:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 215
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВнР ще разчита на полския опит по казуса с българчетата в Норвегия

Българското външно министерство възнамерява да се ползва от опита на своите колеги от Полша във връзка с казусите, при които властите в Норвегия отнемат децата от българските им родители. Това става ясно от отговора на първия ни дипломат Екатерина Захариева на питане от депутата Петър Витанов за мерките, които МВнР предприема по въпроса.

На 4 юни зам.-министърът Тодор Стоянов е провел среща с полския посланик у нас Кшищоф Краевски по инициатива на българската страна. Поводът е информация от родното посолство в Осло, според която най-голям брой случаи на намеса на норвежките служби за закрила на детето има с полски граждани - около 100. Още на 5 юни българските и полските дипломати в Норвегия са се събрали, за да обменят консулски опит при подобни случаи. Поляците са предоставили и контактите на местна адвокатска кантора, с която си сътрудничат.

Отново на 4 юни се е провела среща между представители на МВнР, правосъдното министерство, омбудсмана и агенцията за закрила на детето, на която е било обсъдено как да се координират действията на различните институции при такива казуси. Присъствала е и Цветелина Уланд, която загуби двете си деца по решение на норвежките власти, докато водеше дело с бившия си съпруг норвежец. На 6 юни Уланд се е срещнала с българския посланик, който й е дал списък с адвокати, имащи опит в норвежкото семейно право.

Самата Екатерина Захариева е пратила писмо до своята норвежка колежка Ине Сьорейде, в което предлага да се проведат консултации по темата. Очаква се дата за провеждане на първия кръг разговори в Осло.
1090
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД