:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

От 92 млн. до 450 млн. лв. ще струват нови помощи на хората с увреждания

Борисов вече е готов да даде повече пари, но преговорите с протестиращите засега са без резултат
СНИМКА: МТСП, Фейсбук
Преди дни социалният министър се срещна с протестиращи майки във Варна. Освен че те държат на него обаче, напредък в преговорите не се вижда.
Три дни след крайния срок, в който трябваше да има поне разчети колко ще струват евентуални промени в подкрепата на хората с увреждания, преговорите изглеждат в задънена улица. Все повече са гласовете, че в момента се решават проблемите само на 10 000 души. Премиерът Борисов пък се срещна с протестиращи майки в Бургаско и обяви, че е готов да даде повече пари, но когато се увери, че те ще отидат там, където трябва. В последното обаче вече никой не е сигурен.

Социалното министерство така и не успя в петък да представи разчети колко ще струва да се въведат предложенията на омбудсмана Мая Манолова. Преговорите се въртят около въвеждането на лична помощ за хората, които се нуждаят от чужда помощ - това са 80 000 българи, 3000 от които обаче са настанени в домове. "Капитал" цитира сметки на ведомството, според които за целта ще трябват между 270 млн. и 450 млн. лв. на година. Сумата ще зависи от модела на подпомагане - дали ще е една минимална заплата или почасова ставка. Публично пък бяха огласени идеи на Манолова и протестиращите да се въведе лична помощ от една минимална заплата и половина (765 лв. към момента) само за 10-те хиляди най-тежки случаи. Това би струвало около 92 млн. лв. на година. Самият министър преди началото на протестите огласи проект да се дава до една минимална заплата лична помощ на хората с 90% и повече намалена работоспособност.

Петков потвърди, че сегашният бюджет трябва да бъде удвоен, за да посрещне исканията на протестиращите. "Подадох оставка в понеделник след разговор с премиера, на който присъстваше и финансовият министър, по разрастващия се протест на майки на деца с увреждания. Премиерът поиска обяснение защо след като за тази година средствата за политиката по интеграция на хората с увреждания в бюджета на министерството са нараснали с 80 млн. лв., има такъв протест и поиска от мен действия, с които да се реши проблемът. Споделих, че затова е необходим и допълнителен ресурс. Коментирахме, че за 2018-а бюджетът на министерството за тази политика е 268 милиона, а точният ми израз беше, че вероятно трябва да се удвои", каза пред Дарик радио министърът през почивните дни.

От днес срещите продължават, като за вторник е планирано заседание на националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Разривът сред самите протестиращи обаче става все по-сериозен. Около половин милион българи получават интеграционни добавки, т.е. имат някаква степен на намалена работоспособност. "Законът за личната грижа, предложен основно от майките на децата с увреждания, решава проблемите частично, и то за сметка на други хора с увреждания", коментираха пред БНТ лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов.
8
1321
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
17 Юни 2018 21:10
Хората с увреждания и техните роднини са употребени. Техните искания са социални по форма и политически по съдържание. Първото е по желание на потърпевшите, а второто по желание на подстрекателите – в случая опозицията. Ясно е, че дори и да бъдат задоволени исканията на протестиращите, протестите ще продължават – защото исканията на подстрекателите няма да бъдат задоволени.

При цялото ми съчувствие и симпатия към хората с увреждания и техните роднини, не мога да се отървя от тягостното впечатление, че „протестът“ не е адекватната форма за зов за помощ. Тези хора и техните роднини трябва да бъдат подпомагани защото това е християнско. Нещо повече милосърдието е обшочовешко. Но милосърдие се получава след молба, а не след протест. Малко смирение не е излишно. Особенно, когато се изисква ресурс от страна, която не е особенно богата. А защо не е богата, е съвсем друга тема на разговор.
17 Юни 2018 21:35
Управлението на ГЕРБ/к/ от както е на власт 2009г. издевателства над хората с увреждания .
Никога няма да забравя оня с пицата и очилата /побойника Дянков който искаше да нащляпва/
докарани с неговата политика и на Вожда не до просешка тояга, до тотално унижение . Искам да спра, защото ми напират едни много лоши думи по адрес на управляващите. От като ГЕРБ/к/ са на власт положенвието на инвалидите и техните роднини, които се грижат за тях е много унизително.

При цялото ми съчувствие и симпатия към хората с увреждания и техните роднини, не мога да се отървя от тягостното впечатление, че „протестът“ не е адекватната форма за зов за помощ. Тези хора и техните роднини трябва да бъдат подпомагани защото това е християнско. Нещо повече милосърдието е обшочовешко. Но милосърдие се получава след молба, а не след протест. Малко смирение не е излишно. Особенно, когато се изисква ресурс от страна, която не е особенно богата. А защо не е богата, е съвсем друга тема на разговор.

Въобще наясно ли си с нещата?
Вожда разбира само от протести.
18 Юни 2018 02:17
"Майките" не искахме пари, искахме реформи. Националния съвет, където е съсредоточена номенклатурата на общността, манипулира всички - целта е да се запази издръжката им от ик 5 млн лв годишно, както и достъпа им до европейски фондове, командировки в чужбина...Привлякоха и абсолютно неграмотните за уврежданията синдикати, които пък си правят ПР... Изобщо, хубаво се говори за пари в статията, ама е добре да се знае какво е КПД-то на МТСП и НП НПО, колко пари за усвоили за 11 г членство в ЕС и 6 г подписана Конвенция на ООН и каква е ефективността на всичко това. Как ви се струват 8000 души администарция в министверство на бедността, което преди 2 г плати близо 800 х лв за нови автомобили, доста скъп клас...
И изобщо проблемът не е в парите, а в това, че никой не знае какд а реформира системата така, че да работи ефективно. Но същата тази система ще продължи да храни чиновници чрез уврежданията на децата ни.
18 Юни 2018 08:47
"Майките" не искахме пари, искахме реформи.

И къде може да прочетем исканията, предложенията, прословутия нов проектозакон с десетгодишна история...? (конкретните неща, не общите приказки).
От това което се показва и публикува, прозира единствено думата "пари". Нищо лошо няма и в това, но е редно да се каже за какво и колко пари. Когато не се казва, традиционно има една подозрителност по нашите ширини...
18 Юни 2018 11:15
Ще кажа нещо, което няма да се хареса на много хора, но това е другата страна на медала.

При цялото ми съчувствие и симпатия към хората с увреждания и техните роднини, не мога да се отървя от тягостното впечатление ...

... че в не малко случаи родителите са виновни. Имам няколко примера през годините, в които родителите са решили нещо, което лекарите са казали, че е неправилно. Сега това са най-оплакващите ми се познати по темата:
1. При бременност откриват синдром на Даум още в началото. Потвърждават го по няколко начина, но родителите не се вслушват и казват, че лекарите грешат. Е да де, ама лекарите не са сгрешили и сега тези хора обвиняват Държавата и искат тя да покрие разходите.
2. Манипулация на дете, която иска упойка. Лекарите препоръчват да се направи тест за поносимост, но родителите отказват, въпреки че самите те са алергични срещу част от упойките. резултатът е страшен - детето нещо се "отнесе" (колкото и грозно да звучи).
3. Имунизация и за да не се отлага (трябвало да ходят в отпуска), родителите не били предупредили и за това, че малко преди да се направи манипулацията, детето имало висока температура. А са ги питали. Резултатът е плачевен.


прозира единствено думата "пари"

Темата "инвалиди" е само пари от много време. И най-лошото е, че ако на всички други ни се внушава, че едва ли не не сме виновни, затова че сме по-здрави.
Говори се за 480 лв средна пенсия за инвалид. Извинявай те, но какво е виновна майка ми, пенсионер на 80 г. с 40 г. трудов стаж като инженер-проектант, с множество "обикновени" болести, че е оставена да живее с 340 лв. пенсия ?
Говори се за справедливост ? Къде е тя ? Или някой смята, че за възрастните хора трябват по-малко лекарства и по-малко допълнителни грижи ?

Искам да спомена само един разговор на дете (момиченце около 7-8 г.) в трамвая: пътуваша с бабата и то видя един плакат по темета. Попита баба си "Бабо, аз нещо виновна ли съм, че така се е случило с тези деца?". Бабата каза доста притеснено "Не, нямаш никаква вина." Тогава момиченцето каза "Говориха ни в училището и аз разбрах, че трябва да се срамувам, че те са такива."
Нищо не съм променил или преиначил, защото бях много притеснен от този детски поглед по темата.

Как ви се струват 8000 души администрация в министерство на бедността, което преди 2 г плати близо 800 х лв за нови автомобили, доста скъп клас...

Това е другата страна на безумието, но това си го гласуваме всеки път като си избираме да ни управляват. И това си го правиме едни на други, защото няма начин 10-15 % от населението да е толкова "инвалидизирано".


18 Юни 2018 13:03

Говори се за 480 лв средна пенсия за инвалид.

Къде?
18 Юни 2018 13:18
"Законът за личната грижа, предложен основно от майките на децата с увреждания, решава проблемите частично, и то за сметка на други хора с увреждания", коментираха пред БНТ лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Е, там е заровено кучето. Трябва да се вземе от някои за да се даде на други.
18 Юни 2018 17:45
Е, там е заровено кучето. Трябва да се вземе от някои за да се даде на други.


Например от Министерството на вътрешните работи.
Те са с най-големия бюджет, а резултат на среща няма.
Nashenec
2018-06-18 11:15:23

А когато докторите ти осъкатят детето, в коя категория ще го впишеш?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД