:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 579
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Скъпи Бойко, скъпи превозвачи…

Българските политици яхнаха в 12 без 5 искането на транспортния бранш да заобиколи новите правила на ЕС
СНИМКИ: БГНЕС
На тази среща в "Евксиноград" в края на август миналата година френският президент Еманюел Макрон подсказа, че няма да отстъпи от идеите за налагане на по-строги правила при командироването на работници.
"Кой е премиерът, приет на 30-ия ден от избирането си в рамките на 48 часа от германския канцлер и от френския президент? Меркел не казва на всеки премиер "скъпи Бойко" и го посреща на стълбите. А Макрон дойде у нас месец по-късно с "мон шери, тук съм, защото сме приятели". Думите са на депутата от ГЕРБ Георги Марков от миналия петък. "Историята я пише ГЕРБ и Бойко Борисов - той е любимецът на Европа", каза още депутатът, отвръщайки на БСП, че ГЕРБ управляват лошо.

Случи се в деня, в който депутатите единодушно задължиха правителството да подготви позиция в подкрепа на българските международни превозвачи. Става дума за новите правила в така наречения пакет "Мобилност". Макар да придобиха популярност като правилата, налагани от френския президент Еманюел Макрон, зад тях всъщност застават повечето от най-големите и влиятелни страни от ЕС. Реакцията на депутатите дойде дни след като превозвачите обявиха протест в София на 17 май, по време на срещата на върха за интеграцията на Западните Балкани, превърнала се в истинския и май единствен все още шумно рекламиран приоритет на българското европредседателство и след като и премиерът Борисов, и транспортният министър Московски декларираха след среща с бранша, че ще направят възможното да го защитят.

Обяснимо е бързането на всички политически сили да се включат в кампанията. Става дума за десетки хиляди фирми и за стотици хиляди хора, свързани пряко или косвено с тях. С пълно "за" се включиха дори и извънпарламентарни структури, опитващи се да минат за възродено дясно. Общата теза е, че срещу родния бизнес се работи целенасочено, за да стане неконкурентоспособен и да бъде изтласкан от пазара на международните превози.



По-добре късно, отколкото никога?



Всички тези политически декларации са твърде, твърде закъснели. Нещо повече - освен със "скъпи Бойко" всичко вероятно ще приключи съвсем скоро, извън сегашния пропаганден шум, със "скъпи превозвачи"... И някакъв дребен компромис.

Днес никой не иска да си спомни, че през август миналата година на срещата на Борисов и Макрон в "Евксиноград" основното не бяха веещите се светли ризи с навити ръкави. Основното бе именно същият пакет за мобилност, насочен срещу т.нар. социален дъмпинг, за който Макрон търсеше подкрепа, след като срещу него въстанаха страни от Източна Европа.

Тогава той постави остро въпроса за директивата за командироването и пред президента Румен Радев.



Макар и под условие, Макрон получи подкрепа от България



- с уговорката, че транспортният бранш ще бъде изключен от директивата за мобилността, като за него ще се правят други правила.

"Трябва ли едните работници в Европа да живеят в скотски условия в сравнение с Франция или други държави? Отговорът е не, само че трябва да се върнем стъпка назад. Как да направим така, че по-изостаналите държави, които сме били в бившия соцлагер, по-бързо да повишим доходите, за да не се налага тази миграция?", попита премиерът и обвърза въпроса с паралелно вървящите разговори за кохезионната политика, с повишаването на доходите, с приемането ни в Шенген и в чакалнята на еврозоната. Получи обещания.

За Шенген засега няма развитие. За чакалнята на еврозоната - само добри български намерения и уклончиви отговори отвън. За кохезионната политика вече е ясно - ще има орязване на фондовете.

Днешната шумотевица ще си остане за вътрешна употреба. Ще се запомни, че правителството и останалите политически сили подкрепят блокадата на София с тирове и автобуси на 17 май. Няма да бъдат припомнени гневните изблици на премиера Борисов и на транспортния министър Московски, когато в началото на 2016 г. гръцките фермери затвориха южната ни граница. "Ако тази блокада не приключи до два дни, ще смятам, че е насочена срещу България", заяви тогава Борисов. Последва контраблокада на българските превозвачи. Тя първо бе подкрепена от правителството, после последва настойчива молба пътищата да бъдат отпушени.

През тази седмица шумът ще се засили. Днес се провежда международна регионална конференция на тема "Европейското бъдеще на транспорта в Централна и Източна Европа" и се очаква на нея да присъства еврокомисарят по транспорта Виолета Булц. На срещата на върха отново темата ще бъде изведена на преден план. Нашите управляващи твърдят, че са предоставили всички нужни данни, за да подкрепят тезата си, че новите правила са несправедливи за България. Но кога и къде?



Беше проспана повече от година



и реакцията идва едва в 12 без пет. Първият пакет "Мобилност" вече мина в комисията по заетост и социална политика на Европарламента - в полза на промените. Още на 24 май предстои гласуване във водещата транспортна комисия. В наша полза са 250-300 гласа, срещу нас са 450-500 гласа. Така Петър Курумбашев, евродепутат от ПЕС и единствен български представител в транспортната комисия на Европейския парламент, очерта разположението на силите.

И зададе логичния въпрос - защо не формирахме своеобразна коалиция между държавите, които са против пакета, и онези, които биха били склонни да ни подкрепят, и да опитаме да наложим корекции по време на европредседателството? Все пак председателят формулира общата позиция на държавите членки. Сега се очертава правилата да бъдат приети при председателството на Австрия, която е твърд поддръжник на поддържаните и от Германия и Франция ограничения. Обща позиция на държави с над 35% от гласовете би могла да блокира пакета в Съвета на ЕС.

В подкрепа на проекта "Макрон" са Франция, Германия, Белгия, Холандия, Италия, Австрия, Дания, Швеция, Финландия, пресметна Петър Курумбашев. Периферните държави са по-неутрални и някои от тях са по-склонни да подкрепят нашите искания - Ирландия, Португалия, Испания, прибалтийските страни и Вишеградската четворка, както и Хърватия и Румъния. Всяка от тях обаче има свои специфики и за обща позиция просто няма време. "Поставянето" на въпроса пред Меркел и Макрон всъщност остава само за протокола.

Това заяви и БСК през миналата седмица, като изрази подкрепа за готвения протест на превозвачите. От камарата припомниха - още през лятото на миналата година са алармирали за проблемите, които ще създаде евентуалната промяна в европейския регламент за командироването на работници. Тя е атака срещу единния пазар и подкопава конкурентната позиция на чуждестранните доставчици на услуги. Ако промените бъдат приети, това би попречило на трансграничната търговия и следователно - на общия растеж и създаването на работни места, както и на сближаването в ЕС. За огромно съжаление в продължение на около година официалната позиция на българското правителство и на българските евродепутати остава размита и неясна и по-скоро противоречеше на интересите на българския бизнес.

Има и друго - част от правилата на готвената нова евродиректива, шумно оспорвани от превозвачите, изглеждат напълно смислени, не чак дотам стресиращи и в защита на шофьорите, не на собствениците на големи фирми.



Голямото притеснение за превозвачите у нас идва от 4 посоки.



Първото е изискването работникът да се смята за командирован от първия ден и да получава възнаграждение според правилата на съответната държава. Позицията на бизнеса е, че така трябва едва ли не с всеки шофьор да пътува и счетоводител, който да смята в коя държава колко часа е пътувано, кое законодателство се прилага и коя почасова ставка. Всъщност разликите в командировъчните са в пъти и биха довели до по-високи разходи. Затова от българските фирми настояват да има минимална ставка, която отново е неколкократно под прилаганите в западните страни. Някои държави обаче и сега прилагат подобни рестрикции спрямо чуждите превозвачи.

Според друго предложение на всеки 3 или 4 седмици нашите тираджии ще трябва да се прибират в България и да стоят у дома 7 дни. Това означава допълнителни километри и допълнителна логистика за прибирането им. Не е ясно и защо да не могат да почиват в страната, в която са в момента. Планират се и рестрикции при каботажа - извършването на превози в рамките на една чужда държава се ограничава само до 5 дни. Според нашите фирми това противоречи на принципите за свободно движение на стоки и услуги.

Най-оспорвана засега е промяната, която забранява на шофьорите да преспиват в кабините при седмичната си 45-часова почивка и ги задължава да нощуват в мотел или хотел. По пътищата на Европа няма достатъчно охраняеми паркинги, опонират от транспортния бранш. Заради липсата на безопасни зони за почивка всички транспортни компании търпели големи загуби и от липсата на адекватна политика към бежанците, които нахлуват в камионите и повреждат превозваните стоки. Освен това кабините имали всички условия за почивка.



Как всъщност се четат числата и какви данни предоставяме?



В последната седмица бяхме залети от числа за броя на камионите, имащи право да работят навън, за броя на фирмите, на засегнатите. Числата варират от няколко хиляди докъм 16 000 фирми, камионите от около 60 000 до над сто хиляди, засегнатите - до 190 хиляди и над 200 000 души. Борисов се оплака на Меркел, че губим 16 милиарда лева, ако промените минат. От бранша твърдят, че създават 15% от брутния вътрешен продукт. Други данни сочат между 2 и 3%...

Останах изумен колко е раздробен този бранш, каза вчера Петър Курумбашев.

Но каква част от него е само в "светлия" сектор също трудно може да се определи. Данните на статистиката сочат, че в общия сектор "Транспорт, складиране и пощи" през 2016 г. има 23 006 фирми, от които 21 091 с персонал до 9 души. Приходите от дейността на целия сектор през 2016 г. са били 15.032 млрд. лв. Това число ли сочи Борисов на Меркел? Твърде размито, за да му хванат вяра.

Ако всички фирми са на светло, статистиката показва, че заплахата от масови фалити и пълно спиране на дейност са преувеличени. Или че ще бъдат засегнати предимно големи компании, които и без това от години се оплакват от липса на шофьори.

На този фон незабелязани остават предупрежденията, че има и пакет "Мобилност -2". Според него трябва да се либерализират напълно автобусните превози над 100 километра. Това ще засегне директно автобусните ни превозвачи и видимо се разминава с налаганото от първия пакет ограничаване на каботажните превози. И директно си е двоен стандарт. Само че това ще се обсъжда в бъдеще време. За него също накрая ще чуем: "Скъпи превозвачи"...

 Българските превозвачи периодично организират протести. В края на 2016 г. недоволството им бе срещу бавното преминаване на границата с Гърция.
13
6995
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
13 Май 2018 19:08
Много писане, някой дочете ли го до края?
13 Май 2018 20:42
Трудно е за дочитане, а и няма нужда, за да разберем че пак сме от страната на булката. Колкото и да се репчи, на местна почва, естествено, наш Мутрьо Западнобалкански. И тук хурка, а 2020 скоро ще потропа на вратата. Но не Неговата, а НАШАТА !
14 Май 2018 02:24
Целувките на.
...Макрон
14 Май 2018 04:34
Стига дивотии бе! Да не би българите да са аборигени??? Цигани ли са? Разбира се, че трябва да имат почивка при нормални условия. Да се прибират при семействата си! Заплащането въобще не отговаря на условията и риска, който поемат. Да, искаме да имаме бизнес. Но такъв ли??? Който вечно да е на ръба и в нарушение?! В Германия като видят бг автобус и веднага го погват. Защото са сигурни, че е в нарушение. Тя границата не се вижда и не го спират заради Шенген, но до 4 километра от нея и го разкостват. Кой плаща глобите? Водачите? Туристите?! Последните скиторят по нощите, за да може водачът да спи в автобуса?! С трици маймуни не се ловят! С 2-3 камиона можеш да превозваш стоки в Бг, но не и на международния пазар. На последния нямаш шанс и ще обереш само това, което никой не иска. И ще си изкараш печалба с шашми и тормоз над водачите. Освестете се бе! Правителството може да помогне много, но не по този начин. А като им налее акъл, като им съдейства за развитие и за клиенти. Но и те трябва да се обединят и да престанат с тези глупости.
14 Май 2018 05:27
Истината:
Aleksandar Yordanov
Такива заплати няма ! Заплатата е до 1200€ и всичко друго е диета , храна , спане и километри . Аз получавам 1040 € основна заплата + пари за храна + пари за гориво до работата ми + времето за пътуване до работата ми + часове екстри и три извънаредни заплати , така се получава цифра , но с основна заплата , забрави .
14 Май 2018 06:49
От Европа питат дали искаме да сме втора категория и нашите управници и "бизнесмени" вкупом реват:ИСКАМЕ! Страно защо това ще унищожи наши бизнес а тяхния не? Защо ли? Защото нашите искат с два тира да са баровци, няма да стане!
14 Май 2018 09:26
Думите са на депутата от ГЕРБ Георги Марков от миналия петък. "Историята я пише ГЕРБ и Бойко Борисов - той е любимецът на Европа"
Думите са на агент Николай от Държавна Сигурност - отявлен борец срещу "каманизъма".
14 Май 2018 11:36
Плюсовете на ЕС ги знаем, но те са само за управляващите защото им дават огромен паричен ресурс за харчене, разбирай за крадене.
А какви са ползите за обикновения човек, в това все повече се съмняваме.
Облажват се само тесен кръг от хора около властта, но пък те не са обикновени хора.
Та за какъв чеп ни е тоя ЕС е думата де.
14 Май 2018 11:54
Ами да запазим и калайджиите например....До 15 години професията шофьор на тир или автобус ще изчезне, а хората ще са заменени от автомати или мрежови процесори. Българското предприемач да се взема у ръце, да се кооперират, сливат, поглъщат, акционират и пр. и да си качат ефективността на капитала иначе така и така ще дадат фира.
Държавата вместо само да санира сгради да вземе да обнови парка с кредити и инвестиции в автобази в трети страни както правят турците. За такива цели си има банка за Развитие, не да джиросва Електроснабдяването. Пълно е по ЕВРОПА например с турски мотели и паркинги. Пък наредбата касае работниците, а не транспортните средства. Ще се добавят регионални центрове за работна мобилност и ок. Ама иска оптимизация и пр. управленски решения - една година е много време ДА СЕ ПОДГОТВИ БРАНША ИЛИ ОСУЕТИ ДИРЕКТИВАТА. СЕГА ПИШИ БЕГАЛИ....

ИНАЧЕ СЕВТЕ РАБОТНИЦИТЕ ДА СТАЧКУВАТ ЗА ПО-ЛОШИ УСЛОВИЯ НА ТРУД...В ПОСТСОЦ СТРАНИТЕ Е ТАКА.
14 Май 2018 12:45
и премиерът Борисов, и транспортният министър Московски декларираха след среща с бранша, че ще направят възможното да го защитят.


Някъде четох, не помня къде, че на такова обяснение товарищ Сталин отговорил: "Я не ограничиваю вас, делайте и невозможное."

Г-н Борисов, това е удар и срещу цветята и украсата на любимите Ви магистрали - магистралките! Кой е най-платежоспособния им клиент?
14 Май 2018 14:59
Кемпесе, ако ти не си разбрал ползата от ЕС до момента, колкото и да ти се обяснява няма да разбереш!
14 Май 2018 16:20
Penchobre
14 Май 2018 12:45

Някъде четох, не помня къде, че на такова обяснение товарищ Сталин отговорил: "Я не ограничиваю вас, делайте и невозможное."


15 Май 2018 11:47
Съгласно репортаж излъчен миналата седмица от обществена германска телевизия годишните заплати на шофьорите на камиони за международни превози, плащани от немски фирми са както следва В ЕВРО: шофьори от бившата ФРГ - 44 000, от новите провинции ( бивша ГДР) 33 000, от Източна Европа 26-23 000. На шофьори българи немците плащат по 16 000 евро годишно. Данните са изнесени в Брюксел от шофьор чех. Немските шофьори се оплакват от много работни часове и малко такива за почивка. Щом те се оплакват, без да им пука, че ги снимат и шефовете ще видят, то при какви ли условия работят българските шофьори на камиони за родните ни превозвачи?! И от какъв зор протестират заедно с българските си работодатели, когато логиката сочи, че протестите трябва да са в подкрепа на директивата Макрон?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД