проверяващи белязали "челото" на Иванчева. И това съдът го намира за нормално!? Нищо чудно след като братя Галеви ги няма; затворниците ги няма в затвора, какво остава за едни пари, дето уж били отпуснати като банков кредит (банката, отпуснала кредита на Ваклин груп, що не е призована за свидетел - основанието за кредита нали бил искания подкуп? Или ще бъде призовани като съучастник в корупционната сделка? ).
27 Април 2018 13:02
Забавеното строителство в "Младост" ще се отпуши


На печелившите - честито!
На жителите на младост - Спете спокойно, деца! Кажете сбогом на градинките и междублоковите пространства.
Сега ще видите "Кон боб яде ли?" - когато гешевци, дюлгеровци, конпири и вакли агънца с размах освободят незаконното застояване. След като отстреляха пречката!
27 Април 2018 18:15
Брей че люта била тая Иванчева!
С колко ли ще ни осъди в Страсбург?
И дали ББ или ЦЦ няма да се бръкнат този път сами, че да олабят фенчетата си
27 Април 2018 20:25
А между другото, вече 2 седмици по жълтите СМИ-та циркулира и следната новина:
Иванчева рекетирала и мощна турска компания за 10 апартамента
https://www.blitz.bg/kriminalni/goreshcho-razkritie-ivancheva-reketirala-i-moshchna-turska-kompaniya-za-10-apartamenta_news594573.html

При това не коя да е компания, а именно "Гаранти Коза" - същата, дето Иванчева направи едно вечерно посещение на строежа й, и я излови да изливат бетон без издадено строително разрешение!
Тц,тц...
28 Април 2018 07:27
Old_BG27 Април 2018 18:15
Брей че люта била тая Иванчева!
С колко ли ще ни осъди в Страсбург?


Колкото да може да си купи една къща с дворче в някое селце на Германия, Швейцария или Австрия.
28 Април 2018 08:28
Груба и недоизпипана работа - герберска.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД