:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 228
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В медицинския одит корупцията била в "най-зловещ" вид

Смачкани преписки и подменени констатации. Това ще изскочи от разследването в Изпълнителната агенция "Медицински одит" прогнозира бившият й главен секретар Димитър Евлогиев пред Нова тв. По негов сигнал прокуратурата започна проверка в агенцията. Миналия четвъртък беше обявено, че се разследва прикриване на лекарски грешки при смъртни случаи в болниците. Срещу отговорни длъжностни лица от агенцията е образувано разследване за престъпление по служба заради потулените случаи. Освен това местните окръжни прокуратури ще проверят дали при въпросните смъртни случаи лекарите са причинили смърт при професионална непредпазливост. Директорът на агенцията Златица Петрова е отстранена, докато тече разследването.

Само за 2017 г. прокуратурата е установила общо 11 смъртни случая, основно в София, проверявани от ИАМО, за които обаче държавното обвинение изобщо не е било сигнализирано. Повече от половината от тях са на бебета. "Тези 11 случая въобще не са всичко", категоричен е Евлогиев, който твърди, че може да докаже всичките си обвинения. Агенцията от време на време е превръщана и в бухалка, каза още там.

"Очаквам лавина от разкрития в "Медицински одит". Говорим за корупция в най-зловещия й вариант. Дотам бяха стигнали нещата, че те го бяха приели като стил за работа", разказа Евлогиев. Той твърди, че "около 2016 г. сигналите от колегите зачестиха и нещата започнаха да се влошават. Това започна да става ежедневие. Всеки божи ден при мен идваше колега с оплакване - за оказване на натиск, за това, че е свършил работа, че има разкрития по икономически нарушения или лекарски грешки". На въпрос защо само той говори за нарушенията, Евлогиев отговори, че "репресиите са страхотни" - в личен и в професионален план.

На служителите са давани указания как да извършват проверки, също и са карани да поправят изготвени вече доклади към констативни протоколи, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Други институции засега се въздържат от коментар.
3
1336
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
17 Юни 2018 19:55
Няма лекар, който да не е за затвора. Ама полубоговете в бяло са над такива неща като закони, морал, човещина. И не става въпрос само за "професионалната" им дейност.
17 Юни 2018 19:55
В българското здравеопазване всичко, всяко действие е в най-зловещ вид, защото обикновено е в ущърб на живота, здравето и финансовия статус на пациента. Впечатлението за тази система е, че действа на принципа: "Болен на легло се гл@си."
17 Юни 2018 22:20
Някой ще посмее ли да каже на хората кои болници са си платили индулгенциите?Само с прочувствени речи не става.В обикновените общински болници дали имат пари за „проверките” на т.нар. медицински одит?Българина е доказал на „бялата мафия”,че най-обича да го гл@сят на луксозно легло,и с усмивка....после се сеща че е пре..ан
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД