:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София оряза приема в детските ясли

Най-голямо напрежение се очаква в центъра, за целия район "Средец" местата за нов прием извън продължаващите са 39
Под голямо напрежение ще премине записването на деца в яслите за предстоящата учебна година. Заради новата наредба за прием местата се оказват по-малко, установи проверка на "Сега". През февруари Столичният общински съвет промени правилата за записване заради разкрития, че градините приемат деца по втория начин, като ги класират извън общите списъци като хронично болни. Местата за хронично болни деца бяха намалени наполовина - от 10 на пет за група. Така поради по-малкия брой на местата за хронично болните, които ще се приемат наесен, некласираните деца ще отиват на опашката за кандидатстване по общия ред. С други думи, ако сега една паралелка е имала 20 места и още 10 отгоре за хронично болни, занапред може да приеме само 20 деца, ако няма хронично болни.

Значително е намален и приемът на деца по социални критерии - деца без родители, многодетни, породени, близнаци, като неприетите биват насочени на общата опашка за прием. Преди приемът на деца по социални критерии в група можеше да бъде до 40% от общия им брой, а сега делът им е намален на 30%. Остава правилото незаетите по социален критерий места да се прехвърлят към общия брой на местата.

Справка на в. "Сега" в Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата на Столичната община сочи, че най-голяма ще е надпреварата за място в ясла в централните райони, тъй като орязването на места там ще е най-голямо. Например в целия район "Средец" свободните места за нов прием във втора яслена група, без тези, които продължават от първа група, са 39 места по общ ред и 7 за хронично болни.

Пример за орязани места е 28-а ясла в район "Средец" - местата наесен за втора яслена група (деца, родени през 2016 г.) са намалени от 65 спрямо предходната на 45 за тази. Същата е тенденцията и в 35-а ясла "Вълшебство" в район "Триадица". При прием на 74 деца преди сега броят им е намален на 52. По-малко деца ще бъдат приети и в 23-та ясла "Ралица" в "Лозенец". При 80 деца, които тази година са за последно в яслата, 21 от тях са с документи за хронично заболяване. 70 деца ще бъдат приети тази есен, като 54 от тях са по общия ред и 16 заради хронично заболяване.

Днес в Столичната община под граждански контрол в лицето на петима родители ще се извърши първото класиране на деца за прием в общински самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителни групи в общинските училища наесен.



СТАТИСТИКА

Тези дни НСИ излезе с данни за броя на местата в яслените групи към градините и самостоятелните ясли и броя на "обслужените" деца към 31 декември 2017 г. Според тях приетите деца са много повече спрямо местата - 9449 деца срещу 8601 места. Така е било и през годините назад до 2010 г. Тогава например са приети 6681 деца, а местата са били 5461. Заради изграждането на нови ясли и детски градини с яслени групи общият брой на местата в тях се е увеличил, както и броят на постъпилите деца. Те обаче все още не са достатъчно, за да поберат всички малчугани. В 28-а ясла в "Средец" например по общ критерии за 16 места чакат да влязат 188 деца, като 47 от тях са събрали максималния брой точки. Според списъка по социални критерии в тази ясла могат да влязат 7 деца, но кандидатите са 22 деца, с хронични заболявания ще се борят 12 деца за 4 места.
4
1797
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
10 Май 2018 19:48
И призиви за повишаване на раждаемостта...
------
Блогът на Генек
10 Май 2018 21:37
И другите деца кво шъ ги праим?
Бабите работят, мамите работят, ясли нема.
10 Май 2018 21:40
С други думи, ако сега една паралелка е имала 20 места и още 10 отгоре за хронично болни, занапред може да приеме само 20 деца, ако няма хронично болни.


Ако съдим по тия "други думи", нищо не се е променило.
13 Май 2018 08:10
Ами нали нямаме държавна политика, ние сме като маймуните първосигнални, набутахме цялото население в София и Пловдив, а провинцията кучета я яли, цели райони са опустели, ужасяващо бедни, да ти се доплаче ! А в София въздух няма, място няма, ясли няма, оправия няма - абе, какво да ви разправям! Ама пак ще хвърляме пари върху София, белким се оправи , пък другите .... е и те могат да дойдат в София ако искат!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД