:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,215,922
Активни 88
Страници 2,935
За един ден 1,302,066

Когато в Германия лумнаха клади от книги

Преди 85 години в много германски градове лумват клади от книги – националсоциалистите изгарят литература, обявена от тях за „вредна“. В акцията най-изненадващо се включват и хиляди студенти
Държавен архив на Германия
Изгарянето на книги на Площада на операта в Берлин на 10 май 1933 г.
"Това беше само началото. Там, където горят книги, по-късно ще горят и хора". Онова, което предрича Хайнрих Хайне преди повече от сто години в една от своите драми, се превръща в горчива истина по времето на националсоциализма. Изгарянията на книги през 1933 г. само месеци след като Хитлер поема властта в Германия, поставя началото на гонения, които прокуждат стотици автори в изгнание, а на някои струват и живота.

Почвата за това е подготвена от Министерството на пропагандата, ръководено от Йозеф Гьобелс, и от две враждуващи помежду си, но верни на режима студентски организации. "Държавата е превзета, но висшите училища - още не", гласи девизът на националсоциалистите през пролетта на 1933-та. И те получават подкрепа - тъкмо в университетите.

А и не само там. Александър Скипис, шеф на Борсовото сдружение на германската книжна търговия, съществувало още по времето на националсоциализма, казва пред ДВ следното: "Борсовото сдружение взима активно участие в изгарянията на книги по времето на националсоциализма. Изготвяни са били списъци с книги, давани са разпоредби на книжарниците да не продават определени произведения. В последна сметка става дума за подкрепа на нацисткия режим и идеите на нацистите". Заради очаквани финансови изгоди сдружението очевидно е ухажвало открито режима.

(Студентският съюз подготвя "12 тезиса против негерманския дух", които будят асоциация с Мартин Лутер и неговите 95 тезиса и изгарянето на книги на Вартбургския празник през 1817 г. 12-те тезиса са разпространявани на листовки и плакати, публикувани са във вестниците. В тях се призовава за очистване на националния език и култура, протестира се срещу еврейския дух, настоява се университетите да станат центрове на германския национализъм. Организаторите на акцията я смятат като "отговор на световната еврейска клеветническа кампания против Германия" и затвърждаване на традиционните германски ценности". )

Споменатите списъци с книги са съдържали творби, обявявани за "негермански". Става дума предимно за еврейски автори, но и за редица други, които са били прекалено "леви", либерални, пацифистки или изобщо критични спрямо националсоциалистите - като Бертолд Брехт, Ерих Кестнер, Курт Тухолски, Хайнрих Ман, Алфред Дьоблин и мнозина други, които се оказват в "черните списъци" редом с учени като Алберт Айнщайн и Зигмунд Фройд. Общо близо 100 германски и около 40 чуждестранни автори - например Ърнест Хемингуей и Андре Жид - са били обявени за автори на "извратено изкуство".

Централният акт по изгарянето на книги се извършва вечерта на 10 май 1933 г. на берлинския "Оперен площад" - днешния "Бебел плац". Там са закарани над 20 000 книги. Присъстват 5000 студенти с факли и няколко десетки хиляди души публика, които стават свидетели как Гьобелс към полунощ обявява: "Свърши ерата на прекаления еврейски интелектуализъм (...)."

Подпалването обаче се удава малко трудно под проливния берлински дъжд - огънят лумва чак след като пожарникарите се включили в разпалването, изливайки бензин.

Изгаряния на книги през онази вечер е имало не само в Берлин. Седмици преди и след това в редица германски университетски градове горят клади. При подбора на авторите и книгите за изгаряне е имало и някои изненади. Така например писателят Оскар Мария Граф с изненада установил, че не бил включен в списъка с книгите за изгаряне, което изобщо не го зарадвало. Точно обратното, понеже винаги се е стремял да пише истината, попитал властите защо не горят и неговите книги.

Някои писатели, като Томас Ман например, първоначално не са забранени, но по-късно влизат в списъка на вредните автори. Много от тях са принудени да напуснат страната. Други, които остават в Германия, попадат в затвора, трети биват направо екзекутирани, като Карл фон Осиецки и Ерих Мюзам.

Мястото на отхвърлените писатели заемат други, верни на режима автори. По техен адрес Курт Тухолски пише от изгнанието си в Швеция: "Ето ги как изпълзяха сега от дупките си малките провинциални проститутки на литературата (...) Ето че най-сетне те се отърваха от еврейската си конкуренция. Удари техният час!"

Критично настроеният автор Алфред Кер, който навреме успява да емигрира в Англия, пише, че с "акцията срещу негерманския дух" Хитлер е искал да накара всички творци да замлъкнат, "тъй като истинското изкуство изостря чувството за съвест, подсилва духа, изобличава полуистините и зове към най-висш хуманизъм".
20
3453
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
10 Май 2018 20:02
Тогава горяха книги, днес горят Фейсбук профили и Ютюб/Туитър акаунти. Не виждам особена промяна към по-добро.
10 Май 2018 22:41
За статията и за историческата истина -
За преводаческата шаячна работа - , щот " тезиси" вместо "тези" ме кара да мисля, че има печатна грешка във множестеното число...
11 Май 2018 06:45
и проститутки на литературата (...) Ето че най-сетне те се отърваха от еврейската си конкуренция. Удари техният час!"

Така е, но не ми се спори, щото Ерих Кестнер примерно, присъствал на аутодафето на собствените си книги, или братята Ман също примерно не са част от споменатата по-горе общност. И не само те.
Истината, с черешка по дойчевелевски....
11 Май 2018 06:56
Сега, все още, не смеят да горят книги, премълчават ги и ги обричат на забвение - "меки" постмодернистки диктаторски времена понеже.
Прочее в тоя контекст някой да е срещал из българските медии името Хайнрих Бьол по повод годишнини и преводи примерно (той не е от гореспоменатата общност, носител на Нобелова награда за литература от времената, когато е била Награда)?
Няма и да го срещнете, щото за билярди в девет и половина, за изповеди на клоуни, за изгубени чести на едни Катерини, тоест за "свободословни" медии, и за три велосипеда ще ми пише, неполиткоректникът му с неполиткоректник.
Четете си там пълните събрани преводи на български на Алиса Зиновиевна Розенбаум, да си самонабивате канчетата. Но от набиването и самонабиването Умът не идва в главата.
А идват само новият айн - фолк, фюрер, Ранд, видоизменени и преопаковани, за да не ги познаете веднага, че са откровен либералфашизъм.
11 Май 2018 07:07
Софи, добрутро! Добре им го каза. Не съм сигурна дали вече не са изгорили и "450 градуса по Фаренхайт". Странно ми е, че внучка ми не е чела и няма да прочете "Чичо Томовата колиба"... "Хъкълбери Фин", "Децата на капитан Грант", "Тайнственит остров", "Кортикът" и "Бронзовата птица", "Овчарчето Калитко" най-сетне!


Лек ден, мила.
11 Май 2018 07:43
SvSophia
11 Май 2018 06:45


и проститутки на литературата (...) Ето че най-сетне те се отърваха от еврейската си конкуренция. Удари техният час!"

Така е, но не ми се спори, щото Ерих Кестнер примерно, присъствал на аутодафето на собствените си книги, или братята Ман също примерно не са част от споменатата по-горе общност. И не само те.


А на мене не ми се рови в книгата "Спорът за Цион" на главния кореспондент на лондонския Таймс за Германия точно по това време Дъглас Рид и не ми се преписва, там където разказва с подробности, как са горели книгите по площадите. И че повечето книги въобще не са били еврейски. Били са на дисиденти срещу властта, вкл. и комунистическа литература - е, Маркс все пак е евреин. Дъглас Рид казва, че еврейската литература която е горена била пропорционално на броя на евреите в Германия и другаде. Но след това пропагандата постепенно акцентира на еврейската литература, която става най-много по вестниците и др. медии. Със сигурност е имало Холокоста за книгите в Германия преди 45.

За сега не ми се преписва. Може би по-късно.
11 Май 2018 08:36

Дорис
11 Май 2018 07:07

Лек и на теб, скъпа Дорис.
Добре, че идея си нямаш какво не са чели и какви бездни от исторически, литературни и културни липси са налице в главиците на успешно издържалите матури и станали студенти в последните години, хеле пък откак въведоха задължителна матура.
По принуда в резултат от "реформираното" средно образование обърнаха университетите на ПУЦове за доограмотяване /нямам предвид точките, запетайките и дефисите ВладкоМурдарови, а оня широк фон от знания, без които истинското академично познание е невъзможно/.
Все още се справяме с възрожденско усърдие срещу 700 гроша и 48 пари - толку е доцентското заплащане при назе. Професорското не е нооо по-високо.
И не е само в хуманитаристиката, в природо-математическите науки е още по-зле. Но "плодовете на просвещението" тепърва предстои да ги берем, уви.
Тва е резултатът на неолиберастката пазарскост, в която парите следват... Сичкото. Включая ученици, студенти и пациенти.
11 Май 2018 08:43
Маркс все пак е евреин

И ко?
Щото Енгелс например все пак не е евреин.
А славяните пък хич, Ако и да са ги броили за унтерменши и тор.
От което произтича недоумението /евфемистично се изразявам/ за тукашните и сегашни фашизоидчета, вкл. и надигащите главици в писания в тоз форум. Които иначе си лягат и стават с торЪТ руска литература и култура.
11 Май 2018 08:59
SvSophia
11 Май 2018 08:43


Маркс все пак е евреин

И ко?


Нищо. Казах, че са го горили и него. Т.е. че Дойче веле казват и некои истини.

Искаш ли по въпросите на марксизма да си продължиш под тая тема, където съм ти обяснил доста подробно за какво става въпрос - ама без да горя книги, щото горенето на книгите е начин да бъдат рекламирани. Щото както е казал и Ралф Емерсон "Всяка изгорена книга просвещава света". И както е казал Франклин Рузвелт "Всички знаем, че книгите горят, но знаем също, че не се унищожават с огън."

Ето я темата:

http://www.segabg.com/replies.php?id=313766&p=1

Ето я и другата:

http://www.segabg.com/replies.php?id=313746&p=1
11 Май 2018 09:09
SvSophia
11 Май 2018 08:43
за тукашните и сегашни фашизоидчета, вкл. и надигащите главици в писания в тоз форум.


Предполагам не си ме имала предвид мене, щото се получава много гулемо недоразумение - твое. Щото аз не горя книги. Особено марксическа литература. А и по принцип надигащите главици в тоя форум оспорват, а не горят. Или може би ти си тая, която прави опит за някакво салто мортале - критикувайки горенето на книги да запали критикуващите марксизма и да ги идентифицира като фашисти.

Тези които мислят наистина, не ги заклеймявай ако обичаш, че са фашисти! И кво - логиката ти е, че кой не е правоверен марксист значи е фашист. А па кой не е фашист, значи е марксист. Аз май съм попаднал под дулото и на двата огъня. Постоянно ме обвиняват и че съм комунист. Те тва сме ние истинските дисиденти - не сме в нито едно от крилата на днешната тоталитарна власт. И мислим с главите си. Имам подозрението, че ще помогнем и на такива като тебе. Защото вий сте образовани хора и само малко е нужно да ви бъде помогнато.
11 Май 2018 09:28
Ето, това е прогрес. Едно време горели книги, сега реформират образованието така, че никой да знае, че има нужда да чете книги. Къде по- ефикасно е.
11 Май 2018 09:33
внучка ми не е чела и няма да прочете

ако не прочете "Овчарчето..." нищо няма да загуби,
а градусите по Фаренхайт са 451
11 Май 2018 09:41
Проблемите на сегашна Германия са стократно повече от тези от преди 80 години, но ни занимават с това, за което им се плаща, за пропаганда и агитация.
Германия лоша, а САЩ-добри. Това е мантрата.
И поради тази причина Германия ще е васал на САЩ, по договора за капитулация чак до 2099 г.
Такова чудо в света не е имало. Вечно робство.
Затова периодично ни се натяква колко е грешна Германия и как справедливо САЩ я използват.
11 Май 2018 12:25
12 Books That Have (Ironically) Been Banned in the U.S.

http://www.neatorama.com/2011/09/29/12-books-that-have-ironically-been-banned-in-the-u-s/
11 Май 2018 15:03
В Берлин, 22 години по-късно, комунистическата диктатура също публично гори книги - Натисни тук

Добре познат прийом от древността. Само в Северна Корея е забранено изгарянето на книги. Там всички книги са за величието на Ким-овците.
11 Май 2018 15:15
някой да е срещал из българските медии името Хайнрих Бьол по повод годишнини и преводи примерно

Да бе, не ми бе направило впечатление.
11 Май 2018 17:44
SvSophia 11 Май 2018 06:56


13 Май 2018 08:52
Германия, с мълчаливата подкрепа на Европа, изгони и изгори 6 милиона хора на книгата, за да получи няма и век по-късно 60 милиона неуки, които и серат в църквите. Хак да и е, на EU!
13 Май 2018 09:38
SvSophia 11 Май 2018 08:43
Маркс все пак е евреин
И ко? Щото Енгелс например все пак не е евреин.
А славяните пък хич, Ако и да са ги броили за унтерменши и тор.
Да!
Маркс и Енгелс са имали расистко отношение към славяните и особено към руснаците! Броили са ги за унтерменшени и за тор.

"У Европы только одна альтернатива: либо подчиниться варварскому игу славян, либо окончательно разрушить центр этой враждебной силы - Россию".Энгельс Ф.

"Славяне - раковая опухоль Европы"


Пик русофобской деятельности «основоположников» пришёлся на период Крымской войны (1854 — 1856 годы), когда на Россию напала целая коалиция западных стран во главе с Британией и Францией. Маркс и Энгельс страстно призывали превратить эту войну в «священную борьбу европейских наций» против России . Маркс буквально заклинал европейцев:

"Кронштадт и Петербург необходимо уничтожить... Без Одессы, Кронштадта, Риги и Севастополя с эмансипированной Финляндией и враждебной армией у врат столицы... что будет с Россией? Гигант без рук, без глаз, могущий только пытаться поразить своих противников слепым весом".

... резко воспротивился один из организаторов митинга, немецкий революционер Карл Маркс. Почему? Об этом потом написал сам Герцен:
«Маркс сказал, что меня лично не знает, что он не имеет никакого частного обвинения, но находит достаточным, что я русский и что, наконец, если оргкомитет не исключит меня, то он, Маркс, будет вынужден выйти сам. Вся эта ненависть со стороны Маркса была чисто платоническая...»

То есть Герцен был ненавистен Марксу только потому, что тот был выходцем из России и в силу своей «дикости и отсталости» не имел даже права думать о самом передовом социалистическом учении.."

«Балканы, эта великолепная территория, имеет несчастье быть населённой конгломератом различных рас и национальностей, о которых трудно сказать, какая из них наиболее способна к прогрессу и цивилизации». К.Маркс

Малко хора го знаят.
SvSophia 11 Май 2018 08:43

13 Май 2018 16:10
12 Books That Have (Ironically) Been Banned in the U.S.

http://www.neatorama.com/2011/09/29/12-books-that-have-ironically-been-banned-in-the-u-s/


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД