:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 161
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Епоха на хостилизъм

R.I.P.*, международно право. Ти беше една твърде светла идея, за да оцелееш в този толкова егоистичен свят. Само най-застреляните академични зубрачи и най-правоверните политически натегачи не са разбрали, че международното право като система от ясни, общоприети между няколко или всички страни в света писмени норми вече умря. Както се случва най-често в модерната история,

то бе пречукано при нас,

на Балканите - падна смъртно ранено още когато се сипеха бомбите над Белград и се разпокъсваше все още живата Югославия. Сетне международното право дълго агонизира, но вече загуби сила и предаде дух. Работа на историците е да разкажат и покажат как стана това, да дават примери и да анализират прецеденти. Такива като прецедента Шенген: договорени са условията за присъединяване на България и Румъния, те отдавна са изпълнени, но години наред другата договаряща страна - Западът, отказва да изпълни договора. Дотук. Всякакви приказки за правов ред са чиста измама, щом като една страна, даже най-богатата или най-силната, може да откаже да изпълни свое задължение дори към най-бедната и слабата страна - и да й се размине без нищо.
Тепърва ще има много оплаквачи да леят сълзи за доброто старо международно право. Но за икономистите, а в още по-голяма степен за стопанството, е по-важно да си отговорим

анархия ли настава, или има нов ред

в международните отношения. Да сме наясно: кончината на познатата ни система на международното право разчисти пътя на друг световен ред: угасна силата на правото и вече действа правото на силата. Който е силен, той налага своето право - докъдето се простира и му стига силата. Затова националните закони на САЩ, най-силната икономически, политически, военно и във всякакъв друг аспект държава, вече се налагат и прилагат като глобални закони, пр. FATCA. Съветвам всеки, който е загрижен за бизнеса си, внимателно да изучи и никога да не нарушава законите на САЩ и на другите регионални сили, които могат да се стоварят върху него. За нас, аборигените в европейската периферия,



новият ред може да е по-изгоден,



защото нищо ново няма в този ред, ние векове наред сме съществували подложени на правото на силата и не само сме генетично кодирани за максимална приспособимост, но имаме и опита да се адаптираме към всякакви реформи и преходи. И досегашните правила не бяха правени в наш интерес, та и новото право на силния няма да ни затрудни особено. Важното е да разбираме какво се случва и какво предстои - най-вече в икономиката, от която се храним.



Не вярвайте на европейски празнодумия,



независимо дали идват от брюкселски или от други началници. Самите така наречени лидери на Европа са безпомощни и очевидно не знаят какво ги чака утре. Но внимателно трябва да се следят откровенията, особено на по-простодушните и искрени шефове. Когато например комисарят Йотингер ни осветлява, че бюджетният приоритет на ЕС щял да се мести през следващия седемгодишен период "от Изтока към Юга", повярвайте му. Това значи, че парите от Европа за всякакви проекти в България ще паднат (до размера на нашата вноска в бюджета, сиреч с около 2 млрд. евро) и всички достъпни бюджетни пари ще се пренасочат към Франция, Италия и Гърция, за да градим Крепостта Европа срещу преселниците. Опитайте се да намерите своето място в новия европейски модел. Все по-често ще чувате за



"(нео)протекционизъм"



Икономистите западняци наричат с този термин очаквания разпад на системата на либерална търговия по правилата на Световната търговска организация. Теориите за някакъв нов протекционизъм се дължат на папагалския нагон и бедната фантазия на колегите. Протекционизъм (от лат. protectio, защита) е икономическата политика, наложена от великите сили по време на Великата депресия от 30-те години с цел всяка от тях да защити своите производители от чуждата конкуренция на вътрешния пазар. Резултатът е бил ужасен, световната търговия замръзва на минимума, растежът е трайно блокиран. Но днес глобализацията е толкова напред, че никакъв протекционизъм не може да опази националното стопанство дори на най-големите държави. Новата политика, която вече се налага, не е защитна, тя е по замисъл и в основата си нападателна, можем да я наречем например



политика на хостилизъм



(от лат. hostilia, враждебност) - нейната цел е не толкова да защитава своите (трудно е в глобалния свят да се определи кой е свой и кой е чужд производител), колкото да атакува конкурентите, като им отнема пазари и затруднява достъпа им до капитали и ресурси за развитие. Налагането на мита върху вносната продукция ще бъде, разбира се, използвано широко, но не по начина, който знаем при сравнително почтената система на протекционизма (относително еднакви по групи страни и по отрасли митнически режими и ставки).



Ключов инструмент на хостилизма е санкцията,



наказателното действие. За разлика от защитните мита върху вноса в системата на протекционизма при хостилизма мита ще се налагат като наказателна мярка, избирателно към конкретни страни и внимателно върху точно определени продукти и дори производители. И наред с митата ще видим доста разнообразни санкции, включително срещу конкретни лица, фирми и проекти. Макар засега Европейският съюз да остава извън наказателния списък на САЩ,



санкциите срещу ЕС са неизбежни



и ще бъдат наложени в най-скоро време. Визитите във Вашингтон на шефовете на изпълнителната власт на Франция и Германия видимо не завършиха с обещания, че техните фирми и продукти ще бъдат пощадени. Такава е егоистичната логика на хостилизма, че и от двете страни на Атлантика взаимно ще се налагат мита, а и други санкции. Каквито и да са те, нищожният български износ към САЩ няма да пострада. Но българските производители имат всички шансове да заемат нишите, които ответните мерки на ЕС ще освободят на вътрешния пазар. В епохата на хостилизъм, докато големите се карат, по-гъвкавите малки могат добре да печелят, но трябва и да умеят да се пазят.



- - -

*R.I.P. requiescat in pace (лат.) Почивай в мир, ритуална фраза в католическата заупокойна служба и популярен епитаф.

16
5915
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
29 Април 2018 19:24
...прецедента Шенген: договорени са условията за присъединяване на България и Румъния, те отдавна са изпълнени, но години наред другата договаряща страна - Западът, отказва да изпълни договора...

Хърсев, Хърсееев...
и тебе ли за шенгеня взе да те стяга чепика!
Що поне за еврозоната не пошеш, финансист си все пак, не антимафиот.
Ако нежзнаеш, да ти кажа - смисълът на шенгенската система е в свързаността и обмен на данни в реално време между спец.службите на страните в системата.
Ей затова е целия зор - утайката на шайката, заграбила Родината ни, да има достъп в реално време какво "колегите" знаят за далаверите ни тука.
Види се, пълен черпак получават някои да ривЪт за тоа пусти шенген...
29 Април 2018 19:33
Така е, джунгла е. Цинизъм, но обоснован. За обосновката.
29 Април 2018 19:37
Оти за ЕМР2 се иска централна банка, а на Хърсев му е бедна фантазията кви ще ги свършат централни банкери назначени от ГЕРБ.
Затуй си говорим за бандитизма на големите и как джебчиите и мародерите да оцелеем в придошлите мътни води поединично.
В коеро ни бива.
29 Април 2018 20:18
Щом не ни щат в Шенгеня, значи имат некви планове за нас...Що да си абят еврото!
Я на Турция да ни харижат, я на Албания, в рамките на широко Косово...
29 Април 2018 21:11
провинциалист
и ти ли бъркаш шенген с еврозона?
Мързи ме да броя, но ако не половината, то значителна част от членовете на шенген НЕ СА в еврозоната
29 Април 2018 21:48
Да, в периодите на икономически растеж - насърчаване на свободната търговия - за да изнасяме по-успешно (САЩ), когато дойде кризата - протекционизъм, другите да плащат загубите, от криза, причинена от нас (САЩ), според каквото ни е угодно на нас (САЩ).

И не сега са умрели международното право и споразуменията за свободна търговия, те винаги са били мъртви, западът ги съживява само когато им носи печалби, през другото време каубоят ги гази с ботушите си и ги разстрелва с колта си. Блажени вярващите, че тяхно ще е царството небесно.

Американци ще купуват медийната империя на Кой, както казва каубоят, едно предложение, което не можеш да откажеш...

На нашите слагачи на американците, Ония всичко ще им вземат, въпрос на време е, и кой да ги защити, народа си го хвърлиха на кучетата.
30 Април 2018 11:53
хостилизъм


WTF, да попитам и аз като врекиджа.
30 Април 2018 19:09
Пречукано? ????????
01 Май 2018 23:47
***
02 Май 2018 16:08
.
03 Май 2018 09:47
>>><<<
Хостилизъм е нова дума, за да не се бърка с летище "Враждебна".
03 Май 2018 10:04
aliens vs. hostiles
03 Май 2018 10:07
Гео
02 Май 2018 16:08


Добър откъс си подбрал! Казва всичко за... автора.

...защото нищо ново няма в този ред, ние векове наред сме съществували подложени на правото на силата и не само сме генетично кодирани за максимална приспособимост, но имаме и опита да се адаптираме към всякакви реформи и преходи. И досегашните правила не бяха правени в наш интерес, та и новото право на силния няма да ни затрудни особено. Важното е да разбираме какво се случва и какво предстои - най-вече в икономиката, от която се храним.


Nothing else matters

https://www.youtube.com/watch?v=tAGnKpE4NCI
03 Май 2018 10:08
хостилизъм


Важното е да се действа без анксиозност.
03 Май 2018 10:26
Тест за анксиозност

Одговорите кои укажуваат на анксиозна состојба се означени со А. Впишете по 2 бода за одговорите каде сте заокружиле А (ова значи “Дa”, а по нула бодови за оние каде сте заокружиле Б (ова означува “Не”

1. Мислите ли дека имате малку причини за задоволство? (А) (Б)
2. Во последно време не сте сигурни што очекувате од иднината? (А) (Б)
3. Рацете и нозете ви се пријатно топли? (А) (Б)
4. Убедени сте во исправноста на своите одлуки? (А) (Б)
5. Од неодамна интензивно сакате да отидете, побегнете којзнае каде? (А) (Б)
6. Патите ли од главоболка? (А) (Б)
7. Дали често ви е мака? (А) (Б)
8. Сметате ли дека можете да правите што сакате? (А) (Б)
9. Во последно време чувствувате нетрпеливост кон членовите на семејството? (А) (Б)
10. Нетрпеливи сте и кога нешто работите? (А) (Б)
11. Би сакале ли да бидете некој друг? (А) (Б)
12. Задоволни ли сте со животот кој го водите? (А) (Б)
13. Патите ли од чести дијареи? (А) (Б)
14. Понекогаш, кога ќе се збуните, обилно се потите? (А) (Б)
15. Се срамите ли од поедини постапки? (А) (Б)
16. Би сакале ли своите акции да ги спроведувате побрзо и поодлучно? (А) (Б)
17. Понекогаш имате гушење или биење на срцето? (А) (Б)
18. Кога луѓето зборуваат за вас, ви се чини дека не се искрени? (А) (Б)
19. Се почесто имате впечаток дека повеќе не сте она што сте биле?? (А) (Б)
20. Имате ли желудочни пречки? (А) (Б)
21. Кога излегувате од дома, чувствувате ли потреба да се вратите и проверите дали сте го исклучиле светлото, дали сте ги заглучиле вратите? (А) (Б)
22. Се воздржувате да го изнесете мислењето од страв другите да не ве исмејуваат и критикуваат? (А) (Б)
23. Сметате ли дека иднината е безнадежна или помислувате ли на самоубиство? (А) (Б)
24. Дали гледате или слушате нешто што некој друг не го забележува? (А) (Б)
25. Со задоволство би се промениле, но тоа ве плаши? (А) (Б)
26. Верувате ли дека поседувате натрпиродна моќ или дека некој друг над вас ја променува? (А) (Б)
27. Се случува ли толку да се возбудите, што подоцна не можете да заспиете? (А) (Б)
28. Ви треба повеќе од еден час да заспиете, а станувате еден час пред време? (А) (Б)
29. Поседувате ли барем малку самољубие? (А) (Б)
30. Иако не сте на диета, изгубивте многу тежина? (А) (Б)
31. Сонувате ли страшни сонови? (А) (Б)
32. Многу се грижите за чистотата, плашејќи се да не се заразите? (А) (Б)

0 бодови: Нешто не е како што треба. Малку анксиозност во животот нема да ви штети.
До 20 бодови: Состојбата е нормална. Постои мала анксиозност, но нема причини за загриженост.
Од 20 до 40 бодови: Постојат тешкотии, коефициентот на страв е прилично голем. Работете на себе или обратете се на лекар за да ви помогне.
Повеќе од 40 бодови: Упс! Анксиозноста ви е толкава да имате потреба од стручна помош
04 Май 2018 16:55
-
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД