:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 405
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Жив е той, жив е, там на Стара планина..."

Ивайло Дичев
Решението на Старозагорския общински съвет да се променят турско-арабските имена на стотици местности в града е поредният безсмислен скандал. Но хайде, ще се хвана на въдицата и ще поразсъждавам върху темата.

Политическият прочит е елементарен и еднозначен - акцията бе инициирана от крайнодесните, които очевидно започват да се чувстват обезличени от участието си във властта. И затова сякаш си търсят повод да мобилизират расисткия си електорат, да дадат знак, че борбата продължава. Целта беше постигната на мига: турската общност се почувства обидена, възникна напрежение. Именно това беше смисълът на упражнението. Защото какво ще правят националистите без разделени, взаимно мразещи се граждани?ОПН: Обсесивно преименуваща неврозаЗа да не остане някой, който се съмнява, че тук се прави поредна стъпка към реабилитирането на мрачния "Възродителен процес" от Живково време, дейците взеха да се позовават на някакъв комунистически закон от 70-те, според който имената в България трябва да са "български" и "разбираеми". На което "Фейсбук" отговори с дружното искане Джамбазки, Каракачанов и Сидеров незабавно да бъдат преименувани с разбираеми имена (първият може би с английско, за да го разбират в Европарламента).

Но зад политико-фенските страсти в стил "да натрием носа на другия отбор" има нещо по-дълбоко. Защитниците на старозагорското "геройство" привеждат исторически примери, че и други са правили така. Такива примери мога да дам и аз - французите в Елзас, селджукските турци в Анадола, монголите в Китай...

Завоеванията в миналото често вървят така: изгаряш, пленяваш, заличаваш спомена. Но нали си мислехме, че от Втората световна война насам сме заживели в друга епоха? Че физическият и символичният геноцид са останали завинаги в миналото, че не само държавните граници, но и езиците, културите, имената няма да бъдат променяни по политическа прищявка? Невинното наглед решение на Стара Загора подсказва за едно опасно ремилитаризиране на съзнанието: днес преименуваме баирите и бунарите, утре забраняваме да се служи на арабски в джамиите, вдругиден връщаме в гражданското списъка с позволените имена. Прилича на възраждане на атавистичната идея, че едната група има право да властва над другата.

Комунистическото преименуване радикализира тази войнствена тенденция - смяната на името има за цел да заличи миналото, та да може да се построи на чисто прекрасната утопия, в която вярваха милиони. Можем да го опишем и в по-грозни краски: в културата навлизат нови диваци, плячкосват, поругават, преименуват, издигат тотемите си върху руините. Тук България е верен ученик на Съветския съюз: Варна става Сталин, Перник - Димитрово, Шумен - Коларовград, Добрич - Толбухин.

Но процесът не се ограничава единствено до комунистическата идеология. Със символичното ликвидиране на чуждата идентичност новите варвари просто радикализират една тенденция, започнала още във времето на националното строителство. През 1934 г. големият духовен център Станимака става Асеновград - за да се обезсили гръцкото влияние там. През 1951 г. османският областен център Неврокоп е символично унищожен и превърнат в Гоце Делчев. Да припомня и куриозните случаи, от които, слава Богу, се отказахме - Левскиград ("Левски, роден в Левскиград"), Вазовград ("Вазов, роден във Вазовград"). Ами неблагозвучни, неразбираеми са тия Карлово и Сопот, нали така?А "хайдути"? А София? А Бургас?Променяйки името, ние пречупваме историята на мястото - и то вече не е същото. Търновград и Преслав вече не са онези славни столици, които знаем от историята; това са нови градове без минало: Велико Търново - 1963 г., Велики Преслав - 1993 г. (последната дата сочи, че преходът с нищо не е променил нагласите). Дали такова неуважение към реалността на миналото има и другаде? Не съм чувал за Великий Лондон, за Велика Атина... Съвсем друго е да изградиш някакъв нов обект и да го именуваш, както намериш за добре - така твориш история. Преименуването обаче е агресивен акт, при който властта се поставя над историята.

С какво например ни е обогатила подмяната на турското "Балкан" със "Стара планина" (допускам, че е официализирано след Освобождението)? Балканът е глобално понятие - от него идват Балкански полуостров, Балкани, балканци. Вземете само литературната символика, с която е обвеяно това наше, турско име. Появява се сега някой националист и започва да редактира: "Жив е той, жив е, там на Стара планина...".

Ами защо тогава не изхвърлим и думата "хайдути", заменяйки я с българската "крадци" (чакай, вече не съм сигурен коя дума е наша, коя - чужда...). Да преименуваме още гръцката София и турския Бургас. А може би самата Стара Загора идва от руското "за горе", което означава "зад планината". Или пък от турското Ески Загра. А какво ли ще стане в тази пуристка еуфория, ако някой стигне до извода, че самото име "българи" има някакъв чужд, не дай Боже тюркски корен? Неврозата рискува да прерасне в психоза. (с незначителни съкращения)
Архив
Хайдутин е унгарска дума, взаимствана от турците, за да наричат така "разбойниците, които се борят срещу властта".
84
4673
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
84
 Видими 
04 Юни 2018 20:09
За "хайдути" не съм сигурен, но моите унгарски приятели наричаха буйния ми и пакостлив син из къмпинга - "харамийо"!
04 Юни 2018 20:29
може би самата Стара Загора идва от руското "за горе", което означава "зад планината".


Гм. Горе от ума!

Ни най-малко не идва иззад планината, а "за мъката". За горой е това, което е зад. Речка за горой.

Та и Ески Загре ме съмнява. Особено Загре-то.

На всякого мудреца довольно простоты.
04 Юни 2018 20:40
(с незначителни съкращения)

Следващия път не бъдете толкова нерешителни.
04 Юни 2018 20:43
Хайдутин е унгарска дума, взаимствана от турците

Без "В". Нищо взаимно няма в случая, щом нищо не сме дали на турците в замяна. Думата е от "заем, на заем, назаем".

Хайдутин. Малко википедия и вот: Происходит от венгерского hajdú, мн. hajdúk «наёмные пехотные войска, несущие пограничную службу против турок; судебный пристав; телохранитель», откуда и тур. hajdud. Оказва се, че турците са заимствали от унгарците.

Такива ми ти етимологии.
04 Юни 2018 21:00
"А може би самата Стара Загора идва от руското "за горе", което означава "зад планината"."

не, не може!

иначе следва да приемем, че Юстиниан II Риномет е знаел руски...
като не бива да забравяме как се е наричал езикът, който днес руснаците наричат "руски".

и кога точно понятието "грък" е било използвано за име на народ...

и дали не от тракийското "Балкея" не иде старото име на Стара планина. която още по преди се наричала Им. а българите тръгнали за Онгъла от планината Имеон...

за да не са празни приказки "аргументите" на автора. с които доказва тезата си. а не, че няма смисъл да се пише за това, което пише. но с използваните "аргументи" налива вода във воденицата на една или друга страна. с което не допринася нищо писанието.
04 Юни 2018 21:15
ruff, областта около Загреб също се нарича Загоре, т.е. "зад планината". Често срещан славянски топоним, навлязъл със славяните дори до Тесалия и Пелопонес.
04 Юни 2018 21:19
"славянски"?

какво точно означава това?

а това около Загреб и то ли "може би" от руски? или от оригиналният език - български!

04 Юни 2018 21:34
Означава точно това- славянски. Какви българи около Загреб, моля? Това е налудничаво.
04 Юни 2018 21:48
"Означава точно това- славянски."

нищо не води до описаното по-горе от цитираната измишльотина. и подобните й.
04 Юни 2018 21:48
Крайнодесните расисти от Полша днес казват Вроцлав, не Бреслау
Крайнодесните расисти от СССР и Русия днес казват Калининград
Крайнодесните расисти от Чехия днес казват Карлови Вари
Крайнодесните расисти от Индия днес казват Мумбай
Крайнодесните расисти от Мианмар днес не казват Бирма
Крайнодесните расисти от Шри Ланка днес не казват Цейлон
Крайнодесните расисти от Зимбабве днес не казват Родезия
Крайнодесните расисти ор България днес казват Боровец, а не Чамкория
04 Юни 2018 21:48
Не виждам какво лошо има в това, местното население да може да разбира какво означава името на някоя местност и да го свързва с нея смислово, вместо да учи наизуст нищо не значещи за съвременните българи имена на чужд език. Ако някой може смислено да обясни какво е лошото, моля.
04 Юни 2018 21:56
ruff, кое не води и коя измишльотина? Славянските топоними из Балканите са обстойно проучени и описани като етимология.
04 Юни 2018 21:59
измишльотината "славянство". узаконена с безброй фалшификации.

а кога и колко земите на днешна Хърватия са били в пределите на България - източници бол.
04 Юни 2018 22:03
А кво прайм с перде, чаршаф, маса, суджук и всичко онова, зад което даже не добавяме "(тур.)", а ни трябва "позарез" ?!
04 Юни 2018 22:05
Ами дай ги тези източници, не бъди голословен. Политическите граници нямат нищо общо с етническите. Противното би значело да твърдим, че понеже по времето на цар Симеон българската държава се е простирала до Драч то Албания влиза в българския етнически ареал. А на всички добронамерени учени е ясно, че в западна посока българското етническо землище се простира до р. Българска Морава, откъдето върви през Скопска Църна Гора и по билото на Шар планина. Хърватските земи са на няколко стотин километра от там и българи и хървати никога не са били съседни племена, т.е. техните землища не са се допирали едно до друго.
04 Юни 2018 22:09
ruff

ruff, българският език е славянски език, заедно с чешкия, руския, полския, сърбохърватския, словашкия и словенския.
04 Юни 2018 22:16
KaraKoliu
04 Юни 2018 21:48

Нищо лошо няма, но авторът просто отрича правото на народите да назовават собствените си населени места и местности на собствения си език.Отвратителен пасквил
04 Юни 2018 22:19
днес преименуваме баирите и бунарите, утре забраняваме да се служи на арабски в джамиите, вдругиден връщаме в гражданското списъка с позволените имена.
ч

Абсолютно резонно би било!
Не се правете на умрели лисици! След 5 века турско робство нищо турско не искаме да имаме общо!
Може имената да са китайски, индийски, индиански или бразилски, но турски -НЕ!
Какво не ви е ясно?????????????????????
04 Юни 2018 23:09
авторът просто отрича правото на народите властта да назовава собствените си хорските населени места и местности на собствения си език без да пита хората дали са съгласни.

ето, внесох известни корекции, така щото твърдението ти адекватно да отразява реалността.
Ноо съм услужлиф, еееей...
04 Юни 2018 23:12
...а пък някой да знае произхода на имената на два върха в Рила около Мальовица: Голям и Малък Балигу??? А реката под тях е Балия???
04 Юни 2018 23:30
По принцип съм много против това точно преименуване. Фактът, че сме на една позиция с "проф" Дичев обаче ме кара да се замисля дали не бъркам някъде. Този МРАЗИ България и българите с цялото си сърце.
04 Юни 2018 23:45
"Зад планината" - е глупост. ''Zegra" е панаир, тържище, Търговище..." Стария панаир"...
05 Юни 2018 00:59
Чувам, че Бакaджик щели да го възродяват на Гледките...

PS: А като ства дума за заемствания, държа да отбележа, че думата "кибик" е с немски произход.
05 Юни 2018 01:15
Aprops, забравих да добавя, че някои считат, че "Царя" се казвала "руски".
05 Юни 2018 02:14
дойчевелевците
Според Йордан Вълчев Загора идва от "загъра", жито на чувашки, т. е. древнобългарски.
Покойният проф. Брезински писа преди 15-ина години, че е заблуда, че в българския има турцизми, но е вярно, че в турски е пълно с българизми.
05 Юни 2018 06:03
След 5 века турско робство нищо турско не искаме да имаме общо!

Да, ама не знаеш дали вече нямаш. Пък и туй силно отричане...
05 Юни 2018 09:21
Нека носим йоще срама по челото,
синила от бича, следи от теглото;
нека спомен люти от дни на позор
да висне кат облак в наший кръгозор;

Агите се не посвенили да преименуват, а гяурите им намират за много лошо да се преименува. Господарите вече ги няма, но робските душици още ги е страх да посегнал на господар скоро наследство. И си обясняват умно, интелигентно и напоителни защо робското наследство не трябвало да се пипа. В психологията това се нарича рационализация. Невротиците са царе на рационализациите. А пуризъм значи хигиена. А хигиена на славянски значи чистота. А не е лошо човек да се поизчисти. А Хигия освен всичко друго и лекува и предпазва от болести.
Браво на старозагорци! На всякъде трябва да се изчисти, да се изпере и тая турска гняс да се изхвърля.
05 Юни 2018 09:30
Целта беше постигната на мига: турската общност се почувства обидена

А така...
Този автор е диво изобретателен.
Излиза, че топонимите принадлежат на турската общност (??? какво е туй?)
и ето, като се сменят - все едно, че им ги вземат...
За автора, с етикет професор, има някаква закована неделима "турска общност", която е самостоен политически субект и е "общност" същевременно.
А в цялата статия не само опит за научност няма, няма и логика.

05 Юни 2018 09:44
Юмрук Чал! Фердинандов връх! Юмрук Чал! Връх Ботев!
За да не остане някой, който се съмнява, че тук се прави поредна стъпка към реабилитирането на мрачния "Възродителен процес" от Живково време, дейците взеха да се позовават на някакъв комунистически закон от 70-те

професор ама лъже като дърт.......саламандър
05 Юни 2018 09:46
Ел Тепе - връх Вихрен 1942 г.
05 Юни 2018 11:05
Aprops, забравих да добавя, че някои считат, че "Царя" се казвала "руски".


Този факт е световно известен! Както и че "Царя́" не е в женски род.
05 Юни 2018 11:16
Ел Тепе

гадни конкистадори, насекъде са напълзели.
05 Юни 2018 11:53
търсят повод да мобилизират расисткия си електорат
Ауууууууууу! Ти да видиш! На т.нар. "проф" ще кажа: По добре такъв расист, нежели слуга на DW!!!!
05 Юни 2018 11:53
wreckage

Ел Тепе

гадни конкистадори, насекъде са напълзели.

Направили са го при това на връщане от Мехико, защото на езика на маите "тепек" означава хълм.

Ел Тепе(к) = "Хълмът", с главно "Х" - т.е. Хълмът на хълмовете.

Това неминуемо доказва, че юруците са маи, приели исляма, за да избягат от терора на католическите завоеватели, и намерили свобода в мултикултурното османско общество.

Долу ръцете от юрушките традиции, фашисти!
Юрушът - исконна част от локалниот ни идентитет.
05 Юни 2018 11:57
Променяйки името, ние пречупваме историята на мястото - и то вече не е същото.

Ето, едно съждение - предизвикателство към нормалната логика...
Името правело историята... Идват османците, слагат нови имена на местностите и - историята на тези местности изчезва...
Изчезва историята им, а с нея и Аспарух, Кубрат (неговия народ), Иван Асен, и т.н.
Магия!!
И после - метморфозата на "мястото", като му смениш името... то става нещо друго...
Пак магия!!!

05 Юни 2018 12:16
Идват османците, слагат нови имена на местностите

като например кои нови имена на какво са турнали османците и как са се наричали съответните обекти преди турците да ги нарекат другояче?

Щото по-горе Свежаркоф цитира проф. Забраихмуимето, който преди 15 години написал, че фсъщност тва не били турски думи, а старобългарски и турският език бил фрашкан с такива. Ако професорът е праф, властите ф Ст.З. са извършили предателство.

Ако фсе пак допуснем, че турците са извършвали административни преименуванки без допитване до местното население и оправдаваме нашите административни преименуванки с техните, не ставаме ли като тях?
Според мен да, което едва ли помага да постигнем целта на упражнението, а именно, да демонстрираме на себе си, че не сме като тях.
05 Юни 2018 12:17
С какво например ни е обогатила подмяната на турското "Балкан" със "Стара планина"

Първо, не е турска дума. Небрежност, тенденциозност, или преднамерена манипулация...?
обяснение за името Балкан срещаме не само в тракийската, но и в галската ономастика. Балкан означава масив, голямо възвишение, точно това, което е и планината.
Стар съотвества на лит. storas- голям, обемист, слов. star-стар, стисл. storr-голям, мъжествен, нидер.stoer-силен, мъжествен, санскр. sthiras-силен, здрав, едър. Стар е този, който е голям, израснал, висок на ръст. Думата е засвидетелствана в тракийската ономастика – Σταρασκενος.

Въобще, турският език е пълен със заемки от много по-старите от него НАШИ култури...
05 Юни 2018 12:21
Въобще, турският език е пълен със заемки от много по-старите от него НАШИ култури...

начи национал-бюрократичният пориф на патриотите е просто ено породено од невежество изхвърляне?
05 Юни 2018 12:22
че фсъщност тва не били турски думи, а старобългарски

Ето, това е теза за която е смислено да се говори.
Както и за процедурата на преименуването...
Ама др. професор търси варвари, които да порицае...
05 Юни 2018 12:26
Ето, това е теза за която е смислено да се говори.

аз вече говорих смислено за нея(ако е вярна, начи няма кво да се преименува), сега е твой рет.
05 Юни 2018 12:31
ено породено од невежество изхвърляне

ама ние с тебе не знаем какви са оригиналните имена, така че не можем да квалифицираме нещо като невежество.
Редно е който знае да каже.
Ето това е пойнт.
А не, че "турска общност" се обиждала, че някои били варвари и т.н. женски приказки на аба...
05 Юни 2018 12:33
може би самата Стара Загора идва от руското "за горе"

ето пак...
не е руско...
А се драска за културолог...
05 Юни 2018 12:36
след като
ние с тебе не знаем какви са оригиналните имена
кви са основанията ти да твърдиш, че
Идват османците, слагат нови имена на местностите

05 Юни 2018 12:40
това е теза на автора.
Името правело историята... Идват османците, слагат нови имена на местностите и - историята на тези местности изчезва...
Изчезва историята им, а с нея и Аспарух

ти приемаш ли я?
05 Юни 2018 12:43
тва не е тезата на афтора, а тезата на критикуваните од него политически субекти.
05 Юни 2018 12:48
Не е вярно...
05 Юни 2018 13:14
А може би и Йордан Йовков също е бил крайнодесен расист и възродител, нали е написал "Старопланински легенди"?
Мръсен, гнусен пасквил. Прилича на ердоганова предизборна реч срещу Европа.
05 Юни 2018 13:18
Написал е и "Индже".
05 Юни 2018 13:38
Брей, верно ли? Може би се засрамил от крайнодения си расизъм и решил да изкупи греха си
05 Юни 2018 14:35
Може би просто никой не му е висял на главата да му казва за кого е правилно да пише.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД