:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Борисов ще бъде съден за предателство на националните интереси

Важно е да махнем ГЕРБ. Който и да дойде след тях, ще спре този срив в държавата, смята депутатът Елена Йончева
СНИМКА: БГНЕС
Елена Йончева
Елена Йончева е журналист, депутат в 44-ото НС от гражданската квота на БСП.- Госпожо Йончева, как изглежда Народното събрание отвътре за един журналист, който днес е депутат?

- Много по-зле. Защото чуваш пълната версия на един срам, безумие, а не нейната съкратена версия, каквато българският избирател получава.

- Какво е толкова безумно?

- Езикът, арогантността, прокарване на лобистки закони, игнорирането на законодателните инициативи на опозицията, бруталната намеса на изпълнителната власт... В един парламент би трябвало да имаш политически опонент, с когото да водиш спорове. Този разговор може да бъде яростен, но да е с аргументи, с факти. Това го няма в парламента. Аз уважавам българските закони, но трябва да се запитаме партия ли е ГЕРБ? И доколко може да се отнасяме към тях като към политически опонент. Да си припомним думите на един доскорошен депутат от групата на тази партия, който казваше, че става дума за "шайка". А "шайка" е организирана престъпна група. Тогава какво имаме в парламента - политически опонент или организираната престъпна група?

- Това дилема ли е?

- Това е големият политически въпрос - как да се бориш с "шайка", позовавайки се на характеристиката на същия депутат. Защото ние сме демокрация и трябва тази битка да се води с политически средства. Аз не виждам на този етап как това може да стане.

- Къде се чувствате по-полезна - като журналист или като депутат?

- Присъединих към кампанията и екипа на президента Румен Радев, защото това беше шансът да имаме президент, който наистина милее за родината ни. Но си дадох сметка, че работата ми в президентската институция е по-скоро работа на дипломат. И поради това се включих в тази парламентарна битка.

- Осъдихте премиера Борисов и лидер на най-голямата партия, както и ГЕРБ, за обида и клевета. Защо казвате, че това е първата стъпка?

- Никой не вярваше, че това е възможно, че можеш да осъдиш Бойко Борисов и ГЕРБ за клевета. Самата аз бяха много скептична относно това как работи нашата съдебна система, доколко е безпристрастна, може ли да устои на политически натиск. Адвокатът ми Георги Атанасов вярваше, че няма причина да не го осъдим, защото казусът е изключително ясен. Бойко Борисов наговори клевети, повтори ги многократно по всички национални медии и това се случи в продължение на цяла една предизборна кампания през март 2017 г. Това не бяха изпуснати реплики на Борисов, а съзнателно и многократно повтаряни. Когато казах, че ще го дам под съд, той отговори в национален ефир, че ще участва в един такъв процес "с удоволствие".

Ще напомня само една от клеветите на Борисов. Например, на 12 март 2017 г. той казва пред журналисти след мое участие в телевизионно студио като кандидат за народен представител: " Та туй ново лице, което си позволи да каже, че ГЕРБ краде, ако продължи да каже още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея. Много добре си спомням предишния мандат как платихме едни големи пари, милиони... казах просто да си мери приказките. Но тя прекрасно знае за какво става въпрос... тогава беше първа дама и казах просто да с мери приказките". Днес чрез своя адвокат Борисов твърди, че тези думи не са се отнасяли към мен. Ето какво казва адвокатът му - описано в решението на съда: "По нищо от изявлението му, на Бойко Борисов, не става ясно, че действително се говори за ищцата, поради това не може да бъде направено заключение, че говори за ищцата". Нещо повече, адвокатът му счита, че е нормално подобни клевети да се изричат по време на предизборна кампания. Той казва, че "в случая не е налице противоправно деяние, тъй като изразеното твърдение е част от предизборна политическа кампания, като по този начин не може да се приеме, че в конкретната ситуация прави опит да злепостави ищцата ".

От една страна, това е лично удовлетворение за мен. От друга, е много важно съдебно решение, което показва, че не може един политик безнаказано да лъже, да мами, да манипулира. Това е малка крачка към установяването на нормалност в страната ни. Най-важното, което смятам, че предстои - Бойко Борисов да бъде съден за предателство на националните интереси. Това, че е излъгал, набедил и оклеветил един кандидат за депутат като мен, е само част от начина, по който ГЕРБ правят политика. С лъжи, с манипулации и заплахи. Борисов спря изключително важни проекти за България. Колкото за корупцията... в България няма корупция, има грабеж.

- Какво е вашето мнение, защо толкова често управлението сменя позициите си?

- За да разберем защо един министър-председател непрекъснато променя своята позиция, първо да чуем него. Той казва, че слуша своите началници отвън. Борисов казва, че "не е жена, за да се гледа неговото минало", но смятам, че там трябва да търсим разковничето на вашия въпрос. Какво е миналото и какви зависимости има Борисов от своите началници. И доколко един човек е способен да ръководи една държава, какви са познанията и капацитетът му. Защото не всичко започва и завършва с "Винету".

- Има ли опозиция властта, госпожо Йончева?

- БСП е единствената политическа сила, която може да събори групировката ГЕРБ. Властта има опозиция, въпросът е тази опозиция успява ли да използва всички възможности. Доколко може да бъде чута. Вече въпросът е не има ли обективни медии в България, а останаха ли такива?

- БСП използва ли всички възможности?

- Да вземем последните събития - продажбата на ЧЕЗ. Внасяме сделката в прокуратурата, левицата събра над 200 хиляди подписа за спиране на сделката. По инициатива на БСП беше създадена комисията за ЧЕЗ, която даде добри резултати.Тя събра онази информация, която липсваше, и по която имаше противоречие. Стана ясно, че правителството е знаело за сделката с ЧЕЗ от докладите на службите ни и от писмото, пратено от чешката страна. Стана ясно и как чешката страна е предложила на правителството да купи компанията, но то не е искало. Една от констатациите е, че "Инерком" не отговаря на изискванията в стратегията за инвеститор, защото се изискват 700 млн. лв. собствен капитал, а фирмата има 50 000 лв. Иска се да има определен дял от доставки в енергетиката, а "Инерком" няма. Според доклада на главния прокурор "Инерком" и свързаните с нея фирми имат 15 предварителни производства, проверки за измами, безстопанственост и какво ли още не. Това надежден инвеститор ли е?

Поведението на ГЕРБ да крие информация показва заинтересованост сделката да не се освети и да не излезе истината. Държавата трябва да се намесва при сделки, засягащи националната ни сигурност.

- Не е ли общ проблем на левицата, че не е постоянна в натиска си към управлението? Пример е шуробаджанащината в общините. Темата замлъкна.

- Проблемът в Хасково не беше "шуробаджанащина". Той беше опакован от медиите като "Кумгейт". А всъщност там става дума за нещо много по-сериозно. В една община ГЕРБ окупира цялата икономическа дейност. Там един представител на ГЕРБ слага на ключови позиции свои бивши партньори и роднини. И през тях минават всички големи общински проекти. Това е навсякъде, не само в Хасково. Аз очаквах, че ще има разплитане, пропукване на тази система. В тези населени места хората са напълно обезверени, че някой може да живее добре, да успява със собствената си инициатива, талант. Изградиха се феодални политически владения в цялата страна, където, ако не си близък до кмета, местния полицай и ГЕРБ, не можеш да се развиваш.

- Защо вашите колеги от БСП в големите общини в страната мълчат? Да не би да няма злоупотреби там?

- Когато излизаш с подобна информация, трябва да събереш достоверни факти, да имаш документи. Може би имах шанса да събера цялата тази информация за Хасково.

- Защо българската външна политика все се лута в рамката между Вашингтон, Брюксел и Москва?

- Какво значи външна политика, това е начин да защитиш националните си интереси. Ние имаме тази възможност, откакто сме в ЕС. Това е битка и всяка държава е подвластна на нечии чужди интереси. Ние пропуснахме три големи енергийни проекта, предадохме даже битката за ООН.

- Какъв е вашият прочит от посещението на президента Румен Радев в Москва? Предстои и скоропостижна визита на премиера Борисов.

- Президентът Радев е личността, която в момента отстоява българските интереси. В последните години не сме имали такъв президент.

- Но критиците на Румен Радев казват, че си е повярвал твърде бързо, особено с амбицията да преговаря за големи енергийни проекти.

- Смятам, че президентът Радев има изключително умни хора в екипа си, той е голям работохолик и успява винаги да вникне в детайлите на проблема.

- Има ли амбиции на хора в неговия екип да влязат от другата страна на бул. "Дондуков", в сградата на Министерския съвет?

- Трябва да питате президента. Но съм сигурна, че има амбицията да бъде достоен и полезен за родната ни президент.

- А БСП готова ли е за предсрочни избори?

- За мен е важно да махнем ГЕРБ. Това не е политически опонент. Който и да дойде след това, ще спре този срив в държавата, който имаме сега. Не казвам, че ще стане лесно, това става с битки, но тази структура - ГЕРБ, която е завладяла държавата на всички нива, трябва да бъде спряна.
138
17266
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
138
 Видими 
28 Май 2018 19:50
Важно е да махнем ГЕРБ. Който и да дойде след тях, ще спре този срив в държавата, смята депутатът Елена Йончева

Права е.
Ключовият проблем е да се отстрани ГЕРБ, но те вече са се срастнали с държавната и местната власт до такава степен, че задачата е почти невъзможна. Само ако ББ реши да се самоотстрани - тогава вероятно ще настъпи вътрешно междугербаджийско самоизяждане.
28 Май 2018 19:51
aver4e
25 Май 2018 20:55
Йончева е първия смел човек в България, който сериозно захапа тоя лъжльо /меко казано/. Не стига, че потулиха куп други , много по-ачик ПРЕСТЪПЛЕНИЯ на светиня Му... Само заради "Ти си го избра" или "Ало Ваньо", тая нарцистична мутра трябваше вече да е в забрава

28 Май 2018 20:26
Йончева,
ЕДИНСТВЕНИЯТ начин да бъде победена ПП ГЕРБ е друга ПП да регистрира за предстоящите парламентарни избори във всеки от 31-те МИРа по дузина кандидати, които сред всичко, което ще обещават, трябва ЖЕЛЕЗНО и НЕОТМЕНИМО да обещаят, че ПРИОРИТЕТ, сиреч ПЪРВОТО пред ВСИЧКО ОСТАНАЛО, което ще свършат в НС, ако бъдат избрани, е да прокарат ЗИДове за Изборния кодекс, Закона за референдумите, Закона за ПП, чрез които на 100% да бъдат приложени в практиката трите ДА, които 2.5 милиона граждани дадохме на 3-те референдумни въпроса на 6.11.2016-та! Половината от 2.5 милиона да повярват на въпросното обещание и да дадат глас ЗА съответната партия, то тя, абсолютно сигурен съм, ще победи ГЕРБ - те имат на "бойно дежурство" само 1.1 милион абонати, които са на издръжка на хазната, и ВИНАГИ железно гласуват за ръката, която ги рани! Иначе - фотонсинтеза! А ПП, която приложи схемата, която описвам, ше има барем 2 милиона гласа ЗА!!!!
28 Май 2018 20:30
Борисов ще бъде съден за предателство на националните интереси

С риск да бъда обруган и зафърлян с камъни - не ми е приятна ЕЙ и тва йе…

Ако я турна на кантар с Надето Мих., която винаги давам за пример, везната ще е устойчиво равновесна...

28 Май 2018 20:40
http://www.img-share.eu/f/images/518/22141193_2015812815320554_2106363326707335031_nZp4ch2Xfy36l3iKlPxCM1527529103.jpg
28 Май 2018 20:48
Ако я турна на кантар с Надето Мих., която винаги давам за пример, везната ще е устойчиво равновесна...
Колега, имаш проблеми с кантара!
28 Май 2018 20:49
Елена Йончева има опита, ако не друго, който ѝ помага а различава читаво от гнило, опасно от неприятно. Журналистическите ѝ рейдове из най-горещи места са я оперирали от гнусливост, но са я научили да намира здрава почва и да стъпва бързо. Опитът ѝ не е на пожарникар-теоретик, а на фронтови журналист, познал дима на пожарите не в специално оборудвана кабинка, а органолептично и олфакторно в реални условия.
Ха! И е по-млада от кофпомпата, освен дето не е свикнала да се отказва или да се прави. Лошо сбърка Боко с нея.
28 Май 2018 20:49
Всичкото хубаво ама като сме опозиция.Като бяха на власт беше по-зле и от ГРОБ.Доган и Станишев,Пеевски шеф на ДАНС е недостижима все още гнусотия.Някой да се е извинил или обяснил ?Е що се изказват като отделна инстанция?А това за затвора на предните е шлагер.Белене и Първанов Шлемоносеца също ги помним.А комунизма?А Виденовата зима?Ей така изчакваме малко и всичко е точно,а?
28 Май 2018 20:49
Всичкото хубаво ама като сме опозиция.Като бяха на власт беше по-зле и от ГРОБ.Доган и Станишев,Пеевски шеф на ДАНС е недостижима все още гнусотия.Някой да се е извинил или обяснил ?Е що се изказват като отделна инстанция?А това за затвора на предните е шлагер.Белене и Първанов Шлемоносеца също ги помним.А комунизма?А Виденовата зима?Ей така изчакваме малко и всичко е точно,а?
28 Май 2018 20:55
?Е що се изказват като отделна инстанция?А това за затвора на предните е шлагер.Белене и Първанов Шлемоносеца също ги помним.А комунизма?А Виденовата зима?
Кво за тях?
28 Май 2018 20:57
В една община ГЕРБ окупира цялата икономическа дейност

Не,
в една цяла ДЪРЖАВА болшевишката мафия окупира цялата икономическа дейност.
А Герб е само един от механизмите за тази окупация.
Глупав, смешен театър на парламентаризъм.
Който омръзва...
28 Май 2018 20:57
Спестява ни колко милиона е дало правителството за нейните журналистически воаяжи.
28 Май 2018 21:00
Истината е, че все още "е нашият кучи син", така, че ...... остават.
28 Май 2018 21:00
Спестява ни колко милиона е дало правителството за нейните журналистически воаяжи.
Би ли ни осведомил за това, което ни се "спестява"?!?
28 Май 2018 21:01
дъртреалист
28 Май 2018 21:01
Simplicissima
28 Май 2018 20:49
Не мога да не се съглася.
28 Май 2018 21:02
Спестява ни колко милиона е дало правителството за нейните журналистически воаяжи.
Тъкмо за такива приказки осъдиха Едного тез дни, колкото и да ни се струваше невъзможно това да се случи.
28 Май 2018 21:04
Не,
в една цяла ДЪРЖАВА болшевишката мафия окупира цялата икономическа дейност.


А Меркел и Макрон я тупат по рамото. Тва не ги ли прави мафиоти?
28 Май 2018 21:05
Елена Йончева
28 Май 2018 21:06
Тъкмо за такива приказки осъдиха Едного тез дни
Че откъде да знае? Най-вероятно са се ослушвали по новините и не са го казали.
28 Май 2018 21:07
Той не може да го огласи защото е класифицирано като държавна тайна. Така че по-угодно е да бъде осъден за клевета отколкото за разгласяване на държавна тайна.
28 Май 2018 21:08
Той не може да го огласи защото е класифицирано като държавна тайна.
Кое?
28 Май 2018 21:08
защото е класифицирано като държавна тайна
28 Май 2018 21:11
Кое?
Колко милиона сме платили всички ние на тая дребна душица да се прави на журналист. Бившата ни първа дама, на първия ни, който сложи Пеевски за шеф на ДАНС.
28 Май 2018 21:12
Колко милиона сме платили всички ние

колкото кажеш.
28 Май 2018 21:12
Който и да дойде след тях, ще спре този срив в държавата

Евтина манипулацийка. Но мнозинството българи знаят, че не който, а КОЙ ще дойде заедно с БСП мафията и за кой ли път не допускат това на избори.
28 Май 2018 21:12
Спестява ни колко милиона е дало правителството за нейните журналистически воаяжи
Той не може да го огласи защото е класифицирано като държавна тайна
Кой , в такъв случай ни "спестява"? Кой е длъжен да ни информира? Кой отговорен човек в "правителството" разрешава да се дават "милиони за журналистически воаяжи"? И кой, мамка му мръсна, е наредил всичко това да се "класифицира като държавна тайна"?
28 Май 2018 21:13
Той не може да го огласи защото е класифицирано като държавна тайна.
Хахахаха
28 Май 2018 21:13
Тва не ги ли прави мафиоти?

трудно се вниква в твойта мисъл...
28 Май 2018 21:13
Бившата ни първа дама


Въпрос за 50 лева: Колко първи дами има България?

а) Една
б) Две
в) Колкот си иска
г) Зависи

28 Май 2018 21:14
трудно се вниква в твойта мисъл...


Кое е трудното? Да повторим:

Ти:

"в една цяла ДЪРЖАВА болшевишката мафия окупира цялата икономическа дейност."


Аз:

"А Меркел и Макрон я тупат по рамото. Тва не ги ли прави мафиоти?"

Коя част те затруднява?
28 Май 2018 21:14
дъртреалист
28 Май 2018 20:57
28 Май 2018 21:16
А Борисов ще бъде осъден за предателство на национални интереси, колкото и Станишеф беше осъден. Всичките са общо котило и си бъркат по дупките. Иначе големи врагове, съдят се, плюят се по медиите, а крадът заедно...
28 Май 2018 21:17
28 Май 2018 21:17
chincil28 Май 2018 20:57
Спестява ни колко милиона е дало правителството за нейните журналистически воаяжи.

Албански реотан! Затова го осъди. Не е дал стотинка за нейните воаяжи. Дал е откуп за пленената от сомалийците българка. Йончева винаги е финансирана от реклами и спонсори. Затова е независима.
28 Май 2018 21:18
"Всички са маскари", затуй да пазим Баце, щот по-добър сред маскарите НЕМА.

С тая опорка го крепите десет години.
28 Май 2018 21:22
Защо ли се разсъхна работата между нея и Сергей?
Как беше :- "Ако четете този надпис, значи Елена е паднала".
28 Май 2018 21:24
Как се разгласява държавна тайна. И колко се лежи в затвора за това?
А иначе тази женица е нагла. И лъже, също като Борисов. Но в случая, тумбака трябваше да избира по-малкото зло.
28 Май 2018 21:25
Може би греша но появата на нов колега "румата" явно е попълнение в бойките редички на герберското братсво в нашия форум. Да му пожелаем успехи в нелеката мисия.
28 Май 2018 21:26
Как се разгласява държавна тайна. И колко се лежи в затвора за това?А иначе тази женица е нагла. И лъже, също като Борисов. Но в случая, тумбака трябваше да избира по-малкото зло.

28 Май 2018 21:27
Дал е откуп за пленената от сомалийците българка.

Ако тая бледа женица не беше ходила в Сомалия да се занимава с глупости, може би някоя детска градина щеше да е построена. Или нещо по-добро с тия пари.
28 Май 2018 21:27
ПлесNick28 Май 2018 20:26

Много бъркаш. Нова партия няма да влезе в парламента, що остава да свали ГЕРБ ! В нея веднага ще се намърдат бивши "политици" и всевъзможни отрепки и кариеристи и ще я провалят. Я виж Слави. Колко шум вдигна, па се върза отново с Меглена Кунева.
Изходът е обединение около БСП. Имат много гласоподаватели, структури из цялата страна, динамично ръководство и млади компетентни кадри. Оставете спорното минало. Вижте сега какво е. ГЕРБ връща член 1 - сливане на партията с държавата. Селски кметове, избрани от различни партии, минават в Герб за да могат да работят. Победа на БСП на избори ще върне страната към парламентарно управление и демокрация. Пък после може отново да спорим. Важното и Бойко да си гледа футбола!
28 Май 2018 21:28
Ако тая бледа женица не беше ходила в Сомалия
Тая не е оная.
28 Май 2018 21:28
Отборът на Витоша (Бистрица), воден в атака от премиера Бойко Борисов , спечели титлата при ветераните.
“Бистришките тигри” разбиха бургаския Нефтохимик с 6:3 във финала, игран на в Стара Загора на стадион “Трейс Арена”.
Бойко Борисов се отчете с хеттрик за своя тим, а в хода на двубоя записа името си и сред асистентите, подавайки за едно от попаденията на тима си.
Ще го съдят те НЕГО.
28 Май 2018 21:31
Бойко да си гледа футбола


Бойко да си гледа варосаните стени на килията. Никакъв футбол за тоя.
28 Май 2018 21:34
Ако тая бледа женица не беше ходила в Сомалия да се занимава с глупости, може би някоя детска градина щеше да е построена. Или нещо по-добро с тия пари.

аз бих ти построил ена едноместна децка градина, обаче няма, щото тва е ебатитъпата инвестиция.
28 Май 2018 21:35
Ти:
"в една цяла ДЪРЖАВА болшевишката мафия окупира цялата икономическа дейност."

Аз:
"А Меркел и Макрон я тупат по рамото. Тва не ги ли прави мафиоти?"
Не, разбира се. От мафията са се ползвали ред редовни политици. Примерно Рузвелт през ВСВ
https://en.wikipedia.org/wiki/Collaborations_between_the_United_States_government_and_Italian_Mafia
#Operation_Husky:_The_invasion_of_Sicily_and_its_aftermath
http://bit.do/ekDmz
Държавите си имат мафии и хитро ги ползват. Апа да ползваш за безпари чужда мафия си е направо подарък.

Виж, нашият случай е, както ние много добре го знаемЕ -- мафията си има държава. 70 години (45+25) са добър технологичен срок за стягането на мафиотски бетон.
28 Май 2018 21:40
Не, разбира се. От мафията са се ползвали ред редовни политици.


Аха, и нема как да съвместяват длъжностите. Разбрах тъ.
28 Май 2018 21:43
Не знам има ли наивници, които не са разбрали как тази “независимата” е получавала пари за реклама? Ако все пак има някой вярващ в добрата мила бивша годеница на Сергей, да види как се финансират Бистришките тигри. Схемата е същата.
28 Май 2018 21:52
как тази “независимата” е получавала пари за реклама?

Пари за реклама се получават, когато убедиш рекламодателя, че ще му бъде од полза за бизнеса, ако му туриш логото ф началото и ф края на филма, както и на пресконференциите и другите медийно покрити събития, свързани с филма.
Ако някога гледаш филм, обърни внимание на надписите.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД