:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

С БДЖ държавата отново счупи нагломера

Новият хит на властта е да пита данъкоплатците "Искате ли да си хвърляте парите на вятъра"
Снимка: БГНЕС
Държавните железници си имат целогодишен Дядо Коледа - в тази роля са българските данъкоплатци.
Около БДЖ валят черни новини, а покрай тях пърхат овластени хора от ГЕРБ и се надпреварват да бият рекорди по наглост. Няколко култови изказвания се натрупаха в последните дни - едно от друго по-емблематични за стила на управлението.

Шефът на БДЖ Владимир Владимиров заяви, че не иска да го питат за корупцията, нарушенията, неплатените дългове и запорираните активи - това били дребнотемия, а той като крупен мениджър трябвало да чертае стратегии за бъдещето на железниците.

Министърът на финансите Владислав Горанов намери мъдро решение за гаснещата БДЖ и полупразните вагони - ограничаваме автобусите и пътниците ще се молят за място във влаковете. А колегата му по транспортните въпроси Ивайло Московски обясни, че е справедливо българските данъкоплатци да бъдат попитани искат ли с техните пари да се плащат затлачените борчове на БДЖ. Докато ръководителите на държавата и на нейния жп превозвач сипят премъдрости, бюджетът се готви да налее нови 20 млн. лева в бездънната каца, наречена БДЖ.

Ако БДЖ беше обикновено предприятие,



отдавна щеше да е фалирало,



или поне щеше да е в процедура по несъстоятелност. Това се случва с всяка фирма, която просрочва прекалено вноските по задълженията си - кредиторите й отнасят случая в съда. Но БДЖ не е обикновено предприятие. Затова държавата гребе пари от джоба ни и спасява с тях националния превозвач - само и само да не спират влаковете. БДЖ ни е скъпо - струва по 200 млн. годишно на бюджета, признава финансовият министър Владислав Горанов.

Тази година е особено черна за държавния холдинг. През януари в медиите заваляха разкрития за некадърно управление и безстопанственост в БДЖ. Старт даде разследване на Нова тв за порочни обществени поръчки, фиктивни ремонти на локомотиви и назначаване на футболисти от "Локомотив БДЖ" на заплата в жп предприятието, при това на важни длъжности и с високи заплати. Ресорният министър неохотно нареди проверка. БСП му поиска оставката, но той каза, че не вижда причина. В края на януари и прокуратурата започна проверка по сигналите за злоупотреби - неизгодни договори за ремонти, нагласени търгове за определени фирми изпълнители и прочее.

Въпреки данните за източване, в началото на февруари правителството реши да отпусне на "Холдинг БДЖ" 31 млн. лева финансова помощ, която ще бъде върната в края на 2020 г. (а може и да бъде опростена - дотогава има много време). Очевидно тази подкрепа е била крайно недостатъчна. Както разбрахме миналата седмица, кредитори на "БДЖ - Пътнически превози" са настояли през съда незабавно да им бъдат изплатени 40 млн. лева. А държавното дружество се оказа с блокирани активи. Сега се очаква бюджетът да угаси пожара в БДЖ с 20 млн. лева - защото, ако активите не бъдат освободени, това означава влаковете да спрат.

БСП поиска от премиера Бойко Борисов план за спасяване на БДЖ. Обаче ръководството казва, че си има план за реформи в БДЖ и дори смята, че той успешно се изпълнява. Борисов тактически мълчи и оставя на министрите си да се оправдават и да обясняват необяснимото.

Премиерът напоследък като че забрави



любимата си жалба за тежкото наследство.



Но ето че БДЖ върна темата в дневния ред. За всичко са виновни старите ръководства на транспортното министерство и на БДЖ, рече Ивайло Московски. "Това са заеми, които сме наследили. Заемът, който е повод за запориране на сметките, е от 2007 г. 250 милиона са теглени. Искам да ви кажа, че до момента, аз не съм видял нито един документ в годините, в които да е показано как тези, които са взимали заема тогава, ще го връщат. И е много лесно да се говори и да се разполага с данъците на българските граждани, защото всички призиви веднага всичко да се плаща по тези заеми, означава точно това - парите да се извадят от бюджета, а това са данъците на всички хора", коментира Московски.

Но излиза, че и сегашните управленци нямат план за погасяване на заема - щом се налага бюджетът отново да мята спасителни милиони на погнатата от кредитори потъваща компания.

Показвайки съпричастност с данъкоплатците, Московски предложи те да бъдат питани на референдум искат ли да запълват пробойните в БДЖ. "Българските граждани ще бъдат ощетени, като се настоява средствата да бъдат платени от държавния бюджет, тоест от данъците. Никой не ги е питал, когато са взети тези заеми, сега дали е редно да се плащат с пари от държавния бюджет", разсъждава министърът на транспорта. Утре или вдругиден БДЖ ще си получи поредния транш от бюджета. И, разбира се, никой няма да ни пита.

В същото време Московски и днес твърди, че държавното жп предприятие може да управлява и дълговете, и активите си на пазарен принцип. Ако можеше, щеше ли да се налага непрекъснато данъкоплатците да го спасяват?

На този фон финансовият министър произведе умопомрачително "стабилизационно" предложение - за да се напълнят влаковете с пътници, да се ограничат автобусите. Горанов дори поръча на колегата си Ивайло Московски "да положи усилия, така че жп транспортът да стане естествен приоритет". "Усилия" и "естествен приоритет" означават разреждане на автобусите по дадени линии и орязване на цели маршрути, така че клиентите на автобусните компании да бъдат принудени да ползват услугите на БДЖ. Което звучи като брутална държавна намеса и удар срещу конкуренцията между два клона на транспортния бизнес. На следващ етап Горанов може да предложи на Московски да подготви закон, който да задължи всеки български гражданин



да се вози на влак поне три пъти годишно.



А понеже проблемите не са само в пътническия бизнес на БДЖ, кабинетът "Борисов" може направо да забрани частните товарни превози - защото сега някакви жп фирми си позволяват да изместват от пазара държавните влакове.

Иновативните решения на финансовия министър са толкова неуместни, че дори на шефа на БДЖ му стана неудобно. "Регулацията на автобусите е само едната страна. Не може само с административни мерки да заставим пътниците какво да ползват. Трябват инвестиции в инфраструктурата. Затова се ангажираме със закупуване на нови мотрисни влакове. Разбира се, може с административни механизми да се насочва пазарът. Не мисля, че трябва да се стига до крайности, трябва да има умереност, за да бъде в полза на държавата и на пътниците, а транспортният сектор да се балансира. Трябва и двата вида транспорт да предоставят конкурентна услуга и да се съчетават", обясни Владимир Владимиров.

При тази мощна защита от страна на правителството не е чудно, че генералният директор на закъсалото предприятие важничи пред медиите. "За мен е важно как функционира БДЖ като бизнес, какво е отношението към клиентите и как ще се развива дружеството, а



не да се занимаваме с такива дребни теми",



обясни надменно мениджърът.

Кои са дребните теми? Това, че над поръчки за десетки милиони левове витаят съмнения за корупция? Че избраните в уж честни състезания фирми правят ремонти, ремонтират локомотивите така, че те излизат от депото и веднага пак аварират? И за нас е важно дружеството да се развива добре, защото иначе последствията ги плащаме ние, данъкоплатците, под формата на поредната държавна помощ за БДЖ.

Този блестящ директор при всяко медийно участие се пъчи колко успешно се справя със загубите и борчовете на холдинга. Оценката обаче я пишат кредиторите, а те изгубиха всякакво търпение и вече тръгнаха да си събират вземанията с помощта на съда. След като миналата седмица БДЖ осъмна с блокирани банкови сметки и наложени запори върху огромен брой вагони и локомотиви, последната новина е, че частен съдебен изпълнител е обявил търг за централата на предприятието - пак по искане на кредитори, на които им е писнало да си чакат парите. Става дума за прекрасно здание в центъра на София, което е паметник на културата и е една от архитектурните перли на града от началото на 19-и век до сега. БДЖ държи половината, другите 50% са на другия държавен жп холдинг - НКЖИ.

Сега частта на БДЖ се готви за продажба на търг. Освен ако държавата не плати по спешност на кредиторите. Данъкоплатците не издържаха и организираха във "Фейсбук" петиция "Да спасим кабинета на Владко!" Присъединете се към нас! #БюроЗаВлаТко". Саркастичният им призив е държавата да извади пари, да плати дълговете и централният нападател на "Локомотив БДЖ" Владимир Владимиров да запази кабинета си в хубавата сграда на БДЖ.

А според управляващите проблеми няма. Пардон, има, но те са наследство от 2007 г. Тук нагломерът се чупи.

снимка: Sportal.bg
Владимир Владимиров (с бялата фланела) е капитан и на фирмата БДЖ, и на нейния футболен тим "Локомотив БДЖ".
6
5860
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
04 Юни 2018 21:55
По удачно е да се питат данъкоплатците дали искат тъпунгери да управляват държавната инфраструктура.
04 Юни 2018 23:12

Krivcho04 Юни 2018 21:55
Искат разбира се! Иначе защо ще ги преизбират за 3-ти път?!
05 Юни 2018 00:28
Новият хит на властта е да пита данъкоплатците "Искате ли да си хвърляте парите на вятъра"

"ми явно искат. Къде БДЖ, къде Хъбче, къде АЕЦ...
05 Юни 2018 07:28
Държавните железници си имат целогодишен Дядо Коледа - в тази роля са българските данъкоплатци.
05 Юни 2018 10:41
В същото време Московски и днес твърди, че държавното жп предприятие може да управлява и дълговете, и активите си на пазарен принцип.

Този ще отговаря ли според закона за причинената смърт на дете?
05 Юни 2018 13:24
Не само счупи "нагломера", но и продължава. След всичките разкрития за нагласени (за новата ЖП (а)тракция на един череп) търгове по ЗОП за ремонт на "подвижен състав", на стойност десетки милиони и унищожаване на бизнеса на двете конкурентни фирми,

(една от които е даже е 50% на самото БДЖ - повече по темата:
https://offnews.bg/ikonomika/bdzh-umishleno-sasipva-kompania-v-koiato-darzhi-polovinata-ot-sobstve-668626.html
https://offnews.bg/ikonomika/bdzh-konchar-poiska-falit-zam-ministar-velik-zanchev-shte-triabva-da-680380.html)

а накрая и уволняват тези, които "надуха свирката"
https://offnews.bg/ikonomika/chistka-v-bdzh-uvolniha-sluzhiteli-razkrili-dalaveri-v-kompaniata-681708.html

Не виждам прокуратурата да се е заинтересувала и да е изпратила барети да обискират офиси, не виждам данс да се е задействал, не виждам кпконпи да прави публични арести и да брои пари - не виждам държавата въобще!!!
За съжаление не виждам и смисъл да не стимулирам децата си да се изнесат някъде, където има държава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД