:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Свиня

Бойко Ламбовски
"Ей, големи човече, свински човече, загадка си ти..." Така пееха преди няколко десетилетия "Пинк Флойд". Поне така си го превеждах аз; то горе-долу е така. (Справка - кахърният албум Animals). Оня ден, на концерта на Роджър Уотърс в "Арена Армеец", над главите ни полетя прочутото надуваемо прасе, на задника му пишеше: "Оттук падат бомбите", а мултимедийните визуализации в огромни размери бяха с карикатурния лик на Доналд Тръмп. За да не остане капка съмнение в "симпатията" на Роджър Уотърс към американския президент, на гигантския екран дефилираха най-тъпите и най-противоречащи си едно на друго изказвания на милиардера: за навлеците в САЩ и стената край Мексико, за това, че мексиканците не били лоши хора; за жените и как си траят, ако си богат и известен и ги побараш където трябва, за корейския рокет мен и каква е гад, но как нашият бутон е по-голям, за това кой е най-умен и най-честен (ясно кой) и т.н. Всичко това на английски, разбира се, но като жест към домакините излезе с големи букви на кирилица и лаконичното "СВИНЯ". Вероятно за да не останат съмнения в политическите послания на звездата Уотърс.

Ще призная, че



ми стана обидно за животното.



(За Тръмп не - неприятен тип изглежда, макар не по-неприятен от неговата бивша пряка конкурентка за Белия дом.)

Въпреки че съм любител на добрата скара и гювеча, като повечето хора на планетата се измъчвам от дуализма и противоречията на съществуванието ни. Примерно - отглеждаш и ядеш свине, ама подсмърчаш на филми като "Бейб"... Заклет веган и eколог си, да речем, и най-харесваш животните - затуй гледаш две кучета в апартамента на петнайсетия етаж, като ги храниш с пържоли и дражета от телешко и прасешко, и не виждаш никакво неудобство в това. (Няма с люцерна да ги храниш, я.) Обиждаш ближния на "свиня", пък туй хайванче се оказва все пак най-близко - по интелект и кожа, на тебе - венеца на съзиданието... Не знам народ, който да не обижда ближния на свиня. За мюсюлманите не говоря изобщо, при тях още Мохамед е проклел това млекопитаещо. Мой колега руснак - филологът и поет Иван Безсонов, ми е разказвал чутото от баща си на фронта по време на Втората световна война, от началото още на войната. Немците постоянно викали по високоговорители следното, което на Безсонов-син дори харесало поради произношението и смешно изкълчените падежи: "Ей, рушкий швинья, иди здавайся великий Германия армия!" Обидно още като предложение. Руснакът не тичал да се предава, но по ред причини - екипировка, бездарно ръководство и прочее, попадал масово в плен, особено в началото. В книгата на Игор Гарин "Другата истина на Втората световна" се цитира маршал Иван Конев, казал категоричното: "Сталиновата победа е всенародна беда". Маршалът показва данните само с пленените - 300 хиляди военнопленници при Гродно и Минск, в котела при Витебск-Могильовск Гомел - още 580 хиляди, край Киев - 768 хиляди, под Чернигов и Мариупол - 250 хиляди, край Брянск и Вяземск - 663 хиляди... Около четири милиона, обявени от Сталин за "врагове и дезертьори". Маршалът трябвало да пише за победата статия, но работел като шеф на служба за помощ на инвалиди от войната и му било писнало, защото знаел колко са и каква грижа получават - те и семействата им. И авторът вади секретните данни: Ранени - 46 милиона 250 хиляди. Върнали се от фронта с разбити черепи - 775 хиляди. Еднооки - 155 хиляди, слепи - 54 хиляди, с разбити лица - 501 142. С криви шии - 157 565. С коремни разкъсвания - 444 046. С повредени гръбначни стълбове - 143 241. С разбит таз - 630 259. С откъснати полови органи - 28 648. Едноръки - 3 милиона 147 хиляди. Безръки - 1 милион и десет хиляди. Еднокраки - 3 милиона 255 хиляди. Безкраки - 1 милион 121 хиляди. С частично откъснати ръце и крака - 418 905. Така наричаните "самовари", тоест без ръце и без крака - 85 942".

Това "отелесняване" на войната и тази цена на победата в брой откъснати членове не се вадят по паради, щото



приличат на бюлетин от кланица.



Може на свине, може и на пилета. Тези цифри и днес се трупат в бюлетини - от Ирак, Сирия, Украйна, Либия, Афганистан...

Метафоричните свине по-горе обаче не ми се струват достатъчно оправдание за планетарното свинство, а и самите свине не заслужават тая стигма. Освен това те - свинете, ако поумнеят и еволюират малко, могат да вземат властта - правят го например в "Животновъдна ферма" на Оруел.

Така че не е работата само в Сталин, Хитлер или Тръмп, и в тяхното освинване. Работата, уви, е по-дълбока. Когато слушах навремето Pigs от Animals ме натискаше екзистенциална, а не политическа мъка. И ни Тодор Живков можеше да ми бъде само виновен за това, ни днешните лидери могат да понесат цялата отговорност за нашата глупост и двуличие, вкл. и туй, че ги избираме и държим на власт. Иначе те щяха да се казват не Тръмп, Путин, Ердоган и Борисов, а Иисус Христос и Иван Рилски.

Накрая не можеш да различиш свинете от хората, заключава Оруел, особено когато са на власт. Може би затова парчето на "Пинк Флойд" за прасетата завършва така:

Големи човече, свински човече,

близо си до голям смях,

близо си до голям смях,

ама всъщност ревеш...

16
6407
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
07 Май 2018 20:23
(За Тръмп не - неприятен тип изглежда, макар не по-неприятен от неговата бивша пряка конкурентка за Белия дом.)

Ами това обяснява всичко.
07 Май 2018 20:52
Ето и видео

https://www.youtube.com/watch?v=iDajijngX54

и текста

Pigs (Three Different Ones) (Waters) 11:26

Big man, pig man, ha ha charade you are.
You well heeled big wheel, ha ha charade you are.
And when your hand is on your heart,
You're nearly a good laugh,
Almost a joker,
With your head down in the pig bin,
Saying "Keep on digging."
Pig stain on your fat chin.
What do you hope to find.
When you're down in the pig mine.
You're nearly a laugh,
You're nearly a laugh
But you're really a cry.

Bus stop rat bag, ha ha charade you are.
You fucked up old hag, ha ha charade you are.
You radiate cold shafts of broken glass.
You're nearly a good laugh,
Almost worth a quick grin.
You like the feel of steel,
You're hot stuff with a hatpin,
And good fun with a hand gun.
You're nearly a laugh,
You're nearly a laugh
But you're really a cry.

Hey you, Whitehouse,
Ha ha charade you are.
You house proud town mouse,
Ha ha charade you are
You're trying to keep our feelings off the street.
You're nearly a real treat,
All tight lips and cold feet
And do you feel abused?
.....! .....! .....! .....!
You gotta stem the evil tide,
And keep it all on the inside.
Mary you're nearly a treat,
Mary you're nearly a treat
But you're really a cry.
07 Май 2018 20:59
Ти си почти смешен
Но всъщност си за оплакване...
...
Ти си почти опасен
Но всъщност си за оплакване.

---

Та с какво точно в речта на Уотърс не сме съгласни?
07 Май 2018 21:21
Двата палеца нагоре!
07 Май 2018 21:53
Абе да попитам - този Уотърс нали е британски гражданин (или селянин - не го знам точно къде живее)?!
Като британец каква му е работата да се занимава с Тръмп?
Защо не вземе да псува кралицата - няма за какво ли?
Ама ще му се стъжни живота. МИ-5 не си поплюват.
Ще го намерят в някоя канавка оцъклен от овърдоза хероин.
07 Май 2018 22:03
Waters responded to the anti-Trump critics by saying, "I find it slightly surprising that anybody could have been listening to my songs for 50 years without understanding", and said to those critics if they didn't like what he was doing, "Go see Katy Perry or watch the Kardashians. I don't care." Waters also said that due to his anti-Trump images that he lost sponsors such as American Express, who refused to have their company associated with his shows in the U.S., although they are still sponsoring the tour in Canada
08 Май 2018 08:34
"....Ранени - 46 милиона 250 хиляди....." Майната им на нелепите антитръмп истериите на дядка, отказващ да приеме, че 60-те са безвъзвратно отминали, майната му и на дървения опит за превод на " Pigs", но как е възможно голям човек, журналист, автор и пр. да участва в тиражирането на подобни небивалици?! В мавечерието на наци нахлуването в СССР , неговото население е към 170 млн. , с мобилизационен потенциал малко над 30 млн. Как е възможно кажи -речи 1/4 от популацията на страната да е била "ранена"?! Като прибавим и убитите , които, според сметките на цитирания бай авторитет , няма да се под 25-30 млн., ( "... Едноръки - 3 милиона 147 хиляди. Безръки - 1 милион и десет хиляди. Еднокраки - 3 милиона 255 хиляди. Безкраки - 1 милион 121 хиляди...." - тук вече циферблатите на всички тъпомери са на сол), да се чуди човек , как са се намерили няколко живи и здрави бойци , с пълен комплект крайници , които да се покатерят на Райхстага и да побият байряка на РККА....
08 Май 2018 10:27
"Go see Katy Perry or watch the Kardashians. I don't care."


08 Май 2018 11:35
On_parole2
08 Май 2018 08:34
да се чуди човек...
ама не да се чуди, а да се възхищава!
Около 20тата годишнина от Победата бях в Питер (тогава Ленинград). Първото което ме впечатли беше огромният брой (%) инвалиди по улиците. Когато отидох на екскурзия до Валаам (остров в Ладога) видях че почти цялото население е инвалиди - там имаще инвалидно общежитие.
08 Май 2018 11:47
Едни от най неприятните ми обиди са "свиня" - "свиня блатска" и "овца". За това се мръщя на емотикончето " овца"
Не смятам за цивилизован народ, този който ги ползва.
В човешката еволюция се е наложило да се опитомят , както котката , кучето , коня , овцата , свинята .
Човекът се е грижил за тях , тези животни са помогнали на човека да оцелее през вековете .
Доколкото аналогията с политиците , го смятам за липса на цивилизация.
08 Май 2018 12:01
Около 20тата годишнина от Победата бях в Питер (тогава Ленинград). Първото което ме впечатли беше огромният брой (%) инвалиди по улиците. Когато отидох на екскурзия до Валаам (остров в Ладога) видях че почти цялото население е инвалиди - там имаще инвалидно общежитие.


И аз това забелязах при моите две пребивавания.
Позамислих се и за себе си намерих отговор.
1. За българския народ е срамно да имаш инвалид и го криеш. Напълно го оправдавам . Това е начин на мислене че за това си виновен и самия ти ,замисляш се , срамуваш се че си виновен и ти, че с начина си на живот си принесъл за такива явления. А като се замисляш , срамуваш , си правиш оценка на начина си на живот и гледаш да се поправиш.Едно време в едно село от 1000 жители е имало най много един инвалид . който си е намирал , поприще като шивач, обущар , ..
Каква ли е статистиката за най много инвалиди???

2. В Росия го отдавам , на пиянството и измръзванията на крайниците и последващо ампутиране. .
08 Май 2018 15:46
Около четири милиона, обявени от Сталин за "врагове и дезертьори".

Авторе, може ли линк?
08 Май 2018 19:53
Ама ще му се стъжни живота. МИ-5 не си поплюват.
Ще го намерят в някоя канавка оцъклен от овърдоза хероин.

Ти отровители ли ги изкарваш и то по американска поръчка? За тебе ще трябва да се притесняваме сега.
08 Май 2018 20:08
На автора!
08 Май 2018 20:29
RayDavis
08 Май 2018 15:46Мнения: 114
От: Poland
Около четири милиона, обявени от Сталин за "врагове и дезертьори".Авторе, може ли линк?
Ако се поровя може ида намеря линк, но за сега педлагам това:


"Руски военнопленници не съществуват. Руските войници се сражават до смърт. Ако те изберат съдбата на военнопленници, те автоматично биват изключвани от съветското общество."




Това отговаря Сталин, когато го известяват за предложението на Международния Червен кръст да организира изпращане на храна и дрехи в съветските и германските военнопленически лагери. С тези думи той зачерква милиони червеноармейци, достигнати от горчивата участ да паднат в плен.
08 Май 2018 20:30
Ти отровители ли ги изкарваш и то по американска поръчка?
Ами не са ли?!
Скрипалите кой ги отрови, да не би да е баба ми?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД