:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,274,297
Активни 172
Страници 25,992
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Уви, това е вчерашното "утре"!

Калин Донков
Тази петъчна колонка всъщност не започна в петък, нито започна във в." Сега". Животът на "Нерви и утехи" със сигурност надхвърля четвърт век и се превъртя в различни издания, някои от които не са между живите. Какъв е резултатът от този житейски път, без съмнение е важно за автора, но може би това интересува и читателя. Писателският труд не може да очаква бърза жътва, но все пак, все пак...

Събрах част от първите есета на поредицата в книга, също "Нерви и утехи". Излезе в края на миналия век, всичките заглавия в нея надхвърлят две десетилетия. В предговора съм записал: "Отдавна смятах, че съм приключил с горчивите и сърдити книги. А и бях обезсърчен от това, че изминалото време не ги направи невалидни, че злободневността им не отпадна и почти момчешкият ми (тогава) протест срещу неправда, мрак и демагогия странно не овехтява. Не вярвам да има писател, който да не си помечтава как неговите страници остават актуални месеци, години, векове. Но и да виждаш как словата ти отскачат от биволската кожа на действителността, също е противно. Нещо повече: след всичко, което бях изрекъл срещу безправието, насилието и лъжата, те заляха целия ни живот. Смята се, че понякога ваксината, вкарана в отслабен организъм, го заразява с болестта, от която трябва да го защити. И в края на краищата човек заживява с опасението, че заклинанията срещу Злото просто го предизвикват..."

Сега, след двадесет години, проверявам валидна ли е още тази карма. Както се пее в песента, "Днес е вчерашното утре". Значи тъкмо сега е време да сверим днешния си свят с прогнозите и виденията, които сме изрекли и записали вчера. Завръщам се в онези текстове и съставям от тях нов, по който читателят да прецени реални ли са още онези думи и вълнения, излекувани ли са болките, надживени ли са неправдите, страховете, обидите. Ако се окаже, че словото ми има толкова дълъг срок на годност, ще бъде добре само за перото. Душата ми едва ли ще ликува. За тези страници две десетилетия ще са несправедливо много. Не за мен, за хората, които живяха в тях.

И така, на повратки в "Нерви и утехи"...

Ето:

"Приятелят ми Св. П., художник, християнин и хуманист, напоследък все по-често се върти около една и съща горчива тема:

"Унищожена е - казва той - групата на честните хора. Премахната е, разпиляна, въобще - отстранена. Всичките ни надежди за промяна се провалиха, защото истински честните хора са малко - или почти никак. Не стигат да осигурят необходимата съвест на обществото. Даже думата не могат да вземат, гласът им не се чува. Понякога си мисля, че нещо ги е затрило - подобно на динозаврите. Затова: което сънувахме като избавление, се стовари върху нас като наказание."

Това е тъжният мотив, който подплатява горчивия размисъл на българи от различни обществени нива, внезапно и горещо свързани от всеобщите наши надежди и безжалостно самотни в последвалите разочарования. Промяната, която България си представяше - нагледно, оптимистично, осъществимо - изведнъж закриволичи, затъна в лъжи и извратености, обви се в недомлъвки и лош дъх. Обществената нагласа и обществената практика хукнаха в различни посоки - толкова нямаха търпение да се отдалечат една от друга. (Или пък не можеха да се понасят?) Красивите думи добиха висока цена. Красивите дела изгубиха всякаква стойност. Кухите оратори преуспяха. Мъжете с достойнство често показват признаци на недохранване.

Неочаквано се оказа, че честността е "лош бизнес".

Обаче: неочаквано ли?

...

Свидетели сме на публичен отказ от истина.Само истината скрепява съставките на обществото. Тя е условието, без което то не може да съществува. Когато някои сипят приказки, а на другия ден се отмятат, когато в спорове и боричкания откровено се преиначават общоизвестни факти и обстоятелства, когато основните институции излагат съвършено противоположни версии за едни и същи събития - за истина е вече невъзможно да се говори. Но там, където истината свършва, веднага започва разложението.

Нужно ни е мъжеството да признаем, че ние сме общество на разложението. То започна с цинизма на управляващите, с публичния отказ от принципи, от идеали, от скрупули. Политиката и бизнесът стъпкаха и подиграха обикновената порядъчност. Зачертани бях нравствените заповеди на българското православие, идеите и проповедите на българското просвещение.

Може и да е вярно, че самото преразпределение на националното богатство неизбежно извиква насилие и грабеж. Но вярно е също, че цинизмът и безнравствеността в политическия живот дават кураж и оправдание на престъпния свят. Преуспяването на нечистите съвести откровено насърчава злото.

...

Нравственият максимализъм на миналото е мъртъв. Порядъчните хора от няколко поколения платиха безумна цена за морала, който изповядваха и зачитаха. Те бяха наказани за нежеланието си да направят компромис и познаха преследване, бедност и унижение. Те нервираха всяка власт и в отношението към тях се долавяше неизреченото, но заплашително: "Какво искаш да кажеш с това, че си честен?"

...Обществото е крими позитивно и въпрос на време и на шанс е да се разболее смъртоносно. Лошото е, че вече не произвежда антитела. Още по-лошо е, че волята му да оздравее е угаснала.

...

Заедно с подземната река от културни и исторически ценности, от перли на българското изкуство, която изтича към богатите страни, изтече и невъзвратима част от познанието и таланта на нацията... Защото не всички се установиха като миячи на съдове в Америка и Европа. Скъпообразовани математици и програмисти, физици и биолози, музиканти, художници, реставратори, архитекти сложиха дарбите и интелекта си в нозете на западняка, който не бе похарчил и стотинка за тях... Срещу тях ние получихме дрипи на килограм и лекарства с изтекъл срок - както черните племена са разменяли слонова кост и скъпоценни камъни за гребенчета и мъниста. Без дори сянка от съзнанието, че се явяваме спонсори на западната култура - такива щедри, каквито тя няма и сред своите най-прочути милиардери.

...

След като нежната революция не можа да се състои, в България се разрази нежна гражданска война. Военните действия протичат без огън, без гръм, а загубите са невъзвратими. Убиват думите, позициите, интересите. Убиват сметките, убиват заблудите, демагогията. Такава е тази гражданска война, без бяла и червена гвардия, без Батюшка Махно и "Тихия Дон". Тя се води в залите и в кабинетите, в банките, в министерствата, води се вежливо, често с усмивка. Но жертвите падат всекичасно и завинаги се изваждат от числото на нацията.... Макар че никога не се обявяват.

Огромната част от сблъсъка и трагедията, разиграващи се около нас, остават необхванати дори от статистиката. Защото на нежната гражданска война отговаря още по-нежна статистика. Само с хитрост и проницателност от нея могат да бъдат извлечени някакви данни за погиналите при прелома наши съотечественици. Ако усилията на автора да се добере до такива данни завършат с успех, те ще бъдат незабавно добавени към тези редове. Но има свидетелства, които се обхващат и с просто око....

Като при всяка гражданска война, жестокостта и мизерията се отпечатват по лицата на хората.

Като при всяка гражданска война, трудът и животът стремително губят цената си.

Като при всяка гражданска война, забогатяванията са бурни, фрапиращи, вдъхващи страх. Като при всяка гражданска война, има и огромна емиграция.

Като след бран и реквизиция, житниците са изметени, а мравуняците - празни...

...

И днес над нацията първенстват фигури, в повечето случаи безизвестни , безлични и най-тъжното, без дело. Навсякъде, където са се подвизавали преди, те са оставили доказателство, че са с възможности скромни и качества най-обикновени. Като поприще единствено политиката се оказва достатъчно всеядна и непретенциозна, че да им предложи желаната височина....

Ако бяха първенци - къде е тяхната мъдрост? Какво основополагащо, велико, пътеводно сме чули от тях? Защо са тъй несвързани идеите им, защо са тъй мъгляви представите им за утрешния ден? Дори приказките им за реалния капитализъм се опровергаха от всичко, което произтече под тяхно управление. Те главно бръщолевят, че каквото кажат - това става, учат и упражняват словореда и така старателно опаковат мисълта си, че нейното съществуване се превръща във въпрос.

Ако бяха първенци - къде са техните жертви? Къде е отказът от личното заради народното, от малкото заради великото? От какво са се лишили заради страната си, като се оставят дрънканиците колко богати щели да бъдат, ако не се занимават с политика? И още: къде са техните победи, които слагат пред нозете на Отечеството?

Вместо това - ухилен политически Карлсон с перка под гащите, чиято единствена грижа е да се задържи на покрива...

Напоследък все повече се натрапва тъпата аналогия между обществените и физичните явления. Имаме илюзията, че някои природни закони нагло действат и в обществото. Сега се открива, че нашите юнаци са се изхитрили да редактират тези закони за собствените си нужди. Така законът за скачените съдове работи безотказно. Парламентът например се явява нещо като водонапорна кула. Нали ги знаете тези кули, по които водата се издига с помпа, та после, пусната отвисоко - все по този закон за скачените съдове - да се качва по етажите. Веднъж покатерил се в нея, после само си избираш етажите.

Министерство. Посолство. Академия. Агенция. Ставаш началство. Клечка. "Насищаш" обществото със... себе си. Като те гледа непрекъснато и навсякъде, то намира все същия отговор за съдбата си. Този отговор не му служи за нищо. Защото този отговор си самият ти.

И точно защото отговорът ще си ти, то панически опитва да избяга от въпроса: има ли този народ първенци?
 Дов Талпаз, "Грехопадение (или стани лидер )"
37
6975
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
10 Май 2018 19:54
Нужно ни е мъжеството да признаем, че ние сме общество на разложението. То започна с цинизма на управляващите, с публичния отказ от принципи, от идеали, от скрупули.

Така е в битпазарната демокрация...
Какво време настана само – пазарно. Та се налага в речника след думи като любов, патриотизъм, хуманизъм, морал да се пише в скоби “остаряло, архаично”.
Една любов само остана - към парите. Имаш ли пари – всичко можеш си купи. Лекарите дори ще намерят всяка нужна им болест срещу парите ти. И в отделна стая ще те настанят, и главният лекар санитарка ще стане дори…
Макар че не е много безопасно с тия пари. Налага се притежателят им дори в тоалетната предварително бодигард да праща, а самата чиния с решетка е преградил.
Затова пък парите стават все по-необходими. Жените срещу определена сума могат да си позволят всеки месец фасадата да сменят. И да ядат каквото искат – нали има с какво да платят източването на излишните мазнини. Една позната така се подмлади. Тук кожата опънали, там поотпуснали, другаде кръцнали. Дори за чантичка й остана.
С пари се и преяжда, и отслабва. За което си има специални заведения. Плащаш 100 евро на ден и срещу тях не ти дават нищо за ядене. Пък и сам не щеш да ядеш – що пари си дал, няма да отидат на вятъра, я.
И в музикалния бизнес все повече парата въздейства. Та дори задачи съставя. Ето – една чалгаджийка имала две ябълки, сетне две дини. Колко е струвала агрономията? Или – в една певица вложили 2 милиона, в друга 5 милиона. Какво по-добре може да прави втората, ако двете пеят еднакво фалшиво?
Да, парите стават все по-важни. И родният лев укрепва. Има признаци за това – чиновниците вече вземат рушвети и в левове. Малка, но победа на родното…
-----
Блогът на Генек
10 Май 2018 20:19
Г-н Донков

Изричате в литературен стил това, което проф. Иво Христов казва разговорно и е оплют тотално. От телевизиите, от властвуващите и от техните медии, не от хората.
Вас няма да оплюят, освен ако не кажете тези неща в някоя телевизия, или в Народното събрание.

Свидетели сме на публичен отказ от истина.Само истината скрепява съставките на обществото. Тя е условието, без което то не може да съществува. Когато някои сипят приказки, а на другия ден се отмятат, когато в спорове и боричкания откровено се преиначават общоизвестни факти и обстоятелства, когато основните институции излагат съвършено противоположни версии за едни и същи събития - за истина е вече невъзможно да се говори. Но там, където истината свършва, веднага започва разложението.


това е причината!
живеем в море от лъжи, дишаме лъжи, хранят ни с лъжи, приспиват ни с лъжи...
И проблемът не е само в управляващите, а във всички нас. Докато всеки един от нас, лично и от утре още, и без да го интересуват другите какво правят, не измете лъжата от живота си, нищо няма да се промени.
10 Май 2018 22:06
След като нежната революция не можа да се състои, в България се разрази нежна гражданска война. Военните действия протичат без огън, без гръм, а загубите са невъзвратими.


Преди няма и два дни отговарях на въпроса на форумен колега, който питаше
Не искам да зачеквам болезнения за всеки пишман патриот въпрос що чини на 10 000 км от родината, но все пак - от каква позиция ни поучавате ?


"Не ви поучавам, дядо ми казваше "Чужд акъл в чужда глава не влиза!" и тези безсмислени упражнения съм ги изоставила отдавна. Приемете, че аз съм неосъществената гражданска война на България от последното десетилетие на миналия век. От ненужните на патрията хора към момента "Х". Вместо да се трепем както при класическата гражданска война, някои от нас предпочетохме да се отместим от пътя на побеждаващата демокрация. Аз съм от миналото, така да се каже. Нещо като синдром на жената на Лот вероятно все пак има в някои от нас - и влачим в ръчния багаж езика, семейната библия, семейните портрети, някой и друг дребен спомен от предишни емиграции. Това са ситни декорации за онази България, която за нас, на 10 000 км от родината, е понятие вътрешно. "

10 Май 2018 22:54
искахме демокрация и я получихме. само дето нямаме достъп до лесните пари.. без които демокрацията е демосрация.
10 Май 2018 22:57
67 - отишъл си при демокрацията на лесните пари - трилионите наливани всяка година.. подсигурени от бомбите по нарочените за източане държави.

10 Май 2018 23:05
mick 10 Май 2018 22:57
67 - отишъл си при демокрацията на лесните пари - трилионите наливани всяка година.. подсигурени от бомбите по нарочените за източане държави.

Хайде да се позапрете малко за "лесните пари" - уверявам ви, че тук не растат по дърветата и не се търкалят по улиците. Лесни пари са да продадеш "Балкан" на Чорни, да шитнеш БТК за цена по-ниска от медта в кабелите на старите централи, да бетонираш Черноморието - това се лесни пари. Не зная дали са подсигурени от бомби, но Гинка от Пазарджик не ми изглежда като бомбаджийка, да не говорим за административните бонзи.
10 Май 2018 23:19
67 за теб може да не са много лесни.. но я виж външния и вътрешния дълг на държавата.

тия пари се мултиплицират от банките по 10 близо.. и затова стандарта е висок. на малко държави са позволени такива рефинансирания с все по-голям нов дълг.. правилните.

това е все едно да си бръснар на мафиот.. трудна но много доходна професия.. спрямо простосмъртните.
11 Май 2018 08:42
67
10 Май 2018 22:06


67, не се засягай. Всеки си има съдба, твоята е такава
Лесно няма никъде за човека. Дали в богата държава, дали в бедна, все тая. Хората не сме тук за да ни е лесно, а да браним истината- ама оная, истинската, дето още като се раждаме и я забравяме. А това може да става където и да е по света.
11 Май 2018 09:23
Нужно ни е мъжеството да признаем, че ние сме общество на разложението. То започна с цинизма на управляващите, с публичния отказ от принципи, от идеали, от скрупули.

Не. То започна с глупостта на народа, който си избра такива управници. И продължава да си ги избира. Наистина, нужно е голямо мъжество, за да си признаеш това.
11 Май 2018 09:25
КараКолю

Глупостта се нарича "демокрация".. без да си оситурил лесни пари. Щото без тия лесните пари.. демокрацията унищожава държавата, щото харчи много повече отколкото създава.
11 Май 2018 10:31
Да престанем с това клише: "Ние ги избираме"! Нищо не избираме, ако беше така, нямаше да имаме тая възможност. Избираме от "куцо, кьораво и сакато", т.е. каквото ти напишат в листите. А и после Главните редактори минават с големия *** през протоколите. А има и още по-главни на главните...
11 Май 2018 12:35
Не. То започна с глупостта на народа, който си избра такива управници.

С уважение, но... всичко започна с глупостта (наивността) на народа пожелал орела в небето пред врабеца в ръката. А това, че продължава да вярва, че ще го получи, свидетелства само за ония 80%.
11 Май 2018 12:54
всичко започна с глупостта (наивността) на народа пожелал орела в небето пред врабеца в ръката.

И с твърдата вяра на същия този народ, че някой (държава, цар, бог) трябва да го уреди , да му поднесе, да му сервира, да го назначи ... И т.н.
Народът винаги обвинява другиго - комунисти, демократи, свои и брюкселски политици - никога себе си.
И когато тези очаквания не се сбъднат, народът се обижда, фръцва се, събира си бохчата със семейната библия и своята малка шаечна правда и заминава надалеч. Нейде, където някой друг вече е уредил нещата.
11 Май 2018 15:21
КараКолю 11 Май 2018 12:54
И с твърдата вяра на същия този народ, че някой (държава, цар, бог) трябва да го уреди , да му поднесе, да му сервира, да го назначи ... И т.н.
Народът винаги обвинява другиго - комунисти, демократи, свои и брюкселски политици - никога себе си.
И когато тези очаквания не се сбъднат, народът се обижда, фръцва се, събира си бохчата със семейната библия и своята малка шаечна правда и заминава надалеч. Нейде, където някой друг вече е уредил нещата.

Не си прав, КараКолю, не си прав, поне не за целокупния народ. Моята българска трудова биография почва на 16 и свършва три часа преди да ми излети самолетът с бохчата и малката шаечна правда. Обаче докато аз копах, онези, дето скачаха най-високо, се уредиха за началници и почнаха да дават тон за песен. Нямаше да е лошо, ако бяха специалисти в областта си, наместо в скачането, но не бяха. Зарежи мен, те своите по-умерени изядоха. Кой за пост, кой за триетажна къща в Марково, кой за възглавничка на стола на бившия си шеф. В един момент просто стана пределно ясно, че няма "Дайте да дадем!", а има "Дайте да дадете!" и това е бъдещата политика на развиващата се управленска класа. Благодаря, но не, блаогодаря.
И още нещо - няма такова място, което е уредено от друг завинаги. Всеки божи ден нещо трябва да се урежда - и при това от всички живеещи в мястото, с обща цел и идея. Да не се хвърля боклука от балконите, да не се хвърлят фасовете по улицата, да си носиш твойта си торбичка в магазина, да не буташ на катаджията, да не разрешаваш на дребния чиновник да се разпасва, да искаш отчет от тези, които си избрал, да участваш в общественополезния труд. Писах го отдавна, нашият застраховател - извънредно мил човек и баща на няколко хлапета - освен частния си бизнес влага годишно над 300 часа доброволен труд в развитието на местния детски футбол и други дейности. Практически всички длъжности в местната болница, които не са свързани с медицината, а са административни, са заети от доброволци в ранна и не толкова ранн пенсионна възраст (най-възрастната баба доброволка мина 92 лазарник). Доброволци организират детските лагери и детските дискотеки, доброволци чистят паркове и градинки при голямото пролетно чистене, доброволци обхождат възрастните самотни люде, доброволци работят в библиотеката. В училище има предмет такъв - 40 часа доброволен труд - и това не е свободноизбираем предмет, а задължителен за получаване на диплома. Хлапетата сами си намират къде ще отидат и какво ще правят.
А сега сметни колко човекозаплати правят тези доброволни човекочасове и ми речи, ако толкова се вложи в устройството на българската държава, няма ли и тя да е уредена? Само дето отношението е друго, нали?
11 Май 2018 15:39
0

67
11 Май 2018 15:2


Драга 67, обикновено ви харесвам много писаниците, ама сега ти грабна и донесе дълбок спомен..90 % същото го видях..
11 Май 2018 16:14
ама сега ти грабна и донесе дълбок спомен..90 % същото го видях..

Vance, ами нали ние всичките там бяхме и го видяхме!
11 Май 2018 17:09
67
11 Май 2018 15:21

Обаче докато аз копах, онези, дето скачаха най-високо, се уредиха за началници и почнаха да дават тон за песен.


Това не трябваше да го пишеш. Цялата ти белетристика отиде на кино и лъсна същността - изконното желание на всеки от народа да бъде началник и да дава тон за песен. И дълбоката обида, че това не му е било предложено.

Хайде, остани със здраве там, където си.
11 Май 2018 17:16
ние всичките там бяхме и го видяхме


Ама Многи замижават, многи замижават много..Ама много ..

Знам ги защо.. Едни файдалалък имат, други са в осемдесете.. Не исе.
11 Май 2018 17:30
Цялата ти белетристика отиде на кино и лъсна същността - изконното желание на всеки от народа да бъде началник и да дава тон за песен. И дълбоката обида, че това не му е било предложено.


Бай Кольо, ти ме тресна циганската .. Обръща се оня, и с лакът те бие в носа..

Ами мене ме кандърдисваха депутат в ДПС.. Не щях .. не щях.. После дойде един Сепетлиев от София да ме четка. Четкане голямо да ме отказва, чюнкю имам зор да се наредя при мошеници..

Отказаха и поне други хора..
Па ти си писал горното??? Не си саглам .. Колюю, ама хич..
11 Май 2018 22:12
Писах го отдавна, нашият застраховател - извънредно мил човек и баща на няколко хлапета - освен частния си бизнес влага годишно над 300 часа доброволен труд в развитието на местния детски футбол и други дейности. Практически всички длъжности в местната болница, които не са свързани с медицината, а са административни, са заети от доброволци в ранна и не толкова ранн пенсионна възраст (най-възрастната баба доброволка мина 92 лазарник)

Бях решил да не се намесвам повече по темата, ама като прочетох това се погнусих. Нагло манипулативно.
Вие, 67-а, давате ли си сметка какви са пенсиите там при вас, в Бенин, и какви тук ? Знаете ли, че около 1 200 000 пенсионери в България са с доход под прага на бедността (около 315 лева) ? И че са принудени да работят за пари, за да не пукнат от глад и да си купят минималния набор лекарства ? Какви доброволци ви се присънват ??! Не ви ли е срам ? Поне малко ...
Пак да питам - от какви позиции си въобразявате, че можете да ни поучавате, а ?
11 Май 2018 22:44
Поучава те от позиции , че е искала нещо да направи от 16 години до момента на излитане на самолета , но не е успяла ! Не е успяла заради хиляди кретени , които скачаха по жълтите павета без да съзнават какво ги чака ! Не е успяла заради хилядите кретени , които "си искаха Царя , щот щял да ги оправи и да им плати дълговете " ! Заради сегашните кретени , които виждат как ГЕРБ разпродава последното останало неразпродадено - земеделската земя и пак гласуват за тях , пак ги поддържат !
11 Май 2018 22:49
67, моля продължавайте с "белетристиката". На мен ми харесва (а предполагам и на много други също).
11 Май 2018 22:51
И още нещо - ако сега безработицата е 5% и ние не бяхме заминали , други щяха да заминат , защото безработицата щеше да е 80% процента ! Защото 80-90% от тия , които са заминали са били в трудова , работоспособна възраст ! А ако всички бяхме останали - щяхме дя умрем от глад или да се ядем един - друг при такава безработица !
11 Май 2018 23:09
Чок觧
11 Май 2018 22:51

Възхитителна глупост!
Мога само да се радвам, че тъкмо вие сте емигрирал
11 Май 2018 23:27
Вие, 67-а, давате ли си сметка какви са пенсиите там при вас, в Бенин, и какви тук ? Знаете ли, че около 1 200 000 пенсионери в България са с доход под прага на бедността (около 315 лева) ? И че са принудени да работят за пари, за да не пукнат от глад и да си купят минималния набор лекарства ? Какви доброволци ви се присънват ??! Не ви ли е срам ? Поне малко ...
Пак да питам - от какви позиции си въобразявате, че можете да ни поучавате, а ?

Благодаря за опитите за ликбез, знам как е, майка ми има 47 години трудов стаж и две висши образования - и знам колко получава като пенсия. Други живи роднини на тази възраст също са ми пред очите. Обаче да не се хвърля боклука през балкона също ли е въпрос на големина на пенсиите? Парите от глобата на превишаващия скоростта, които катаджията прибира в джоба си и парите за подкуп за нелегалните цигари, които митничарят прибира в джоба си, са точно тези пари, които не стигат за пенсиите на милион и двеста хиляди пенсионери под прага на бедността. Несъбраните данъци на фирмите, несъбраните вноски на пишман работодателите, диамантените цени на огради, сгради, магистрали и седенки, чудовищната бюрократична машина - там са парите на пенсионерите. В липсата на държава и на държавна воля. Министър-председателят говори сякаш от него нищо не зависи. Министъра на здравеопазването не знае какви програми му работят в здравните каси, но пък докторите са заринати с книжнина като търговци. За министъра на просвещението - както и да се казва в момента длъжността - изобщо не ми се отваря дума, щото преди година видях задължителния учебник по английски за средното школо, който е ПРЕВОД от ПОЛСКИ учебник, като че в България няма филолози.
А за позициите - аз в Монреал за цяла година не виждам толкова бентлита, мазератита и последен модел мерцедеси, колкото виждам за две седмици в България. То ли аз все по неправилни места ходя, то ли в Монреал са по-бедни богатите хора, ето, опитвам се да разбера кое как се позиционира, но не ми излизат логически изводите.
12 Май 2018 06:33
КотВасилий
11 Май 2018 23:09
Мнения: 132
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP


Истината боли , а ? Що не кажеш ти какво си направил за България като си останал , да видим с какво е "просперирала" благодарение на теб ?
Ама за тролиш те бива !
67 , не си губи времето с него !
12 Май 2018 08:55
67
11 Май 2018 23:27

Пак отместване на темата и куха патетика. Говорехме за доброволци, пък сега - кой бил карал майбах.
Този път окончателно спирам по темата с вас.
12 Май 2018 09:02
Що не кажеш ти какво си направил за България като си останал , да видим с какво е "просперирала" благодарение на теб ?

На първо място - не съм избягал.
Работил съм, плащал съм данъци, отгледал съм три деца, които също като мен са останали.
Имам и конкретен икономически принос, за който няма да се разпростирам.

Да отбележа - да наречеш някого трол, защото е на различно от теб мнение, е белег на ниска интелигентност.
12 Май 2018 10:11
Не си прав, КараКолю, не си прав, поне не за целокупния народ.

Разбира се, че не е прав за целокупния народ, а само за тия с бохчите...
Приемам, че всеки е свободен да постъпва както му изнася, но никога няма да приема, че след като е запрашил нанякъде с шаячната си правда, придобива правото да я обявява за пример за подражание и да я препоръчва на тия, на които тя не е била и не е станала жизнена философия.
И, да, вярно е, че никое място не е уредено за винаги, но "уреждането" трябва да бъде започнато и завършено, по възможност - от колкото може повече желаещи да го направят. Ама как да се съберат желаещи, като има толкова много с бохчи и шаячна правда? Много по-лесно е да отидеш на уреденото, прескачайки усилията по уреждането и просто да се включиш. За това иде реч.
А това за боклука през балкона е ала-бала. Какво направи или правиш, когато видиш такова нещо? Най-много да се възмутиш (вътрешно в себе си). А там, зад локвата, не правят така. Случвало ми се е да надникна там и до днес помня една табела, поставена на ограждение на малък изкоп - решетка една такава, до коляно. Да струва най-много $50. А на табелата пишеше, че който види някой да "приватизира" оградката, да се обади където трябва и ще получи $500 за гражданската си доблест.
В България първо, това е просто невъзможно, и второ, ще обявят сигнализиралия за доносник. А защо е невъзможно? Ами просто обществената "норма" е такава. А за да се смени нормата са нужни общи усилия, а не да си плюеш на петите.
Та, така...
12 Май 2018 11:39
Отлична находка на майстора бай Калин!
ТОчно така е, като тиха гражданска война.
Като диагноза - добре, но ми липсва анализа за причините...
Представата, че властта е лоша е... полуистина.
Защото допуска наивната идея, че може да има добра власт.
На която все не случваме...
А истината е, че без обществен натиск няма добра власт.
Социализама ефективно отучи хората да се месят в работите на властта.
Поради което вече 30 гг. те продължават пасивно да наблюдават как ги мачкат и не протестират.
Разгеле, напоследък има знаци и сигнали, че ново поколение от свободни хора излиза на сцената...
12 Май 2018 17:28
Пак отместване на темата и куха патетика. Говорехме за доброволци, пък сега - кой бил карал майбах.

Как да го река по-вежливо: трудно се ходи на доброволни мероприятия с майбах. Например, явяваш се в центъра за гладни деца, отваряш багажника на майбаха и вадиш пакети макарони.
Та, ако държавата, сред която сте и вие, си посъбере вересиите и ги преразпредели на построилите я пенсионери, току виж им останало време за доброволстване и малко по-достоен живот. Или тази логическа връзка убягва някому?
12 Май 2018 17:48
И, да, вярно е, че никое място не е уредено за винаги, но "уреждането" трябва да бъде започнато и завършено, по възможност - от колкото може повече желаещи да го направят.

Не се разбираме нещо - няма "завършване" на уреждането, то додето не стане всекидневие, не се урежда. Като с чистенето - не можеш да почистиш къщата веднъж и после да се надяваш да е вечно чиста.
Желанието рядко идва отвън, то е продукт на възпитание и светоглед. Свекърва ми живее близо до океана и когато здравето й позволява, ходи да се разхожда по плажа. Тя си носи торбичка и къде срещне парче стъкло, прибира го. Не минава ден без се намери поне един любопитен да знае тя защо го прави. Тя казва, имам внуци, като дойдат, да не се порежат! Поради особеностите на ваканциите и семейните празници за последните десет години нейните внуци са били на този плаж ДВА пъти по за ден. Обаче тя събира парчетата стъкло четири сезона всяка година. Щото и другите имат внуци, а може би нямат възможност да махат опасните неща от плажа. Свекърва ми не носи табела: "Елате всички желаещи да съберем парчетата стъкло веднъж завинаги!" Тя просто прави каквото може. Тихичко, сама, доброволно. Сигурно има още народ със същото мислене и светът след тях става по-добър.
12 Май 2018 21:22
Не се разбираме нещо - няма "завършване" на уреждането, то додето не стане всекидневие, не се урежда.

Много добре се разбираме даже щом бягаш по тъч линията със "завършването". Всяко нещо, след като се започне трябва да се завърши, а после да се поддържа в изправност.
Всъщност въпросът който заобикаляш е: защо отиде да събираш стъкълца по плажа там, където са останали по-малко, а не там, където са повечко и здравата трябва да се чистят, а не само да се дава акъл
12 Май 2018 23:26
Всъщност въпросът който заобикаляш е: защо отиде да събираш стъкълца по плажа там, където са останали по-малко, а не там, където са повечко и здравата трябва да се чистят, а не само да се дава акъл

Че какво му е сложното? Досега мисля, че съм отговорила няколко десетки пъти: писна ми да гледам как някой троши стъкла и ги хвърля по пясъка, а после вика, абе елате да ги съберете! Щото до един определен момент стъклата на пясъка бяха единично явление, може би нямаше банани, но имаше детски лекари в училищата, може би нямаше мерцедеси, но във влаковете имаше прозорци и дръжки на вратите на тоалетните. После имаше скачане, трошене на стъкла и наизлезли нови активни борци от осми септември. После се появиха клошарите, после на старците им свършиха парите за лекарствата, после имаше спестени милиони от закуски и изобщо интересни нови богати хора. На които акъл ИЗОБЩО не им трябваше, особено чужд. Виж в съседната одая разговора за инженерите.
13 Май 2018 18:47
Порядъчните хора в България винаги са били малцинство - и след Освобождението, и след 9.IX.1944 г. и след 10.XI.1989 г. И това е историческа и културна закономерност, породена от много фактори, а не е просто лошо стечение на обстоятелства.
Нравственият максимализъм преди 10.XI.1989 г. беше фалшив. Тези, които ни го проповядваха и изискваха - комсомолските секретари веднага влязоха в управителните съвети на новосъздадени банки. Партийните секретари - едни от първите - придобиха по неведоми пътища собственост под формата на предприятия. Много от тях станаха масони - пази боже! Имаха огромна нужда отново да членуват в някакви тайни съзаклятия и да диктуват дневния ред на обществото.
Фактът,че 1/един/ милион души /по думите на Евтим Костадинов - Комисия по досиетата, в интервю по телевизията/ за 45 години са били под някаква форма тайни сътрудници на властта е нещо нечувано. Огромното мнозинство се е съгласявало без много уговорки. Така, както се ставаше партиен член главно заради материални придобивки.
И сме си все същите хора - просто похлупакът бе отместен на 10.XI.1989
и ни блъсна горещата пара на действителната ни същност.
13 Май 2018 19:57
Мила 67-а,
Много сте сладкодумна и омайваща, приятно е човек да Ви чете. Но като се погледне по-внимателно, се вижда, че котаракът е прав - не отговаряте на зададените Ви въпроси, отмествате темата и вмъквате манипулацийки.
Като това със стъкълцата по плажа. На плажа, мила, се ходи бос. Затова свекървата Ви събира стъкълцата - за да не пореже своите нозе, не заради някакви въображаеми деца, които били идвали два дни в годината. Но пък с децата става по-ефектно, разбирам. Както и за двете висши образования и ниската пенсия на майка Ви - пенсията, мила, се дава не за образование, а за труд, заплата и съответните платени осигуровки. Но пък е толкова трогателно - цели две висши и ниска пенсия.
И други такива.
Много красиво ги редите, мила, но сте (в тази тема) доста некоректна.
31 Май 2018 01:27
Калин Донков
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД