:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

1 млн. лв. са източени от здравната каса в Пловдив

Софтуерът й позволявал измамите да бъдат разкривани чак след 3 месеца
Пловдивските служители на здравната каса, които вчера бяха задържани при акция на прокуратурата в Пловдив, са присвоили над 1 млн. лв. от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) благодарение на нейния несъвършен софтуер, твърди прокуратурата.

Заедно с шеф на дирекция в регионалната каса и негов подчинен в ареста са вкарани фармацевт и социално слаб, които също са участвали в схемата. Ден по-рано те бяха задържани шумно из улиците на Пловдив, като в едни от автомобилите бяха открити 50 000 лв.

Измамата била извършена с програмата за новото скъпоструващо безинтерфероново лечение на хепатит С. То подлежи на по-строг контрол, отколкото други медикаменти, финансирани от здравноосигурителния фонд, и се отпуска след одобрение от централното управление на НЗОК. Всичко се е случвало чрез дублиране на рецепти на реални пациенти през аптеки фантоми. Цялата схема обаче е била възможна единствено заради слабости в софтуера на НЗОК, заради които контролът на изписаните лекарства се осъществява едва три месеца след тяхното получаване. Става дума за две програми, които се разминавали във времето.

Инициатор на документната измама бил фармацевт, собственик на няколко аптеки. За година той е създал три фантомни аптеки, които съществували само по документи, но пък имали назначен помощник-фармацевт. Аптеките фантоми били регистрирани на името на социално слаб, който е разследван за други престъпления. На всеки три месеца участниците в схемата разкривали ново дружество и нова аптека фантом. От базата данни на касата участниците в схемата са ползвали данни на реални пациенти и през аптеките фантоми изписвали скъпите лекарства на стойност 25-30 хил. лв. Правели се двойни заявки - веднъж през действаща и веднъж през несъществуващата аптека. Директорът в регионалната каса приемал дублирани рецепти на имената на реални хора, после изпращал исканията до НЗОК и всеки месец се получавали пари. Така за година били източени над 1 млн. лева, а последно изтеглената сума е била близо 90 000 лв.

Здравната каса отказа коментар.



ПРИХОДИ

Според прокуратурата "мозъците" на операцията живеели в истински лукс. Шефът на дирекция например имал имение извън града и няколко луксозни автомобила. 60% от приходите от престъпната схема са отивали у двамата служители на касата, които е трябвало да контролират евентуални злоупотреби с лекарства, посочи Медиапул. Според зам. окръжния прокурор Галин Гавраилов разкритата схема показва сериозни пропуски в контрола на касата. По негови думи били извършени две престъпления - документна измама и подкуп в особено големи размери. Наказанията, предвидени в НК за тези престъпления, са от 10 до 20 г. за документното престъпление и от 3 до 15 г. за подкупа.
5
1864
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
11 Май 2018 08:03
Тия явно са солисти.Не са се отчели където трябва.
11 Май 2018 08:32
Вечния въпрос кой контролира контролиращия.

Чудя се ако собственика на фирмата не беше социално слаб дали щяха да ги хванат.
11 Май 2018 08:56
Ами от години се говори даже сред нас, които не сме в системата, че основното източване на НЗОК е чрез отчитане на големи обеми несъществуващи лекарства. Те се сетиха сега, и то в 1 град, с 1 собственик на аптеки? Наистина явно някой не се е отчел където трябва.
Ще повярвам, че не е така, ако открият поне 10 подобни схеми и ги докарат до присъда.
11 Май 2018 09:44
Ще повярвам, че не е така, ако открият поне 10 подобни схеми и ги докарат до присъда.



И аз смятам, че това е само видимата страна на айсберга.
Фармацефтичната мафия яко е изнагляла вече. Гледам довчерашни ученички, днес представители на фирми вносители и производители на лекарства, тънат в разкош, какъвто не си позволява и средната класа /доколкото я има/.
11 Май 2018 09:46
Здравната каса отказа коментар.



...без коментар !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД