:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 231
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кривите аргументи и плоските данъци

Емил Хърсев


От десет години облагането на доходите в България е пропорционално и равно, 10% данък върху печалбите на фирмите и доходите на гражданите, по американски маниер наричан "плосък данък" (от flat tax). Съвсем логичен момент за равносметка. Но нелогично и за срам на икономическата професия, истинска и обективна оценка на тази най-важна данъчна реформа в страната не се получи, а повечето коментари, които заляха пресата и екраните, останаха

в плен на политическата теза, най-вече вдъхновените от считаната за популярна (понеже е популистка) теория, че равният данък създава неравенство. (Което е математически абсурд и дори дете с основно образование може да сметне, че твърдението е невярно и невъзможно.) Малкото обективни мнения просто потънаха в словесния поток на пропагандата, че еднаквото облагане е лошо, защото "справедливо" било да се взема повече от онези, които получават повече, та да се изравни донякъде разликата между бедни и богати. Винаги ограждам думата "справедливо" в кавички, защото в икономиката тази категория се определя единствено като еквивалентност (равностойност). А никаква равностойност в третирането на данъкоплатците не виждам в идеята на едни държавата да не взема данък, от други да взема 10%, а на трети да иска да отнеме 40% от дохода само защото имали или печелили повече. За десетте години еднакво облагане

резултатът е очевидно положителен и няма обективен анализ на стопанството и средата за бизнес в България, който да не посочва ниското, еднакво облагане на доходите като основно конкурентно предимство на страната. Накратко казано, имаме три главни ползи от десятъка: стабилизира се облагането, а това укрепи икономическата стабилност на страната; доходи, които се укриваха от облагане, сега се декларират и облагат, затова постъпленията от подоходните данъците - върху печалбата и върху дохода на физическите лица, нараснаха в пъти и всяка година продължават да растат. Този ръст най-лесно се вижда в абсолютната сума на бюджетните постъпления от подоходни данъци и в домакинските бюджети. Вижте с какви "икономически" мотиви се атакува десятъка и лесно ще установите, че става дума за

несръчно нагласени аргументи

Критиците на десятъка ползват семпла стратегия. Първо, всички очевидни факти, от които личи ползата от ниското пропорционално облагане просто се премълчават. Все едно ги няма. Второ, процеси със съвсем различен произход и механизъм се забъркват в една риторична каша, от която бялото трябва да излезе черно - поне в очите на слабо грамотната във финансовите сметки публика. Само един пример: за да "покаже", че бюджетните постъпления от десятъка сякаш намаляват, макар че те всяка година растат, един "институт" за икономически и други изследвания се захваща с дела на подоходните данъци в БВП. И радостно открива, че този дял намалява. Ако "изследователите" бяха показали отделно дяловете в БВП на данъка върху печалбата и на данъка върху личните доходи, щяхме да видим, че намалява всъщност само делът на данъка върху печалбата, а делът в БВП на личните подоходни данъци все пак расте. Но нетната печалба намалява в процент от брутния продукт, затова намалява и делът на данъка върху печалбата. С този номер обвиняват десятъка за световната криза.

От 10 години десятък в България една е годината, в която цялата световна икономика се срути в най-дълбоката криза от близо век насам, а осем години се влачихме в дълбока депресия. Естествено, че в този кризисен период печалбите на фирмите спадат, голяма част от тях работят даже на загуба, немалко фалират. Но причината за падащия дял на печалбата в цената на стоките и услугите, оттам и в БВП, не е десятъкът. Ако през периода на кризата и депресията имахме прогресивно облагане, печалбите щяха да спаднат драматично по-ниско, а личните доходи и данъците върху тях щяха да растат значително по-трудно. По същия начин ефектът на кризата се приписва на модела на облагане и

обвиняват десятъка за сивата икономика, защото някой си бил изчислил, че в годините на депресия неотчетената и необложена част от икономиката се била увеличила.Няма страна в света, където това да не се е случило!

В условията на криза и депресия част от стопанството се укрива, потъва в сивия (неотчетен, но не престъпен) сегмент - просто за да оцелее. Едно прогресивно облагане щеше да потопи в сивата икономика още по-голяма част от бизнеса.

Тези и цялата купчина фалшиви аргументи, с които уж се "мотивира" яловата идея за връщане към прогресивно данъчно облагане, лесно щяха да бъдат оборени в една дискусия с политическите опоненти и неизкушени от политиката финансисти. Но както знаете, българските политици и обслужващите ги говорители от години пеят само соло, чуруликат в монолог и избягват да влязат дори в 10-минутна дискусия с професионални опоненти. Но с времето предимствата на ниското пропорционално облагане стават все по-ясно видими. И все повече страни постепенно, но сигурно вървят към този модел на облагане, който работи в България вече десет години. Става дума за САЩ, завчера свалиха корпоративния данък в Австралия от 35% на 25% еднакво за всички, без прогресия, без минимум и отстъпки. Страните, в които се запазва прогресивното облагане - най-често на личните доходи, до една "изглаждат" прогресията и изравняват данъците. Бъдещето е на "плоския" данък.
90
6635
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
90
 Видими 
13 Май 2018 18:58
Ее, тая статия днеска две изречения. Липсва еквивалентност.
13 Май 2018 19:28
равният данък създава неравенство. Което е математически абсурд и дори дете с основно образование може да сметне, че твърдението е невярно и невъзможно.

За секунди те опровергава влизането в който и да е калкулатор
https://www.kik-info.com/kalkulatori/zaplata-bruto.php
13 Май 2018 20:09
За секунди те опровергава влизането в който и да е калкулатор
https://www.kik-info.com/kalkulatori/zaplata-bruto.php

Смесвате данъци и осигуровки.
13 Май 2018 20:14
Плосък данък е имало в Османската империя. Ако не е била революцията в Русия от 1917, Турция щяла да е "Российскяя губерния", защото такова е било споразумениета между Русия, Великобритания и Франция, сключили и уговарили Антантата: Сирия и Ливан на Франция, Месопотамия на Великобритания, Проливите и Анадола на Русия.
Четете, бе ! Що не четете ?!
13 Май 2018 21:07
Arsene
13 Май 2018 20:09
Смесвате данъци и осигуровки.

Не ги смесвам аз. "Смесени" са от самата им икономическа природа на задължителни елементи на облагането. Само в скобка: смесва ги и НОИ; плаща пенсиите и от осигуровките, и от бюджета, тоест данъците, макар и не само.
"Разделят" ги онези, по-точно разглеждат явленията не по същество, които много искат да "обосноват" несъществуващи неща. Ти ще поверваш ли, че си спрял/а да плащаш данъци, ако некому хрумне да обяви, че ставката ти по ДОДФЛ е "0,00", а същевременно вдигне осигуровките с 10%? Щото и аз

Темата е дъвкана десетки пъти.
И не е верно, изобщо не е верно, че нема оценки на плоския данък.
Последната поред е на МВФ, който еднозначно доказва, че плоският данък забавя растежа. И препоръчва да бъде незабавно отменен, както впрочем е в повечето страни от ЕС - прогресивно облагане със средна максимална ставка 45%, в много страни е 54% - и САЩ.
13 Май 2018 21:37
Въпрос на лаик. Фирмите плащат ли и ДДС? Защото аз, физическото лице, плащам ДОД 10% и ДДС 20%.
13 Май 2018 21:58
Защото аз, физическото лице, плащам ДОД 10% и ДДС 20%.

Ами данък сгради, такса "смет", акцизи в/у горива, алкохолни напитки, задължителна застраховка "Гражданска отговорност" + 2% данък + включен задължителен "Гаранционен фонд"...
АМАН!
13 Май 2018 22:04
За десетте години еднакво облагане

резултатът е очевидно положителен...

М-да - за автора все последни в Eвросъюза е положителен резултат...
13 Май 2018 22:31
Шефът на масоните в София очаквано защити богатите.
13 Май 2018 22:41
равно, 10% данък върху печалбите на фирмите и доходите на гражданите

Щом се облагат доходи на граждани, защо на фирмите се облагат печалби, а не също доход (приходи). Сякаш гражданите нямат разходи за придобиване на доходите си. Поне за необлагаема сума, която да компенсира тези разходи, да бяха помислили.
13 Май 2018 23:16
Хърсев, срамота. Не бива така да си унижаваш професията и науката.
политическата теза, най-вече вдъхновените от считаната за популярна (понеже е популистка) теория, че равният данък създава неравенство. (Което е математически абсурд и дори дете с основно образование може да сметне, че твърдението е невярно и невъзможно.
математически може да е всякак, социално не е. Ако аз получавам 1000 лева ( късметлия съм) и от тях 800 отиват за насъщни нужди - храна, главно, ток, вода, парно, осигуровки - и ми остават 200 лева на месец, 100 лева са мнооого голяма сума. Ако получавам 600 лева? 60 лева чисти са огромна сума са мен. Медианата на заплата сега е около 620 лева, т .е. половината българи са под нея. Какво са за тях 60 лева? Ами много повече от 10% върху заплатата на иван искров или Левон Хапарцумян.
14 Май 2018 04:19
Ох, ама как да намеря думите на Хърсев от преди няколко години за загубите от същия плосък данък! Цифрата беше шокираща! Явно му духнаха под опашчицата или му платиха да говори обратното???
Разбира се, че подобен данък увеличава неравенството. Макар че погледнато логично, то на бедния и да не му вземеш 10% в Бг, той пак ще е гладен.... Обаче това вече прилича на геноцид! Но нека си поговорим за фирмите. Те са важните. При едни прогресивен данък малките имат шанс, а големите ще правят инвестиции и ще увеличат заплатите, за да слязат на по-ниската ставка. Кво ще кажеш за туй, Хърсев?! С две думи: Плоският данък е вреден и прехвърля данъчната тежест върху бедните. С идеята, че те са много и не могат да крият данъци. Идея, която е равносилна на геноцид при тези "доходи".
14 Май 2018 07:08
Не искам да подробно да коментирам 'аргументите' на Хърсев, щото не ми се ходи в Сибир.
Няколко по-важни момента, които Хърсев по недоглеждане е пропуснал да спомене:
1) Що е то данък зависи от местното законодателство. Здравните 'осигуровки' в БГ на много места са включени в данъчното облагане. Или пък здравната система разчита на доброволни вноски на застрахователен принцип. Същото важи и за пенсионното 'осигуряване'. Много държави осигуряват минимална пенсия за вскчики от данъците, а оттделно всеки си заделя част от заплатата в пенсионен фонд.
2) Каква част от дохода подлежи на облагане също зависи от местното законодателство. В Хонг Конг например има нормирани разходи за деца, стари родители, неработеща жена, инвалиди в семейството и т.н. В БГ данъчните облекчения за физически лица са по-скоро изключение.
3) Срамежливо е пропуснато да се спомене че доходите на физически лица от акции са с 5% дивидентен данък (тлокоз за плоскостта)
4) От т.1, 2 и 3 по-горе следва, че данъчната система в България е регресивна. Нещо което го няма в нито една богата страна.
5) Аргументите за необходимостта от ниски данъци щото да няма сива икономика са смешни. Сивата икономика се бори с икономическа плоция. Не с намаляване на данъците.

В заключение искам да кажа, че въпреки горното, Хърсев е прав в изводите. Регресивната скала е основен двигател на българската икономика. Тя помага на всеки един млад работник да осъзнае, че в България бъдеще няма и да емигрира при първа възможност на запад. После с парите от запада да издържа родителите си, а като следствие сичкото политик, полицай и таксиджия у българско. Даже и за некой друг банкер като Хърсев парички се намират.
14 Май 2018 08:09
Нормално е всеки с високи доходи да е за 10-те %. И обратното. Зад това стоят личните интереси, вкл. и на по-богатите. Не може да се разглеждат тези въпроси само от икономческа гледна точка. Принципните въпроси не се свеждат само до цифри и числа. България е социална държава (Конституция). Участваме в съюз на държави които са обединени на основата на социална, пазарна икономика. С водещото място на соцалното!
Следователно в данъчната политика следва да се отдава предпочитание и на социалния подход при формирането на данъците. Конюктурата на привличането на инвестиции, чрез политиките на ниски данъци и доходи си отива. Очевидни са резултатите от тези политики - демографски проблеми и и "изтичане" на хора, работещи и имислещи хора, от България.
14 Май 2018 08:45
Имаше една участничка от първите редици на онзи славен поход за 10% плосък данък и 10% осигуровки. С голям интерес ще прочета нейната оценка за начинанието в което пожеланото от нея се сбъдна, макар и частично (без намаляване на осигуровките до 10%).
14 Май 2018 09:03
mo4o
14 Май 2018 08:09
България е социална държава (Конституция). Участваме в съюз на държави които са обединени на основата на социална, пазарна икономика. С водещото място на социалното!

Заблуждаваш се и в двете.
В Конституцията пише "прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава".
Така и не бе създадена. А след 27 години и за решимост не се говори.
Има тема ДЕМОКРАЦИЯ специално за това как да станем демократична.

ЕС (ЕИО) бе създаден като икономически съюз на социални държави. Правиш ли разликата? През 1957 такива са и Германия, и Италия (изрично записано в Конституциите им от 1949), и Франция, и Бенелюкс. До приемането на Гърция, също социална по Конституция, има само едно изключение - Великобритания.
След Гърция ЕС почна да приема на доверие, по "решимост".
Сега вече откровено експлоатира провалените държави и копче не можем да кажем, щото забравихме решимостта и не оправдахме доверието
14 Май 2018 09:39
Така и не бе създадена.

Явно имаме познавателни проблеми или живеем на изолиран остров. Обществено здравеопазване с огромни средства, обществено образование също с огромни средства, пенсионна система също с огромни средства... Това е социалната държава, а не някой само да мързелува и мрънка, като получава толкова (или повече) от тези които работят ефективно, образоват се и се квалифицират, не крият данъци и осигуровки... Отбелязано е медианна заплата 620 лв (да допуснем, че е така). Ако данъците на тази заплата станат 0% а на "чорбаджиите-изедници" с 2000 лв стане 50%, какво ще последва? С колко ще скочат (с допускане за вярно) 620-те официално лева и колко от "чорбаджиите-изедници" с 2000 ще останат в България?
14 Май 2018 09:49
mo4o
14 Май 2018 08:09

Моля те правилно да разбереш бележката ми.
Уточняването си е уточняване, но насоката ти на мислене е верна.
Нещо повече, изпълняваш конституционно задължение.
Никой не е отменил Конституцията, нито записаната на най-видно място решимост за създаване на социална държава.
Отнася се за всички и задължава всички.
Погазването й от некои не оправдава никого.
14 Май 2018 09:52
@ Дежурния

Точно така. Всеки, който взима малка заплата е мързелив и необразован, а всеки с висока заплата е работлив и квалифициран. Прогресивното облагане е само със ставки от 0% и 50%, а страната я напускат само хората с високи доходи и то като им вдигнат данъците.
14 Май 2018 10:06
Дежурния
14 Май 2018 09:39
Така и не бе създадена.

Явно имаме познавателни проблеми или живеем на изолиран остров.

И двете. Имаш познавателни проблеми и живееш на изолирано место.
Почти няма държава в света, която да не прави изброеното от тебе. Социалните са двайсетина. Белезите им не са "медианнни", хордови и ъглополовящи, а закони. В Германия например актовете, доизградили социалната държава, са два закона от 1965 - за съдействието на растежа и за съвместното действие.
14 Май 2018 10:08
10-те процента официален подоходен данък са само по-скромната част на уравнението.
Хърсев да напише за 30- те процента социален подоходен данък върху първите 2600 лева от месечния доход и влиянието му за разсипването на Българската нация.
.
Този данък е обратно прогресивен, т.е. гълта 866 лева месечно от доходс на един начинаещ инженер (30%) и едва 1% от дохода на един дебел банкер пред пенсия (с 80 хил. месечна заплата).
.
Не е чудно, че младите хора напускат страната.
14 Май 2018 10:09
Логически заблуди
Фалшива дилема.
Дава се ограничен набор от опции (обикновено две), докато в действителност те са много повече. Фалшивата дилема се състои в нелегитимното използване на оператора „ИЛИ”.
Ограничаването на проблеми в рамките на „черно или бяло” е често срещан пример за тази заблуда.


14 Май 2018 10:58
Против съм прогресивната скала защото на месец харча това за големия син:

1. 5*30 = 150 за уроци по Английски
2. 5*25 = 125 за уроци по Немски
3. 5*30 = 150 за уроци по пияно
4. 200 някакви такси за училището
5. 110 - за различни спортни занимания
6. 130 за курсове за по български и математика

825 лв. на месец.
Това е без храна, дрехи и лекарства за големия ми син. Какво точно да му спра и ЗАЩО? ако направите данъка 20% еле пък 50% Защо всички трябва да сме еднакво прецакани след като 20 години работя само в частния сектор и нито един лев от заплатата ми не е дошъл от държавна поръчка и не съм го откраднал и не съм богаташ и детето ми не учи в частно училище.

14 Май 2018 11:10
Дежурния
14 Май 2018 10:09
Логически заблуди
Фалшива дилема.
Дава се ограничен набор от опции (обикновено две), докато в действителност те са много повече. Фалшивата дилема се състои в нелегитимното използване на оператора „ИЛИ”.
Ограничаването на проблеми в рамките на „черно или бяло” е често срещан пример за тази заблуда.

Виждаш ли? Ем знаеш защо се заблуждаваш, ем питаш.
Запомни от мене: правилният ход е само един и винаги един.
Запомнил съм го от филм за Боби Фишер. Там казваше: "Питате ме защо побеждавам? Защото оставям противниците да си мислят, че има неизброимо много комбинации, когато всъщност има само един правилен ход."
14 Май 2018 11:14
homoludens
14 Май 2018 10:58
Против съм прогресивната скала защото на месец харча това за големия син:

Прогресивната скала би започнала от 2 600 лева.
Ако си отгоре, нема как, трябва да спреш уроците по "пияно".
Ще се изучи, да ти е жив и здрав, и без уроци на тая дисциплина
14 Май 2018 11:33
Язък, че си доктор на науките.
Нищо повече няма да кажа.
От 10 ноември те гледаме или на екрана на телевизора или пишеш тук-таме по някоя глупост.
Абе тая твоя връзка не умря ли бе ?
Вечната Амбър.
Аман от богати хора, които пишат статии за доходи, а хал хабер си нямат от реалното положение.
14 Май 2018 11:35
Брей това било разковничето - младите хората напускали България щото Левон плащал 10%. И като му вземат не 10 или 20 хилядарки, а 50 или 100 да кажем, колко млади ли ще се задържат!?
И къде беше България по доходи когато данъкът не беше плосък, а най-големите данъкоплатци бяха Маргините, Илиеви и Маджо?
Впрочем малкото останали млади специалисти са тука именно заради ниския данък. Вдигни им данъците и скоро младите от БСП и да искат да са телефонисти /аз ги знам че сега не искат/ и клавиатурджии, няма да има къде. Един млад специалист на тези позиции защо трябва да плаща по-висок доход след като получава същите калпави услуги от страна на държавата?
14 Май 2018 11:55
homoludens14 Май 2018 10:58
Против съм прогресивната скала защото на месец харча това за големия син:

1. 5*30 = 150 за уроци по Английски
2. 5*25 = 125 за уроци по Немски
3. 5*30 = 150 за уроци по пияно
4. 200 някакви такси за училището
5. 110 - за различни спортни занимания
6. 130 за курсове за по български и математика

825 лв. на месец.

E, уроците по математика и на Вас няма да са Ви излишни - събирането не е много трудно...
За да има нужда от толкова уроци, детето да не би да е със СОП?...
14 Май 2018 11:57
Защо всички трябва да сме еднакво прецакани след като 20 години работя само в частния сектор и нито един лев от заплатата ми не е дошъл от държавна поръчка и не съм го откраднал и не съм богаташ и детето ми не учи в частно училище.

Прецаканите ще са средната класа, богатите ще се измъкнат и хазната ще изгуби парите, които внасят най-големите данъкоплатци.
Тези, които декларират по няколко милиона доход ще се регистрират данъчно в Русия, да кажем, и ще плащат 13% ДОД.
А от средната класа който може ще се изнесе на Запад, където данъците може и да са високи, но и доходите - също. ИТ секторът ще се спихне за нула време, а оттам и много други сектори след като няма да има достатъчно купувачи на жилища, коли, обзавеждане и т.н.
14 Май 2018 11:58
Оставям ви с цитатче от последната президентска реч на великия Айзенхауер: "Онези, които погубват принципите си заради привилегии, остават и без двете."
Затова при него максималното облагане е било 93,5%
14 Май 2018 13:08
Всички тук са се вторачили в плоския данък, което по принцип е преразпределение на част принадената стойност.
НО никой не поглежда и дава съвети как да се прави повече такава.
Това е съществения въпрос.

Разбирам, че завистта на тези, които и два пирона не са заковали през живота си към хората със солидни заплати е голяма.
Няма смисъл да хленчат, по-добре да запретват ръкави и да се хващат на работа.
14 Май 2018 13:34
Прогресивната скала би започнала от 2 600 лева.

Казва кой?
---
И още, ти как си я представяш тая "прогресивна" скала:
- до 2600 лв. облагаеми 10% от цялата сума, и над 2600 лв. 50% /примерно/ пак от цялата сума?
или/
- до 2600 лв. необлагаеми, над 2600 лв. - константа плюс прогресивно нарастващ процент върху горницата над ... ?
---
Въобще, коментари на тема ДОД, без поне примерни "скали" е празна работа.
---
И, ако може да се изясни, кои са богатите, дето ще са цел на наказателния ДОД? Примерно, при медиана 620 лв. богати са всички с облагаем доход над 3100 лв. /5 х медианата/?
14 Май 2018 14:16
Въобще, коментари на тема ДОД, без поне примерни "скали" е празна работа.

С примерните скали корифеите нямат проблем. Мрънкането започва когато стане въпрос колко данъци се събират сега и колко ще са с "новите скали". Там започва или гробно мълчание или бръщолевене с множество епитети, но без никакви числа. Ако все пак някой си направи труда и покаже колко по-малко са данъците, започва едно "опровергаване" с комбинация от мрънкане и епитети, но пак без числа. Да не говорим, какво настъпва когато се попита кои обществени разходи ще се режат с по-малкото данъци от "новата скала".
PS. А ако някой пък се осмели да попита колко данъци върху общия доход са се събирали във времената на преобладаващо държавна собственост и скала с най-високи ставки близо до 50%, няма да получи абсолютно нищо конкретно като отговор от корифеите.
14 Май 2018 14:26
Няма проблем с 10-те % подоходен данък.
Проблемът е в 30-те процента социален данък - осигуровките.
14 Май 2018 14:27
Дежурко, остави, че си злопаметен, ами си и несъобразителен.
Аз не съм въвела плоския данък. Нито съм очаквала плосък данък без необлагаем минимум. Нито съм очаквала осигуровките над определена заплата да отпаднат. И така да се получи регресивно облагане, което го няма никъде по света, освен у нас. В Патагония не знам, ама щом патагонците стоят тук, сигурно и там го няма.
България е злонамерена държава и всичко, което прави, е във вреда на населението.
А защитниците на ниските заплати и високите цени и данъци дали са злонамерени или просто недоглеждащи, не знам. Щото всеки може да види какво се случва сега, но малцина са в състояние да проследят тренд от 10 години.
В крайна сметка младите се изнесоха и ще се изнасят и останалите, а патагонците ще скърцат зъби, че са внасяли осигуровки за пенсия, пък нямат.

Щото патагонците не помнят как след демокрацията пенсии, изкарани с честен труд от по 400-500 лв при начална заплата на висшист от 170 лв изведнъж станаха в пъти по-малки с някакви закони.
14 Май 2018 14:39
kаily, ,
Аз лично си спомням пенсиите на баба ми и дядо ми, съответно 15лв и 19лв на месец, 197х година някога.
Когато я получеха(носеше я пощальона, никой и не мислешe да го обира), ми даваха по 50ст, вафлите Мизия бяха по 4ст бройката, хляба 16ст/кг.

Майка ми взимаше 60лв като учителка, Баща ми 90лв като 'млад специалист'.
Помнят се такива времена.
14 Май 2018 14:59
14 Май 2018 15:03
"За да има нужда от толкова уроци, детето да не би да е със СОП?..."

A не знам бате. Изкара момчето 100 от 100 точки на А2 по немски на Гьоте институт като не е помирисал техен учебник или тест. Ти последно кога направи 100 от 100 при независимо оценяване без да си се готвил по тестовете, които ще се паднат?

Никой не го кара нищo на сила! Питам искаш ли? - искам!

За 40 те лева може и да си прав а може и да не си. Всеки месец има вариации, но е горе долу това 800+ лв. Та как точно вие ще забогатеете, като ми вземете тези 800 или 1 000 лв. и кой ви излъга че ще ви ги дам.
14 Май 2018 15:30
homoludens, ,
Да ти е Живо и Здраво, пич!
Направи си и още едно, па и две!
Децата са Богатство!!!
14 Май 2018 15:30
homoludens, ,
Нещо се е*ава мишката, но това не пречи да ти пожелая всичко добро на теб и хлапето ти.
14 Май 2018 15:54
Та как точно вие ще забогатеете, като ми вземете тези 800 или 1 000 лв. и кой ви излъга че ще ви ги дам.

Ето къде бил ключа от палаткатаааа...
Нашите Честни Частници ни заплащат да не плащат...
А масонската подлога ни пробутва приказките колко лошо било преди плоския...
Еми лошо беше защото нямаше събираемост...т.е. НЕ ПЛАЩАХА...
Само на мен ли ми намирисва на един "не-регламентиран сговор" между Честните Частници и Справедливата държава да ни замайват със същите приказки до сега...с едничката цел:
Върховете да не желаят да си дават зор да събират налозите, а "ортаците" им в частния сектор да ни изнудват постоянно, че няма да платят нищо от награбеното по горната схема???
14 Май 2018 15:59
Щото патагонците не помнят как след демокрацията пенсии, изкарани с честен труд от по 400-500 лв при начална заплата на висшист от 170 лв изведнъж станаха в пъти по-малки с някакви закони.

Не бяха по "някакви закони", а поради инфлацията, която ни сполетя през 1996 г. Пенсиите станаха по 2-3 долара.

14 Май 2018 16:12
Аз не съм въвела плоския данък. Нито съм очаквала плосък данък без необлагаем минимум. Нито съм очаквала осигуровките над определена заплата да отпаднат. И така да се получи регресивно облагане, което го няма никъде по света, освен у нас. В Патагония не знам, ама щом патагонците стоят тук, сигурно и там го няма.

Регресивно облагане, казваш. Е, ако искате да облагате целия доход ще давате ли пенсии по 2-3 хиляди или ще кажете, че не може за да има за всички?
Като ви познавам манталитета, май ще да е второто.
Или пък по-високите вноски за здраве ще осигуряват ли по-широк пакет от здравни услуги или ще отидат в общия кюп?
Май, че пак ще да е второто.
Идеята е който има повече пари да намери други начини да се осигурява за пенсия или да си осигури други източници на доходи когато се пенсионира.
Също и да си направи частна здравна осигуровка.


14 Май 2018 16:16
В момента денят на данъчната свобода идва края на юни за работещите т.е. 50% заминават за другите.

Обаче 1/2 от работещите взимат пари през бюджета и обществените поръчки т.е. ако и тях ги изкараме от условието на задачата. Излиза че данъчната свобода за такива като мен ще дойде някъде септември, което ще рече, че ми вземате 75%. Е какво искате още ? 100% ли? Аз да не съм ви РОБ. Много лесно се харчат пари изкарани от друг само това ще кажа.

И пак да повторя за 20 години един лев за моята заплата не е дошъл от бюджетни пари.
14 Май 2018 16:25
homoludens, ,
Пази си нервите, Здравето е много важно.
Тук може да видиш колко си 'цакан':
https://www.kolkodavam.bg/

С любезното съдействие на ИПИ и Fur die Freiheit.
14 Май 2018 16:28
Не бяха по "някакви закони", а поради инфлацията, която ни сполетя през 1996 г. Пенсиите станаха по 2-3 долара.

Не е сладък, не е заради инфлацията, не ми се рови сега и беше отдавна, 90-те бяха май. Бяха въведени някакви коефициенти, не знам си какво, та всички, пенсионирани преди примерно 95, ги удариха жестоко при преизчисленията.
Лично съм се разхождала из НОИ заради татко, Бог да го прости.
Имаше някакво разделение за пенсионирани преди тоя период и след тоя период и различни преизчисления. И за свекърва ми знам, и тя по същия начи от 450 лв някъде слезе на под 200 благодарение на тоя нов законотворчески акт.

То същото и като с години и стажа, като почвах работа, се искаха 20 години стаж и 55 навършени години за пенсия.

Та не бъди толкова сигурен, че няма да вкарат някой закон след 2-3 години да ти порежат всички пенсионни вноски, както вече веднъж го направиха на пенсионерите през 90-те.
14 Май 2018 16:33
10x За линка.

Ето да е ясно какво сте ми взели за тази година и да не плачете за още: "Общо разходи на държавата от ваше име: 20 873.76 лв."

Добре че не пия и не пуша та от една седмица съм свободен човек
14 Май 2018 16:38
homoludens, ,
Хайде честито!
Дай Боже догодина повече!!!

Да сме Живи и Здрави!
14 Май 2018 16:39
homoludens, 14 Май 2018 10:58

Аз не съм много умна (и аз влязох да уча, но с по-ниска оценка), но двамата ми братя получиха 6.00 на изпитите за ВИАС в София. От хиляди кандидати имаше не повече от 3-4 пълни шестици. И те бяха сред тях!
А са учили в обикновено училище, без математически паралелки, не са и помирисали допълнителни уроци.
Който си може - си го може!
Който не може му завижда.
14 Май 2018 16:43
В "ПРИГРАНИЧНАТА" ЗОНА НА ТЕМАТА:


= АВТО_ЦИТАТ (по повод на експозето - «Средната заплата за първото тримесечие намалява спрямо края на 2017-а»; 4.05.2018; https://dariknews.bg/novini/biznes/srednata-zaplata-za-pyrvoto-trimesechie-namaliava-spriamo-kraia-na-2017-a-2096830):

А, оти не рекнете нещо и за повишаването на «добрите взятки» за спекулантите-монополисти (и темподобна човекоядна сволач) от «свободното» от административен контрол (в защита на интересите на Народеца на Таа, частно-елитарна - плутократско-партократска, либерално-капиталистическа, евро-атлантическа корпорация «България»,... - ту-земните, потребители на стоки и услуги от под една до над 101 годишна възраст) «конкурентно», «пазарно» повишаване на цените на хранителните, и други стоки от първа, и не само необходимост ?!...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД