:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Три синдиката се жалват пред Европа за нарушени трудови права

Заради нарушени права на колективно трудово договаряне на държавните служители КНСБ и Подкрепа и Европейската конфедерация на профсъюзите смятат да внесат до края на лятото колективна жалба до Съвета на Европа срещу България на основание на чл. 6 от европейската харта, която страната ни е ратифицирала. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на годишния доклад на синдиката за нарушаване на трудовите права през 2017 г. Документът ще бъде обсъден от парламентарната социална комисия.

Секторите, в които най-често се погазват разпоредбите за безопасност при работа, са строителство, ресторантьорство, земеделие и животновъдство, търговия на дребно. Увеличават се нарушенията, свързани със заплащането на труда - през 2017 г. те са с 5000 повече в сравнение с 2016 г., или около 22 хил. Има ръст и на забавените трудови възнаграждения. За 2017 г. те са 28 млн. лв. общо, докато през 2016 г. са били 21 млн. лв. Покрай кризата за квалифицирана работна ръка работодателите пък правят все по-често компромиси с подготовката на работниците за извършване на конкретната дейност. Паралелно с това наетите не получават инструктаж и обучение за безопасно извършване на производствената дейност, което пък е причина и за нарасналия трудов травматизъм през 2017 г. (2911 случая през 2017 г. спрямо 2848 през 2016 г.). Много нарушения са установени и на работното време, почивките и отпуските.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

Сред 150 държави от цял свят България се нарежда по средата в групата за редовни нарушения на трудовите права. В Европа държавите нарушители на правата на работниците по колективно трудово договаряне са 58, а репресиите към синдикатите са най-брутални в Румъния и Молдова. Съизмерени със света сме в златната среда, като компания ни правят държави като Гана, Мадагаскар, но и Испания, Великобритания, Полша и Унгария. Спрямо останалите държави на ЕС пък сме на опашката в зачитането на трудовите права.

932
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД