:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Не ми бай на зъбите

Бойко Ламбовски
Журналистът Бабченко беше наужким убит в зрелищна инсценировка в Украйна. Включваща свинска кръв, отцепление, полицейски ленти и хорско шашкане. Мигновено се развихри пропагандна шумотевица, а Бабченко се появи жив в обкръжението на хора от спецслужбите на Украйна, които заявиха, че този театър е бил единствено възможен, съвсем нарочен и от полза. Голяма част от медиите по света обаче не приеха играта и се възмутиха.Това учуди властите в Киев,а един министър (на вътрешните работи - Арсен Аваков) дори запита: "Ама вие какво, бихте предпочели Бабченко да беше наистина убит ли?"

Като човек на езика винаги се радвам на словесната експресия. Дори когато е неуместно, защото все пак езикът ни е даден да си казваме нещо съществено, а не да се опиваме от самия него, забравяйки, че той е само средство. Преди много вече години, още през комунизма, гостувайки на свой приятел в Киев, чух хубав фразеологизъм и ми остана в главата завинаги. Моят приятел е евреин, живееше тогава в центъра на Киев с майка си. Аз спях у тях, а денем скитахме с приятеля ми по "Крещатик", разглеждахме Лаврата и други забележителности, плажувахме на брега на Днепър, пиехме бира с начетените му другари и завъждахме флиртове с начетените му другарки. Често спорехме, главно с приятеля ми, по политически въпроси. Моят другар беше на яростни антисъветски позиции, ненавиждаше болшевиките. Аз усещах несполуките на строя, но не бях яростен. Може би защото съм привърженик на по-спокойното отношение към феномените на човешкото битие, а към политическите такива съм често изпълнен с хумор и скепсис, нежели с възторг или бяс.

Една сутрин бях събуден от кавга на вратата на апартамента. Майката на приятеля ми се караше със съсед от долния етаж. Човекът отдолу бил наводнен преди време и беше дошъл за парично обезщетение от горните си комшии. На гюрюлтията се показа и моят приятел, аз също се зазяпах и заслушах от вратата на стаята си. Доколкото можах да схвана, на човека му била наводнена банята и част от коридора и искаше пари. Майката на моя приятел хем признаваше това, хем - бидейки интелигентна, речовита и емоционална жена, някак го заливаше с огромен поток информация и аргументи, които главно се свеждаха, че човекът е прав принципно да търси компенсация, ама преди да се плаща, хем от нея, трябват още много неща да се свършат. Като например - да се оповести домсъветът, да се проверят тръбите, да се осчетоводят щетите, да се ремонтира зданието, да се каже на общината, да се сменят старите вани, да се проучи издръжливостта на материалите, и прочее, и прочее. Стигна се и до възмута от кучетата, които нямат паспорт, и от безхаберието на "дворника", който не си гледал работата.

Човекътбеше смазан от речевия й поток,но явно беше му накипяло, щото целият се тресеше от яд и само съскаше с издути жили и кръвясал поглед:

- Вы мне зубы не заговаривайте, вы мне зубы не заговаривайте, вы мне зубы не заговаривайте ....(Анастасия Осиповна, да речем) !....

Другарят ми, като видя накъде отива работата, избута майка си навътре, а комшията навън, обеща да му платят скоро някоя пара и затвори вратата. Майката не хареса това и му се накара, че е мекушав. Като цяло така приключи работата. По-късно запитах какви са тези зъби и как се заговарят. Оказа се, че когато някой го боляло зъб, за да се отвлече, а може би и да се излекува от болката, са му баяли. И човекът някак се залисвал.

Да залисаш врага е приемливо и дори уместно при военни действия. Днешна Украйна и днешна Русия очевидно са ако не във война, то в сериозна вражда. Тук няма да ви занимавам с тезата кой колко е прав и крив, а ще кажа само за прозрението на г-н Арсен Аваков, както и за сблъсъка на манталитети, който се видя при аферата с Бабченко. "Вие какво, бихте предпочели Бабченко да беше наистина убит ли?" - попита Аваков западните медии и агенции, които критикуваха постановката. Естествено, на този риторичен въпрос не дочака отговор. Защото отговорът, който никога не би прозвучал, би бил "да". Но е непроизносим. Животът на журналиста г-н Бабченко, на който той държи повече, отколкото на разни журналистически принципи, както сам заяви, не струва бог знае какво в голямата политическа залисия.

По-точно - би струвал повече, ако го беше изгубил, отколкото сега. Искрената възмута на Аваков, пък и на президента Порошенко от световните агенции, които не оцениха инсценировката, показва само, че не само войната е хибридна. А още - че е хибриден моралът, пък манталитетите са устойчиво нещо. И че когато баеш на зъбите на комшията, не е допустимо да баеш и на зъбите на супервайзъра, особено акоси му обещал уважение и нормолюбиеВпрочем наскоро питах моя приятел за родината му Украйна (той сега живее другаде). Изрази се неопределено, но крайно: "Такава хубава страна затриха". Не влезе в пояснения. Аз не се съгласих, но с него сме свикнали да сме - така - постоянни опоненти.
14
4670
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
04 Юни 2018 20:39
Демокрацията не прощава. Особено ако няма лесни пари на корем. А то такива пари има само за "правилмните" държави останалите.. са на дръвника... ама си мислят, че ще се доредят до чудодейния паричен поток.. да ама не.

Демокрацията унищожава качествено всяка държава и я превръща в канибал - няма ли лесни пари - столицата изяжда провинцията, богатите изяждат бедните.. щото парите са все по-малко. Просто демокрацията харчи винаги много повече отколкото произвежда.

Украйна е поредния пример. Ние - също.
04 Юни 2018 21:06
Аз не се съгласих

С кое?

С хубава?
Или че я затриха?
04 Юни 2018 21:07
mick
04 Юни 2018 20:39

Ти май си чел друга статия.
04 Юни 2018 21:14
MICK,
Ще се съглася ако сложиш кавички на "демокрация".
Понякога препинателните знаци препъват.
04 Юни 2018 22:27
Ако беше истинско сега тоя ПЕЗЕВЕНК щеше да е герой, а в в случая е обикновен продал се дри*шко!!!!
04 Юни 2018 22:33
Днес научих един одески лаф за Бабченко: "Журналист умер. Тело живо"
04 Юни 2018 23:26
///
04 Юни 2018 23:27
Вие какво, бихте предпочели Бабченко да беше наистина убит ли?
Не. Бихме предпочели да ни бяхте спестили дебилните си експерименти.
05 Юни 2018 00:28
Приказката хубаво тръгна с баенето, но после позатъна.
Може би защото инсценировката не беше баене, а оперативна комбинация с цел изчовъркване на поръчителите. Комбинацията хубаво тръгна, но после затъна и тя.
Реакцията на демократичната общност хубаво тръгна, но после затъна в еснафска възмута, обывательщина, филистерство.
05 Юни 2018 00:31
Може би защото инсценировката не беше баене, а оперативна комбинация с цел изчовъркване на поръчителите.


Няма начин да не е било така! Допускам, обаче, какви партнерски постинги е имало под горещата и ся се налага ограничаване на щетите. Апропо, кои от "международната общност" успяха да се изложат?
05 Юни 2018 02:33
(той сега живее другаде)
в Израел, примерно.
Тези лакомите "богоизбранци", що управляват в Киев, с този Тъп номер с бабенкото се гръмнаха сами хем в коляно, хем в глезен.Такива като тях с демокрация в тяхно изпълнение съсипаха много държави, сега скапват и самия си инструмент за целта USrael. Ето в СУ кандидатите пишат есе по някой си Жид, а не по наш читав писател Скандал, но журналята не смеят да гъкнат, че ще ги натирят чорбаджиите им.
05 Юни 2018 02:59
На всеки километър.
Великден.
05 Юни 2018 10:28
Искрената възмута на Аваков
… е само в главата на автора. Г-н Ламбовски, нима е нужно да ви се обяснява, че репликата на Аваков е признак не на възмута, а на дебелооко лицемерие? Все едно, ако не беше постановката на укроментовете, Бабченко би наистина умрял, хайде де. Аваков се държи точно като Боцата, който каза, че щом си срещу Истанбулската конвенция, значи искаш жените да бъдат пребивани.
И, г-н Ламбовски, нима и на вас е нужно да се обяснява, че думата не е „отцепление“, а оцепление?
08 Юни 2018 09:38
репликата на Аваков е признак не на възмута, а на дебелооко лицемерие


Има си непреводима дума за това - хуцпа - https://isralove.org/load/3-1-0-1018

Но западните медии не са се възмутили от лъжата, самите те са много лицемерни, възмутиха се, че ги подведоха да обвинят Путин и Кремъл за мнимото убийство, а после се оказаха смешни в русофобията си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД