:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ще ви кажем истината, но не цялата!

Дайте ми власт над медиите и аз ще превърна всяко общество в стадо свине
Колажът със сирийското момиченце (вляво) и липсващата връзка между тях.
В последните няколко години потокът фалшиви новини се превърна в истинско цунами, което заля медиите и социалните мрежи. Освен откровено заблуждаващите и измислени истории тенденцията напоследък е масово да се публикуват и новини, които в същността си не са лъжливи, дори понякога са от същото събитие, но представени в съвсем друг контекст. Това прави различаването им като фалшификат изключително трудно.

На американския сенатор Хайръм Джонсън се приписва авторството на фразата: "Първата жертва на войната е истината". В епохата на масовите комуникации тази фраза придобива с времето все по-голямо значение - пресата на Уилям Хърст и разпалването на Испано-американската война е може би първият признак как медиите могат да оказват влияние върху общественото мнение и хода на събитията. През Първата световна война грубата пропаганда на воюващите страни съдейства за ожесточаването срещу врага, който е представян като чудовище, който набучва на щика си деца - германците, или е човекоядец - българите. Този процес се засилва през следващата световна война, когато измислянето на убедителни фалшиви новини се превръща в държавна политика - като хвърляните от въздуха прословути бомби играчки, бонбони и писалки, изобретени от фашистката пропаганда на Мусолини, с радост прегърнати от нацистката машина на Гьобелс и изненадващо живи и до днес и у нас. Появата на интернет, блоговете и социалните медии, както и ожесточаването на т.нар. хибридна война през последните години поставиха фабрикуването на пропагандни и лъжливи материали на ново, по-високо стъпало. Особено видими са резултатите в продължаващата вече няколко години гражданска война в Сирия.



Сирийското момиче

Спасителните екипи на "Белите каски" в Сирия са сред често атакуваните с фалшиви новини. Едно от най-разпространените обвинения е фотографията с момиченцето, което при спасяването му от разрушенията е носено от трима различни човека. Официално снимките са направени в Алепо през август 2016 г. след бомбардировка от правителствен самолет. След като първоначалните кадри обходиха света, поддръжниците на Асад контрираха с тройния колаж, внушавайки, че едно и също дете се използва от няколко човека в различни ситуации. Истината се разкрива, когато се видят и останалите кадри от събитията - спасителите, когато вадят затрупани хора, правят верига и предават един на друг оцелелите, за да достигнат по-бързо до медицинска помощ.



Филмът на "Белите каски"

На 5 март тази година активистката Пенелопе Стафила публикува в своя "Фейсбук" профил кадри, за които твърди, че са от студио на "Белите каски", където те продуцират своите клипове как спасяват хора от проправителствените бомбардировки. "Новината" бързо беше подета от множество медии, поддържащи сирийския режим. По-късно обаче се оказа, че това са моменти от снимачната площадка на игралния филм "Човек на революцията" на Наждат Анзур, които той е публикувал във "Фейсбук" профила си. По ирония на съдбата главният герой във филма помага на "Белите каски" да продуцират фалшиви новини.



Фалшивите гробове

В началото на януари 2013 г. една трогателна снимка от гражданската война в Сирия се превърна в символ на ужасите на кръвопролитията в страната - сираче, спящо между гробовете на родителите си. За жалост това е класически пример как извадена от контекста фотография заживява свой живот. Кадърът е дело на 25-годишния по това време саудитец Абзул Азиз ал Отаиби и дори не е от Сирия - той прави снимките край град Янбу ал Бар - на 250 км от град Джеда в Саудитска Арабия. "Гробовете" са натрупани за случая купчини камъни, сред които той заснема сина на своята сестра. След фотосесията Абдул Азиз качва снимката в своите "Фейсбук" и "Туитър" профили като част от свой артистичен проект. Изрично отбелязва, че това не е в Сирия, дори публикува и снимката на усмихнатото момче и добавя цялата история около снимките. Проблемът възниква, когато това изображение е качено в "Туитър" профила на един американски мюсюлманин - @americanbadu. Той пише, че това е в Сирия и родителите са жертви на Башар Асад. По това време профилът му има 187 000 последователи и снимката се разпространява мигновено по ислямските и най-вече джихадистките профили и сайтове. Там пък е забелязана и от западните медии и пламва втора вълна - отново въз основа на погрешното описание. И въпреки че Абдул Азиз е бесен как са изкривили проекта му, духът от бутилката вече изпуснат и едва ли някога ще се върне обратно.



Майтап, майтап, ама...

Съвсем неочаквано в потока фалшиви новини се оказаха сатиричните сайтове, създаващи комични и напълно измислени новини. Но докато в "НеНовините" абсурдността е доведена до крайност и вицът се улавя веднага, то при други нещата са по-комплицирани. Причината е, че те създават измислени новини, които твърде много приличат на реалните. И когато някоя медия ги копира, къса се връзката, показваща шеговитостта на новината. Класически пример е материалът за въвеждането на звание маршал в армията. Оригиналът е на "Гъдел нюз", където с големи букви най-отгоре пише "Сайт за новинарско фентъзи". Само че "новината" се появява в левия "Знаме 365", откъдето заживява собствен живот и се разпространява доверчиво от десетки, възмутени от идиотизма на управляващите.

Подобен е и случаят с анонимно цитиран коментар на министър Екатерина Захариева, озаглавен "Турция ни е дала свобода и равни права през 1876 г., руската окупация разкъсва България на парчета..." За първи път се появява в друг майтапчийски сайт - "Zero Нюз", чието мото е "Измислени истории, фейк нюз и други веселби на гърба на политиците..." Но в Прес.bg "новината" вече има и автор, но няма никакво указание, че е взета от сатиричен сайт.

За жалост повечето коментари дори под оригиналните публикации в "Гъдел нюз" и "Zero Нюз" показват, че масовият читател възприема тези "новини" като чиста монета. И волно или неволно тези сайтове минават на "тъмната страна", произвеждаща класически фалшиви новини.



Ключът е в заглавието

Друг прийом в правенето на подвеждащи новини е разликата между заглавие и основен текст. Обикновено с огромни букви се анонсира нещо скандално и бомбастично, докато в текста авторите могат да си позволят лукса да напишат коректно новината. Практиката сочи, че масово се чете и коментира впоследствие написаното в заглавието, а не оригиналната новина. Така хем авторът не може да бъде съден за клевета или подвеждане, хем е постигнал целта си за определено внушение. Например новина в "Блиц" крещи със заглавие "Извратихме се! Даваме на децата ни да играят със сперма и сифилис срещу 17 лева!" От текста обаче става ясно, че това е комплект от играчки с образователна цел. А цитираната накрая клиентка напълно опровергава и заглавието: "Използвам ги, за да покажа на сина ми какво ще стане, ако не си мие ръцете и ги лапа, или пък какви човечета ще го лазят, ако не си изяде салатата. Много са ми полезни".



Вместо финал

Изброените примери показват колко бързо мутират фалшификатите и как разпознаването им става все по-трудно дори за опитните читатели. Аксиомата "Истина е - прочетох го във вестника" вече е сериозно компрометирана. Очевидно е назряло времето освен прословутата баба Илийца в училищата да се преподават и критично четене и разбиране на публицистиката. Иначе рискуваме да се сбъдне мечтата на д-р Йозеф Гьобелс: "Дайте ми власт над медиите и аз ще превърна всяко общество в стадо свине!"





Какво да се прави?

Проверете източника. Ако сте отворили непознат сайт, вижте дали има раздел "За нас" и дали там има изобщо имена. Липсата им е явен знак за сайт за фалшиви новини.

Проследете пътя на новината. Дори материалът да е в медия, която често посещавате, вижте дали е оригинален, или има препратка към друг сайт, откъдето е взет - нерядко може да се окаже сатиричен блог.

Търсете оригиналната новина. Чест прийом във фалшивите новини е да се цитира сериозна медия за авторитет. Потърсете тази новина в медията - може да се окаже, че там няма и следа от нея.

Гледайте датата. Понякога стара новина "се претопля", за да се предизвикат определени настроения.

Намерете първата публикация. Търсачките дават възможност да се подредят резултатите по най-старо срещане - така може да откриете, че "прясната новина" е стара градска легенда.

Вижте автора. Има ли други публикации, има ли мнения от меродавни за вас медии за него.

Не четете само заглавието. Основният текст може да няма много общо с него и то да е умишлено подвеждащо.

Сравнете новината. Опитайте да откриете по заглавието тази новина в сигурните медии и как те я интерпретират.

Консултирайте се със спецовете. Вече има няколко сайта, специализирани в разкриване на фалшиви новини. Потърсете информация за вашата новина там.

Бъдете скептични. Независимо колко ви харесва написаното и дали съвпада с вашите виждания, винаги прилагайте поне 2-3 от описаните вече техники.



КАРЕ Борба с фалшивите новини - ниво Pro

who.is - тук можете да копирате адреса на сайта, откъдето сте чели новина, и да проверите кой стои зад него. Ако информацията е скрита, няма конкретни имена и координати за връзка - най-вероятно имате работа със сайт за фалшиви новини.

snopes.com, euvsdisinfo.eu, factcheck.org, fullfact.org, TruthOrFiction.org, politifact.com - сайтове, специализирани в разследването на фалшиви политически новини, клюки и градски легенди.

tineye.com - можете да завлачите в полето за търсене снимка, за която се интересувате, и да откриете къде се среща и кога за първи път се е появила в мрежата.

mediascan.gadjokov.com - "Медийно око" на Красимир Гаджоков. Съдържа база данни от сайтове, разпространяващи фалшиви новини. Може да се инсталира като приставка за браузъра Chrome, която сигнализира, че даден сайт съдържа недостоверна информация.
































 Туитър профилът на Абзул Азиз ал-Отаиби, където показва цялата серия от снимките на племенника си.
 Публикацията на Пенелопе Стафила с кадрите от работата по игралния филм "Човек на революцията".
 Оригиналът и епигоните на "маршалската" новина
 Оригиналът и епигоните на "откровенията" на Екатерина Захариева.
 Публикацията на "Блиц"
19
6133
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
01 Май 2018 20:36
Ивчо
01 Май 2018 20:55
Ивчо бре, оти не си ни разказАл и историята, тя е от най-последните, най-актуалните, за момченцето, на което същите "Бели каски" (верига правели, гледай ти!) му пръскаха лютив спрей в очите, обилно поливаха с вода от противопожарния шланг (удобно близко до снимачната камера) и ни го представяха като невинна жертва на химическата атака на "животното", а то после разказа чистосърдечно че е било натуршчик, а не жертва на "животното"!
01 Май 2018 22:22
Ивчо Ников - Да,България! Нещо шеф бил там. Заслужил борец за правда. Правдата на Терезка и Дончо.
01 Май 2018 22:35
ОБЛАК, оня е друг Иво Ников--иронично, нали: да правиш фалшиви новини под статия против фалшивите новини!
01 Май 2018 22:48
Прегледах статията само заради снимката със сирийското момиче - за съжаление на авторът, хората отдавна са обърнали внимание на инфантилните му разсъждения: Натисни тук https://www.youtube.com/watch?v=T-66GeoMRW0
*
Белите каски наистина са една отвратителна медийна манипулация - също както украинските майданаджии. По стечение на обстоятелствата се познавам с американци работещи в съответна фирма за "политическо инжeнерство" в Ню Йорк. И да - всичко което ви се представя е по сценарий. Хората нямаха никакви скрупули или морални терзания - за тях украинците са хора от по-ниш тип - нека се трепят. Иначе приятни хора на по бира, образовани,... единия с руско гадже, ама тя нямаше критика към работата му - все пак от Ню Йорк нещата изглеждат по-различно.
02 Май 2018 00:48
aктивистката Пенелопе Стафила
aктивистката
02 Май 2018 08:16
Гьобелс анализира грешките на Гьобелс, за да не ги повтаря.
02 Май 2018 10:58
Съчетание на хрисимо поучение колко са лоши фейковете с аргументация на база същите фейкове. Доста небрежно писано - на места нелепо, необмислено, нелогично, а и с откровени неизтини и клишета от най-лошото пропагандистко време. Наистина - атака срещу сестрата, дето я няма.
И се чудя колко ли трябва да е... болен, с висока температура и треска човек, та да приеме това за някаква частица от истината...
-----------
Блогът на Генек
02 Май 2018 11:08
Фалшивите новини са по-малкото зло.
Фалшифицират се цели области на знанието, при това най-важните. Учениците изучават българска литература без фейлетоните на Ботев и Алеко (една мила учителка снощи почти се разплака по телевизията), икономистите излизат без понятие за политическата икономия (класическата, за марксистка изобщо не говорим; посочих примерчето в ДЕМОКРАЦИЯ преди да погледна тук), историята да не я и споменаваме. Порнография.

За щастие, напоследък стана по-лесно да се различават лъжите.
Пробният камък е "политкоректност". Звучи ли ви нещо политкоректно, значи е лъжа; изкушил ли се е източникът поне веднъж с политкоректност, значи лъже.
Просто е. И безпогрешно.
02 Май 2018 11:08
Разпространителя на фалшиви новини, се бори с разпространителите на фалшиви новини от противниковия лагер! Кууул!
02 Май 2018 11:20
Sine_metu02 Май 2018 11:08
Фалшивите новини са първата стъпка към фалшивата история.
След години, "видни изторици" ще цитират фалшивите новини, като "извори" и ще пробутват своите тези.
Иначе мен ме забавляват "фалшивите" новини и историята.
Истината е, че "фалшивите" новини и история са просто лакмус за определяне от коя страна стоиш.
Обичам да давам примера с Христо Ботев
За нас той е безспорен герой, борец за свобода и т.н.
От гледна точка на външния свят, той е пират и терорист, отвлякъл пътнически кораб, след което го е използвал за да нахлуе с въоръжен отряд, на територията на независма и международно-призната държава и т.н.
И двете неща са съответно и истиснка и фалшива история, коя от двете тези подкрепяш, просто определя от коя страна стоиш.
----
Що се отнася до военните "фалшиви новини" то те са си просто част от войната. Много ме забавлява как някои откриват "топлата вода" и й лепват нов термин.
02 Май 2018 11:35
http://www.diplomat.am/dir/diplomatic_essays/the_ems_telegram_or_bismarck_s_trap/2-1-0-54
02 Май 2018 12:34
Кое точно мнение на Гьобелс е "фалшива новина"?????
02 Май 2018 13:08
за статията.
Но това:
Друг прийом в правенето на подвеждащи новини е разликата между заглавие и основен текст. Обикновено с огромни букви се анонсира нещо скандално и бомбастично, докато в текста авторите могат да си позволят лукса да напишат коректно новината. Практиката сочи, че масово се чете и коментира впоследствие написаното в заглавието, а не оригиналната новина. Така хем авторът не може да бъде съден за клевета или подвеждане, хем е постигнал целта си за определено внушение.

е камък и в градинката на таз газета.
02 Май 2018 13:21
ogro
02 Май 2018 11:20

Новините са "фалшиви" по природа. Човешката ни природа.
И аз имам любим пример. Грейвс ли беше или Тойнби разказва как чул шум под прозореца. Прислужницата тича и вика "Бият се!", лакеят идва и казва "О, не, сър! Две коли леко са се блъснали.", по-късно полицай събира показния за предполагаемо убийство. Как да пишеш история?
И това не е само в Англия
Важното е да преценяваме как звучат и главно - кой ги казва
02 Май 2018 13:25
В горната връзка и специално за Памфуций:
Казьонното е лъжа по определение
02 Май 2018 21:53
Дайте ми власт над медиите и аз ще превърна всяко общество в стадо свине

Ами имат я и вече успеваемостта е къде 80%, май...
03 Май 2018 03:58
А нещо за "химическата" атака в Дума? За оръжията на Садам? Кой прави фалшивите новини???? Някакви си хорица? Сайтчета? И какъв е проблема? Гала няма да забременее и да роди. Някои няма да се разведат. Или, ако да, значи е трябвало. Най-страшни са новините, които ги пускат службите. Правителствата. Защото след тях следват бомбите, войните, атентатите, отнемането на права на хората. Проблемът е, че вече всеки си дращи и имаме достъп до целия поток. Цензурата яко я закъса. И реши да ни плаши, че новините са фалшиви? Кои, чуждите ли? А вашите??? Та така и с тази статийка: Ще кажем за Белите каски, но не цялата истина. Браво! Не забравяйте заглавията, понякога са верни!
08 Май 2018 10:27
намерението на автора да реабилитира и оправдае в очите на хората гнусните "Бели каски", оръдие на Запада и съюзници на ислямистите, може би дори част от тях, е във висша степен отвратително и също е подкрепено с фалшиви твърдения. "Белите каски" отдавна са разобличени, че са това, което са, и то не просто с филмов материал, а и с показания на очевидци. Те вършат мръсна работа за Запада и и именно по тази причина са хвалени в продажните западни медии - и тук са продажни, впрочем - и дори имаше идея да им се присъди Нобелова награда за мир за вярна служба на западните империалистически войни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД