:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 210
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Власт нехае, оркестър свири

По тукашните ширини да се занимаваш с изкуство и култура е не особено престижно и удачно предприятие - ни пари, ни слава
Митко Новков
Скандалите в културата не са рядкост, напротив. Избухват от древността: срещу Фидий, архитекта на Партенона, атинският ареопаг начева преследване с подозрението, че присвоил част от златото, предназначено за статуята на Атина Палада. Всъщност обвинението се цели не във Фидий, а в приятеля му Перикъл, на когото не един и двама атиняни имат зъб. Скулпторът се отървава - нарежда да се свали цялото златно покритие и да се измери, нищо не липсвало. Временно отлагане. След като е обвинен в безбожие, си плюе на петите, за да спаси кожата. Когато политика и изкуство влязат в пряк сблъсък, на изкуството лошо му се пише - или бяга, или страда. Като Торквато Тасо, вкаран в лудница, защото се осмелил да обича сестрата на ферарския херцог. В по-късни времена Наполеон III с презрение почуква с бастуна си голия задник на къпеща се жена, нарисувана от Курбе; художникът приема предизвикателството и на идната година си организира свой салон. Властта е злопаметна: Курбе е затворен след разгрома на Парижката комуна с обвинение, че съборил Вандомската колона, символ на победите на Наполеон I, чичо на "малкия" Бонапарт. Посегнал срещу културен паметник, истински вандал, Боже, опази! Колкото до скандалите между публика и артисти, историята гъмжи - започваме с импресионистите, завършваме с Шьонберг.



Ала във всички скандали накрая изкуството побеждава



И лека-полека публиката посвикна, че много-много не бива да роптае, а трябва да преглъща всичко, което й подхлъзват като изкуство. Критиката също свали гарда - несъмнено, победата на артистите е причина за успеха на най-малкото странни творби като "Физическата невъзможност да мислиш за смъртта, докато си жив" на Деймиън Хърст - почти истинска акула, плуваща във формалдехид, или "джънк" скулптурите на Джон Чембърлейн. За Merda d'artista на Пиеро Манцони не отварям и дума. Днес естетическите свади са невъзможни, макар че не минаваме без свади. Какви?

Етически и парични. От Стокхолм долетя вест, че през 2018 г. Нобел за литература няма да има. Причината - фотографът на комитета Жан-Клод Арно, съпруг на една от членките, Катарина Фростенсон, си позволявал волности с дамите и даже - майко мила! - с престолонаследничката принцеса Виктория. Негодуванието срещу секс тормоза заля Запада, след като продуцентът Харви Уайнстийн беше уличен в "неприлични предложения" включително към звезди като Кейт Бланшет, Ума Търман, Селма Хайек. Харви го заплашва затвор, докато писателите преглъщат огорчени...

До Изтока това цунами не стигна. Ако съдим по България, Изтокът на #metoo на сълзи не вярва. У нас нещата опират и като че ли винаги са опирали до пари. След "седемте тлъсти крави" на "людмилието" (Вера Мутафчиева) и "постлюдмилието", когато на послушните и спазващи партийната линия се плащаха дебели хонорари, контрактации и всякакви благинки, дойдоха "седемте мършави крави" на прехода, когато държавата буквално дезертира от културата, и я заряза да се оправя както може и доколкото може.



Политическите битки засенчиха естетическите, нещо повече, естетическите пак бяха политически.



Съюзът на българските писатели се разцепи - хората на Хайтов удържаха имотите, Сдружението запази литературата. (Макар че младите, честно казано, хич не ги бърка организация, каквато и да е, чийто принцип е не художествен, а синдикален. Поради това на последните скандали в Съюза на филмовите дейци не се и вяснаха, какво ги греят спор, в който противостоящите изтъкват като аргументи наеми и договори, не художествени практики.) Някогашната идеологическа обагреност пък сътвори така, че партиите прикоткваха само преданите им интелектуалци - в новоучредения НСРТ, сега СЕМ, първо бяха вкарани писатели, верни на синята идея - Димитър Коруджиев, Александър Томов, по-късно Ивайло Петров. Червените също не стояха безучастни - пратиха си верен емисар в телевизията, Иван Гранитски. Сините опитаха да повторят упражнението в радиото с Иван Бориславов. За другите ситуацията беше спасяване поединично - театрите се опразниха (улицата иззе функциите им), киното изпадна в кома, художниците си намериха меценати чужденци. И не само те, колко певци и музиканти се изнесоха, че дори и писатели български имаме в "пустата чужбина", която обаче за култура и изкуство съвсем не се оказва чак тъй пуста.

И е наистина цяло чудо, че в тези постни години радиото успя да запази своите четири музикални формации - трите оркестъра и детския радиохор, толкова изненадали премиера. По тукашните ширини да се занимаваш с изкуство и култура е не особено престижно и удачно предприятие - ни пари, ни слава, пазарът никакъв, потребителите тясна лента, държавата нехайница. А когато вземе да хае, го прави като слон - няма друго обяснение за препоръката радиооркестрите да печелят с концерти. Сякаш залите се пукат по шевовете от посетители. Такова изказване, впрочем, може да направи единствено човек, който едва ли скоро, а по-вероятно въобще някога е посещавал симфоничен концерт. Най-много да е стигал до някое шоу на Слави Трифонов, ама там културата чезне като вградена невеста.



Контактите между власт и култура в България скърцат отколе



Причината. На държавност ни учат руснаци, едва-едва измъкнали се от безчинствата на крепостното право, на култура - предимно чехи, които точно в културата виждат шанс да се утвърдят във Франц-Йосифова Австро-Унгария. Ето го разминаването - властта е самоволна и самовлюбена по руски самоуправнически образец, културата е самостойна и самоценна по чешко-славянски свободолюбив образец. Първата иска втората да я слуша и тогава дава пари, втората вярва, че е важна сама по себе си и настоява първата да се съобразява с това. Като прибавим към взаимните претенции ситния пазар и тънкия слой публика, ето ти условия за свирене под прозорците на Министерския съвет. И караници за имоти, вместо за художествени стойности. Като всичко това у нас едва ли скоро ще оттече...

Просто българската политика почти никога не е имала сетива за българската култура. А когато властта нехае, оркестрите свирят - гръмко и оглушително, да се чуе надалеч...

ЕПА/БГНЕС
Кой отсрамва Борисов и европредседателството му пред чужденците? На снимката - детският радиохор. На 11 януари 2018 г. официално България пое председателство на Съвета на ЕС 2018 с тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". На сцената пред хора са Борисов, президентът Радев, Цвета Караянчева, Лиляна Павлова, Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни.

"Не знам каква я свириха под моите прозорци"

 "Не знам каква я свириха под моите прозорци"
"Аз не знаех, че нашето радио има четири оркестъра . Може да станат и пет, и шест. Мислех, че съвсем друга е неговата функция. Но се разбра, че имаме и четири оркестъра. Сега Менда Стоянова ще ходи да се среща с тях. Не знам каква я свириха под моите прозорци, какво се очаква да направя аз, каза премиерът Бойко Борисов на 26 април по повод протеста на музикалните състави в БНР. Музикантите протестират с искане бюджетът на медията за съставите да се увеличи, за да може възнагражденията им да се повишат с 50%.

С цялото ми уважение към тях, сигурно са прекрасни музиканти, ама радиото има четири оркестъра. Или пет. Гвардейците имат, МВР имат! В края на краищата има и пазарен принцип, изнасят се концерти, купуват се билети и се издържат. Не може за всяка тема да става въпрос по този начин, заяви Борисов по време на дискусията на тема "България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете".

16
2325
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
15 Май 2018 19:58
Като цяло е интересно, но натежава бая надясно - според устрема на автора. Някак си... далеч от истината звучи твърдението, че при Хайтов са били имотите, а в Сдружението литературата. Ако имаше едно сравнение по имена и творчество... Но няма. И е ясно защо...Някак си е трудно сравнението Хайтов - Михаил Неделчев...
Прибавеното за Курбе и секс скандалите в САЩ е нелепа кръпка - доста голяма.
А Курбе лежи 6 месеца в затвора и бяга в Швейцария, където умира. И скандалът не е само заради къпещите се, а и заради "Раждането на света", картина, която наскоро от Фейсбук цензурираха...
------
Блогът на Генек

15 Май 2018 20:27
Аве, Новков, защо се срамиш първо да си "анализираш" твоята си къщичка. Я какво стана с в-к "Култура"? Ама не ти се рипа срещу грантаджиите, че се надяваш и на теб да ти падне някоя троха.
15 Май 2018 20:28
Приятно четиво, написано интелигентно, с чувство за хумор и с познаване на материята. За Митко Новков - !
15 Май 2018 21:05
Досега бях с убеждението, че и културата ни е от руснаците, и че и затова трябва да сме им благодарни до гроб. Ама щом трябва ще включим и чехите, само мир да има и любов. Управлението на страната е сложен процес.
15 Май 2018 21:24
С успокоение отбелязвам, че черпаклийството е живо и добре - и в обществото като цяло, и в уманитарната му част, и в медиите. И само за сведение - в културна и богата Австрия радиото и телевизията са в една организация, имат си общо 1 (един) оркестър, който се скъсва да дава концерти и да участва в събития:
https://rso.orf.at/programm
15 Май 2018 21:28
Досега бях с убеждението, че и културата ни е от руснаците

Само соцреализмът ни е от руснаците.
15 Май 2018 22:51
И само за сведение - в културна и богата Австрия радиото и телевизията са в една организация, имат си общо 1 (един) оркестър, който се скъсва да дава концерти и да участва в събития:

Това е защото австрийците са се откъснали от самостойната и самоценна култура по чешко-славянски свободолюбив образец. Преди 100 години.
15 Май 2018 22:53
Само соцреализмът ни е от руснаците.

Да.
До 1945-а година няма никакво руско влияние в българската култура. Никакво. Ама съвсем никакво.
16 Май 2018 00:40
До 1945-а година няма никакво руско влияние в българската култура. Никакво. Ама съвсем никакво.

До 1945 г. е имало именно руско ВЛИЯНИЕ върху българската култура. Както и Западно. През периода 1945 - 1989 г. имаше НАТРАПВАНЕ на соцреализма. Схващаш ли тънката разлика между влияние и натрапване?
16 Май 2018 04:06
Казвам руснаци , понеже нали свободата и след това княз Черкаский и княз Дондуков са руснаци и нали банката и париците те са ги давали , та са давали сигурно на свои хора , не на някакви чехи , ама щом казват - чехи - моооже ??!!
16 Май 2018 04:10
То не че тези пари не сме им ги върнали след това , ама рубладжииството не е от вчера или онзи ден , отдавна е .
16 Май 2018 09:14

До 1945 г. е имало именно руско ВЛИЯНИЕ върху българската култура. Както и Западно. През периода 1945 - 1989 г. имаше НАТРАПВАНЕ на соцреализма. Схващаш ли тънката разлика между влияние и натрапване?

Схващам, че се опитвате да извъртите нещата и да се измъкнете от прибързаната си и необмислена реплика. Няма проблем.
16 Май 2018 18:11
Схващам, че се опитвате да извъртите нещата и да се измъкнете от прибързаната си и необмислена реплика. Няма проблем.

Схващам, че изобщо не схващате за какво става дума, затова прибягвате до неадекватни преценки. Няма проблем.
16 Май 2018 20:55
Схващам, че изобщо не схващате за какво става дума, затова прибягвате до неадекватни преценки. Няма проблем.

Схващам, че Вие схващате, че само Вие схващате.
16 Май 2018 20:56
О, забравих - няма проблем
16 Май 2018 22:32
Пазете се да не се схванете от прекомерно схващане.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД