:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 158
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България вече има европейска титла в бадминтона

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви спечелиха златото без загубен гейм
Снимка: Badminton Europe
Габриела и Стефани Стоеви позират с първите златни медали от европейско първенство за българския бадминтон.
Габриела и Стефани Стоеви пренаписаха историята на българския бадминтон, след като станаха европейски шампионки при женските двойки на първенството на континента в Уелва (Исп). Сестрите от Хасково спечелиха най-значимата си титла след разгромна победа на финала срещу френския дует Ане Тран и Емили Лефел с 2:0 (12, 10) за 42 минути. Това бе шести успех за българките от шест мача с тези противнички, които са №33 в света.

Титлата обаче е първата за България от европейско първенство. До вчера страната ни имаше едва две отличия на континента - сребърно на Стоеви от миналата година в Колдинг (Дан), когато те загубиха финала срещу Камила Ритер-Юл и Кристина Педерсен, и бронзово на Линда Зечири при жените в Карлскруна (Шв) през 2012 г. Сестрите имат и един златен медал от Европейските игри в Баку`15, но тогава турнирът не бе с ранг на еврошампионат.

Стоеви, с треньор бившия национал Михаил Попов, с когото работят предимно във Франция, бяха най-високо класираната в световната ранглиста двойка (№12) на Евро`18, след като водачките в схемата и №2 в света Ритер-Юл и Педерсен се оттеглиха точно преди състезанието заради "лични причини" на Ритер-Юл. Така титлата, която датчанките спечелиха на последните 4 първенства, бе овакантена и Стефани (22 г.) и Габриела (23 г.) се възползваха максимално от този шанс. В петте си двубоя те не дадоха дори и един гейм на съперничките. Най-много точки в една част - 18, те допуснаха на полуфинала с поставените под №3 в схемата датчанки Майкен Фругаард и Сара Тигесен (№23 в света), но се наложиха също с 2:0 (10, 18), което бе тяхна 9-а победа от 10 мача с този дует.

Златният медал на Габриела и Стефани направи България едва десетата страна, спечелила европейска титла по бадминтон в 50-годишната история на тези първенства, започнала в Бохум (Гер) през 1968 г. Общо отличия пък са печелили само 15 държави.
933
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД