:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 361
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Управляващите искат да вкарат всички превозвачи под една шапка

Снимка: БГНЕС
Ивайло Московски
Да бъде учредена единна камара, в която задължително да членуват всички, упражняващи професията автомобилен превозвач, предлагат управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Това ще стане посредством Закон за Българската автомобилна камара. Проектът вече е внесен от депутати от мнозинството в парламента. Инициативата е подкрепена и от "Воля" на Веселин Марешки.

Управляващите заговориха за обединяване насила още в края на 2017 г. Това доведе до дрязги в транспортния бранш, след като по-малките фирми обявиха, че идеята облагодетелства големите играчи в сектора. Транспортният министър Ивайло Московски обаче отсече, че трябва да има единен субект, с който правителството да разговаря.

Парадоксалното е, че мотивите към проекта на практика съдържат унищожителна оценка за работата на автомобилната инспекция. Вносителите посочват, че Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" разполага с огромни правомощия при издаването на лицензи и упражняването на контрол върху изпълнението на законовите разпоредби в областта на автотранспорта. "Това води до неефективност и е фактор за създаване на съмнителни практики", твърдят авторите на проекта. И затова предлагат да се създаде Българска автомобилна камара със седалище в София, в която задължително ще членуват всички превозвачи и която ще поеме част от отговорностите по контрола.

Транспортният министър ще може да възлага по своя преценка на камарата отделни свои правомощия по отношение на издаването, спирането и отнемането на лицензите за упражняване на професията автомобилен превозвач. Камарата ще поеме и отговорността да създаде и поддържа национален електронен регистър, в който да се вписва информация за всички превозвачи. Сред другите й задачи ще бъде разработването на стратегии за развитието на автомобилния превоз и участието в писането на нормативни актове в транспортната сфера.



РЕГЛАМЕНТ

Управителният съвет на камарата ще се избира от общото й събрание, което се състои от делегати от отделните региони. Броят на делегатите ще се определя според броя лицензи за превоз, издадени на членове на камарата от съответната област. Ще има и контролен съвет, оглавяван от транспортния министър или негов пълномощник. Бюджетът на камарата ще се формира от годишен членски внос и такси, събирани за извършени от нея услуги.
1017
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД