:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,331,720
Активни 125
Страници 775
За един ден 1,302,066

Да запишем в конституцията: здравеопазването е платено

Това, че НЗОК поема по-малка част от цената на медицинските изделия, не значи, че те ще поевтинеят
Снимка: БГНЕС
Различните болници имат различни цени на медицинските изделия. Разликата се плаща от пациента.
Възрастна тежко болна жена почина в столичната кардиологична болница "Св. Екатерина". Т.нар. пациентски организации побързаха да припишат смъртта й на това, че нямала пари да си доплати за скъпа аортна клапа. Болницата и здравната каса хвърлиха всички усилия, за да докажат, че жената е починала, защото е била в тежко състояние и клапата няма нищо общо. Успяха, с което просто за пореден път потвърдиха, че в огромния си процент организациите, които твърдят, че защитават правата на пациентите у нас, са в най-добрия случай неадекватни, а често са тенденциозни и лобистки, при това лобито, което представляват, не е на болните. Само че това, че точно тази жена беше употребена, за да се илюстрира колко тежък е проблемът с доплащането за медицински изделия, съвсем не значи, че той не съществува.

От самата "Св. Екатерина" обясниха, че при тях доплащането за клапи може да стигне 10 000 лв. в зависимост от конкретния продукт. "Алармираме за това, че имаме списък с чакащи пациенти. Една



немалка част от тях няма да могат да намерят тези пари



В нашата чакаща листа имаме над 30", обяви началникът на Клиниката по кардиология в болницата проф. Юлия Джоргова. Има и изделия, например в неврохирургията, при които пациентът трябва да даде от джоба си и до 30 000 лв., ако иска да живее. Вероятно има хора, които не успяват да намерят толкова средства. Има такива, които организират кампании, за да ги наберат. Дори и при тези, които се справят със собствени усилия и усилията на целия род, проблемът не е малък, продава се имущество, изпразват се сметки със спестявания, налагат се лишения.

Но по-ужасяващото е, че това се случва, за да се плати цена, за която няма гаранция, че е реална. Едно и също изделие - клапа, стент, става, плака, има различни цени в различните болници, а разликата може да е от 200 до 2000 лв. Единствената форма на регулация е, че от няколко години държавните болници са длъжни да провеждат търгове за обществени поръчки за изделията, с които работят. Но разликите - и между болниците, и при сравнение с други страни в ЕС, си остават. Обществена тайна са и комисионите, които лекари и директори вземат от доставчиците и които също формират част от цената.

И така стоят нещата от години. Който има пари - живее, който няма - да се оправя. Тази година обаче здравната каса реши да внесе промяна, която ще постави в невъзможност да се справят с този разход нови и нови болни. От над 10 години касата поддържаше едни цени, които поемаше за медицинските изделия. Например за кардиостимулатор НЗОК плащаше 2400 лв., като пациентът избира за какъв да доплати - по-скъп или по-евтин, а при някои от продуктите дори нямаше доплащане. Отделен е въпросът, че в болниците дават на пациента ясно да разбере, че евтиният кардиостимулатор не бива да се ползва. В опит да спести пари тази година обаче НЗОК реши да намали цените, които плаща за медицински изделия. Например за въпросния кардиостимулатор вече се полагат 2000 лв. За транскатетърни клапни протези - 40 500 лв. при досегашни 50 000 лв. 250-350 лв. повече ще се доплаща за клапни протези и т.н. Обяснението - в Словакия и Германия, а също и в отделни болници у нас е постигната такава цена. Съответно може да се постигне навсякъде. Идеята не е пациентите да доплащат повече, а болниците да постигнат по-добри цени, увери шефът на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

В това няма абсолютно никаква логика. При положение че не касата, а болниците правят търгове, че крайната цена не се контролира от никого и че доктор Х досега е получавал У доход от комисиони от медицински изделия, трябва да си доста нагъл, за да се опитваш да убедиш когото и да било, че занапред - само защото касата е намалила своята част от доплащането, фирмите ще намалят цените, а докторите - дохода си. Единственото възможно развитие при подобна ситуация е пациентите да доплащат повече. И при положение че при предишни анализи се оказа, че у нас доплащането от джоба за лечение е близо 50%, тепърва то ще прескочи и тази последна бариера и гражданите на България да започнат



да плащат кеш повече, отколкото им осигурява държавата,



отново през техните осигуровки и данъци, а в конституцията ще трябва официално да запишем, че здравеопазването в републиката е платено и съответно - недостъпно.

Ясно е, че докато цените на медицинските изделия не станат обект на регулация - както е при лекарствата, всеки ще си определя цена, гледайки в небето и изхождайки от собствените си финансови потребности. Това може да стане и сега, но принципът е, че регулираш цени, които плащаш. Т.е. здравната каса или държавата не просто трябва да постига по-ниски цени на медицинските изделия, но и да ги плаща - ако не изцяло, то поне в по-голяма степен, за да може да ги контролира. А НЗОК в момента прави точно обратното.

Пазарът на стотиците хиляди медицински изделия е за над 300 млн. лв. - сумата не е толкова голяма, но не е и толкова малка. Лесно е да се каже да се поемат с обществени средства, но не е чак толкова лесно да се изпълни. Досегашната рецепта - изделията да са част от допълнителното доброволно осигуряване, което да плаща и да контролира - също не дава ефект. Частните фондове са първите, които се оплакват от безумните цени и не могат да им влияят просто защото заемат прекалено малък дял от пазара. Ако фондът се опита да натисне болницата за цената на клапите й, болницата просто ще прекрати договора си с този фонд. Да не говорим и че огромната част от пациентите, които се нуждаят от медицински изделия, не се застраховат в допълнителни фондове и не биха и могли и да искаха, защото са пенсионери и хронично болни, а фондовете не приемат такива клиенти.

От няколко години се говори медицинските изделия да станат обект на електронни търгове подобно на лекарствата. Сега от здравното министерство обещават решение и на този въпрос при подготвяните от министър Кирил Ананиев нови модели на системата. Междинното решение - касата да плаща по-малко - обаче не дава никакви основания за надежди.
Снимка: Архив "Сега"
Кирил Ананиев е обещал нов модел за системата, включително и по-смислен подход при плащането на медицински изделия.
24
3297
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
13 Май 2018 18:53
Ясно е, че докато цените на медицинските изделия не станат обект на регулация - както е при лекарствата, всеки ще си определя цена, гледайки в небето и изхождайки от собствените си финансови потребности. Това може да стане и сега, но принципът е, че регулираш цени, които плащаш.


Искам си парите, които безпринципно са ми взели за ток, вода, парно и други, с регулирани не от мен цени, неща.
13 Май 2018 19:20
Една фльорца ( която по не знам си какъв начин е станала председател на ПанЕвропа България, съизмервайки се с проф. Иван Шишманов) сутринта обясняваше, че българите изпитвали зловредна носталгия към времето на социализма. Не,бе, мила! Хората искат качеството на живот при социализма, а не ментето, което предлага капитализъмът ви. Едно от които ментета си ти. Щото Иван Шишманов беше съоснователна на организацията от позицията на гения си, а ти един пирон не си заковала в сградата на България, за да заслужиш правото да представляваш ПанЕвропа България.
13 Май 2018 19:40
Сега от здравното министерство обещават решение и на този въпрос при подготвяните от министър Кирил Ананиев нови модели на системата.
Кирил Ананиев е неадекватен, а заместниците му са старите мурви с които ще правим нов бардак (чакаме реформи и решения, които няма кой да направи). Бойко Пенков, вечния медицински дялан камък ли ще прави реформи и промени? Умряла работа. Или счетоводителката и ПР специалистката и инженер- химичка по съвместителство, които са другите зам. министърки, ще оправят здравеопазването. Нови модели няма да има. Всички чакат да им свърши мандата при минимум скандали и промени. И тези са такива.
13 Май 2018 19:48
Хората искат качеството на живот при социализма, а не ментето, което предлага капитализъмът ви.
Интернетските щуротии и глупотевини нямат край. Качеството на социалистическия живот беше такова, че в момента в който падна десетки милиони хора се разбягаха в и отидоха в ментето за да живнат.
13 Май 2018 19:52
Карайки камиони.
13 Май 2018 20:01
всеки ще си определя цена, гледайки в небето и изхождайки от собствените си финансови потребности. Това може да стане и сега, но принципът е, че регулираш цени, които плащаш.


Според мен си бъркат в носа в този момент, но не бих спорила.

Случаят с починалата жена се оказа още по-ужасяващ - сутринта по телевизията дъщеря й обясни, че са чакали ЗК да плати нейната част, за да доплатят останалото, но такава сума въобще не е стигала до болницата.
За да не влизам в досадни подробности - жената просто е убита от новата система.
13 Май 2018 20:04
Хората искат качеството на живот при социализма, а не ментето, което предлага капитализъмът ви.
Интернетските щуротии и глупотевини нямат край. Качеството на социалистическия живот беше такова, че в момента в който падна десетки милиони хора се разбягаха в и отидоха в ментето за да живнат.


Най не обичам общи приказки. Обичам конкретни такива.
Ето ви една конкретна от един от "тези които се разбягаха и отидоха в ментето". Вчера си пазаря от Trader Joе's. Това в Cambridge, MA. Градът на Harvard и MIT. Валеше дъжд. Един бездомник с бяла брада ( можеше и джисъса да беше ) приказваше на себе си и се беше скрил в една покрита ниша. До магазина. На излизане го видях вече беше легнал на цимента в нишата. Не го валеше директно. От едната страна си беше открито за дъжда. Беше сложил една количка между него и тротоара, да не го "безпокоят".

После споделих на жена си. И тя "прогресивна" като мен. Коментарът ѝ беше: Държат ги (не че не могат да ги приберат) само за пример, как може да се изпадне, ако не се работи...С възпитателна цел.
Това във великата "демокрация". Износител на такава...
I love this country.
13 Май 2018 20:10
А починалата жена не е ли работила?
Тия общи приказки, че само който не работи, той няма пари за операция ги разпраяй на некой друг.
13 Май 2018 20:21
Конкретни примери за ментета:
- европари за Еменска екопътека: сковани от дърво мостчета, които с днешна дата са прогнили и счупени.
- европара за Загражденска екопътека - същото, като горното - неизползваема поради счупени дъсчени мостчета.
- Екопътека Стуилица - строена при комунизма, железни мостчета, не е мръднала от десетилетия и една от най-красивите в България.
Извод: Откакто сме у демокацията, качеството е зироу.
13 Май 2018 20:38
че в момента в който падна десетки милиони хора се разбягаха в и отидоха в ментето за да живнат.

Просто се оказаха по-прозорливи за да усетят, че тукашното менте ще е ужасяващо и нечовешко, а онова навън - поне поносимо. Питай Бъч, КараКолЧо !
13 Май 2018 21:02
Платено здравеопазване + ниски пенсии и пак не могат да уморят пенсионерите.
Трябва да се предприемат значително по сериозни мерки, за по осезаеми резултати.
Явно БГ пенсионерът е по устойчив и от хлебарките.
13 Май 2018 21:53
Много се краде у тая "държава", а специално в здравеопазването е по-лошо и от мародерството, защото се взема всичко от все още жив.
13 Май 2018 21:58
Питай Бъч, КараКолЧо !
Кой е Бъч и какво да го питам, приятел4е?
13 Май 2018 22:05
>>><<<
После споделих на жена си. И тя "прогресивна" като мен. Коментарът ѝ беше: Държат ги (не че не могат да ги приберат) само за пример, как може да се изпадне, ако не се работи...С възпитателна цел.


Аз в момента съм в София и гледам из подлезите хора свирят на разни инструменти. Викам си "Ето, полезно е да се научиш да свириш на нещо". Една дебелшка дама дращеше цигулката (Младост 4 подлеза към Бузинесс парк" и изкара нещо като едновременно "седемте годишни времена" на Вивалди. Пускаха и парички хората, за всички годишни времена...И аз също. У нас също някой свири на цигулка...знае ли се?
13 Май 2018 22:18
KaraKoliu13 Май 2018 19:48

Не си разбрал. Хората избягаха не от социализма, а от настъпилия хаос наречен капитализъм.

И да попитам - колко пари хвръкнаха за строителство на стадиони, плувни басейни и спортни зали в селища в които останаха само старци и кучета?
14 Май 2018 05:01
Не си разбрал. Хората избягаха не от социализма, а от настъпилия хаос наречен капитализъм.

Ами точно така си е! Кой би избягал от сигурна работа, безплатно здравеопазване??? Че то, както беше у нас, западняците щяха да дойдат като емигранти. Вместо обратното. Така че трябваше да стане много лошо. Скриха стоките, фалираха заводите, задигнаха дори чаршафите от болниците. Всичко се източи, окраде, унищожи, за да забогатеят набързо новите капиталисти. След това дойдоха "спасителите" на Костов, които ограбиха и спестяванията в банките. И узакониха грабежа на прехода. Като отписаха дълговете на крадците.
Всъщност има резон да се ограничат медицинските изделия. Защото, освен споменатите печалби от тях, взеха и да ги слагат наред! Имаш кръвно? Хайде на коронарография и да ти турим едно стентче! Няма да ти струва нищо! Ама само едничко ли?! Тъй като аз съм една от жертвите им, няма да мълча! Излъгаха ме в Спешното, че имам инфаркт и умирам. Но щели да ме спасят и за два дни ще се оправя. В частната клиника в Бургас. Едва не си загубих ръката и не пукнах, защото кръвното ми скочи на масата на 260, докато докторът я затискаше ужасен. Спасиха ръката в крайна сметка като цяла нощ сестрите ме пазиха. Но мен няма кой да спаси вече! Диагнозата се оказа стенокардия, която се поддържа с лекарства. А стентът нямаше смисъл, защото съм в пъти по-зле. Кой знае какви са ги свършили! И от 2015-та съм в куп хапчета заради него. Мъкна се като парцал. А, когато прочетох, че жените със стент са в голям риск през първата година да умрат, ми идваше да гръмна лъжците. Но и сега като отида на кардиолог, всеки ми предлага да ми сложат още един поне, че да ме довършат! Макар че един по-честен и възрастен ми обясни, че точно там, дето са ми сложили, си е пълна глупост. Съответно вече не мога да работя, но и пенсия не ми дават. И за специалист и изследвания трябва да плащам, защото преди имах право 4 пъти в годината, а днес само веднъж?! Заради тези мошеници все няма пари! Но не е луд, който яде баницата...Проблемът е, че точно нуждаещите се ще бъдат ощетени и няма да получат помощ. А другите пак ще бъдат мамени. Ще съберат пари, ще затънат в кредити.
14 Май 2018 07:49
Да, задължително връщане на соц стандарта за желаещите:
- операции в Хюстън за властимащите от ранга на Петър Младенов, т.е. министри и приближени на ББ.
- едно светило, наследник на Чирков, да дава надежда за всички останали
- и най-вече хапчета за сваляне на кръвните.

Какви са тия клапи, стентове, моля ви се ....
като падне продължителността на живота до социалистическата и ще спрат и дефиците на НОИ и НЗОК.
14 Май 2018 07:50
Слушайте го Буч какво изнасилвание е в Америка, и си викайте децата от там.
14 Май 2018 09:43
Щом цените за лекарствата са за пример, защо познати ми казват, че цената на доста лекарства на свободния пазар е по- ниска от тази на същото по здравна каса с % намаление? даже и в една и съща аптека?
14 Май 2018 09:56
Превръщането на здравето в стока е едно от най-срамните достижения на
" демокрацията" според мен.
14 Май 2018 10:16
Хората искат качеството на живот при социализма, а не ментето, което предлага капитализъмът ви.

Псилютно. Е затва всички се изнасят в Сев Корея, Лаос, Куба, Виетнам, Венецуела... а никой не припарва в капиталистическите кочини.
14 Май 2018 10:31
Е затва всички се изнасят в Сев Корея, Лаос, Куба, Вие

Куба е на първо място в света по здравеопазване, отворко.
14 Май 2018 11:19
И Фиделът си беше повярвал, че му се налага да вика испански хирурзи да го оправят след като кубинските едвам не го довършиха.
14 Май 2018 11:46
Те отидоха при него, а не той при тях , нали.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД