:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 606
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В България токът е по-скъп, отколкото в Германия и Дания

Причината е липсата на конкуренция и реален пазар за електроенергия за бизнеса
Богатите северни страни в Европейския съюз (ЕС) плащат по-малко за електроенергия на едро, отколкото по-бедните южни държави. Най-евтина е електроенергията в скандинавските държави и в Германия. Най-скъпо е в Италия, Гърция и Португалия. България е в златната среда, но плаща повече от водещите страни, както и от бързо развиващите се прибалтийски членки на ЕС. Причините за това са неразвитият пазар, липсата на реална конкуренция и свързаност на енергийните системи. Това показват данните за четвъртото тримесечие на миналата година на генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия.

Така докато в Дания, Швеция и Финландия средните цени на едро са в диапазона 30-33 евро за мегаватчас, то в България цената е 40.70 евро. В Германия също плащат за ток по-малко - средно 33.90 евро за мегаватчас. Най-евтино е в Норвегия - 30 евро. В същото време в Италия, Гърция и Португалия плащат двойно - до почти 61 евро за мегаватчас.

Липсата на конкурентен пазар на електроенергия в България, за който се говори от години, е причината за скъпия ток на едро. В края на миналата година цените за бизнеса на свободния пазар тръгнаха нагоре. Тогава работодателите заявиха, че става въпрос за манипулация на пазара, тъй като на практика на него участват ограничен брой играчи. "На борсата по това време имаше двама продавачи - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2". Пускаха се малки количества, които вдигнаха цената с огромни проценти. В същото време за деветте месеца на миналата година увеличението на тока при АЕЦ и държавната ТЕЦ е под 5%. Тогава откъде дойде разликата?", възмути се шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред в. "Сега". Според него повишението на цените в края на миналата и началото на тази година е било лишено от икономическа логика и е резултат от спекула. В резултат, под заплаха от протести, Народното събрание гласува промени в Закона за енергетиката, с които търговците на борсата ще станат в пъти повече. Една от основните поправки е зелените централи с мощност от над 4 мегавата и когенерациите също да продават тока си на свободно договорени цени. Затова и бизнесът призова държавния глава Румен Радев по-бързо да обнародва новия Закон за енергетиката. Ефектът обаче ще се усети евентуално след месеци.

Експертите на ЕК отчитат, че през последните три месеца на миналата година цената на тока в Европа се е повишила в повечето страни. Но там, където има по-добра свързаност на енергийните системи и по-голяма конкуренция, цената се задържа. В страни като Гърция и Италия, които остават относително изолирани, цената е по-висока. Италия е и нетен вносител на електроенергия, което също е фактор, за да държи тя най-високата цена в Европа в края на 2017 г.

Цените на едро са важни за индустрията и за търговците на ток и обикновено се различават от цените за бита. Данните на Евростат за цените на дребно за битовите потребители в края на миналата година показаха, че у нас стойностите са най-ниски. През първата половина на 2017 г. българите са плащали по-малко от 10 евро за 100 киловатчаса, докато в Дания и Германия - над 30 евро. Съпоставката обаче е само за крайни цени и не се обвързва с нивото на доходите и покупателната способност.
42
8894
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
03 Май 2018 19:33
Странно заглавие.
Натисни тук
03 Май 2018 19:38
От личен опит ви гарантирам, че токът в Англия е значително по-евтин от този в България. За парното въобще да не говорим.
03 Май 2018 19:49
Причината е липсата на конкуренция и реален пазар за електроенергия за бизнеса


Друга е причината - и тя е 2-те "американски" централи, плюс ф.в. "паркове" (по-точната дума е "латифундии" и ветроперкови "ферми", плюс когенерациите, плюс ток от биомаси, от кравешки лайна и от прочие такива ВЕИта!
03 Май 2018 20:06
Богатите северни страни в Европейския съюз (ЕС) плащат по-малко за електроенергия на едро, отколкото по-бедните южни държави.
А какво е развитието на цената на електроенергията от 1940 до 2018 година ? Както и кога за пръв път е имало ток на българския пазар ?

В случая за цените - може и ЕС да субсидира някъде (или самите все още държави).
03 Май 2018 20:08
Причината е липсата на конкуренция и реален пазар за електроенергия за бизнеса

А преди като нямаше конкуренция, пък цените бяха много пъти по-ниски (по време на НРБ), тогава защо липсата на конкуренция е осигурявала ниските цени?
03 Май 2018 20:24
Там има ли Гинки и Боковци?
----
Блогът на Генек

03 Май 2018 20:32
Сал една Гинка се престраши да опита да разбие монопола и даже и електоралното стадо я удави.
03 Май 2018 20:40
Брех, пък аз да си мисля, че мириканците и умните и красиви фотовеганилтаиците верват в свободния пазар, че нема по-куул нещо от него, а те да да бегат от свободния пазар като дявол от тамян. А то от Църквата на неолиберастите бутат там само държавните АЕЦ и Марица Изток. Отваря очите за лицемерието им, а?
03 Май 2018 20:53
ненаялите се "индустриални капиталисти" рИват. ипи, апи, иху, иха... на тях все им е скъпо, всичко им е скъпо. и енергията, и работната ръка, и подарените им от драгалевския чудотворец предприятия... сигурно скоро ще искат да им се плаща, за да позволяват да се работи. странно, как не са се сетили досега...
03 Май 2018 21:07
плюс ф.в. "паркове" (по-точната дума е "латифундии" и ветроперкови "ферми", плюс когенерациите, плюс ток от биомаси, от кравешки лайна и от прочие такива ВЕИта!


Тц. Точно Дания и Германия са пълни с ветро-перки. Там делът на зелената електроенергия е най-голям. А цените най-ниски. Причината е, че в БГ липсва конкуренция и законодателство с фиксирани цени е безумното и анти-пазарно. Това го говорим зелените още от времето на Ру.Овч. ама вие си ги избирате все едни и същи на власт.
03 Май 2018 21:08
Умните и красивите най-вероятно живеят в екоземлянки отоплявани от екотор и си готвят с евросъчки брюкселско зеле на огнище ,а лаптопите си зареждат с фотоволтаици.Понякога могат да се мярнат в лошата цивилизация яхнали велосипед с раничка на гръб.Тях цените на тока не ги вълнуват
03 Май 2018 21:10
умните и красиви фотовеганилтаиците верват в свободния пазар, че нема по-куул нещо от него, а те да да бегат от свободния пазар като дявол от тамян. А то от Църквата на неолиберастите бутат там само държавните АЕЦ и Марица Изток.


Що за глупост е това??

В БГ няма конкуренция и свободен пазар. Дания е само ветро перки и цените са по-ниски.
Частен АЕЦ който иска да строи прав му път.
03 Май 2018 21:15
Плащам ток и в Германия, и в България. Интересно твърдение.
03 Май 2018 21:23
КотВасилий е дал по-горе сравнението, но е по-отвлечено, иска мислене.
Ето едно по-конкретно сравнение: https://1-stromvergleich.com/strom-report/strompreise-europa/
03 Май 2018 21:32
А какво станА с Гинчето? Или нещо съм пропуснал в препускането!?
03 Май 2018 21:52
Гинчето си гледка като глътнала пчела и чака нареждания
03 Май 2018 21:54
Точно Дания и Германия са пълни с ветро-перки. Там делът на зелената електроенергия е най-голям. А цените най-ниски. Причината е, че в БГ липсва конкуренция и законодателство с фиксирани цени е безумното и анти-пазарно.
причината е, че там духа постоянно вятър. и жизненият стандарт е такъв, че популацията може да понесе цените на т.н. зелена енергия. капиш?
03 Май 2018 21:58
z-men 03 Май 2018 21:10
Що за глупост е това??
Ето, умното и красивото чукчи се изказа с кухите си опорни точки. Чукчи не читатель, то е умно и красиво писатель. И щеше да знае, че ЕРП-тата в Швеция не са прееб*тизирани.

Липсата на конкурентен пазар на електроенергия в България, за който се говори от години, е причината за скъпия ток на едро. В края на миналата година цените за бизнеса на свободния пазар тръгнаха нагоре. Тогава работодателите заявиха, че става въпрос за манипулация на пазара, тъй като на практика на него участват ограничен брой играчи. "На борсата по това време имаше двама продавачи - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2".
03 Май 2018 22:28
Поредния фейк нюз.
03 Май 2018 22:32
Дания е член на нордпул и за това е такава цената и. Стигна писахте глупости. Срещу перките датски има АЕЦ в Швеция и Финландия и вецове в норвегия.Имат голяма интегрираност на преносна мрежа и държавни дружества, регионалната им борсата NORDPOOL работи от 1991г. Цена на дребно, т.е битов потребител в Дания е най скъпо. При нас умишленото задържане на цени бит, изкривява пазара и сега задължението наложено от ЕК (ДГ Конкуренция) АЕЦ Козлодуй и МИ2 да продават определени количества почасово на пазар "Ден напред" а, това за базови централи е безумие. Липсата на определени продукти на бълг. Борса(двустранни договори на годишна база или 6 месечна, върхова и т.н.), изкривява също пазара ,а също "умелата"намеса на бизнеса организиран български-без пари да им даваш ел.енергията пак ще им е скъпо, а енергийната ефктивност за тях е тера ингогнита. Нали самите те правят врътките. Благодарение на един уважаван член от криб (действията му през август) стана увеличението тази зимата и ги пре*ба другите другите "бизнесмени", и те като се усетиха ревнаха .


03 Май 2018 22:34
Богатите северни страни в Европейския съюз (ЕС) плащат по-малко за електроенергия на едро, отколкото по-бедните южни държави. Най-евтина е електроенергията в скандинавските държави и в Германия. Най-скъпо е в Италия, Гърция и Португалия. България е в златната среда, но плаща повече от водещите страни, както и от бързо развиващите се прибалтийски членки на ЕС.

Пълно съчинителство!
Срам за редакцията!

Токът в Германия е най-скъпият в ЕС (отстъпва с малко само на Дания) и е 3 пъти по-скъп от този в България за потребителите на регулирания пазар и малко повече от 2 пъти - за тези на свободния пазар.
Просто се чудя как е възможно подобно нещо!!!

Ето цените за последните 3 години от специализирания сайт на Eurostat:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/8/8c/Electricity_prices%2C_first_half_of_year%2C_2015-2017.png
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics

Оттам нататък всички заключения, анализи и заклинания имат нулева стойност.
04 Май 2018 00:40
Като сме почнали да вадим мръсно бельо, защо някоя не каже на каква цена тоталитарния Газпром доставя на едро газ до европейските доставчици, и на каква цена европейските доставчици го продават на европейските граждани?

04 Май 2018 01:49
И хан Крум да стане от гроба и той нема да може да се опрай с наще енергетици.
Само едно нещо е чудно , каква беше причината германците да се откажат от атома.
04 Май 2018 08:41
вероятно са прогнозирали, че при всички случаи един ден ще се стигне до калибриране. та се опитват да предотвратят страничните ефекти.
04 Май 2018 08:54
То и затова няма инвеститори и т.н.
Инфраструктурата не са само магистрали от чието изграждане се краде най-лесно, а е и енергетика, и ЖП транспорт и т.н.
Пък нека после разни Цветани ни обесняват колко много е направено за инфраструктурата
04 Май 2018 09:17
Абе не случайно е казал поетът,че има нещо гнило в Дания.
04 Май 2018 09:46
Само едно нещо е чудно , каква беше причината германците да се откажат от атома.
Здраво стискане за топките от страна на съюзник.

Обогатителните мощности не стигат за всички желаещи, и трябваше да се избира - или реакторите на Хегемона, или на Германия и Япония.

Германците клекнаха бързо, а Япония като по-твърдоглава отнесе цунами.

04 Май 2018 10:05
Май никой не чете!
Мани заглавието - то си е вече традиция на СЕГА да ги слага неадекватни.
Ясно си пише - цена на ЕДРО.
докато дойде до дребните, става различно.
Ако пък го превърнем през РРР, то и заглавието става съъъъвсем точно!
Даже скромно, тогава в БГ токът става най скъп и на дребно!
04 Май 2018 10:17
Ясно си пише - цена на ЕДРО.
докато дойде до дребните, става различно.
Ще се повторя - за Германия не знам как е, но в Англия (в Лондон) цената на дребно е значително по-ниска от тази в България. Това ви го гарантирам (като там отоплението е включено в цената на тока - в конкретния случай, който визирам - така, че ако събера комунални сметки тук и ги сравня с тези в Лондон е направо страшно). В Дания личния ми опит е отпреди 10 години и там на дребно има сума ти данъци и такси, които правят сметките по-високи - използвайки тези надбавки те успяха да финансират вятъто-генерацията, но най-големият производител на вятърни мелници е именно датската Vestas - един вид, става въпрос за държавна политика индиректно субсидираща местни предприятия.
04 Май 2018 10:27
Липсата на конкурентен пазар на електроенергия в България, за който се говори от години, е причината за скъпия ток на едро.


Страхотна логика!!!!

Причината е закриването на 1760 МW мощност със себестойност 1 цент. Високите разходи за очистване на т.нар парникови газове. Дивият запад на вейките в България. Куп продажни политици от всички цветове. Газовото лоби.
04 Май 2018 11:13
от инфото дадено от Туткалчев се вижда, че за небитови потребители спотребление между 500Мвтч и 2000 Мвтч (малки и средни предприятия), сме веднага след 3 скандинавски страни Финландия,Швеция и Норвегия ,първите две с АЕЦ третата с най-много ВЕЦ и най -богата на водни ресурси в Европа. В региона ни бие Турция и Сърбия
04 Май 2018 12:19
Че токът е на едро го прочетоха всички, ама що да чинят кат мислят със задните си джобове! Тоест на дребно. И започнаха - еди къде си бил по-евтин... А то на дребно по-евтино от в България (в ЕС) няма. На едро сметката може да се докара всякак. И наравно и по-евтино и, както виждаме, по-скъпо.
04 Май 2018 12:35
Aми като ще говорим за цена ток на дребно, то е редно тази цена да се изчисли през ППП - паритет на покупателната способност, грубо казано, какъв процент от чистия ти доход отива за ток за битови нужди. Тогава да се сравняваме с Дания и Германия.
04 Май 2018 13:25
Причината е че си продадохме ЕРД на чужденците. За да приберат някои личности комисионни.
На времито хан Крум ги е побивал такива на кол, по площадите.
04 Май 2018 13:29
Причината за кое? За това, че токът е три пъти и нещо по-евтин от в Дания и Германия ли? Ами то за таквоз Димитровска награда им се полага.
04 Май 2018 13:57
Ти дай жена си под наем, защото той ще я "стопанисва" по- добре.
04 Май 2018 21:18
Хан надушваш ги .
04 Май 2018 22:24
не че статията е фейк, ама некой не си е написал домашното. Цената на тока е едно нещо, доставен до адреса ти е друго нещо. Призовавам афтора да провери пак и да напише нова статия Няма да се очудя, ако заглавието е съвсем друго ...
05 Май 2018 06:09
Статийката казва без да иска, че след либерализацията крайната цена на тока ще скочи много.
06 Май 2018 10:35
Бре-бре колко възмутени не-читатели под тази статия. Авторът съвсем коректно, още в първото изречение пише:
Богатите северни страни в Европейския съюз (ЕС) плащат по-малко за електроенергия на едро

И се базира на:
https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/
quarterly_report_on_european_electricity_markets_q4_2017_final.pdf
С'я по-интересни са естествено съотношенията м/у цени на едро и на дребно, но ме мързи.
Остава едно неприятно усещане, че и на този пазар, печалбата остава в джоба на търговеца.
07 Май 2018 11:14
Това енергетиката стана като футбола! Сульо и Пульо се упражняват върху темата, че и по сайтовете ги публикуват! Как може да има толкова развита газификация в Германия, Англия и т.н., ако наистина електричеството е по-евтино. Тук сме газифицирани 2-3%, а там - 80-90%. Защо, бе Румянке, ако токът наистина е толкова евтин? Аман от глупаци.....
07 Май 2018 11:21
z-men, случайно да правиш разлика между Фотоволтаик и Ветрогенератор? Между 180 лева за мегават и 700 лева за мегават? Между 95/5 процента средно в ЦЯЛА Европа съотношение на ветрогенератори и фотоволтаици и 30/70 процента от същото в България? Тук удариха код "Зелено" и почнаха кражбите. Там за всичко първо се мисли, после го правят. И като идеш в Дания, то всичко се вижда. А тук шепа тъпанари забогатяха без да знаят и те защо......
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД