:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 370
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пътят на пациента и министерството на смъртта

Защо растат дълговете за лечение в чужбина - защото българите бягат от лечението тук
Схемата на НЗОК, указваща пътя на пациента. Освен че няма нормален човек, който да може да се ориентира в това чудо, най-дразнещото е, че при подобни схеми здравноосигуреният трябва да е в центъра, а не отстрани в опит да щурмува системата.
На сайта на здравната каса се мъдри удивителна картинка, изобразяваща пътя на пациента. В детайлите си това е напълно неразгадаем лабиринт, единственото ясно в него е, че водещото в системата е направлението, здравноосигуреният е някъде встрани от цялата постройка, която пък изглежда оградена и непробиваема. Подобен ребус е далеч по-подходящо да се нарече "Внимание! Опасно за живота!", но в крайна сметка той си е точно на мястото. Дори може да бъде ползван за лого - и на здравната каса, и на здравната система. Защото този триумф на чиновническата мисъл онагледява изключително точно пътя на пациента в една безхаберно управлявана дехуманизирана система.

Очевидно от здравната каса поне привидно са опитали да помогнат на пациента, указвайки му пътя - как да иде на зъболекар, пред ТЕЛК, в болница, да вземе направление и лекарства. И явно са останали доволни от резултата, щом са публикували картинката. Тоест някой чиновник е нахвърлил някаква скица, после тя е била одобрена от началника му, а след това и от началника на началника. И на никого в здравната каса не му прави впечатление каква височайша глупост е произведена. Защото там, подобно на цялата нацвъкана с калинки администрация, така си работят - не за да свършат нещо, а за да тече заплатка, или ако позицията позволява - и далаверка. Дни наред от касата не можеха да обяснят колко точно дължат на чуждите фондове, защото едната дирекция си водела една сметки, а другата - други, на началниците първо дали грешните данни и чак след това верните. При положение че здравното министерство подготвя нови модели за цялата система, част от които ще е и по-добро обезпечаване на лечението на неосигурени, здравната каса и НАП още ползват различни данни за броя неосигурени, като за едните те са 700 000, а за другите - почти двойно повече. Цели 400 000 души са в графа "други" и само се предполага защо не са осигурени. Тоест ще правим промени, нищо че не знаем за кого точно. Затова и малоумни илюстрации, които така или иначе никой не гледа, защото и не очаква точно здравната каса да му помогне в хаоса, са бели кахъри. Видно е и от картинката -пациентът е последната грижа на НЗОКАко човек има неблагоразумието да влезе в сайта на британската здравна служба, там го посреща търсачка за най-близките лекари и болници (и НЗОК има такава. Ако човек търси коя болница наоколо лекува пневмония, трябва да въведе в полето номера на клиничната пътека. Ако му се вижда сложно да търси номер на своята клинична пътека сред всичките над 260 - негов си проблем). Няма допълнителни обяснения, схеми със стрелки и кутийки как пациентът да се добере до търсената услуга. Ако например човек търси личен лекар в Ливърпул, получава информация не само кои са практиките там, но и колко пациенти имат, какви са отзивите за тях, записват ли онлайн, дават ли рецепти онлайн. Ако търси болница - освен всичко друго има и данни за смъртност в конкретното лечебно заведение и отзиви за храната.

NHS има на видно място и форма за онлайн издаване на европейска здравна карта и записване на час при личния лекар. У нас за ЕЗОК се ходи в офис на ДСК. И двете институции имат телефони за консултации, но при този на НЗОК "времетраенето на една консултация е 5 минути, след което връзката автоматично прекъсва. В случай че за определените 5 мин. не е предоставена необходимата информация, телефонът може да се избере отново и да се продължи разговорът със същия експерт от отдела". Каквото и да прави британската здравна служба по същество, поне не дава вид, че основната й цел е да накара пациента да побегне с писъци.

Картинка за правата на пациента има и на сайта на румънското здравно министерство - ако ще се мерим със собствената си черга. Тя също е напълно нищонезначеща, но поне е по-прегледна и не плаши никого.

По-лошото е, че схемата на касата е вярна по същество. Както е илюстрирана, така е и организирана и управлявана здравната система и в нея няма място за пациента. Системата не се занимава с него, а с навигация между кутийките, правилно отчитане на съответните бумажки, като целта на упражнението е да се получат пари от здравната каса, а не да се лекуват хора. Пациентът е средство, а не цел и смисъл на схемата. И тъй като здравната каса още анализира защо разходите й за лечение в чужбина растат главоломно, защо български пенсионери ходят да умират в Германия, а онкоболните масово се изнасят към ЕС - може просто да погледне собствените си указания за пътя на пациента. Всеки, който може да намери и минимален начин да отиде да се лекува навън, го прави. Защото бяга от този убийствен лабиринт, в който и здравите трудно оцеляват. Защото тук е съвсем нормално пациент от друг град, пристигнал рано сутринта за операция,да бъде върнат откъдето е дошъл, защото му липсва някакъв документ;да се изписват деца от болница, защото "пътеката е за 5 дни", въпреки че не са доизлекувани; близките на тежко болни лично да носят и сменят памперси, нищо че пациентът е в болница; основното задължение на хоспитализирания е да си носи: лъжица, вилица, чехли и тоалетна хартия; да си в постоянно неведение какво се случва, какво следва, още колко пари трябва да платиш, на колко гишета да повисиш; на кого да вярваш.

Въпросът изобщо не опира само до парите и прословутото недофинансиране на здравеопазването. Пациентите в България отдавна са свикнали, че трябва да плащат, и не това ги дразни най-много. А че са в безнадежден лабиринт, в който - дори и да си платиш много - не знаеш какво ще получиш, пак ще обикаляш като луд и няма да виждаш изхода. И рано или късно си правят сметката, че ако отидат в Германия по линия на здравната каса, пак ще платят път, престой и хонорари за лекари, но ще ги посрещнат от вратата, ще ги сложат да седнат в инвалидната количка, ще се отнасят човешки и ще се погрижат за тях.

Сайтовете на българското и английското здравно министерство доста си приличат, с две основни разлики. На английския няма интервю с министъра, качено на най-централното място. Самото министерство е представено така: "Министерството на здравеопазването и социалните грижи помага на хората да живеят по-добре за по-дълго. Ръководим и финансираме здравните и социалните грижи в Англия, така че хората да имат подкрепата, грижата и лечението, от което се нуждаят, със състраданието, уважението и достойнството, което заслужават".

На началната страница на българското МЗ като политика и управление е определено: "Постигане на по-добро здраве за гражданите чрез интегрирана профилактика, ранна диагностика и ефективно лечение на заболяванията и уврежданията", като това се прави с цел "снижаване на смъртността с 20%" при възрастта от 0 до 65 г., а след 65 години - "увеличаване с 20% на средната продължителност на предстоящия живот".

Там смятат за своя задача хората да живеят добре и достойно. Тук сме си поставили за основна цел да умират по-малко. Но докато не се научим на състрадание, уважение и достойнство( тази цел ще е непостижима.7
6606
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
29 Април 2018 20:18
Ясно е, че когато няма ограничение в цената.. Всеки би отишъл при най-добрите специалисти. Даже тук да има добро здравеопазване. Проблемът е, че държавата/касата/ плаща като взима от лечението на стотици, че и хиляди други хора.
29 Април 2018 22:36
Ако човек има неблагоразумието да влезе в сайта на британската здравна служба,

Не разбрах в Британия болниците дали са търговски дружества? И с какво търгуват? Защото в България търгуват със страха на гражданите. Обществото отдавна, а отскоро и политиците, знаят, че е глупост болниците да гонят някаква фърчаща печалба, което е същността на търговията. А всъщност да са все на загуба. От какво? Защо не се финансират както трябва.
Кога ще се проведе сериозно обсъждане там, където забъркаха тази каша - в парламента.
30 Април 2018 00:57
Всичко описано е вярно, но не е цялата истина. За средствата, които получава българската здравна система (все още) предлага превъзходно качество. Не става въпрос само за директното сравнение на разходите. Ако NHS получаваше същия процент от британския БВП, който получава НЗОК от българския, то тя просто щеше да рухне.
Българското здравеопазване все още работи по инерция от миналото и въпреки усилията на МЗ и НЗОК да го унищожат.
30 Април 2018 04:37
Какво да я гледам таз схема? Като ми трябват изследвания, специалист, защото съм болна, но в нея не пише ОПЛ да ме пита как съм, да ми измери кръвното, да ми даде изследвания, въпреки, че съм уж диспансеризирана. Когато опитах да поискам изследвания, които преди ми се полагаха на 3 месеца плюс специалиста, ми врясна, че били веднъж годишно?! Не му повярвах и ходих да питам в Касата. Там се лутам половин час, не знаят кой да ми каже. После чакам опашката. Чакам и да ровят из някакви неща в компютъра и накрая стигат до извода, че май наистина било така. Обаче не се знаело, защото тази пролет пак ще има промяна?! Следващия път ще стане веднъж на три години ли??? Като отида на кардиолог: Ай, положението е зле, дай да ти сложим стент, че ще умреш! Редовно следи холестерола, че другият стент ще се запуши. Ама на кого му пука бе??? Човек по-добре да умре, отколкото да се занимава с техните схеми!
30 Април 2018 09:01
Янина, поздрави от Здравчето!

Какъв печален ресор имаш...
30 Април 2018 09:36
Много верни неща са казани, но това не значи, че всичко е вярно... Схемата на НЗОК е напълно разбираема, макар че би могло да има графични възражения към нея.
30 Април 2018 10:46
Извинявайте, ама как искате да е "справедлива" система, в която друг решава вместо вас дали ще има пари и колко вие да се лекувате?
Никога няма да намерите "абсолютната" система, защото болестите са различни, всички смята неговата за най-значима, а парите са ограничени. Няма начин да стане.

П.П. В моята специалност, компютрите, има една теория за това, че всичко може да се реши с компютър, стига той да има безкрайни ресурси (в същност теориите са две, но и двете са базирани на безкрайни ресурси). Практиката, за съжаление, е съвсем друга, защото няма безкрайни ресурси. И това е породило през годините непрекъснатата поява на нови методи и сценарии на приложение, но всички те са добри само за група случаи. Само специално акцентувана група.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД